Pierzasta zieleń jest często dodawana do sałatek lub zup, albo używana jako dekoracja. Niektóre ludzie także używają koper, aby zyskać pewne korzyści zdrowotne.
Korzyści dla zdrowia
Koper jest wypełniony mikroelementami, które zapewniają korzyści zdrowotne. Na przykład, 100-gramowa porcja koperku zwiększa spożycie witaminy A. Witamina A jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, która pomaga w utrzymaniu zdrowego wzroku, skóry, funkcji immunologicznych, wzrostu i zdrowia reprodukcyjnego. Otrzymasz również znaczny zastrzyk witaminy C, ważnego przeciwutleniacza, który pomoże Twojemu organizmowi oprzeć się infekcji.
Koper jest również dobrym źródłem błonnika, folianu (ważne dla podziału komórek i produkcji DNA), wapnia dla zdrowych kości, ryboflawiny dla funkcji i rozwoju komórek, manganu i żelaza.
Jednak ilość kopru, który spożywasz, robi różnicę. Możesz nie spożywać pełnej 100-gramowej porcji (czyli około 2/3 filiżanki). Wiele osób używa znacznie mniejszej ilości i otrzymuje mniejsze dawki mikroelementów.
Zastosowania medyczne
Koper jest od wieków stosowany w tradycyjnej medycynie azjatyckiej i ajurwedyjskiej. Obecnie ludzie używają kopru do pewnych celów medycznych, w tym:
Nie ma wystarczających dowodów, aby ocenić skuteczność kopru u ludzi do tych zastosowań.
Badania
Badania naukowe sugerują, że koper może mieć działanie przeciwcukrzycowe, a autorzy jednego z przeglądów stwierdzają: "Można to sugerować w leczeniu pacjentów z cukrzycą". Potrzeba więcej badań, aby potwierdzić tę korzyść.
Istnieją również badania sugerujące, że koper może pomóc w zarządzaniu poziomem cholesterolu. Jednak inne badania wykazały, że koper nie przynosi żadnych efektów, więc nie jest jasne, czy istnieją wystarczające dowody na poparcie tej korzyści.1
Wreszcie, naukowcy badają, czy koper może mieć wpływ na zespół metaboliczny, czy też nie. Jedno z 12-tygodniowych badań wykazało, że ekstrakt z kopru miał korzystny wpływ na poziom trójglicerydów, ale nie miał wpływu na obwód talii, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi na czczo.2
Odżywianie
100-gramowa porcja świeżego, surowego kopru ogrodowego dostarcza około 43 kalorii. Jedna porcja zioła dostarcza również 3,5 grama białka i nieco ponad 1 gram tłuszczu. Dwie trzecie koperku dostarcza również 7 gramów węglowodanów i około 2 gramy błonnika, według danych Departamentu Rolnictwa USA (USDA).3
Witaminy w koperku zawierają witaminę A (7717 j.m., czyli 154% dziennego zalecanego spożycia), witaminę C (85 mg, czyli 142% dziennego zalecanego spożycia), foliany (około 38% dziennego zalecanego spożycia) oraz ryboflawinę (17% dziennego zalecanego spożycia). Otrzymasz również niewielkie ilości tiaminy, niacyny, witaminy B6 i kwasu pantotenowego.
Minerały w kopercie zawierają wapń (208 mg), żelazo (6,6 mg), magnez (55 mg), fosfor (66 mg), potas (738 mg), mangan (1,3 mg) oraz niewielkie ilości sodu, cynku i miedzi.
Wybór, przygotowanie i przechowywanie
Koper można znaleźć w dziale produktów większości sklepów spożywczych przez cały rok. Kupując świeży koper, szukaj świeżych, zielonych, pierzastych frontów, które zostały świeżo pocięte. Po powrocie do domu zawiń go luźno w papierowy ręcznik, włóż do plastikowej torby i przechowuj w lodówce przez dzień lub dwa.
Koper nie zachowuje świeżości przez długi czas.
Suszony koper można również znaleźć w dziale z przyprawami. Suszony koper trwa znacznie dłużej niż odmiana świeża.
Koper ma świeży, trawiasty smak, który niektórzy eksperci od żywności opisują jako połączenie kopru włoskiego, anyżu i selera. Wiele osób zna smak ogórków koperkowych, które mają znacznie intensywniejszy smak, łączący w sobie sól, ocet i koper. Koperek, sam w sobie, ma delikatniejszy smak.