Korzyści zdrowotne wynikające z zastosowania kminku

image

Kminek (Cuminum cyminum) jest popularną przyprawą, która pochodzi z obszarów Bliskiego Wschodu i Indii. Roślina kwitnąca jest członkiem rodziny pietruszki zwyczajnej (Apiaceae) i produkuje nasiona, które są mielone na proszek lub używane w całości. Kminek stosowany jest od wieków zarówno jako środek aromatyzujący, jak i konserwujący. Niektórzy uważają, że kminek przynosi korzyści dla organizmu i może nawet zwiększyć utratę masy ciała, chociaż nie wszystkie z tych zastosowań są wspierane przez naukę.


Korzyści dla zdrowia
Podczas gdy wielu kucharzy używa kminku do aromatyzowania potraw w stylu Tex-Mex i innych kuchni etnicznych, inni używają go do leczenia wielu schorzeń, takich jak gazy, wzdęcia i biegunka.

Przyprawa jest czasem przyjmowana doustnie i stosowana jako środek pobudzający lub afrodyzjak. Inni używają kminku do pobudzenia przepływu menstruacyjnego lub leczenia kolki u niemowląt. Nie ma jednak dowodów klinicznych na poparcie stosowania kminku do któregokolwiek z tych zastosowań.

Istnieją pewne ograniczone informacje sugerujące, że kminek może przynieść korzyści w zakresie utraty wagi. W badaniu przeprowadzonym w 2014 r. na kobietach z nadwagą i otyłych naukowcy stwierdzili, że suplementacja kminkiem w proszku (3 gramy dziennie) była w stanie zwiększyć efekty diety niskokalorycznej w zakresie odchudzania.

Inna analiza poprzednich badań opublikowanych w 2019 r. sugeruje, że różne poziomy suplementacji kminkiem mogą być w stanie poprawić masę ciała, wskaźnik masy ciała (BMI) i poziom glukozy we krwi na czczo u osób z nadwagą i cukrzycą typu 2


Wreszcie w 2018 r. w ramach ponownej analizy poprzednich badań naukowcy znaleźli dowody potwierdzające stosowanie kminku w celu obniżenia zarówno poziomu cholesterolu całkowitego, jak i cholesterolu LDL.3 Uczestnicy różnych badań spożywali albo kminek w proszku (3 gramy), albo kapsułki z wyciągiem z kminku (225-300 mg/dobę), albo kapsułki z olejkiem eterycznym z kminku (25-100 mg/dobę), aby uzyskać pozytywny wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Autorzy badania stwierdzili: "Ten przegląd systematyczny z metaanalizą wykazał, że suplementacja kminkiem może być uważana za bezpieczną opcję terapeutyczną oprócz statyn i innych rutynowo podawanych środków obniżających poziom lipidów".


Należy zauważyć, że kminek czarny (Nigella sativa) i olej z nasion czarnego kminku (pozyskiwany z nasion kminku czarnego) są również wykorzystywane do celów leczniczych, a niektóre z nich zostały poparte badaniami klinicznymi4 . Jednakże, mimo że kminek czarny ma podobną nazwę jak kminek, pochodzi on z innej rośliny i jest inną substancją.

Odżywianie
W mielonym kminku nie ma prawie żadnych kalorii. Jeśli dodasz przyprawę do przepisów w typowych ilościach, przyprawa nie doda kalorii, węglowodanów, białka lub tłuszczu do swojej diety

Jeśli używasz nasion kminku, pojedyncza porcja doda kilka kalorii do Twojej dziennej sumy. Jedna łyżka stołowa (około 6 gramów) nasion kminku dostarcza około 22 kalorii. Według danych USDA, większość kalorii pochodzi z węglowodanów (3 gramy), głównie w postaci błonnika. W nasionach kminku znajduje się również niewielka ilość białka (1 gram) i tłuszczu (1,3 grama).

Łyżka stołowa z nasion kminku dostarczy również niektórych witamin. Skorzystasz na zwiększeniu dawki witaminy A (2% zalecanego dziennego spożycia), witaminy C (1%), ryboflawiny, niacyny i witaminy B6 (po 1%). Dostaniesz również 1,5 grama choliny

Minerały w kminku obejmują wapń (56 mg), żelazo (4 mg), magnez (22 mg), fosfor (30 mg), potas (107 mg), sód (10 mg) oraz niewielkie ilości cynku, miedzi i manganu

Wybór, przygotowanie i przechowywanie
Mielony kminek można łatwo znaleźć w większości sklepów spożywczych. Nasiona kminku mogą być jednak trudniejsze do znalezienia. Nasiona (przypominające ściśle kminek) można znaleźć na targowiskach specjalnych i w sklepach dla smakoszy.

Zmielony kminek lub nasiona kminku należy przechowywać w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu, takim jak szafka lub szafka, które znajduje się z dala od pieca. Zmielony kminek powinien pozostać świeży przez około sześć miesięcy. Nasiona kminku pozostają świeże przez około jeden rok.

Kminek jest częstym składnikiem wielu potraw meksykańskich, indyjskich i bliskowschodnich. Spróbuj któregokolwiek z poniższych przepisów, aby cieszyć się smakiem kminku.

 

Korzyści dla zdrowia - Imbir

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły