Jogurt grecki Chleb jabłkowo-borówkowy

image
Przejdź do przepisu

Pełnowartościowy chleb jabłkowo-borówkowy z jogurtem greckim

jest zrobiony z miodu, jabłek, borówek i jogurtu greckiego. Ten szybki chlebek to zdrowa przekąska lub śniadanie - nie zawiera cukru rafinowanego!

Uwielbiam proste i szybkie przepisy, które z łatwością mogą służyć jako śniadanie lub przekąska, takie jak chlebek muffinkowy z jagodami, muffiny z jagodami i muffiny bananowe. Dzisiejszy jabłkowy chlebek jagodowy z jogurtem greckim nie jest wyjątkiem. Z pewnością docenisz listę zdrowych składników - jogurt grecki, miód, jabłka, jagody, ciepłe przyprawy i niewiele więcej. Jest zrobiony bez dodatku cukru rafinowanego, podobnie jak mój grecki jogurtowy chlebek z cukinią, z ciekawym i aromatycznym owocowym akcentem.

Dlaczego pokochasz ten grecki jogurtowy chleb jabłkowo-borówkowy

  • Szybkie i proste w przygotowaniu
  • Zdrowe i sycące
  • Nie zawiera rafinowanego cukru
  • Bogaty w białko jogurt grecki dodaje wilgoci
  • Zmień jagody - użyj swoich ulubionych!
  • Zdrowe śniadanie, przekąska lub deser
  • Można przyrządzić jako muffiny (patrz poniżej)

Co kryje się za przepisem

Za punkt wyjścia do dzisiejszego przepisu posłużył mój chleb z cukinią z jogurtem greckim, wprowadzając po drodze kilka zmian i dodatków. Rozdrobnioną cukinię zastąpimy rozdrobnionym jabłkiem i dodamy trochę borówek. Można użyć świeżych lub mrożonych borówek, albo całkowicie je pominąć. Inną opcją jest zastąpienie borówek posiekanymi orzechami, suszonymi jagodami lub rodzynkami. (Zrób rodzynki! Zrób rodzynki!) Dodałem też odrobinę gałki muszkatołowej, która zawsze jest dobrym dodatkiem do jabłek.

Aby osłodzić ten chleb, użyłem miodu zamiast agawy. Ponieważ jabłka i borówki są słodkie, zmniejszyłam ilość płynnego słodzika z 1/2 szklanki do 6 łyżek stołowych. Podoba mi się, że ten szybki chleb nie jest przesadnie słodki. Jeśli chcesz trochę więcej słodyczy, możesz użyć 1/2 szklanki.

Jabłka są dość mocno wilgotne. To dobra cecha podczas pieczenia, ale jest coś takiego jak zbyt duża ilość wilgoci. Może ona obciążyć chleb. Aby go podnieść, zwiększyłam ilość proszku do pieczenia do 1 łyżeczki. Jeśli zauważysz, że Twój chlebek z cukinią z jogurtem greckim nie rośnie wystarczająco, spróbuj wprowadzić tę samą zmianę.

Przegląd: Jak zrobić grecki jogurtowy chleb jabłkowo-jagodowy

Aby zapoznać się z pełnym przepisem i instrukcjami, przewiń na dół strony.

  1. Wymieszaj razem mokre składniki. Są to: olej, miód, jajko, jogurt, wanilia i jabłko.
  2. Pozostałe składniki ubij razem.
  3. Połącz mokre i suche składniki. Nie przesadzaj z mieszaniem.
  4. Upiecz.
  5. Smacznego!

3 wskazówki dotyczące pieczenia

  • Czy mogę użyć mąki pełnoziarnistej? Nie próbowałam tego osobiście, ale nie spodziewam się, aby taka zamiana była trudna. Użyj takiej samej ilości mąki pełnoziarnistej. W rezultacie chleb może być nieco bardziej gęsty i obfity. (Mam wiele przepisów z użyciem mąki pełnoziarnistej, w tym na pełnoziarniste naleśniki owsiane, pełnoziarnisty chleb bananowy, pełnoziarniste bułeczki, pełnoziarnisty placek do pizzy, poranne babeczki chałwowe i pełnoziarniste gofry)!
  • Czy mogę użyć sosu jabłkowego zamiast oleju? Nie polecam tego. Bez tłuszczu chleb będzie miał gumowaty posmak. Ja zawsze używam roztopionego oleju kokosowego, ale możesz użyć oleju rzepakowego lub roślinnego. W całym przepisie jest tylko 1/3 szklanki.
  • Czy mogę go przerobić na muffiny? Tak. Ten chleb jest pyszny jako muffiny, które można szybko schwytać i podać jako przekąskę. Pełną instrukcję przygotowania muffinów znajdziesz w notatce poniżej.

Podobnie jak jego siostra z cukinii, ten jabłkowo-jagodowy chlebek jest idealny na każdą porę! Można go jeść z masłem jabłkowym, orzechowym lub miodem na śniadanie, pokroić na przekąskę lub podać jako lekki deser.

Drukuj ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Jogurt grecki Jabłko z jagodami Chleb

4,8 z 18 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 15 min.
  • Czas gotowania: 40 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Chleb jabłkowo-borówkowy z jogurtem greckim bez cukru rafinowanego! Ten szybki chleb z miodem, jabłkami, jagodami i jogurtem greckim to prosta, zdrowa przekąska lub śniadanie!


Składniki

  • 1/3 szklanki (80ml) olejurzepakowego, roślinnego lub roztopionego olejukokosowego
  • 6 łyżek stołowych (90 ml) miodu
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki (121g) zwykłego jogurtu greckiego
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 filiżanka rozdrobnionego jabłka (około 1 jabłka)
  • 1 i 1/2 szklanki (188 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównanie)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 łyżeczka cynamon mielony
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 filiżanka(190g) świeżych lub mrożonych borówek (nie rozmrażać)

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do 350°F (177°C) i natłuścić formę do pieczenia bochenków o wymiarach 9×5 cali.
  2. W średniej misce ubijemy olej, miód, jajko, jogurt, wanilię i jabłko, aż się połączą. W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i borówki. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać dużą drewnianą łyżką lub gumową szpatułką do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt mocno.
  3. Rozłóż ciasto w przygotowanej formie. Piec przez 40-50 minut. Czas pieczenia może się różnić, więc obserwuj swój. Chleb jest gotowy, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Jeśli zauważysz, że wierzch chleba zbyt szybko brązowieje w piekarniku, przykryj go luźno folią aluminiową.
  4. Wyjmij chleb z piekarnika i umieść na drucianej podstawce. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem i podaniem.
  5. Resztki chleba przechowywać w temperaturze pokojowej pod przykryciem do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Chleb można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrozić przez noc w lodówce i pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej przed podaniem.
  2. Narzędzia specjalne: Szklana miseczka do mieszania, tarka, kubki z miarką, bochenek 9×5 i trzepaczka.
  3. Muffiny: Przygotuj ciasto zgodnie z instrukcjami. Natłuścić formę do muffinów z 12 otworami lub użyć wkładek. Wypełnić ją ciastem aż do samej góry. Piec przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 350°F (177°C) i piec przez kolejne 13-14 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na patelni przez 5 minut. Z podanych składników wychodzi około 12 muffinek.
  4. Jabłka rozdrobnione: Do rozdrobnienia jabłek używam tarki. Najpierw obrałam je ze skórki. Nie ma potrzeby bibułkowania rozdrobnionego jabłka przed dodaniem go do ciasta. Piekę ten chleb z jabłkiem Granny Smith lub Fuji, ale większość odmian jabłek będzie wspaniała!

Słowa kluczowe: jabłkowy chleb jagodowy z jogurtem greckim, jabłkowy chleb jagodowy

Przepisy powiązane

  • Chleb z cukinią z jogurtem greckim
  • Tarta owocowa z jogurtem greckim
  • Batoniki z jagodami
  • Chleb bananowy pełnoziarnisty

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły