Czekoladowe ciastka krówkowe dla 2 osób

image
Skocz do przepisu

Czekoladowe ciasto krówkowe jest tak bogate, że zawstydza wszystkie inne czekoladowe desery. Z tego przepisu na małą porcję robi się tylko 2 sztuki i jest idealny, gdy nie trzeba nakarmić tłumu.

Zacznę od tego, że jest to przepis, do którego diety nie należą.

Miałam zamiar poczekać do bliżej Walentynek, aby opublikować ten bajecznie odpustowy przepis, ale nie mogłam czekać ani chwili dłużej, aby go Wam pokazać.

Ten mały przepis partii daje dwa niezaprzeczalnie fudgy ciasta. Jeden dla Ciebie i jeden dla Twojego ukochanego lub najlepszego przyjaciela/dziecka/rodzica/każdego miłośnika czekolady w Twoim życiu. Będziesz potrzebował dwóch 6-uncjowych foremek, które są popularnym rozmiarem używanym do większości kremów, sufletów czekoladowych itp. Podczas gdy centra są roztopioną czekoladą, zewnętrzne krawędzie ciastek smakują jak połączenie moich czekoladowych babeczek i domowych brownies. W rzeczywistości te dwa przepisy były moją inspiracją dla dzisiejszego przepisu.

O użytych składnikach: Używam brązowego cukru nie tylko po to, aby osłodzić ciastka, ale także aby zapewnić trochę dodatkowego smaku i wilgoci. Olej roślinny sprawia, że placki są wyjątkowo wilgotne, podczas gdy jajko zapewnia bogactwo. Nie użyjesz całego jajka. Raczej rozbijesz jajko, ubijesz je i użyjesz 2 łyżek stołowych w tym czekoladowym cieście. Podczas testowania tego przepisu stwierdziłam, że użycie całego jajka sprawiło, że ciastka miały jajowaty i biszkoptowy smak. Unikajmy tego. Mąka nadaje ciastom strukturę, podczas gdy zakwasy podnoszą je w trakcie pieczenia.

Ciężka śmietana i czysta czekolada są roztapiane, aby stworzyć kruchą podstawę ciastek. Mieszanka tych dwóch składników to początek czekoladowego ganache i czekoladowych trufli. Możecie więc sobie wyobrazić, co to robi z małymi mini ciastkami! Mniam.

Smak czekolady jest niesamowicie intensywny. Nie spodziewaj się obrzydliwie słodkiego ciasta; używana jest półsłodka czekolada i tylko 3 łyżki dodatkowego cukru dla całego przepisu na 2 ciasta. Wszystko, co poczujesz, to bogata czekolada.

Zdjęcia krok po kroku pod przepisem!

Drukuj clockclock iconcutlery iconflagflag iconfolderfolder iconinstagraminstagram iconpinterestpinterest iconfacebookfacebookprintprint iconquaressquares iconheartheart iconheart solidheart solid icon

Dwa ciastka krówkowe

5 z 4 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 15 minut
  • Total Time: 30 minut
  • Plon: 2 ciasta
  • Kategorie: Ciasto
  • Sposób: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Drukuj Przepis Przepis na szpilkę

Opis

Czekoladowe ciasto krówkowe jest tak bogate, że zawstydza wszystkie inne czekoladowe desery. Z tego przepisu na małą porcję robi się tylko 2 sztuki i jest idealny, gdy nie trzeba nakarmić tłumu.


Składniki

  • 3 uncje półsłodkiej czekolady*
  • 1/4 szklanki (60ml) gęstej śmietany*
  • 3 łyżki stołowe(36g) jasnego brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe (30ml) oleju roślinnego*
  • 2 łyżki stołowe jajka (rozbij 1 jajko, ubij je, użyj 2 łyżek)
  • 1/2 łyżeczki czysty ekstrakt z wanilii
  • 6 łyżek stołowych (46g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównanie)
  • 1/4 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soda oczyszczona

Instrukcje

  1. Spryskaj każdy ramekin lekko sprayem antyadhezyjnym. Dużą blachę wyłóż papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odłóż na bok.
  2. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C) stopni.
  3. Posiekaj grubo 2 uncje półsłodkiej czekolady. Pozostałą uncję odłóż na bok. Połącz posiekaną czekoladę i ciężką śmietanę w średniej misce żaroodpornej. Gotuj w mikrofalówce przez około 25 sekund. Wyjmij z mikrofalówki i energicznie mieszaj, aż czekolada się rozpuści i połączy. W razie potrzeby podgrzej ponownie w 5-sekundowych odstępach, mieszając po każdym z nich. Po roztopieniu i wygładzeniu, wbij brązowy cukier, aż nie pozostaną grudki. Wlej olej, jajko i wanilię, aż do połączenia. Odłóż na bok.
  4. W małej misce, ubij mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną razem. Wlać do mokrych składników i złożyć gumową szpatułką, aż wszystkie składniki zostaną wymieszane bez żadnych grudek. Wlej równomiernie do ramek; powinny być wypełnione w 3/4. Jeśli masz za dużo ciasta (nie powinieneś), zrób mini babeczki w foremce do babeczek. Przetnij pozostałą 1 uncję czekolady na pół. Wrzuć ją do środka ciastek i użyj łyżki, aby w pełni ją zanurzyć.
  5. Piecz przez 15-16 minut, obracając patelnię przy znaku 8 minut. Jeśli obawiasz się, że są zbyt niedopieczone, piecz jeszcze minutę lub dwie. Środki mają być lekko lepkie, a w środku ma być roztopiona czekolada. Podawaj na ciepło.

Uwagi

  1. Instrukcje przygotowania: Nie sugeruję robienia tych ciastek z wyprzedzeniem. Są one tak szybkie do wykonania - około 30 minut od początku do końca. Jeśli cokolwiek, przygotować w całości, a następnie ponownie podgrzać w piekarniku przed podaniem. Mogą nie być tak gęste.
  2. Specjalne narzędzia: Dwie 6-uncjowe ramekiny (jak te 6-uncjowe filiżanki do kremów z piekarnika lub te 6-uncjowe ramekiny).
  3. Większe partie: Jeśli chcesz więcej niż 2 ciasta, ten przepis może być łatwo podwojony lub potrojony. Jeżeli robić 6 ciastom (potrójny przepis), używa dwa pełnych jaj. 1 pełny jajko jest niewystarczający dla zrobienia 4 ciast (podwojenie przepisu). Musiałbyś ubić 2 jajka i użyć 4 łyżek stołowych jajka.
  4. Czekolada: Czekolada wysokiej jakości jest niezbędna. Czekolada jest głównym składnikiem, więc przy użyciu taniej czekolady lub nawet chipsy czekoladowe mogą mieć duży wpływ na smak i teksturę. Dla wszystkich moich przepisów wzywających do czystej czekolady, w tym jeden, używam albo Baker's lub Ghirardelli batonów do pieczenia - oba sprzedawane w alei do pieczenia.
  5. Ciężka śmietana: Zdecydowanie polecam używanie ciężkiej śmietany dla najlepszego smaku i tekstury. Pół na pół lub pełne mleko może być używany, jeśli ciężka śmietana nie jest dostępna. Nie polecam mleka o niskiej zawartości tłuszczu; potrzebujesz tłuszczu, aby stopić się z czekoladą.
  6. Olej: Olej rzepakowy lub roztopiony olej kokosowy działa zamiast oleju roślinnego.
  7. Czas pieczenia: Nie jestem pewien co do czasu pieczenia dla ramek o innym rozmiarze niż 6 uncji. Bardzo sugeruję po prostu kupić określony rozmiar, jeśli nie posiadasz ich już. To są ramekiny, które posiadam. Dobra wiadomość: ten standardowy rozmiar jest typowy dla innych przepisów na desery, takich jak kremy, suflety, creme brûlées i musy.
  8. Adaptacja z Chewy Fudgy Homemade Brownies, Classic Chocolate Cupcakes i Cooks Illustrated.

Słowa kluczowe: ciasto krówkowe dla 2 osób, czekoladowe ciasto krówkowe

Zgodnie z powyższym przepisem, zacznij od dobrej jakości czekolady. Rozpuść ją w mikrofalówce z ciężką śmietaną. Ja swoją włożyłam do mikrofalówki na 25 sekund, a potem mieszałam, aż czekolada się rozpuściła i była gładka. Nie przegrzewaj.

Ubij brązowy cukier - wolę go od białego (1) dla smaku i (2) dla dodatkowej wilgoci.

Następnie wbij olej, jajko i wanilię. Dla jajka: jak wspominam powyżej w poście i ponownie w przepisie, potrzebujesz 2 łyżki stołowe jajka. Więc, ubij 1 jajko. Zmierz dwie łyżki stołowe z tego ubitego jajka. Użyj tych 2 Tablespoons w tym przepisie. Pozostanie około 1 i 1/2 łyżki stołowej jajka. Zmieszaj je z większą ilością jajek, aby zrobić jajecznicę na śniadanie, jeśli nie chcesz go zmarnować.

Dodaj suche składniki: mieszankę mąki, proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Wlej równomiernie do swoich ramek. Wbij 1/2 uncji czekolady w środek każdej z nich.

Użyj łyżki, aby w pełni zanurzyć czekoladę. Piecz ciastka na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (na wypadek, gdyby się przelały, co prawdopodobnie nie nastąpi).

Podawaj natychmiast, gdy ciastka są ciepłe.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka czekoladowe z masłem toffi
  • Czekoladowe ciastka z masłem orzechowym
  • Candy Cane Chocolate Swirl Fudge
  • Andes Mint Chocolate Chip Fudge

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły