Kontrola porcji jest ważnym elementem utrzymania zdrowej diety, szczególnie jeśli chodzi o odchudzanie. Może być tak, że jemy za dużo dobrego. Podczas gdy bardzo ważne jest, aby jeść zdrową, zbilansowaną dietę składającą się z całych produktów spożywczych, może być możliwe przejadanie się na tych produktach, które mogą utrudniać wszelkie cele związane z odchudzaniem lub kontrolą wagi.
Chcesz mieć dobry czas...., ale są również świadomi, że wyglądają najlepiej?
Oto moje 10 najlepszych wskazówek, które pomogą Ci kontrolować wielkość porcji i apetyt.
1. Napij się dużej szklanki wody na 30 minut przed posiłkiem. Ponadto, pij codziennie dużo wody, ponieważ łatwo jest pomylić głód z pragnieniem (1)
2. Użyj mniejszych talerzy. Użycie pięknych talerzy może być zbyt kuszące, ale często mogą one być zbyt duże, co sprawia, że łatwo je przeciążyć i zjeść zbyt wiele.
3. Po podaniu jedzenia należy natychmiast włożyć wszelkie resztki do pojemników (na przyszłe posiłki), aby nie kusiło cię, że masz kilka sekund.
4. Nie zostawiaj podawania potraw na stole, ponieważ jesteś bardziej skłonny do "wybierania" potraw lub podawania ich drugiej porcji, nie zdając sobie z tego sprawy.
5. Pomyślcie o talerzu. Napełnij połowę talerza warzywami, ponieważ dodają one wartości odżywczej do posiłku, ale mają niską zawartość kalorii, a także są bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i pomaga utrzymać uczucie pełności na dłużej (2)
Pozostała część talerza posiłku ¼ = białko (porcja wielkości dłoni)
¼ = węglowodany złożone (zamknięte pięścią pełne) z łyżką stołową tłuszczu
6. Upewnij się, że podczas każdego posiłku jesz białko (porcja wielkości dłoni), ponieważ białko wypełni cię i utrzyma cię w zadowoleniu do następnego posiłku (3).
7. Jedzcie śniadanie i nigdy nie opuszczajcie posiłków. Pominięcie śniadania sprawi, że później poczujesz się naprawdę głodny i może doprowadzić do przekąski na niezdrowe jedzenie. Śniadanie bogate w białko (takie jak jajka, orzechy i nasiona, pełnotłusty jogurt grecki) sprawi, że poczujesz się pełniejszy na dłużej, dzięki czemu utrzymasz głód na powierzchni i zrównoważisz swój poziom cukru we krwi. Badania wykazują, że osoby jedzące śniadanie mają tendencję do większej kontroli apetytu, a tym samym ogólnie bardziej zrównoważonej diety (4).
8. Unikaj cukru, bo sprawi, że będziesz miał ochotę na więcej. Spróbuj gorzkiej czekolady, to może pomóc zmniejszyć łaknienie cukru
9. Przekąska mądrze - wybierz przekąski na bazie białka, które wypełnią Cię tak, że będziesz mniej głodny w porze posiłku, co może zapobiec przejadaniu się. Ale uważaj, orzechy są jedną z tych zdrowych potraw, które wiele osób regularnie przejadają się. Więc porcjuj je ostrożnie!
10. Jedzcie uważnie - zarejestrowanie, że macie dość jedzenia, może zająć ciału do 20 minut. Wiele osób, które szybko jedzą, często je więcej, ponieważ nie dają żołądkowi szansy na wysłanie do mózgu wiadomości, że są pełne. Jedzenie powoli oznacza, że przestajesz jeść, kiedy jesteś pełny, więc nie spiesz się i przestań jeść, kiedy czujesz się usatysfakcjonowany lub wygodnie pełny (5)
Pamiętaj, tu chodzi o równowagę. Jedzenie jest po to, aby się nim delektować i ważne jest, aby pozwolić sobie na okazjonalne przysmaki.