Tort z Wyspy Smitha

image
Przejdź do przepisu

Jeśli nie urodziłeś się w Maryland, prawdopodobnie nie masz pojęcia, czym jest Smith Island cake. Nawet jeśli tu mieszkasz, nadal możesz nie wiedzieć. Ja też nie miałam pojęcia, co to jest ciasto Smith Island, dopóki jeden z czytelników nie napisał do mnie e-maila, w którym zachęcał mnie do spróbowania go. Po drobnych poszukiwaniach, testowaniu przepisów i WIELU próbach smaku przedstawiam Wam domową wersję oficjalnego deseru stanu Maryland: tortu Smith Island. Tylko kilka stanów ma oficjalny deser stanowy, więc ten jest wyjątkowy!!!

Smith Island, wyspa położona na Zatoce Chesapeake między stanami Maryland i Wirginia, do której można dotrzeć tylko łodzią, jest domem dla tego epickiego piękna. Jak się dowiedziałam, historia tego tortu sięga początku XIX wieku (lub nawet 1600 roku, w zależności od tego, co przeczytasz!), kiedy to mieszkańcy wyspy Smith wysyłali go z wodniakami na jesienne zbiory ostryg. Jest on lukrowany masą krówkową zamiast kremu maślanego, ponieważ masa krówkowa utrzymuje się znacznie dłużej. Obecnie tort składa się z 8-14 ultracienkich warstw i dostępny jest w wielu smakach, takich jak cytrynowy, marchewkowy, kokosowy i truskawkowy. My pozostajemy przy oryginalnym torcie Smith Island - wilgotnym żółtym cieście z czekoladową polewą krówkową. Posypki są całkowicie opcjonalne, ale ja zawsze zachęcam do odrobiny tęczowego szczęścia.

Jeśli jest coś, o czym warto wiedzieć, to to: Ciasto Smith Island jest dekadencko wilgotne; żadne inne ciasto na tej planecie nie może się z nim równać. Polewa czekoladowa wsiąka w cienkie jak piórko warstwy ciasta, a jeśli zaczniesz od wilgotnego żółtego ciasta, nie ma wątpliwości, że będzie to najbardziej delikatne i wilgotne ciasto, jakie kiedykolwiek jadłeś!!!

W istocie jest to dosłownie 9-warstwowy żółty tort urodzinowy. Pomiędzy tortami i babeczkami mam kilka żółtych/waniliowych ciast, które uwielbiam, ale mój tort w kształcie szachownicy przyszedł mi na myśl jako pierwszy. Powstaje z niego dużo ciasta, które - jak wiem - ładnie się rozprowadza na wielu warstwach. Użyłam tego ciasta ponownie do mojego waniliowego naked cake. Jest to proste ciasto, łączące przesianą mąkę uniwersalną, masło, cukier, jajka i maślankę.

Nie byłam pewna, ile warstw uda mi się uzyskać z tego ciasta, ale ostatecznie upiekłam 9. Do pracy będziesz mieć około 8 szklanek ciasta, więc na każdy placek zużyłam nieco mniej niż 1 szklankę ciasta. Możesz oczywiście upiec 8 ciastek, używając po 1 szklance ciasta na każde.

9 warstw ciasta piecze się pojedynczo, zamiast piec 3 lub 4 grube placki i precyzyjnie kroić je poziomo, aby utworzyć warstwy. Pieczenie każdej warstwy ciasta osobno nie trwa dłużej, ponieważ cieńsze ciasta potrzebują mniej czasu w piekarniku - około 12 minut każde. Piekąc po 3 warstwy naraz, upieczemy je w mniej niż 40 minut. Ta metoda zapewnia także, że każda warstwa jest upieczona równomiernie. Pieczenie kilku grubszych ciastek grozi przepieczeniem lub niedopieczeniem, a ponadto ciastka są bardziej podatne na zapadanie się w środku, ponieważ są tak grube. Jeśli masz więcej niż 3 tortownice 9-calowe, upiecz więcej ciast na raz. Ja upiekłam 4 placki 2x, a następnie 1 placek samodzielnie. Jeśli masz mniej niż 3 tortownice 9-calowe, po prostu piecz partiami, aż upieczesz wszystkie 9 ciast.

Rozprowadź ciasto w tortownicach najlepiej, jak potrafisz. Jest to bardzo cienka warstwa ciasta! Aby mieć pewność, że placki będą się odklejać od patelni bez pękania, wyłóż patelnie natłuszczonym papierem pergaminowym.

Cieńsze placki nie tylko krócej się pieką, ale także krócej stygną. Po prostu pozwól ciastom ostygnąć na blacie. Na tym zdjęciu ułożyłam je w stos, aby można było zobaczyć, jak cienkie są bez lukru. Ciastka są kruche, więc należy zachować ostrożność podczas ich chłodzenia i składania.

Chociaż warstwy żółtego ciasta są pyszne, to tak naprawdę znakiem rozpoznawczym tortu jest czekoladowa polewa krówkowa. Polewa jest przygotowywana na kuchence i musi ostygnąć przed rozprowadzeniem jej między warstwami. W poniższym przepisie zachęcam do zrobienia lukru jako pierwszego. Pozwól mu ostygnąć i zgęstnieć, gdy warstwy ciasta będą się piec. To najlepszy sposób na zaoszczędzenie czasu!

Czekoladowa polewa krówkowa przypomina mi gorącą krówkę. Ostygnie przed nałożeniem na ciasto, ale jeśli chodzi o smak i grubość, to gorąca krówka jak najbardziej. Jednak w przeciwieństwie do gorącej krówki, ta polewa "zastyga" na wierzchu ciasta. Przypomina to gęstą polewę czekoladową. A co najlepsze? Dosłownie każdy kęs tortu Smith Island zawiera i ciasto, i lukier. Nie ma widelców bez lukru.

Po prostu połącz na kuchence masło, śmietanę, posiekaną czekoladę i cukier. W zależności od progu słodkości można użyć czekolady półsłodkiej, gorzkiej lub niesłodzonej. Ja sięgam po jedną tabliczkę gorzkiej czekolady o wadze 4 uncji. Odrobina syropu kukurydzianego nadaje połysk, choć jest to całkowicie opcjonalne. Polewę należy wykończyć odrobiną ekstraktu waniliowego i szczyptą soli.

To jest zdecydowanie ciasto dla miłośników czekolady.

Gęsty lukier jest bardzo łatwy w obróbce - o wiele łatwiejszy niż staranne dekorowanie tortu kremem maślanym!!! Nakładaj go łyżką i rozprowadź na warstwach ciasta. Lukier będzie spływał po bokach, ale to właśnie nadaje mu atrakcyjności, podobnie jak Boston Cream Pie.

Ciesz się eleganckim bałaganem.

Dosłownie widać, jak wilgotne jest to ciasto.

To niezapomniane ciasto, jeśli kiedykolwiek istniało. Robi wrażenie, a jego przygotowanie, schłodzenie i udekorowanie zajmuje mniej czasu niż w przypadku większości tortów. Panie i Panowie, to jest tort Smith Island!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagram ikonainstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Tort z Wyspy Smitha

4,8 z 11 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina, 15 minut
  • Czas gotowania: 36 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Plon: 12 porcji
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Tort Smith Island jest oficjalnym deserem stanu Maryland. Ten wspaniały tort składa się z 9 pysznych warstw żółtego ciasta i warstw lukru czekoladowego. Polewa czekoladowa wsiąka w warstwy ciasta, tworząc najpyszniejsze wilgotne ciasto, jakie kiedykolwiek można było spróbować. Udekoruj go posypkami, aby uzyskać jeszcze bardziej wyjątkowy smak!


Składniki

Polewa czekoladowa

  • 6 łyżek stołowych(85 g) niesolonego masła, pokrojonego na 6 kawałków
  • jedna tabliczka(113 g) gorzkiej czekolady o wadze 4 uncji, grubo posiekana*.
  • 1 i 2/3 szklanki (335g) granulowanego cukru
  • 1 filiżanka (240ml) gęstej śmietany
  • 2 łyże czki syropu kukurydzianego (opcjonalnie, dla nadania połysku)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z czystej wanilii
  • szczypta soli

Ciasto

  • 3 i 3/4 szklanki (443 g) przesianej mąki uniwersalnej*(łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 i 1/2 szklanki (3 laski; 345g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 szklanki (400 g) cukru granulowanego
  • 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
  • 2 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1 i 3/4 szklanki (420 ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.
  • opcjonalnie: tęczowa posypka do dekoracji

Instrukcje

  1. Najpierw przygotuj lukier: Lukier musi całkowicie ostygnąć i zgęstnieć, więc przygotuj go najpierw. W średnim rondelku na średnim ogniu połącz ze sobą masło, czekoladę, cukier kryształ, śmietanę i syrop kukurydziany. Ciągle mieszaj, aż masło się rozpuści. Gdy się rozpuści, mieszaj od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści i mieszanina zacznie wrzeć. Gotować przez 1 minutę. Zdjąć z ognia i wmieszać ekstrakt z wanilii. Doprawić do smaku (jest ciepły, więc należy zachować ostrożność!). W razie potrzeby dodać szczyptę soli. Ja zawsze dodaję szczyptę. Pozostawić bez przykrycia i odstawić do zgęstnienia i schłodzenia na co najmniej 1-2 godziny lub do uzyskania konsystencji nadającej się do smarowania. Jest to wystarczająca ilość czasu, aby upiec i ostudzić warstwy ciasta. Jeśli chcesz przygotować ciasto z wyprzedzeniem, zapoznaj się z zaleceniami dotyczącymi przygotowania. Uzyskasz około 2 i 1/4 szklanki lukru.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Nasmaruj trzy 9-calowe tortownice, wyłóż je papierem pergaminowym, a następnie natłuść papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomaga cienkim ciastkom płynnie odklejać się od patelni; w przeciwnym razie mogą pękać i kruszyć się. (Pergamin można wykorzystać ponownie do każdego z 9 ciastek lub wyciąć 9 pojedynczych kółek).
  3. Przygotować ciasto: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstawić na bok. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubić masło i cukier razem na wysokiej prędkości do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji, około 3 minut. W razie potrzeby zeskrobać gumową szpatułką po bokach i na dnie miski. Na średnio-wysokiej prędkości dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wmieszać ekstrakt z wanilii. W razie potrzeby wyskrobać gumową szpatułką po bokach i na dnie miski. W razie potrzeby wyskrobać gumową łopatką po bokach i na dnie miski.
  4. Mikserem na niskich obrotach dodawać suche składniki w trzech porcjach na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach, miksując każdą porcję tylko do ich połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem tego ciasta. Ciasto będzie gładkie, aksamitne i lekko gęste.
  5. (W sumie jest 8 szklanek ciasta, więc na każde z 9 ciastek przypada nieco mniej niż 1 szklanka ciasta. Niewykorzystane ciasto pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej, gdy ciastka będą się piec). Wlać nieco mniej niż 1 szklankę ciasta do przygotowanych tortownic. Piec przez 12 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta. Ciastka są BARDZO cienkie, więc nie powinno to trwać dłużej. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut, a następnie ostrożnie odwrócić ciasto na blat. Odklej pergamin, aby użyć go ponownie (lub użyj nowego pergaminu). Ciepłe tortownice natłuścić, wyłożyć pergaminem i posmarować pergaminem. Powtórz czynność, nakładając nieco mniej niż 1 szklankę ciasta na każdą tortownicę. Powtórzyć pieczenie, studzenie i wyjmowanie ciastek z ciepłych tortownic. Ciepłe tortownice natłuścić, wyłożyć pergaminem i posmarować pergaminem. Powtórzyć czynność po raz ostatni. Pozostawić wszystkie 9 warstw do całkowitego ostygnięcia, około 45 minut.
  6. Zmontować ciasto: Ostrożnie ułóż jedną warstwę na paterze lub podstawce do ciasta. Na wierzchu rozprowadź 1/4 szklanki lukru, a następnie powtórz czynność z pozostałymi warstwami ciasta i lukrem. Część lukru będzie wylewać się na boki, ale to nie szkodzi! Dzięki temu tort będzie piękny! Udekoruj wierzch posypką, jeśli chcesz.
  7. Odstaw tort na co najmniej 30 minut przed pokrojeniem i podaniem. Dzięki temu lukier będzie miał szansę przylgnąć do tortu i ułatwić krojenie.
  8. Resztki ciasta przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Warstwy ciasta można upiec, ostudzić i szczelnie przykryć na noc w temperaturze pokojowej. Podobnie, lukier można przygotować, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na noc. Przed użyciem odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej, aby lukier zmiękł. Gotowe ciasto można zamrozić na okres 2-3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce, a przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Najlepiej smakuje na świeżo!
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | Mikser ręczny KitchenAid | Okrągła tortownica | Kolorowe Nonpareils | Widelec Eat Dessert First
  3. 9 warstw: 9 warstw ciasta piecze się pojedynczo, zamiast piec 3 lub 4 grube ciasta i kroić je poziomo, aby stworzyć warstwy. Pieczenie każdej warstwy ciasta osobno nie trwa dłużej, ponieważ cieńsze ciasta potrzebują mniej czasu w piekarniku (około 12 minut każde). Piekąc po 3 warstwy naraz, upieczemy je w mniej niż 40 minut. Ta metoda zapewnia także, że każda warstwa jest upieczona równomiernie. Pieczenie 3 grubszych ciastek grozi przepieczeniem lub niedopieczeniem, a ponadto istnieje większe prawdopodobieństwo, że ciastka zapadną się w środku, ponieważ są tak grube. Jeśli masz więcej niż 3 tortownice 9-calowe, upiecz więcej ciast na raz. Ja upiekłam 4 placki 2x, a następnie 1 placek samodzielnie. Jeśli masz mniej niż 3 tortownice 9-calowe, po prostu piecz partiami, aż upieczesz wszystkie 9 ciastek.
  4. Lukier: Aby uzyskać słodszą polewę, użyj półsłodkiej czekolady. Aby uzyskać polewę z ciemnej czekolady, użyj gorzkiej czekolady. Jeśli chcesz uzyskać bardzo ciemną polewę czekoladową, użyj niesłodzonej czekolady. Ja wolę gorzką czekoladę.
  5. Mąka: Przesiej mąkę przed odmierzeniem.
  6. Maślanka: Maślanka (kwas) jest wymagana do tego przepisu na ciasto. Jeśli jej nie masz, możesz samodzielnie przygotować substytut kwaśnego mleka. Dodaj 1 łyżkę stołową białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie do tej samej miarki dodaj tyle mleka pełnego, aby otrzymać 1 i 3/4 szklanki. (W ostateczności kwaśne mleko można zastąpić mlekiem o niższej zawartości tłuszczu lub mlekiem bezmlecznym, ale ciasto nie będzie wtedy tak wilgotne i bogate w smaku). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.

Przepisy pokrewne

  • Ciasteczka czekoladowe z mieszanki ciast
  • Ciasteczka czekoladowe
  • Ciasto czekoladowe
  • Czekoladowe ciasto z cukinii

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły