Kolacja

image

Prosta i pożywna zupa, chłodnik z botwinki przygotowywany jest z jajkiem. Jak zrobić chłodnik z botwinki? Poznaj prosty przepis na dietetyczny chłodnik z botwinki z jajkiem!

Ta dietetyczna zupa jest łatwa w wykonaniu i szybka. To zdrowa, pożywna i orzeźwiająca zupa. Chłodnik, tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej, to zdrowa i pożywna potrawa. Botwina ma mało kalorii i jest doskonałym źródłem składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Botwinka jest bogata w witaminy A, K i C, a także minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Jajko jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. To standardowe białko zawiera wszystkie aminokwasy. Jajko jest również dobrym źródłem witamin A i D, E i K, a także wielu minerałów i witamin z grupy B. Jak zrobić chłodnik z botwinki? Poznaj dietetyczny przepis na botwinkę.

Dieta online - cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.

Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzeniaKalorie 367Białko 18 gWęglowodany 27 gTłuszcz 19 g

Składniki na jedną porcję schłodzonej zupy Botwinka z jajkiem:

  • Botwinka 1 średni pęczek (250 g)
  • Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
  • Kefir naturalny 200 g
  • Śmietana 12% 2 łyżki stołowe (25 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
  • Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżeczka (3 g)
  • Sól
  • Pieprz

Przygotuj jajka na twardo:

  1. Wlej wodę na patelnię i umieść w niej umyte jajko.
  2. Jajko należy gotować przez 8 minut od momentu osiągnięcia temperatury wrzenia.
  3. Po upływie wskazanego czasu wlej do garnka zimną wodę, aby lekko ostudzić jajko i przerwać gotowanie. Podczas gdy jajko się gotuje, przygotuj pozostałe składniki.

Przygotuj chłodnik botwinkowy z jajkiem:

  1. Botwinkę umyć. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a łodygi i liście drobno posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Po kilku minutach dodaj botwinkę. Smażyć na małym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekać.
  4. W misce wymieszać kefir, botwinkę, śmietanę i czosnek. Do kefiru, śmietany i botwinki dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
  5. Podawać z obranymi i połówkami jajek.

Nasza strona to blog o dietach, na którym codziennie publikujemy:- porady dietetyczne- przepisy i receptury na śniadanie- przepisy i receptury na obiad- przepisy i receptury na kolację- przepisy, przekąski i desery

Tematy pokrewne : botwina, botwina przepis prosty, chłodnik dietetyczny, jak zrobić chłodnik, chłodnik z jajek kcal, chłodnik z jajek kalorie. zimny lunch do pracy. Botwina przepisy.

Tematy pokrewne: blog: zdrowe przepisy na diecie, przepisy ze zdjęciami, przepisy zawierające kalorie, przepisy zawierające makroskładniki.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć inne przepisy zawierające ten składnik:

Botwinka jajka kefir Masło cytryna czosnek kwaśny Śmietana

Przepisy

Przepisy

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły