Prosta i pożywna zupa, chłodnik z botwinki przygotowywany jest z jajkiem. Jak zrobić chłodnik z botwinki? Poznaj prosty przepis na dietetyczny chłodnik z botwinki z jajkiem!
Ta dietetyczna zupa jest łatwa w wykonaniu i szybka. To zdrowa, pożywna i orzeźwiająca zupa. Chłodnik, tradycyjne danie kuchni polskiej i litewskiej, to zdrowa i pożywna potrawa. Botwina ma mało kalorii i jest doskonałym źródłem składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Botwinka jest bogata w witaminy A, K i C, a także minerały takie jak potas, magnez i żelazo. Jajko jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka. To standardowe białko zawiera wszystkie aminokwasy. Jajko jest również dobrym źródłem witamin A i D, E i K, a także wielu minerałów i witamin z grupy B. Jak zrobić chłodnik z botwinki? Poznaj dietetyczny przepis na botwinkę.
Dieta online - cena, opinie, metamorfozy, współpraca dietetyczna.
Czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzeniaKalorie 367Białko 18 gWęglowodany 27 gTłuszcz 19 g
Składniki na jedną porcję schłodzonej zupy Botwinka z jajkiem:
-
Botwinka 1 średni pęczek (250 g)
-
Jajko kurze 1 sztuka (50 g)
-
Kefir naturalny 200 g
-
Śmietana 12% 2 łyżki stołowe (25 g)
-
Czosnek 1 ząbek (5 g)
-
Masło klarowane 1 łyżeczka (5 g)
-
Sok z cytryny 1 łyżeczka (3 g)
-
Sól
-
Pieprz
Przygotuj jajka na twardo:
-
Wlej wodę na patelnię i umieść w niej umyte jajko.
-
Jajko należy gotować przez 8 minut od momentu osiągnięcia temperatury wrzenia.
-
Po upływie wskazanego czasu wlej do garnka zimną wodę, aby lekko ostudzić jajko i przerwać gotowanie. Podczas gdy jajko się gotuje, przygotuj pozostałe składniki.
Przygotuj chłodnik botwinkowy z jajkiem:
-
Botwinkę umyć. Buraki obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach, a łodygi i liście drobno posiekać.
-
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Po kilku minutach dodaj botwinkę. Smażyć na małym ogniu przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
-
Czosnek obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekać.
-
W misce wymieszać kefir, botwinkę, śmietanę i czosnek. Do kefiru, śmietany i botwinki dodać wyciśnięty sok z cytryny oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
-
Podawać z obranymi i połówkami jajek.
Nasza strona to blog o dietach, na którym codziennie publikujemy:- porady dietetyczne- przepisy i receptury na śniadanie- przepisy i receptury na obiad- przepisy i receptury na kolację- przepisy, przekąski i desery
Tematy pokrewne : botwina, botwina przepis prosty, chłodnik dietetyczny, jak zrobić chłodnik, chłodnik z jajek kcal, chłodnik z jajek kalorie. zimny lunch do pracy. Botwina przepisy.
Tematy pokrewne: blog: zdrowe przepisy na diecie, przepisy ze zdjęciami, przepisy zawierające kalorie, przepisy zawierające makroskładniki.
Kliknij tutaj, aby zobaczyć inne przepisy zawierające ten składnik:
Botwinka jajka kefir Masło cytryna czosnek kwaśny Śmietana