Ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem

image
Przejdź do przepisu

Ciasteczkaczekoladowe z brązowym masłem są grube, kruche i niepodobne do żadnych innych ciasteczek czekoladowych. W jednym z tych ciasteczek z brązowym masłem jest tyle samo smaku, co w całej partii klasycznych ciasteczek z kawałkami czekolady!

W jednym

z tych ciasteczek czekoladowych z brązowym masłem jest tyle smaku, ile w całej partii zwykłych ciasteczek czekoladowych. Jeśli już wcześniej przyrumieniłeś masło, znasz ten niezrównany orzechowy smak, który się z nim wiąże. Przyrumienianie masła, prosta technika, może być wykonana na kuchence. Sam aromat zrumienionego masła wystarczy, aby każdy poczuł ślinotok, a jego smak jest absolutnie cudowny.

Co to jest brązowe masło?

Brązowienie masła jest podstawową techniką, która znacznie zmienia smak wszystkiego, czego dotknie. Napisałam cały tutorial o tym, jak przyrumienić masło, jeśli jesteś zainteresowany dowiedzeniem się więcej o tym jednoskładnikowym cudzie. Brązowienie masła jest bardzo proste, ponieważ wszystko, co robisz, to delikatne gotowanie masła. Ta metoda topienia delikatnie gotuje masło, aż nabierze ono orzechowego smaku i aromatu tostów. To jak tostowane orzechy laskowe pływające w basenie z sosem karmelowym. Tak dobrze! Możesz spróbować tego uaktualnionego smaku w przepisach takich jak blondies, ciasto z brązowym masłem, kremowy serowy lukier z brązowego masła, brownies i dzisiejszy przepis na ciasteczka z kawałkami czekolady.

Jak przyrumienić masło

Jak zrumienić masło:

Pokrój masło na kawałki i umieść w jasnym kolorze patelni lub patelni na średnim ogniu. Jasny kolorowy patelni pomaga określić, kiedy masło ma brązowy. Jest to ważne, ponieważ istnieje tylko kilka sekund między pięknym brązowym masłem a spalonym masłem! Mieszaj masło, gdy się roztopi. Po całkowitym roztopieniu masła, kontynuuj gotowanie na średnim ogniu, aż masło zmieni kolor na jasnobursztynowy i zacznie pachnieć orzechami. Natychmiast zdejmij z ognia i przelej do żaroodpornej miski. Na dnie patelni będą znajdować się małe kawałki mlecznej masy. Nie zostawiaj ich! Tostowane mleczne cząstki stałe przenoszą wiele smaku brązowego masła.

Czy mogę użyć brązowego masła w każdym przepisie na ciasteczka?

Brązowe masło w przepisach na ciasteczka sprawia, że dobre ciasteczka stają się wspaniałymi ciasteczkami. Ale brązowienie masła nie jest techniką, która sprawdzi się we WSZYSTKICH przepisach na ciasteczka. Zazwyczaj przepis wymaga pewnych testów, jeśli zastępujesz masło śmietankowe masłem zrumienionym lub masło roztopione masłem zrumienionym.

Jaki jest tego powód?

Podczas procesu brązowienia, gdy masło przechodzi od żółtego do bursztynowego koloru, traci trochę wilgoci, około 20-35%. Jest to znaczna ilość wilgoci, którą możesz pominąć w swoim przepisie! Może dodanie odrobiny dodatkowego masła lub innego żółtka do przepisu na ciasteczka zrekompensuje tę utratę wilgoci? Ale wtedy możesz mieć zbyt dużo skoncentrowanego tłuszczu w przepisie na ciasteczka. Zdezorientowany? Zaufaj mi, ja też byłam.

Pozwól, że ci to ułatwię. Brązowienie masła = niezrównany smak przy jednoczesnej utracie wilgoci. Ciasto na ciasteczka z przyrumienionym masłem potrzebuje dodatkowej wilgoci. Dodanie 1-2 łyżek mleka

przywróci odpowiednią ilość wilgoci do ciasta.

Chłodzenie jest kluczowe dla Ciasteczek Czekoladowych z Brązowym Masłem

  1. Schłodzić zrumienione masło: Po zrumienieniu masła schłodź je w lodówce. Chłodzenie brązowe masło będzie zestalony go. Po schłodzeniu do stałej masy, krem to z cukrami, tak jak gdybyś był kremowania miękkiego masła. Klucz do schłodzenia brązowego masła? Schładzaj je w dużym pojemniku lub w formie do pieczenia. Im większy pojemnik lub patelnia, tym cieńsza będzie warstwa masła i tym szybciej będzie się ono zestalać.
  2. Schłodzić ciasto na ciasteczka: Po tym jak ciasto na ciasteczka jest już wymieszane, musisz je ponownie schłodzić. Zajmuje to kolejne 3 godziny, ale jest ku temu powód. Chłodzenie ciasta na ciasteczka nie tylko zapewnia grubsze, bardziej solidne ciasteczka, ale także podkreśla ich smak. Czas spędzony w lodówce sprawia, że ciasteczka nabierają maślanego i karmelowego smaku. A połączenie tego z brązowym masłem? MIND BLOWING.

Schładzanie brązowego masła do uzyskania jednolitej konsystencji trwa około 2-3 godzin i tego samego wymaga schładzanie przygotowanego ciasta. Czas schładzania to około 4-6 godzin. Poświęcenie tego czasu gwarantuje uzyskanie gęstych i aromatycznych ciasteczek czekoladowych. Obiecuję, że warto na nie poczekać!

Jak ten przepis ma się do tych popularnych ciasteczek z kawałkami czekolady? W tamtych ciasteczkach używa się roztopionego masła, a nie zrumienionego. Zdecydowanie możesz zastąpić brązowe masło roztopionym (w rzeczywistości, niektórzy czytelnicy to zrobili!), ale uważam, że powstałe w ten sposób ciasteczka są nieco kruche, co jest częściowo spowodowane brakującą wilgocią, wyjaśnioną powyżej.

Szybkie wskazówki dotyczące idealnych ciasteczek czekoladowych z brązowym masłem

  • Skrobia kukurydziana: Skrobia kukurydziana tworzy bardziej miękkie ciasteczka. Nie zostawiaj jej!
  • Cukry: Użyj więcej brązowego cukru niż białego, aby uzyskać chewier, bardziej miękkie ciasteczka.
  • Jajka: Dodatkowe żółtko równa się bogatsze w smaku ciasteczko.
  • Mleko: Mleko rekompensuje utratę wilgoci w procesie brązowienia.
  • Planuj z wyprzedzeniem: Upewnij się, że planujesz z wyprzedzeniem i masz wystarczająco dużo czasu na oba etapy chłodzenia. Chłodzenie jest wszystkim w tym przepisie na ciasteczka.
  • Orzechy: Czuj się swobodnie, aby dodać posiekane orzechy, takie jak pekany lub orzechy włoskie, upewniając się, aby pozostawić całkowitą ilość dodatków (w tym wiórków czekoladowych) na 1 i 1/2 szklanki.
  • Pro Tip: Połóż lody pekanowe na środku dwóch ciasteczek. Nie ma za co.

Jeśli pozostały jakieś ciasteczka, poczekaj aż spróbujesz tych ciasteczek z brązowym masłem czekoladowym w drugim dniu. Ich smak jest nie do opisania!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka czekoladowe z masłem brązowym

4,9 z 33 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 7 godz.
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 8 godzin
  • Plon: 24 ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem są grube, kruche i niepodobne do żadnych innych ciasteczek czekoladowych. W jednym z tych ciasteczek z brązowym masłem jest tyle smaku, ile w całej partii klasycznych ciasteczek z kawałkami czekolady!


Składniki

  • 1 filiżanka(230g) niesolonego masła
  • 1/2 szklanki (100g) granulowanego cukru
  • 1 filiżanka (200g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko + 1 żółtko, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 2 i 1/2 szklanki (313g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 łyżki stołowe (30ml) mleka
  • 1 i 1/2 szklanki(270g) półsłodkich wiórków czekoladowych

Instrukcje

  1. Zrumienimy masło: Miej pod ręką duże płaskie żaroodporne naczynie do pieczenia, takie jak patelnia o wymiarach 9×13 cali. Pokrój masło na kawałki i umieścić w jasnym kolorze patelni. Jasny kolor pomoże Ci określić, kiedy masło zaczyna brązowieć. Roztopić masło na średnim ogniu i stale mieszać lub ubijać. Po roztopieniu, masło zacznie się pienić. Nie przestawaj mieszać/trzepać. Po 5-7 minutach masło zacznie brązowieć, a na dnie patelni pojawią się lekko przyrumienione plamki. Będzie miało orzechowy aromat. Zobacz zdjęcie powyżej, aby zobaczyć jak to wygląda. Gdy się zrumieni, natychmiast zdejmij z ognia i przelej do naczynia. Przykryj szczelnie, umieść w lodówce i schładzaj do uzyskania stałej konsystencji, około 2-3 godzin (lub do 1 dnia). Duże płaskie naczynie, w przeciwieństwie do miski, pomaga w szybszym zastygnięciu masła.
  2. Wyjmij twarde brązowe masło z lodówki i przełóż łyżką do dużej miski (lub miski miksera). Używając miksera ręcznego lub miksera z łopatką, ubijaj schłodzone brązowe masło przez 1 minutę na średnich obrotach, aż stanie się całkowicie gładkie i kremowe. Dodaj cukier granulowany i brązowy cukier i ubijaj na średnich obrotach do uzyskania jasnego koloru i połączenia, około 2 minut. Wbij jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy na wysokich obrotach. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski.
  3. W osobnej misce, ubij mąkę, skrobię kukurydzianą, sodę oczyszczoną i sól, aż do połączenia. Na niskich obrotach, powoli wmieszaj do mokrych składników, aż do ich połączenia, a następnie wlej mleko na średnich obrotach. Ciasto na ciasteczka będzie gęste. Dodaj wiórki czekoladowe i mieszaj na niskich obrotach przez około 5-10 sekund, aż się połączą. Przykryj ciasto szczelnie folią aluminiową lub plastikową i schładzaj przez co najmniej 2-3 godziny, a nawet do 3 dni. Chłodzenie jest obowiązkowe w przypadku tego ciasta, w przeciwnym razie ciasteczka będą zbyt rozłożyste.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw na 10 minut w temperaturze pokojowej, podczas gdy Ty będziesz rozgrzewać piekarnik. Dzięki temu ciasto będzie łatwiejsze do nabierania i wałkowania. (Jeśli ciasto było chłodzone dłużej niż 3 godziny, pozostaw je w temperaturze pokojowej na około 30 minut).
  5. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Wyłożyć dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Odłóż na bok.
  6. Po schłodzeniu, ciasto może być lekko kruche, ale połączy się, jeśli będziesz je wyrabiać rękami, formując pojedyncze kulki. Nabieraj i wałkuj ciasto, około 1,5 łyżki stołowej na kulki.
  7. Piecz ciasteczka przez 11-12 minut, aż będą lekko złoto-brązowe wokół krawędzi. Mój piekarnik ma gorące miejsca, Twój też może, więc pamiętaj, aby raz obrócić patelnię podczas pieczenia. Upieczone ciasteczka będą wyglądały na miękkie w środku, kiedy wyjmiesz je z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5 minut. Jeśli ciasteczka są zbyt puszyste, spróbuj delikatnie docisnąć je grzbietem łyżki. W tym czasie, możesz wcisnąć kilka dodatkowych wiórków czekoladowych na wierzch ciepłych ciasteczek. To jest tylko dla wyglądu! Ciasteczka lekko się spłaszczą, gdy ostygną.
  8. Po 5 minutach, przenieść ciasteczka na stojak do chłodzenia, aby ostygły całkowicie.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Ciasteczka pozostają świeże w temperaturze pokojowej do 1 tygodnia. Możesz zrobić ciasto na ciasteczka i schłodzić je w lodówce do 3 dni. Pozostawić do osiągnięcia temperatury pokojowej, a następnie kontynuować krok 5. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Niewypieczone kulki z ciasta na ciasteczka dobrze zamrozić do 3 miesięcy. Zamrożone ciasteczka piecz przez dodatkową minutę, nie musisz ich rozmrażać. Kliknij tutaj po moje wskazówki i porady dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Alternatywa chłodzenia ciasta: Schładzaj ciasto na ciasteczka w całości przez 1 godzinę. Następnie wyjmij z lodówki i rozwałkuj na 1,5 łyżki stołowej kulki, jak sugeruje przepis przed pieczeniem. Kontynuuj chłodzenie kulek z ciasta na pozostałe 2-3 godziny (lub zamroź je jak sugerował ostatni krok). Niektórzy czytelnicy uważają, że tak jest łatwiej! Jeśli to zrobisz, nie musisz pozwolić ciasteczkom siedzieć w temperaturze pokojowej w następnym kroku.
  3. Cookie Bars: Użyj 9×13 patelni i piec przez 24-28 minut lub do lekko złotego koloru na wierzchu. Nie ma potrzeby schładzania ciasta, wystarczy schłodzić brązowe masło zgodnie z instrukcją.
  4. Koniecznie sprawdź moje 5 najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a to moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka owsiane z dyni z brązowym masłem
  • Ciasteczka cukrowe z brązowym masłem
  • Delikatne ciasteczka czekoladowe
  • Ciasteczka czekoladowe z brązowym masłem i toffi

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły