Bûche De Noël (Yule Log)

image
Przejdź do przepisu

Pozwól, że pokażę Ci, jak zrobić piękne, robione od podstaw yule log, znane również jako Bûche De Noël

w języku francuskim. To tradycyjne świąteczne ciasto jest udekorowane tak, aby przypominało kłodę. Mój przepis zaczyna się od biszkoptu o smaku kakaowym, który wypełnimy kakaową bitą śmietaną z orzechami laskowymi. Na wierzchu umieścimy czekoladowy ganache i wiele zabawnych, opcjonalnych dekoracji, w tym beziki w kształcie grzybów, cukrową żurawinę i rozmaryn, które dodadzą blasku. Jest to spektakularne i wyszukane, ale całkowicie wykonalne w Twojej domowej kuchni! Dzięki szczegółowemu przepisowi, zdjęciom krok po kroku i pełnemu filmowi instruktażowemu, przygotowałam Cię na sukces.

Boże Narodzenie to czas bogaty w tradycje. Świąteczne ciasteczka dla Mikołaja, ozdoby i dekoracje, dzwoneczki i gorące kakao przy ognisku. Dla niektórych, a także w regionach europejskich, jest to robienie ciasta yule log, znanego również jako Bûche De Noël w języku francuskim. W okresie świątecznym jadłam wiele takich ciast, ale aż do tego roku nie próbowałam przepisu na nie od podstaw. Początkowo przytłoczona tym procesem, nauczyłam się, że to tak jak inne domowe wypieki: przyjemne spędzanie czasu w kuchni. Z dodatkową dawką czekolady jest jeszcze lepiej!

Przy okazji, oto kolejny projekt domowego wypieku:

domek z piernika wraz z darmowym szablonem do wydrukowania, jak go zbudować.

Opowiedz mi o tym cieście Yule Log

  • Tekstura: Pod całym tym świątecznym wystrojem mamy miękki i zwiewny biszkopt. Jeśli próbowałeś już tortu angel food, miałeś już biszkopt. Co ciekawe, biszkopt, w przeciwieństwie do większości ciast, jest (zazwyczaj) robiony bez masła i oleju. Cała magia dzieje się dzięki jajkom, które są kluczowym składnikiem każdego przepisu na biszkopt. Uwaga: Dodałam odrobinę oleju do tego ciasta, aby dodać mu wilgoci.
  • Smak: Mój Bûche De Noël składa się z jasnego kakaowego ciasta, kakaowej orzechowej bitej śmietany z dodatkiem Frangelico (jeśli chcesz, możesz pominąć alkohol) i jest zwieńczony gładkim czekoladowym ganache. Ponieważ ganache jest niesamowicie bogaty, pozostałe elementy mają lżejszy kakaowy smak. W rzeczywistości, ciasto smakuje jak kubek gorącego kakao.
  • Łatwość: Zaawansowane, ale jest to zabawny projekt do zrobienia samemu lub z rodziną. Jeśli obejrzysz film instruktażowy i zapoznasz się z bardzo szczegółowym przepisem przed rozpoczęciem, będziesz przygotowany na sukces.
  • Montaż: Jeśli kiedykolwiek wcześniej robiłeś roladę dyniową lub inne ciasto typu jelly roll, to ten sposób montażu jest Ci dobrze znany. Jeśli nie, to nie ma się czym denerwować tak długo, jak masz solidny przepis i odpowiedni sprzęt. (Lista narzędzi poniżej.) Baw się dekoracjami i obejrzyj mój film instruktażowy przed rozpoczęciem pracy.
  • Czas: Ciasta Yule log nie są czymś, co można się spieszyć; ten przepis zajmie Ci cały dzień. Moja rada jest, aby skoncentrować się na jednym elemencie / krok na raz. Upewnij się, że postępujesz zgodnie z czasem chłodzenia i schładzania. Nie chcę, abyś zrujnował wszystkie swoje wysiłki nie pozwalając porcjom tego przepisu ostygnąć/zagęęścić/ustawić się prawidłowo.

Tutorial wideo świątecznego ciasta Yule Log


4 części tego ciasta Yule Log Cake:

  1. Kakaowe ciasto biszkoptowe
  2. Kakao Orzech laskowy Bita śmietana
  3. Czekoladowy Ganache
  4. Dekoracje

Prześledźmy każdą część z fotografiami krok po kroku, aby nas poprowadzić.


Kakaowe ciasto biszkoptowe

Zacznij od wymieszania kilku składników. Jeśli chodzi o objętość, to nie ma ich wiele: mąka tortowa, kakao w proszku, proszek do pieczenia dla dodania lekkości i odrobina soli. Jajka są głównym składnikiem ciasta. Oddzielamy jajka, a następnie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Odłóż je na bok. Następnie ubij żółtka z pozostałym cukrem, odrobiną oleju dla nawilżenia i ekstraktem waniliowym, aż do zgęstnienia. Z jajek o temperaturze pokojowej uzyskasz większą objętość niż z jajek zimnych. Przed rozpoczęciem, włóż jajka do kubka z ciepłą wodą na 10 minut, aby je ogrzać.

Poniżej po lewej: ubite białka + cukier. A poniżej po prawej:

zagęszczona masa żółtkowa.

Poniżej po lewej stronie: W 2 porcjach złożyć puszystą pianę z białek do masy żółtkowej. I poniżej po prawej:

W 2 porcjach dodajemy suche składniki. Podobnie jak gotowy tort, ciasto jest bardzo lekkie i puszyste.

Upiecz wałek ciasta w formie o wymiarach 12×17 cali. Jest to większe ciasto niż moje roladki z ciasta szampańskiego i czerwonego aksamitu, które piekę w formie o wymiarach 10×15 cali. Nie krępuj się użyć któregokolwiek z moich przepisów na ciasto rolowane jako podstawy do swojego bûche de Noël, ale wiedz, że jeśli będą pieczone w mniejszej patelni, będziesz mieć mniejsze ciasto.

Jak uformować Yule Log

Nadanie kształtu ciastu jest łatwiejsze niż się wydaje. Istnieją dwie sztuczki:

  1. Pierwszą sztuczką jest zwinięcie ciasta, bez nadzienia, kiedy jest jeszcze gorące. Dlaczego? Jeśli ciasto ostygnie w formie zwiniętej, łatwiej będzie zwinąć ciasto z nadzieniem w środku.
  2. Drugi trik polega na zwinięciu ciasta na czystym ręczniku kuchennym lub kawałku papieru pergaminowego. Dlaczego? W przeciwnym razie ciepłe ciasto będzie się kleić i przywierać do siebie. Posyp ręcznik lub papier pergaminowy kakao w proszku, aby zapobiec przywieraniu!

Te dwie sztuczki pomogą zagwarantować, że ciasto nie będzie się rwało, pękało i przyklejało.

Bita śmietana z orzechami laskowymi

Gdy ciepłe ciasto rolowane stygnie, przygotuj bitą śmietanę. Podstawą jest gęsta śmietana, którą posłodzimy odrobiną cukru pudru i doprawimy kakao w proszku oraz likierem orzechowym. Nie krępuj się zamienić tej samej ilości innego likieru smakowego, takiego jak amaretto, Baileys Irish Cream, Kahlua, Grand Marnier lub innego. Możesz również zastąpić alkohol mocną kawą (zimną lub w temperaturze pokojowej) lub 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego.

Na wierzch bitej masy możesz dodać drobno posiekane orzechy laskowe. W trakcie zwijania ciasta, jeśli wydaje się ono lepkie i wilgotne, posypujemy je większą ilością kakao w proszku.

Składanie balika jerozolimskiego

Tradycyjnie odcina się jeden koniec ciasta i umieszcza z boku lub na górze rolady, aby przypominał gałązkę. Można go przyciąć pod kątem, jak na zdjęciu poniżej:

Ganache czekoladowe

Mam osobny i bardzo szczegółowy post pokazujący jak zrobić czekoladowy ganache. Nie krępuj się go przejrzeć, jeśli jesteś początkujący. Potrzebujesz 2 składników: czystej czekolady i podgrzanej śmietany. Ganache jest bardzo rzadki zaraz po zrobieniu, więc koniecznie pozwól mu ostygnąć przed użyciem. Ganache gęstnieje w miarę stygnięcia.

Rozprowadź zgęstniały ganache na całym uformowanym torcie. Kolejna część jest łatwa - lekko przeciągnij widelcem po ganache, tak aby przypominało korę drzewa.

Dekorowanie Bûche De Noël/Yule Log

Twój tort jest już prawie gotowy! Niektóre propozycje dekoracji to:

  • bezowe grzyby (przepis poniżej)
  • cukrowana żurawina i rozmaryn (przepis poniżej)
  • pinecony ułożone na półmisku
  • zioła i kwiaty jadalne
  • marcepan w kształcie
  • wiórki czekoladowe
  • posypka z cukru pudru, aby przypominała śnieg

Jestem bardzo szczegółowa w tych wskazówkach, więc nie dajcie się przytłoczyć. Jeśli ja mogę to zrobić, Ty też możesz. Zapoznaj się z moimi instrukcjami, jeśli chcesz się przygotować - jest wiele sposobów na przygotowanie tego ciasta z bali świętojańskich z wyprzedzeniem. Nie spiesz się i ciesz się świątecznym procesem. Życzę Ci sezonu dobrego humoru. Wszyscy go potrzebujemy! ♥

Narzędzia, których potrzebujesz:

  • Mikser elektryczny (ręczny lub stojący) do ciasta, bezików i nadzienia.
  • Separator do jajek jest bardzo pomocny.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 12×17 cali na ciasto.
  • Papier pergaminowy do wyłożenia blachy. Uwielbiam te arkusze.
  • Szpatułka do rozprowadzania nadzienia z bitej śmietany i ganache.
  • Sitko o drobnych oczkach do posypania kakao w proszku i cukru pudru.
  • Końcówka do pipet Wilton 2A lub dowolna końcówka z otworem około 1/2 cala (plus jednorazowy lub wielokrotnego użytku worek do pipet) do grzybów bezowych.
  • Cienki ręcznik kuchenny/deserowy lub papier pergaminowy. Potrzebujesz obu do zwijania ciasta, ale zdecydowanie polecam ręcznik, ponieważ lepiej zapobiega pękaniu ciasta. Ręcznik będzie się dość mocno brudził od kakao w proszku i ciasta, ale plamy powinny zejść w praniu, zwłaszcza jeśli najpierw wypłuczesz go ciepłą wodą.
  • Plus to, co zwykle: miski do mieszania, trzepaczka, gumowa szpatułka, deska do krojenia, rondel, itp.
  • Na zdjęciu: duży biały półmisek z linii Whitewash Berry & Thread firmy Juliska oraz kwadratowe talerze świąteczne z Pottery Barn.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Bûche De Noël (Yule Log)

4,6 z 76 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 8 godzin (zawiera żurawinę)
  • Czas gotowania: 2 godziny, 20 minut (w tym beziki)
  • Całkowity czas: 10+ godzin
  • Plon: 10-12 plastrów
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Francuska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Grzyby bezowe oraz cukrowa żurawina i rozmaryn są całkowicie opcjonalnymi dodatkami. Poniższy przepis zawiera oba te elementy. Wszystkie instrukcje dotyczące przyrządzania znajdują się w uwagach do przepisu. Zalecam obejrzenie filmu instruktażowego powyżej i przeczytanie całego przepisu poniżej przed rozpoczęciem pieczenia. Jest tu dużo schładzania, studzenia i innych ruchomych części!


Składniki

Cukrowana żurawina i rozmaryn

  • 1 filiżanka(120g) świeżych żurawin*
  • 4-5 gałązek rozmarynu (opcjonalnie)
  • 2 filiżanki (400g) granulowanego cukru, podzielone
  • 1 filiżanka (240ml) woda

Ciasto

  • 1 i 1/3 szklanki(157g) mąki tortowej
  • 2 łyżki stołowe (10g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 6 dużych jaj, oddzielonych i w temperaturze pokojowej
  • 1 filiżanka(200g) granulowanego cukru, podzielona
  • 2 łyżki stołowe (30ml) oleju roślinnego, oleju rzepakowego lub roztopionego oleju kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii

Do wałkowania

  • 3 łyżki stoł owe(15g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku

Grzyby bezowe

  • 1 duże białko jajka, w temperaturze pokojowej
  • mniej niż 1/8 łyżeczki do herbaty kremu winnego (około 1/16 łyżeczki)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stołowe (25g) granulowanego cukru
  • 1/2 łyżeczki niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku (opcjonalnie do posypania)
  • 1 uncja (28g) półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej

Kakaowa bita śmietana z orzechami laskowymi

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) zimnej, ciężkiej śmietany
  • 2 łyżki stołowe (30ml) likieru Frangelico
  • 1/4 szklanki (30g) cukru pudru
  • 1 łyżka stoł owa(5g) niesłodzonego naturalnego lub holenderskiego kakao w proszku
  • 1/2 szklanki (60g) drobno posiekanych orzechów laskowych (opcjonalnie)

Polewa ganache

  • 6 uncji (170g) półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 3/4 szklanki (180ml) gęstej śmietany

Instrukcje

  1. Przygotowanie posypki z żurawiny i rozmarynu: Jeśli chcesz udekorować tort posypką z żurawiny i rozmarynu, zrób to dzień wcześniej, ponieważ żurawina i rozmaryn muszą odleżeć kilka godzin. Umieść żurawinę i rozmaryn w dużej misce; odstaw na bok. W średnim rondelku, doprowadź do wrzenia 1 szklankę cukru i wodę, a następnie ubijaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia i pozostaw do ostygnięcia na 5 minut. Zalej żurawinę i rozmaryn syropem cukrowym i wymieszaj, aby się połączyły. Pozostaw żurawinę i rozmaryn w temperaturze pokojowej lub w lodówce (lekko przykryte) na 6 godzin lub na całą noc. Zauważysz, że po tym czasie syrop cukrowy jest dość gęsty. Odsącz żurawinę i rozmaryn z syropu i zasyp 1 szklanką cukru. Wymieszaj, aby pokryć całość. Przesyp posłodzone żurawiny i rozmaryn na blachę wyłożoną papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia na co najmniej 2 godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
  2. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Spryskaj formę do pieczenia o wymiarach 12×17 cali sprayem antyadhezyjnym lub posmaruj masłem, aby papier pergaminowy się przykleił. Następnie wyłóż ją papierem pergaminowym, aby ciasto bez problemu się uwolniło. Spryskaj lub natłuść również papier pergaminowy. Chcemy, aby powierzchnia tego ciasta była wyjątkowo nieprzywierająca.
  3. Przygotuj ciasto: Ubij mąkę tortową, kakao w proszku, proszek do pieczenia i sól razem w średniej misce. Odłóż na bok do następnego kroku. Używając ręcznego miksera lub miksera stojącego z przystawką do ubijania, ubij białka i 1/2 szklanki (100g) cukru razem na wysokich obrotach przez 4-5 minut lub do uzyskania sztywnej piany. Przełóż do innej miski. Używając tej samej miski, w której ubijałeś białka (nie musisz jej myć), dodaj żółtka, pozostały cukier, olej i ekstrakt waniliowy. Ubijaj razem na wysokich obrotach przez 3-4 minuty lub do zgęstnienia i uzyskania jasnego koloru.
  4. Dodaj połowę ubitych białek do masy żółtkowej. Ubijać na niskich obrotach przez 10 sekund. Powtórz czynność z pozostałymi białkami i ubijaj na niskich obrotach przez 10 sekund. Dodać połowę mieszanki mąk i ubijać na niskich obrotach lub mieszać gumową szpatułką, aż do połączenia. Powtórzyć z pozostałą mieszanką mąki. Unikaj nadmiernego mieszania i spuszczania powietrza z białek. Ciasto będzie bardzo lekkie.
  5. Rozprowadź ciasto równomiernie na przygotowanej patelni. Delikatnie uderzaj patelnią o blat kilka razy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Piecz przez 18-19 minut lub do momentu, gdy ciasto odskoczy po lekkim szturchnięciu palcem. Ciasto będzie wyglądało na lekko bąbelkowe na wierzchu, kiedy będzie gotowe. To jest w porządku. Unikaj przepiekania ciasta, ponieważ może ono popękać, jeśli będzie zbyt mocno przypieczone. Podczas gdy ciasto się piecze, zajmij się następnym krokiem.
  6. Przygotuj się do wałkowania: Podczas gdy ciasto się piecze, połóż kawałek papieru pergaminowego (większy niż ciasto) lub cienki ręcznik kuchenny / herbaciany płasko na blacie. (Uwaga: uważam, że ręcznik kuchenny jest lepszy, aby zapobiec pękaniu.) Używając sitka o drobnych oczkach, posyp pergamin/ręcznik 3 łyżkami stołowymi (15g) kakao w proszku. Gdy ciasto wyjdzie z piekarnika, szybko przejedź nożem po brzegach, aby je poluzować. Natychmiast odwróć je na pergamin/szmatkę. Odklej papier pergaminowy, który był na spodzie ciasta podczas pieczenia. Zaczynając od węższego końca, zacznij ciasno zwijać gorące ciasto w pergamin/szmatkę. Rób to powoli i delikatnie. Ciasto będzie ciepłe. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia zawinięte w pergamin/ręcznik. Możesz umieścić go w lodówce, aby przyspieszyć schładzanie, około 3 godzin i do 1 dnia.
  7. W tym czasie przygotuj bezowe pieczarki: Rozgrzej piekarnik do 200°F (93°C). Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. W całkowicie czystej, wolnej od zanieczyszczeń, dużej szklanej lub metalowej misce do mieszania, za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij białko jajka, śmietanę tartą i sól razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania piany, około 2 minut - jest to niewielka ilość i trzepaczka w mikserze stojącym może jej nie dosięgnąć, więc w razie potrzeby ubijaj ręcznie do uzyskania piany. Na wysokich obrotach miksera powoli dodawaj cukier i ubijaj, aż powstaną sztywne, błyszczące szczyty, jeszcze około 2 minuty. Odetnij końcówkę plastikowej torebki lub włóż okrągłą końcówkę do pipety. Używam i polecam końcówkę Wilton 2A lub dowolną końcówkę z otworem około 1/2 cala. Wykrawaj ćwierćkola (to będą okrągłe wierzchołki grzybów) i stożki o wysokości 1 cala (to będą trzony). Ciasta bezowego wystarczy na około 16 pieczarek. Zwykle robię tylko 8-12 i wyrzucam resztki, ale nie krępuj się zrobić wszystkich 16. Używając zwilżonego palca (wystarczy odrobina wody), wygładź wszystkie wierzchołki. Jeśli chcesz, lekko oprósz wierzchy grzybów kakao w proszku, używając sitka o drobnych oczkach. Piecz przez 2 godziny. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia bezików. Wyłącz piekarnik po 2 godzinach i pozwól bezom siedzieć w stygnącym piekarniku przez 20 minut. Wyjmij beziki z piekarnika i ostudź je całkowicie. Kiedy będą już prawie chłodne, rozpuść 1 uncję czekolady w podwójnym kotle lub w mikrofalówce. Jeśli używasz mikrofalówki, roztapiaj czekoladę w 15 sekundowych odstępach, zatrzymując się i mieszając pomiędzy kolejnymi, aż się roztopi i będzie gładka. Chłodź przez 5-10 minut. (Łatwiej przylegają grzyby, jeśli rozpuszczona czekolada jest trochę chłodna). Po ostygnięciu bezików, użyj płaskiej szpatułki, aby zdjąć je z blachy. Na środek spodu blatu grzybka nałóż odrobinę czekolady. Przyklej do niego trzon grzybka. Umieść z powrotem na blasze do pieczenia, aby zastygły. Jeśli trzony lub wierzchołki nadal mają odrobinę wierzchu, zeskrob je nożem lub szpatułką, tak jak widać to na powyższym filmie. Oprzyj je o brzegi blachy, jeśli będą się przewracać. Powtórz z pozostałymi wierzchołkami i łodygami, aby uformować grzyby. Pozwól czekoladzie ostygnąć i stwardnieć, około 1 godziny.
  8. Wyjmij roladę z lodówki i pozostaw na blacie przez kilka minut, aby się ogrzała podczas przygotowywania bitej śmietany.
  9. Przygotuj bitą śmietanę: Używając miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij ciężką śmietanę, Frangelico, cukier puder i kakao w proszku na średnio-wysokiej prędkości, aż powstaną średnie lub sztywne szczyty, około 2-3 minuty.
  10. Delikatnie i bardzo powoli rozwiń ciasto. Rozprowadź bitą śmietanę równomiernie na wierzchu, zostawiając około 1/2 calową obwódkę wokół tortu. Lubię używać dużej lub małej szpatułki do rozprowadzania. Posyp posiekane orzechy laskowe na wierzchu. Delikatnie zwiń ciasto z powrotem, tym razem bez pergaminu/ręcznika. Zwijaj powoli. Ta część jest nieprzyjemna. Ostrożnie przełożyć na deskę do krojenia. Jeśli z zewnątrz ciasto wygląda na wilgotne, posyp je odrobiną kakao w proszku. Przykryj folią plastikową i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut i do 2 dni przed formowaniem i polewaniem ganache.
  11. Przygotuj polewę ganache: Umieść posiekaną czekoladę w średniej misce. Podgrzej śmietankę w małym rondelku, aż zacznie się gotować na wolnym ogniu. (Nie pozwól jej dojść do szybkiego wrzenia - to zbyt gorące). Wlej na czekoladę, a następnie pozostaw na 2-3 minuty, aby delikatnie zmiękczyć czekoladę. Powoli mieszaj, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia czekolady. Ganache będzie rzadkie, więc musi zgęstnieć przed użyciem. Odstaw do lodówki, bez przykrycia, na co najmniej 30 minut i do 1 godziny, aby zgęstniał.
  12. Wyjmij rozwałkowane ciasto z lodówki. Pokrój ukośnie 3-4 calowy kawałek z jednego końca. W tym momencie, zwykle kładę ciasto na talerzu do serwowania. Przyłóż skośną stronę do boku rolady, tworząc gałązkę. Powoli wlej i rozprowadź gęsty ganache po całym wierzchu i bokach tortu. Możesz zostawić ścięte końce odkryte (jak na zdjęciach) lub posmarować je ganache - powinno być go dużo do wykorzystania. Użyj widelca, aby zrobić teksturowane linie przypominające korę drzewa. Nie krępuj się wytrzeć talerza do serwowania, jeśli ganache skapnie na wszystkie strony.
  13. Udekoruj grzybkami bezowymi, posypaną cukrem żurawiną i rozmarynem oraz posyp cukrem pudrem tuż przed podaniem.
  14. Resztki ciasta przykryć i przechowywać w lodówce do 3 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Cukrową żurawinę i rozmaryn możesz zacząć przygotowywać 1 dzień wcześniej. Patrz krok 1. Możesz zrobić grzyby bezowe z wyprzedzeniem (krok 7), o ile pogoda jest sucha. (Przechowuj je w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni przed użyciem. Możesz przygotować ciasto rolady z wyprzedzeniem (kroki 2-6), ponieważ musi ono całkowicie ostygnąć/schłodzić się przed napełnieniem. Schładzaj w lodówce przez co najmniej 3 godziny i do 1 dnia. Napełnione ciasto rolady (kroki 9-10) możesz również przechowywać w lodówce do 2 dni. Bitą śmietanę (krok 9) możesz przygotować również 1 dzień wcześniej. Przykryj i odstaw do lodówki, aż będzie gotowa do użycia. Czekoladową polewę ganache (krok 11) możesz przygotować 1 dzień wcześniej, ale jeśli pozostawisz ją na dłużej niż 1 godzinę, zbytnio zgęstnieje. Jeśli przechowujesz w lodówce dłużej niż 1 godzinę, przykryj ją. Aby ją rozrzedzić, gdy będzie gotowa do użycia, wymieszaj ją i podgrzej w żaroodpornej misce na patelni z gotującą się wodą przez około 1 minutę. Nie podgrzewaj w mikrofalówce. Całe ciasto można przygotować również 1-2 dni wcześniej. (Kroki 1-12.) Przykryć i wstawić do lodówki, aż będzie gotowy do dekorowania i podania. Możesz również zamrozić złożony tort przed lub po dodaniu ganache. (Kroki 1-11 lub 12.) Przykryj i zamroź na okres do 3 miesięcy. Rozmroź w lodówce przed kontynuowaniem przepisu. Najlepiej udekorować cukrową żurawiną, bezami i posypać cukrem pudrem (krok 13) tuż przed podaniem.
  2. Żurawina: Użyj świeżej żurawiny, nie mrożonej. Syrop cukrowy nie powleka równomiernie na mrożonych jagód, pozostawiając proste skurczone żurawiny.
  3. Frangelico Liqueur: Jest to likier z orzechów laskowych. Jeśli chcesz, nie krępuj się zamienić z taką samą ilością innego aromatyzowanego likieru, takiego jak amaretto (migdałowy), Baileys Irish Cream, Kahlua, Grand Marnier lub innego. Możesz również zastąpić alkohol mocną (zimną lub w temperaturze pokojowej) kawą lub 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego lub innego ekstraktu smakowego.
  4. Czekolada: Potrzebujesz 6 uncji czystej czekolady na polewę ganache i 1 uncję na grzyby. Czysta czekolada do pieczenia jest sprzedawany w 4 uncji barów, więc 2 bary będzie trochę więcej niż wystarczająco. Polecam marki Baker's lub Ghirardelli, obie sprzedawane w tabliczkach o wadze 4 uncji w dziale z produktami do pieczenia. Możesz użyć czekolady półsłodkiej lub gorzkiej. Jeśli używasz białej czekolady, zmniejsz ilość ciężkiej śmietany w ganache do 1/2 szklanki (120ml).

Słowa kluczowe: yule log, ciasto świąteczne, czekolada, orzechy laskowe

Czy dotarłeś już tak daleko? Pozwól, że pokażę Ci jak zrobić opcjonalne dekoracje.


Grzyby bezowe

Wcześniej uczyłam Was, jak zrobić ciasteczka bezowe. Beza wymaga precyzji, więc nie krępuj się odwiedzić ten post, jeśli potrzebujesz małego odświeżenia. Zgodnie z instrukcją w kroku 7 powyżej, uformuj wierzch i trzony grzybów używając okrągłej końcówki do dekoracji. Zwilż palec wodą, aby wygładzić ewentualne szczyty. Piec w stosunkowo chłodnym piekarniku, a następnie przylgnąć schłodzone kawałki z roztopioną czekoladą.

Wydaje się, że to jedyny sposób, w jaki moja córka zje grzyby. HA!

Cukrowana żurawina i rozmaryn

Potrzebujesz cukru, wody, świeżej żurawiny i rozmarynu. Nie krępuj się pominąć rozmarynu, jeśli chcesz. Zgodnie z instrukcją w kroku 1 powyżej, przygotuj syrop cukrowy na kuchence. Zalej żurawinę i rozmaryn i pozwól im nasiąknąć przez kilka godzin. (Świetnie jest zrobić to z wyprzedzeniem). Odsącz, a następnie wrzuć do cukru. Pozwól, aby wszystko wyschło przez około 2 godziny przed użyciem jako dekoracja. Możesz również użyć tej błyszczącej dekoracji do ciasta dyniowego, żurawinowo-pomarańczowego ciasta Bundt, piernikowego ciasta z przekąskami.

Przepisy powiązane

  • Domek z piernika Przepis
  • Ciasto piernikowe z gruszkami do góry nogami
  • Ciasto czekoladowe (bułka szwajcarska)
  • Ciasto szampańskie

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły