Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania rozmarynu

image

Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) jest ziołem powszechnie stosowanym w kuchni cząberkowej. Rozmaryn jest kluczowym składnikiem wielu sosów do makaronów, przepisów na pizzę i winegretów. Bylinus officinalis ma również długą historię stosowania dla korzyści leczniczych i zdrowotnych.


Niektóre, ale nie wszystkie z tych korzyści zdrowotnych są poparte dowodami naukowymi. Dowiedz się więcej o tym, jak dodać rozmaryn do swojej diety zarówno dla smaku jak i zdrowia.

Korzyści dla zdrowia
W warunkach laboratoryjnych rozmaryn działa na zwierzęta zarówno przeciwbakteryjnie, jak i przeciwutleniająco. Nie jest jednak jasne, czy te korzyści płynące z rozmarynu występują u ludzi. Rozmaryn był stosowany w medycynie alternatywnej w celu leczenia lub poprawy niektórych stanów chorobowych.

Poniżej przedstawiono warunki, w których naukowcy zastosowali działanie rozmarynu; chociaż niektórzy z nich mają silniejszy związek z rozmarynem dla potencjalnych korzyści zdrowotnych niż inni, potrzeba więcej badań nad ogólnym działaniem rozmarynu.

Utrata włosów
Wczesne badania sugerują, że stosowanie olejku z rozmarynu na skórę głowy jest tak samo skuteczne jak minoksydyl dla zwiększenia liczby włosów u osób z łysieniem typu męskiego.

W badaniach naukowych osoby, które masowały rozmaryn i inne olejki eteryczne (lawenda, tymianek i drewno cedrowe) wykazały poprawę po siedmiu miesiącach.

Nie jest jednak jasne, czy to właśnie rozmaryn był źródłem korzyści.

Artretyzm
Według danych Uniwersytetu Pensylwańskiego olejki zawierające rozmaryn zostały użyte w celu złagodzenia bólu mięśni i stawów związanego z zapaleniem stawów, a także poprawy krążenia. Niektóre wczesne badania pokazują, że przyjmowanie produktu zawierającego rozmaryn, chmiel i kwas oleanolowy może zmniejszyć ból związany z zapaleniem stawów. Potrzeba więcej badań, aby potwierdzić tę korzyść.

Cukrzykowe uszkodzenie nerek (Nefropatia)
Niektóre badania sugerują, że przyjmowanie produktu zawierającego rozmaryn, centaurię i lubczykowate może zmniejszyć ilość białka w moczu w przypadku stosowania standardowych leków przeciwcukrzycowych. Białko w moczu jest znacznikiem choroby nerek u chorych na cukrzycę.

Zmęczenie psychiczne
Wczesne badania wykazują, że przyjmowanie rozmarynu nie poprawia uwagi i energii umysłowej u osób dorosłych o niskim poziomie energii. Jednak wyniki badań są różne. Inne badania pokazują, że może on zmniejszyć stres związany z przyjmowaniem testów i złagodzić niepokój.

 Czy rozmaryn może poprawić pamięć i poznanie?
Fibromyalgia
Chociaż uważano, że rozmaryn może poprawić efekty fibromialgii, wczesne badania sugerują, że przyjmowanie produktu zawierającego rozmaryn, chmiel i kwas oleanolowy w rzeczywistości nie poprawia objawów fibromialgii.

Choroba dziąseł (ang. Gingivitis)
Z wczesnych badań wynika, że ziołowy płyn do płukania jamy ustnej zawierający rozmaryn i inne składniki pomaga zmniejszyć krwawienie i obrzęk dziąseł u osób z chorobami dziąseł przy stosowaniu dwa razy dziennie po posiłkach przez dwa tygodnie.

Niskie ciśnienie krwi (hipotensja)
Wstępne badania wykazały, że przyjmowanie olejku z rozmarynu może chwilowo podnieść ciśnienie krwi u osób z niedociśnieniem, ale korzyści były tymczasowe.

Inne popularne zastosowania rozmarynu obejmują leczenie:

  • Kaszel
  • Egzema
  • Gazy
  • Bóle głowy
  • Wysokie ciśnienie krwi
  • Zwiększający się przepływ menstruacyjny
  • Niestrawność
  • Problemy z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym

Potrzeba więcej dowodów, aby potwierdzić te korzyści.

Fakty żywieniowe
Podczas gotowania z rozmarynem, można użyć suszonej mielonej przyprawy lub świeżego rozmarynu z części produktów na rynku. Fakty żywieniowe różnią się nieznacznie, ponieważ stężenie jest różne w zależności od wersji, ale użycie rozmarynu w potrawach nie ma większego znaczenia dla ilości kalorii lub składu odżywczego posiłku.

Według danych USDA, jedna łyżka stołowa suszonego rozmarynu dostarcza niecałe 11 kalorii. Większość tych kalorii pochodzi z węglowodanów w postaci błonnika, ale rozmaryn nie jest znaczącym źródłem węglowodanów, cukru czy błonnika.

Typowa porcja rozmarynu w jednej łyżce stołowej również nie dostarcza znaczących mikroelementów. Otrzymasz jednak niewielką ilość witaminy A, witaminy C, witaminy B6 i folianu. Minerały w rozmarynie zawierają wapń, żelazo i magnez oraz mangan.

 

Korzyści dla zdrowia - Imbir

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły