Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania liści laurowych

image

Zioło powszechnie znane jako liść laurowy może pochodzić z różnych gatunków drzew. Jednym z bardziej znanych źródeł jest wawrzyn (Laurus nobilis). Inne odmiany liści laurowych to liść laurowy Kalifornii, liść laurowy Indii, liść laurowy Indonezji, liść laurowy Indii Zachodnich i liść laurowy Meksyku.

Każda odmiana liścia laurowego ma nieco inny smak. Liście laurowe mogą być używane świeże, suszone, mielone lub całe. Istnieją różne korzyści zdrowotne i zastosowania liści laurowych, co sprawia, że są one popularnym zielem do gotowania.

Korzyści dla zdrowia
Liście laurowe dodają smaku popularnym potrawom, takim jak zupy, gulasze i inne smakowite dania.

Główną zaletą liści laurowych jest to, że mogą one poprawić smak potraw bez dodawania sodu.

Uważa się również, że liście laurowe mogą przynieść inne korzyści zdrowotne. Niektórzy konsumenci przygotowują herbatę z liśćmi laurowymi, dodają liście laurowe do kąpieli lub rozdrabniają liście laurowe na krem do pielęgnacji skóry. Niektórzy używają liści laurowych również w leczeniu raka , łupieżu, łupieżu i bólu stawów lub wrzenia (do czego liście laurowe były stosowane miejscowo na skórze).

Nie ma jednak wystarczających dowodów naukowych na poparcie stosowania liści laurowych dla tych korzyści.

Istnieją ograniczone dowody sugerujące, że liść laurowy przynosi korzyści osobom cierpiącym na cukrzycę typu 2, znaną również jako cukrzyca typu mellitus.3

Fakty żywieniowe
Pojedynczy liść laurowy użyty do gotowania prawdopodobnie nie zmieni wartości odżywczej przygotowywanej potrawy. Zazwyczaj liść jest usuwany z dania przed jego spożyciem. Nawet jeżeli liść opuszcza w zupie, zapiekance lub jakaś innym naczyniu, no zapewnia znaczącego micronutrients lub makronutrients.

Jeśli w potrawie spożywane są pokruszone liście laurowe, można uzyskać kilka korzyści odżywczych. Jedna porcja 1 łyżki stołowej dostarcza około pięciu kalorii, głównie w postaci węglowodanów.4 Mikroelementy w liściach laurowych zawierają witaminę A, witaminę C, witaminę B6, mangan, żelazo i wapń.

Wybór, przygotowanie i przechowywanie
Całe liście laurowe można znaleźć w dziale przypraw w większości sklepów spożywczych przez cały rok. Suszone, pokruszone lub zmielone liście laurowe mogą być również dostępne. Wielu kucharzy uważa jednak, że mielone liście laurowe są zbyt mocne i wolą używać (a następnie wyrzucać) całe liście podczas gotowania.

Świeże liście laurowe można również znaleźć w części produkcyjnej niektórych rynków. Jednakże świeże liście laurowe nie trwają długo, więc nie są tak powszechne jak suszone.

Wiele osób przechowuje liście laurowe w swojej szafce na przyprawy. Niektórzy jednak twierdzą, że mrożenie liści laurowych jest preferowanym sposobem przechowywania tego zioła. Dużo kucharze polecają przechować zatokowe liście w chłodni ponieważ liście utrzymują więcej smak gdy zamrażają niż robią gdy przechują w chłodnej, suchej przestrzeni.

 

Korzyści dla zdrowia - Imbir

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły