Kucharze używają świeżego oregano lub dodają je do przepisów w postaci suszonej lub mielonej. Przyprawa ma ciepły smak, który niektórzy określają jako gorzki, stęchły lub miętowy. Zalety oregano i olejku z oregano były szeroko badane przez naukowców.
Korzyści dla zdrowia
Zarówno oregano, jak i olejek z oregano są stosowane do celów leczniczych.
Niektórzy uważają, że silny aromat oregano przypominający kamforę może pomóc złagodzić objawy zaburzeń układu oddechowego, takie jak kaszel, astma, alergie, krupiec i zapalenie oskrzeli. Oregano może być również stosowany w leczeniu:
Badania laboratoryjne opublikowane w 2017 r. sugerują, że oregano może mieć właściwości przeciwnowotworowe.2 Nie są jednak dostępne żadne badania na temat rzeczywistych ludzi - badania są nadal w fazie początkowej.
Olej z oregano jest czasami stosowany jako środek odstraszający owady lub do leczenia ukąszeń owadów. Oregano jest również stosowany do leczenia:
Należy zauważyć, że w chwili obecnej nie ma wystarczających dowodów, które potwierdzałyby którekolwiek z tych leczniczych zalet oregano lub oleju z oregano.
Istnieją pewne dowody opublikowane jeszcze w 2000 roku, które sugerują, że olejek z oregano może pomóc w leczeniu pasożytów jelitowych u ludzi.3 W innym badaniu opublikowanym w 2011 roku naukowcy odkryli również, że maść z ekstraktu z oregano może pomóc w leczeniu ran chirurgicznych lepiej niż wazelina.4 Potrzebne są dalsze badania w celu potwierdzenia jednej z tych korzyści zdrowotnych wynikających z zastosowania oregano.
Wreszcie, oregano jest jednym z kilku składników Zyflamend, suplement, który twierdzi, że zwiększenie odporności, zdrowia serca i funkcji stawów. Niektóre wstępne badania sugerują, że suplement może mieć pewne korzyści, ale potrzeba więcej badań.5
Odżywianie
W oregano nie ma prawie żadnych kalorii. Według danych USDA, 1 łyżeczka zmielonego oregano dostarcza około 5 kalorii, a 1 łyżeczka liści oregano dostarcza tylko 3 kalorie. Większość kalorii pochodzi z węglowodanów w postaci błonnika, ale oregano nie jest dobrym źródłem błonnika.6
Łyżeczka liści oregano pomoże zwiększyć spożycie witaminy K, dostarczając około 14% zalecanego dziennego spożycia. Skorzystasz także na zwiększeniu spożycia witaminy A (2% zalecanej dawki dziennej), witaminy C (1%), witaminy E (2%), niacyny i witaminy B6 (po 1%).
Minerały w oregano zawierają wapń (27,6 mg), żelazo (0,8 mg), magnez (4,7 mg), fosfor (3,5 mg), potas (29,2 mg), sód (0,3 mg), mangan (0,1) oraz niewielkie ilości cynku i miedzi.
Wybór, przygotowanie i przechowywanie
Oregano w większości form jest łatwo dostępne w większości sklepów spożywczych. Mielone i suszone oregano można znaleźć w nawie głównej. Przyprawy te powinny być przechowywane w chłodnym, ciemnym, suchym miejscu, takim jak szafka lub szafka, która znajduje się z dala od pieca.
Świeże oregano znajduje się w dziale produktów. Szukaj jasnozielonych, zdrowych liści. Po powrocie do domu, zawiń oregano w papierowy ręcznik i przechowuj w lodówce, aż będzie gotowe do użycia.
W wielu włoskich i greckich potrawach można używać świeżych, mielonych lub suszonych liści oregano. Jest ono popularne jako składnik sosu spaghetti i pizzy. Spróbuj jednego z poniższych przepisów z oregano.