Korzyści zdrowotne - Kardamon

image

Kardamon jest przyprawą powszechnie stosowaną w kuchni indyjskiej, daniach bliskowschodnich, napojach i wypiekach. Kardamon zielony (Elettaria) i kardamon czarny (Amomum) pochodzą ze strąków rośliny (Zingiberaceae) z rodziny imbirowych. Przyprawa ma ciepły, dymny, słodki smak, który niektórzy opisują również jako miętowy.

Zobaczysz kardamon sprzedawany w wielu różnych formach. Sprzedawany jest w formie mielonej i znany jest jako jedna z najdroższych przypraw. Można również znaleźć strąki kardamonu, wyciąg z kardamonu i olejek kardamonowy, który jest wytwarzany z nasion.

Korzyści dla zdrowia
Oprócz zastosowania jako środek aromatyzujący i konserwujący w żywności, Kardamon był używany do leczenia szeregu różnych dolegliwości, w tym:

  • Problemy żołądkowe i trawienne
  • Poranna choroba
  • Infekcje wirusowe, bakteryjne i grzybicze (w tym objawy przeziębienia)
  • Zapalenie oskrzeli
  • Zapalenie jamy ustnej lub gardła
  • Problemy z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym
  • Epilepsja
  • Bóle głowy
  • Choroba sercowo-naczyniowa
  • Pobudzenie apetytu

Kardamon może być również używany do zwiększenia apetytu lub zwiększenia utraty wody. Istnieją nawet pewne doniesienia o osobach używających kardamonu do wywołania aborcji. Brakuje jednak dowodów naukowych, które potwierdzałyby użycie przyprawy do któregokolwiek z tych wskazań.


Istnieje kilka ograniczonych badań, które sugerują, że zielony kardamon może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi u nowo zdiagnozowanych pacjentów z nadciśnieniem. Potrzeba jednak więcej badań, aby potwierdzić tę korzyść.


Istnieją również wstępne badania sugerujące, że mieszanka olejków eterycznych z kardamonu, imbiru i estragonu nakładana na szyję po operacji może zapobiec pooperacyjnym nudnościom. Ale potrzeba więcej dowodów, zanim naukowcy dowiedzą się na pewno, czy ten zabieg jest skuteczny.


Fakty żywieniowe
Jedna łyżeczka zmielonego kardamonu (2 gramy) dostarcza około 6 kalorii, nieco ponad 1 gram węglowodanów i mniej niż 1 gram białka i tłuszczu.


Kardamon pomoże Ci zaspokoić Twoje dzienne zapotrzebowanie na mangan (0,6 mg na łyżeczkę lub 28 procent Twojej dziennej wartości). Przyprawa lekko zwiększy spożycie wapnia (7,7 mg), a także przyczyni się do zwiększenia spożycia potasu (22,4 mg). W jednej łyżeczce przyprawy znajduje się również niewielka ilość magnezu (4,6 mg) i fosforu (3,6 mg).

Na koniec, dostaniesz małą dawkę witaminy C z kardamonem. Łyżeczka dostarcza 0,4 mg, czyli 1 procent Twojej dziennej zalecanej dawki.

Wybór, przygotowanie i przechowywanie
Ponieważ kardamon jest drogi i nie ma długiego okresu trwałości, niektórzy wyśmienici kucharze wybierają kupno strąków zamiast przyprawy ziemnej. Strąki wytrzymują dłużej, gdy są odpowiednio przechowywane.

W przypadku zakupu kardamonu mielonego należy przechowywać go w hermetycznym pojemniku i przechowywać w chłodnym i suchym miejscu, np. w spiżarni. Zmielona przyprawa prawdopodobnie pozostanie świeża przez kilka miesięcy.

Jeśli kupujesz strąki kardamonowe, powinieneś je również przechowywać w hermetycznym pojemniku w chłodnym i suchym miejscu, ale prawdopodobnie pozostaną dobre przez około rok.

 

Korzyści dla zdrowia - Imbir

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły