Korzyści zdrowotne - bazylia

image

Bazylia jest powszechnie stosowanym ziołem, które łatwo znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym i na rynku rolnym. Roślina aromatyczna (Ocimum basilicum) należy do rodziny miętówek (Lamiaceae/Labiatae) i pochodzi z tropikalnych regionów Azji i Afryki. Jednak wielu kucharzy na całym świecie uprawia bazylię u siebie w domu.


Podczas gdy ty możesz być znajomy z bazyliowymi przepisami i łatwymi sposobami używać bazylię w gotowaniu, najwięcej ludzie są mniej znajomi sposoby w którym bazylia odżywianie może podnosić ich zdrowie.

Korzyści dla zdrowia
Prawdopodobnie dodałeś bazylię do sałatek i makaronów lub używałeś jej jako dekorację do drobiu lub owoców morza. Ale bazylia jest również używana przez niektórych ludzi do leczenia niektórych chorób.

Na przykład, bazylia została użyta w żelach do leczenia trądziku. W badaniach klinicznych naukowcy odkryli, że połączenie 5 procent olejku eterycznego z bazylii i 3 procent olejku eterycznego ze słodkiej pomarańczy, stosowanych codziennie przez osiem tygodni, pomaga oczyszczać skórę.1 Ale nie jest jasne, czy sama bazylia może zapewnić tę korzyść.


Dodatkowo, bazylia jest czasami stosowana w aromaterapii w celu zwalczania objawów zmęczenia i wyczerpania. Niewielkie badanie wykazało, że połączenie olejków (mięty pieprzowej, bazylii i helichrysu) pomogło zwiększyć czujność psychiczną osób, które określiły się jako spalone i zmęczone.2


Brak jest dowodów na poparcie tych zastosowań, ale bazylia jest również czasami używana do leczenia:

  • Bóle głowy
  • Dyskomfort brzucha
  • Biegunka
  • Warunki nerek
  • Przeziębienie
  • Brodawki
  • Zakażenia pasożytnicze
  • Ugryzienia węża i owada

Bazylia może być również stosowana jako środek pobudzający apetyt lub moczopędny. Kobiety karmiące piersią mogą używać jej do pobudzania laktacji, a niektóre kobiety w ciąży używają jej przed i po porodzie, aby poprawić krążenie krwi. Brak jest dowodów klinicznych potwierdzających bezpieczeństwo i skuteczność tych zastosowań.3

Odżywianie bazylią
W bazylii nie ma prawie żadnych kalorii. Jedna porcja jasnozielonych liści to około 2 posiekane łyżki stołowe. Jedna porcja zawiera mniej niż 2 kalorie bazylii, gdy jest podawana w stanie świeżym. Suszone kalorie bazylii są mniej więcej takie same, ale wielkość porcji jest mniejsza (około 1 łyżeczki).


Jak można się spodziewać, ponieważ w bazylii jest bardzo mało kalorii, jest również bardzo mało gramów węglowodanów, tłuszczu i białka. Prawie wszystkie kalorie w bazylii pochodzą z węglowodanów, głównie w postaci błonnika. W jednej porcji suszonej bazylii jest około 1 grama węglowodanów, a mniej niż w porcji świeżej bazylii.

Spożycie bazylii nie zwiększy znacząco spożycia witamin i minerałów. Dostaniesz jednak zdrową dawkę witaminy K i witaminy A, trochę folianu, magnezu, fosforu i potasu.

Wybór, przygotowanie i przechowywanie
Kiedy kupujesz świeżą bazylię, znajdziesz ją w dziale produktów na swoim rynku. Wybierz kiść bazylii o dużych, jasnych, zielonych, aromatycznych liściach, które są wolne od ciemnych plam lub kwiatów. Możesz też znaleźć bazylię, która ma jeszcze przytwierdzone korzenie. Korzenie mogą pomóc bazylii dłużej zachować świeżość w domu.

Aby przechować bazylię, połóż liście między arkuszami ręcznika papierowego i umieść je w plastikowej torbie. Bazylię należy przechowywać w lodówce, gdzie powinna pozostać świeża przez około cztery do pięciu dni.

Suszona bazylia może być przechowywana razem z innymi przyprawami w chłodnym, ciemnym miejscu. Suszona bazylia pozostanie w dobrym stanie przez około dwa do trzech lat.

 

Korzyści dla zdrowia - Imbir

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły