Olej z awokado - Fakty żywieniowe

image

Podczas gdy wielu inteligentnych zjadaczy dodaje awokado do swojej diety, olej z awokado jest mniej popularny. Ale olej z awokado jest zdrowym olejem, który ma wiele zastosowań w kuchni. Niektórzy używają nawet oleju awokado dla włosów i dla zdrowia skóry. Dodawanie go do codziennej rutyny zapewnia kilka kluczowych korzyści dla zdrowia i urody, zwłaszcza gdy używa się go w kuchni, aby zastąpić mniej zdrowych tłuszczów.

Następujące informacje żywieniowe są dostarczane przez USDA dla jednej łyżki stołowej oleju z awokado.

Kalorie: 124
Tłuszcz: 14g
Sód: 1mg
Węglowodany: 0g
Fiber: 0g
Cukry: 0g
Białko: 0g
Tłuszcze w oleju Avocado

Istnieją trzy różne rodzaje tłuszczu w oleju z awokado.

W tym oleju znajduje się niewielka ilość tłuszczów nasyconych. Tłuszcze nasycone są uważane za mniej zdrowe, ponieważ mogą przyczyniać się do chorób serca. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca zaleca wybieranie olejów zawierających mniej niż cztery gramy tłuszczów nasyconych na łyżkę stołową. Olej z awokado dostarcza nieco mniej niż dwa gramy tłuszczów nasyconych na łyżkę stołową.

Dwa gramy tłuszczów wielonienasyconych dostaniesz również, gdy zjesz łyżkę stołową oleju z awokado. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwane również PUFA, mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, dlatego uważa się je za zdrowe tłuszcze.


Większość tłuszczu w oleju z awokado to tłuszcz jednonienasycony. Tłuszcze jednonienasycone pochodzą głównie ze źródeł roślinnych i zazwyczaj są płynne w temperaturze pokojowej.

Uważa się, że tłuszcze jednonienasycone, zwane również MUFA, podnoszą poziom cholesterolu HDL lub "dobrego" cholesterolu. Eksperci ds. zdrowia zalecają zastąpienie mniej zdrowych tłuszczów (takich jak tłuszcze nasycone i tłuszcze trans) tłuszczami jednonienasyconymi lub wielonienasyconymi. Akademia Żywienia i Dietetyki zaleca, aby od 15 do 20 procent spożywanej kalorii pochodziło z jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.


Węgle w oleju awokado

W oleju awokado nie ma węglowodanów. Szacowany ładunek glikemiczny oleju z awokado wynosi zero.

Białko w oleju Avocado

W oleju z awokado nie ma białka.

Mikroelementy w oleju Avocado

Podczas gdy ty dostajesz zdrową dawkę witaminy C kiedy spożywasz całe awokado, nie dostaniesz żadnej witaminy C lub innych znaczących witamin lub minerałów kiedy spożywasz olej, zgodnie z danymi USDA.

Również wielu zdrowych żywicieli dodaje awokado do swojej diety ze względu na jego znaczną zawartość błonnika. Ale nie dostaniesz żadnego błonnika z powodu spożywania tego oleju. 


Korzyści dla zdrowia
Ponieważ olej z awokado jest bogaty w kwas oleinowy, jego spożycie przynosi korzyści zdrowotne dla serca. Uważa się, że kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu LDL (znanego również jako "zły" cholesterol), co pomaga zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

Istnieją nawet pewne dowody na to, że olej z awokado może pomóc w kontroli wagi, chociaż badania nie zostały przeprowadzone na ludziach. Badania przeprowadzone na szczurach wykazały, że zwiększone spożycie oleju awokado poprawiło tolerancję glukozy, odporność na insulinę i przyczyniło się do obniżenia masy ciała. Kolejne badanie wykazało poprawę wskaźników metabolicznych u szczurów, które spożywają olej z awokado. 

Jeśli jednak zdecydujesz się włączyć olej z awokado do diety odchudzającej, ważne jest, aby pamiętać, że olej z awokado, jak każdy olej, jest nadal tłuszczu. Tłuszcze dostarczają dziewięć kalorii na gram, w przeciwieństwie do czterech kalorii na gram dla węglowodanów i białka. Więc nawet jeśli olej z awokado jest uważany za zdrowy tłuszcz, należy nadal spożywać olej i owoce z umiarem, aby osiągnąć i utrzymać zdrową wagę.

Do czego jest dobry olej z awokado? Jakie są niektóre popularne zastosowania?

Są to jedne z najczęstszych zastosowań oleju awokado poza kuchnią.

Olej z awokado dla skóry.  Olej z awokado jest mniej podatny na zatykanie porów niż wiele innych kremów i olejków. Z tego powodu niektóre osoby lubią stosować go w celu zminimalizowania powstawania zmarszczek i zmiękczenia skóry. Niektóre komercyjne oleje z awokado reklamują, że witamina E w oleju z awokado pomaga poprawić zdrowie skóry. Jednakże, według danych USDA, w oleju z awokado nie ma witaminy E. 
Olej z awokado do włosów. Niektórzy mężczyźni i kobiety używają oleju z awokado na włosach, aby oswoić puszenie się włosów i nadać im gładszy wygląd. Niektórzy uważają również, że olejek z awokado po nałożeniu na skórę głowy może stymulować wzrost włosów. Brakuje jednak badań, które potwierdzałyby tę korzyść. Ponieważ jednak produkt jest bezzapachowy i nie zatyka porów skóry głowy, dodanie odrobiny olejku z awokado do rutynowych zabiegów na włosach (zarówno na końcówkach, jak i w skórze głowy) może sprawić, że Twoje włosy będą wyglądać zdrowiej. 
Jaki jest najlepszy sposób przechowywania olejku z awokado?

Większość olejów, zwłaszcza tych o wysokiej zawartości kwasu oleinowego, powinna być przechowywana w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego nasłonecznienia. 

 

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły