Tymianek (Thymus vulgaris) jest ziołem cząberkowym, często używanym do aromatyzowania mięsa, owoców morza i dań warzywnych. Należy do rodziny miętowej (Lamiaceae/Labiatae) i jest używany od wieków, sięgając starożytnych Greków i Egipcjan. Podczas gdy ty możesz używać tego łatwego do znalezienia zioła w swojej kuchni, wiele osób korzysta również z dobrodziejstw zdrowotnych tymianku.
Korzyści dla zdrowia
Tymianek był używany przez starożytne kultury w świątyniach i podczas rytuałów pogrzebowych. Zioło to zyskało również popularność jako pomoc medyczna. Zioło to jest nadal używane przez ludzi na całym świecie do leczenia schorzeń, w tym:
Tymianek jest również używany do pobudzania apetytu i zwiększenia utraty wody.
Należy jednak zauważyć, że jak dotąd nie ma wystarczających dowodów na poparcie wykorzystania tymianku dla któregokolwiek z tych warunków.
Istnieją pewne wstępne dowody na to, że stosowanie tymianku wraz z innymi ziołami może pomóc w łagodzeniu kaszlu u pacjentów z infekcjami górnych dróg oddechowych lub przeziębieniami.2 Niektóre badania wskazują również, że połączenia ziołowe, które obejmują tymianek, mogą pomóc w łagodzeniu objawów zapalenia oskrzeli.
Wreszcie, tymianek może pomóc w pobudzeniu wzrostu włosów. Badanie kliniczne wykazało, że olejek lawendowy stosowany miejscowo z olejkami eterycznymi z tymianku, rozmarynu i drzewa cedrowego mógł zwiększyć wzrost włosów.
Odżywianie
Nie ma prawie żadnych kalorii w tymianku. Jedna porcja tymianku to około 2 łyżeczki świeżego zioła lub około 1 łyżeczki suszonego zioła. W pojedynczej porcji jest mniej niż 1 kalorie. Kalorie tymianku pochodzą z węglowodanów, głównie z błonnika.
Spożycie tymianku nie zwiększy znacząco spożycia witamin i minerałów. Dostaniesz jednak małą dawkę witaminy A, witaminy C, magnezu i potasu.
Wybór, przygotowanie i przechowywanie
Kiedy kupujesz świeży tymianek, znajdziesz go w dziale produktów na swoim rynku. Wybierz tymianek, który ma zdrewniałe, wysokie łodygi o żywych zielonych lub szarawozielonych liściach. Chcesz wybrać tymianek, który nie ma widocznych kwiatów.
Kiedy przyniesiesz świeży tymianek do domu, nie myj go, dopóki nie będziesz gotowy do użycia. Możesz zawinąć tymianek w papierowy ręcznik i umieścić go w plastikowej torbie. Tymianek przechowuj w lodówce, gdzie powinien pozostać świeży przez około tydzień lub dłużej.
Przy użyciu tymianku należy oddzielić liście od łodyg, przesuwając palec w dół łodygi.
Tymianek ma smak, który jest często opisywany jako pieprzyk. Niektóre osoby smakują też gorzko, kwiatowo, ziołowo. Często jest on zawarty w mieszankach przyprawowych, takich jak bukiet garni i ziół z Prowansji. Używaj go do aromatyzowania potraw z ryb i drobiu, makaronów lub spróbuj go w jednym z poniższych przepisów.