Wykonane z zaledwie 6 składników, te kremowe trufle z ciemnej czekolady miętowej są definicją łatwej dekadencji. Z tego przepisu wychodzi ich mnóstwo, więc świetnie nadają się na deser lub na domowy prezent!
Na początek sezonu świątecznego przygotowałem wspaniałe, bogate trufle czekoladowe. Niektórzy z Was mieli okazję spróbować ich podczas podpisywania przeze mnie książki w Pittsburghu kilka tygodni temu. Są to trufle o smaku ciemnej czekolady i mięty pieprzowej, nieskazitelnie kremowe i jedwabiście gładkie. Nie zostało ani jedno! Kilku czytelników stwierdziło, że potrzebują trochę więcej smaku mięty pieprzowej, aby naprawdę zabłysnąć pod ciemną czekoladą. Zgodziłam się z tym! Przetestowałam więc przepis ponownie, używając nieco więcej ekstraktu. Perfekcja. Wakacyjna perfekcja. Będziecie za nimi przepadać!
Przepis zaczyna się tak, jak mój podstawowy przepis na trufle czekoladowe, który opublikowałam w Sally's Candy Addiction. Gładkie nadzienie ganache to czysta półsłodka czekolada i ciężka śmietana. Podczas pisania książki "Sally's Candy Addiction" zajęło mi trochę czasu znalezienie idealnego nadzienia ganache, które byłoby jednocześnie łatwe do wykonania ręcznie (do wałkowania) I nadal gładkie i kremowe. Ostrzeżenie: podczas wałkowania Twoje ręce będą trochę czekoladowe. Nie szkodzi. Gotowa kremowa trufla jest tego warta.
To pyszna nauka:
Połączenie śmietanki i czekolady, z którego składa się ten przepis na trufle, to ganache czekoladowe. Nazywa się go również emulsją. Czy wiesz, co to jest emulsja? Jest to mieszanina dwóch nieprzystających do siebie cieczy: oleju i wody. Olej pochodzi z masła kakaowego, a woda ze śmietanki. Wymieszanie tych dwóch składników wymaga delikatności i ostrożności! Upewnij się, że mieszasz ganache z delikatną siłą, aby nie wzburzyć emulsji - co może spowodować pojawienie się pęcherzyków powietrza w gładkim, gotowym ganache. Nie chcesz tego.Mając tak mało składników, upewnij się, że używasz prawdziwych rzeczy. Nie używaj mleka ani pół na pół. Użyj śmietany. Nie używaj wiórków czekoladowych. Używaj prawdziwej czekolady. Ja preferuję czekolady Baker's, Ghirardelli lub Lindt "Excellence". Możesz użyć mlecznej lub białej czekolady, ale w tym przepisie unikałbym gorzkiej. Spróbowałem i były okropne - jak się domyślacie, zbyt gorzkie. Zwłaszcza w połączeniu z miętą pieprzową. Nie róbcie tego!
Do masy truflowej dodaję odrobinę masła - niedużo, bo tylko 2 łyżki. Masło tworzy najbardziej gładką i kremową domową truflę czekoladową, jakiej kiedykolwiek próbowałeś.
Smak czekolady jest intensywny, więc trufle należy zwijać w małe ruloniki. Nie potrzeba ich więcej niż 1 lub 2 ze względu na skoncentrowany smak. W ten sposób uzyskasz więcej z całej porcji. Świetnie nadają się na prezent lub jako dodatek do świątecznych tac z ciasteczkami. Albo do wymiany ciasteczek! Uwielbiam, jak fantazyjnie wyglądają trufle - a są tak proste do zrobienia.
Trufle można obtoczyć w roztopionej lub temperowanej czekoladzie, ale ja uważam, że o wiele łatwiej jest po prostu obtoczyć je w kakao w proszku. Zwłaszcza w czasie świąt, kiedy ma się milion innych zajęć!
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprint ikona druku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychOto jak zrobić gładkie i kremowe świąteczne trufle z ciemnej czekolady z miętą pieprzową. Z tego przepisu można zrobić mnóstwo sztuk; świetnie nadają się na domowy prezent!
Słowa kluczowe: trufle miętowe z ciemnej czekolady, trufle świąteczne
Miętowa kora czekoladowa
Migdały w ciemnej czekoladzie z solą morską
Kora miętowa
Złota krówka Oreo
Słone Toffi
Miętowa chrupka dla szczeniaków