Zamroziliśmy już mnóstwo ciast i popełniliśmy wystarczająco dużo błędów, aby wiedzieć, co naprawdę działa. Dowiedzmy się, jak zamrażać ciasta, aby smakowały jak najświeżej!
Potrzebujesz ciasta, ale życie jest zabiegane i pojawiają się spontaniczne plany. Całkowicie to rozumiemy.
Przygotowywanie deserów z wyprzedzeniem na spotkanie lub imprezę to wspaniały sposób na uniknięcie stresu, który jest ostatnią rzeczą, jakiej potrzebujesz przed tym wydarzeniem. Porozmawiajmy więc o zamrażaniu ciast z wyprzedzeniem.
Najlepszym i najłatwiejszym sposobem na przygotowanie tortu z wyprzedzeniem jest zamrożenie niezłożonych/niedekorowanych warstw. W ciągu ostatnich kilku lat testowałam wiele różnych sposobów zamrażania ciast, zmieniając takie czynniki jak proces chłodzenia, opakowanie, pojemnik, długość czasu, rozmrażanie, dekorowanie, itp. W zeszłym roku znalazłam najlepszą metodę, kiedy przygotowywałam i ćwiczyłam torty na urodziny mojej córki. Zamroziłam mnóstwo tortów - wszystkich różnych rozmiarów - i jestem naprawdę podekscytowana, że mogę się dziś z Wami podzielić najbardziej udanym procesem zamrażania.
Dowiedzmy się, jak zamrażać ciasta, aby smakowały jak najświeżej.
Krok 1: Upiecz i całkowicie ostudź ciasto/warstwy ciasta. Te zdjęcia krok po kroku pokazują okrągłe ciasta, ale można zamrażać ciasta kwadratowe, prostokątne, biszkoptowe itp. Zobacz 10 wskazówek dotyczących pieczenia ciast, aby poznać najlepsze praktyki dotyczące pieczenia i chłodzenia ciast.
Krok 2: Gdy ciasto(a) całkowicie ostygnie, zawiń je w Press & Seal. Od jednego piekarza do drugiego - jest to najlepszy produkt do zawijania ciast. Może to tylko ja, ale cienka folia/saran jest niesamowicie przylegająca i frustrująca. I zawsze mam wrażenie, że muszę podwójnie owinąć jedzenie, kiedy jej używam. To zdecydowanie działa, ale Press & Seal jest o wiele łatwiejsze w użyciu i szczerze mówiąc, odkryłam, że dzięki niemu moje jedzenie jest świeższe. (Nie pracuję z tą marką, po prostu naprawdę ją kocham).
Krok 3: Napisz rodzaj ciasta i datę przydatności do spożycia na dużym kawałku folii aluminiowej. Dla najlepszego smaku i tekstury, nie zamrażać ciasta na dłużej niż 3 miesiące. Można rozciągnąć go do 4 lub 5 miesięcy, ale im wcześniej służyć, tym świeższe smakuje. Piszę na folii aluminiowej przed zawinięciem ciasta na wszelki wypadek, gdyby tusz przesiąkł. (Tak było wcześniej!)
Krok 4: Zawiń ciasto w folię aluminiową.
Krok5: Umieść ciasto(a) w pojemniku nadającym się do zamrażarki. Lub jeśli nie masz wystarczająco duży pojemnik, owinąć w innej warstwy folii aluminiowej. Oczywiście upewnij się, że folia z datą na nim jest to, co jest na zewnątrz. ????
Krok 6: Zamroź do 3 miesięcy.
Ciasta są zawijane w dwóch warstwach: Press & Seal, a następnie w folię aluminiową. Pierwsza warstwa utrzymuje ciasto szczelnie i świeżo, a folia aluminiowa sprawia, że do środka nie przedostają się skropliny. W ten sposób zawijam również chlebek bananowy i inne szybkie chleby. Podwójna warstwa = maksymalna świeżość i brak przypalenia w zamrażarce. Wilgoć jest wrogiem, więc nie bój się dodać kolejnej warstwy Press & Seal lub folii aluminiowej.
Rozmrażanie ciast jest łatwe. Przenieś zawinięte torty z zamrażarki do lodówki na dzień przed dekorowaniem/ podaniem. Ja zazwyczaj wyjmuję je z pojemnika w zamrażarce, aby się rozmroziły. Ciasta potrzebują co najmniej 8 godzin, aby rozmrozić się całkowicie w lodówce. Czasami zapominam i pozwalam ciastu rozmrozić się w temperaturze pokojowej, ale w lodówce rozmraża się wolniej.
To jest ważne: upewnij się, że rozmrażasz ciasto, gdy jest jeszcze w opakowaniu. Widzisz, że podczas rozmrażania żywności tworzy się kondensacja. W ten sposób kondensacja będzie się tworzyć na opakowaniu, a nie na cieście. Mokre, lepkie ciasto, ktokolwiek?
Możesz zamrozić prawie każde ciasto po całkowitym ostygnięciu. Bardzo aromatyczne ciasta, takie jak ciasto bananowe, ciasto czekoladowe, ciasto marchewkowe i ciasto dyniowe, pięknie zamrażają się i rozmrażają, gdy są zawinięte w kilka warstw, jak opisano powyżej. Uważam, że ich smak jest jeszcze lepszy po procesie zamrażania/rozmrażania! Ciasta biszkoptowe i ciasto francuskie również wspaniale się zamrażają, upewnij się tylko, że są całkowicie schłodzone i szczelnie zawinięte przed zamrożeniem. Instrukcje dotyczące sernika znajdziesz w "Jak zamrozić sernik" w moim przepisie na sernik.
Wskazówka dla piekarza: Aby uzyskać absolutnie najlepszy smak i konsystencję, unikaj zamrażania delikatnych ciast, takich jak angel food cake, vertical cake i pavlova. Chociaż zdecydowanie MOŻNA je zamrozić (a przepisy instruują, jak to zrobić), smakują one najlepiej, gdy są świeżo upieczone.
Wszystkie nasze przepisy na ciasta zawierają instrukcję przygotowania i/lub zamrażania.
Nie zamrażaj udekorowanego tortu:
Aby uzyskać absolutnie najlepszy smak i konsystencję, złóż i udekoruj tort jak najbliżej podania. Dlatego zalecam zamrażanie tylko tortu/warstw ciasta. Całkowicie udekorowany tort będzie się kurczył i rozszerzał podczas procesu zamrażania/rozmrażania, rujnując część Twojej ciężkiej pracy. Możesz przygotować lukier z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce przez jeden dzień, ale świeży lukier naprawdę smakuje najlepiej. Zamrażanie resztek lukru jest jednak całkowicie w porządku. (Ponieważ to tylko resztki i nie muszą już na nikim robić wrażenia!).Na zdjęciu:
Ciasto waniliowe Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litychSkorzystaj z tej instrukcji, aby zamrozić swoje ciasta, dzięki czemu będą smakowały jak najświeższe.
Nie zamrażać udekorowanego tortu: Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, złóż i udekoruj tort jak najbliżej podania. Całkowicie udekorowany tort będzie się kurczył i rozszerzał podczas procesu zamrażania/rozmrażania, rujnując część Twojej ciężkiej pracy. Możesz zrobić lukier z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce przez 1 dzień, ale świeży lukier naprawdę smakuje najlepiej.
Słowa kluczowe: ciasto, ciasto waniliowe