Irlandzki chleb sodowy babci

image
Przejdź do przepisu

Irish Soda Bread to szybkichleb

, który nie wymaga użycia drożdży. Zamiast tego, cały zaczyn pochodzi z sody oczyszczonej i maślanki. Przepis na ten irlandzki chleb sodowy pochodzi od mojej babci i od lat jest ceniony w mojej rodzinie. Jest gęsty, ale miękki i ma niesamowitą chrupiącą skórkę. Maślanka i zimne masło są sekretem jego pysznego sukcesu!

Zapraszam do zapoznania się z moim ulubionym przepisem na Irlandzki Chleb Sodowy

. Podzieliłam się tym przepisem na chleb bez drożdży na moim blogu kilka lat temu i postanowiłam powrócić do niego z nowymi zdjęciami i tutorialem wideo. Ten przepis należy do mojej babci. Odeszła w 2011 roku, 2 tygodnie przed tym jak założyłam tego bloga o jedzeniu. Zadedykowałam jej moją pierwszą książkę kucharską. Pełna energii i twórczyni najlepszego domowego ciasta na świecie, dziś miałaby 90 lat. Dzień Świętego Patryka to dzień jej urodzin.

Irish Soda Bread to szybki chleb

Czy na samą myśl o domowym chlebie zaczynasz uciekać na wzgórza? Czasami domowy chleb wydaje się zniechęcający, ale dziś masz szczęście. Irlandzki chleb sodowy to szybki chleb zrobiony z sody oczyszczonej, a nie z drożdży. Podobnie jak mój łatwy chleb bez drożdży, jest to chleb na skróty, który nie skąpi smaku. (Jeśli chcesz chleb drożdżowy, polecam mój przepis na chleb kanapkowy)!

  • Jaka jest jego konsystencja? Najlepszy irlandzki chleb sodowy, jak ten z tego przepisu, ma złotobrązową skórkę z gęstym, zwartym miękiszem. Chleb nie jest ciężki, w rzeczywistości jest dość delikatny i miękki w środku. Po wyjęciu z piekarnika skórka jest chrupiąca, a drugiego i trzeciego dnia staje się lekko chrupiąca. To jest takie dobre.

Irlandzki chleb sodowy mojej babci zawiera trochę cukru, ale nie jest przesadnie słodki. Jest wspaniałym towarzyszem wytrawnych obiadów, takich jak obfity gulasz, możesz też podać go z masłem, dżemem i/lub serem. Rodzynki są opcjonalne, ale babcia nigdy nie pozwoliłaby Ci ich pominąć.


Film instruktażowy: Domowy Irish Soda Bread

Przegląd: Jak zrobić Irish Soda Bread

Pełny przepis do wydrukowania jest poniżej. Ciasto na irlandzki chleb sodowy przygotowuje się w około 10 minut. Potrzebujesz maślankę, jajko, mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i masło.

  1. Ubij maślankę i 1 jajko razem. W innej misce ubij razem mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i sól.
  2. Wmieszaj zimne masło do mieszanki mącznej. Podobnie jak w przypadku podpłomyków i kruchych ciast, krojenie zimnego masła w mące jest kluczowym krokiem. Obtoczenie mąki w zimnym maśle gwarantuje uzyskanie pięknej, płatkowej konsystencji. Możesz użyć widelca, rąk lub noża do ciasta. Dodaj mokre składniki.
  3. Zagnieć ciasto rękoma. Używając bardzo ostrego noża, ponacinaj ciasto. Pozwoli to na upieczenie się środka.
  4. Piecz aż do uzyskania złotobrązowego koloru.

Maślanka to sekret

Irlandzki chleb sodowy wymaga tylko kilku składników, w tym maślanki. Maślanka wchodzi w reakcję z sodą oczyszczoną, aby zapewnić chlebowi zaczyn. Dodaje również wspaniałego

smaku! Używamy maślanki z tych samych powodów również w moim zwykłym chlebie bez drożdży.

Nie krępuj się pominąć jajek

Irlandzki chleb sodowy może być zrobiony z jajkiem lub bez niego. 1 jajko dodaje bogactwa i gęstości. Możesz je pominąć, aby uzyskać nieco lżejszy bochenek. Nie ma potrzeby wprowadzania innych zmian, po prostu pomiń jajko.

3 Wskazówki dotyczące sukcesu

  1. Nie wyrabiaj ciasta zbyt mocno. Powinno ono wyglądać na lekko pofałdowane.
  2. Przed pieczeniem zetnij wierzch ciasta w kształcie litery "X". Pomoże to w upieczeniu się środka.
  3. Możesz upiec irlandzki chleb sodowy na blasze, w brytfannie lub na żeliwnej patelni. Polecam żeliwną patelnię, ponieważ gwarantuje ona bardzo chrupiącą skórkę. Oto jak dbać o to, aby naczynia żeliwne były odpowiednio przyprawione.

Jeśli pieczesz na Dzień Świętego Patryka, z pewnością spodobają Ci się również moje Brownie z Guinnessem, Babeczki z Baileys i Kawą oraz Czekoladowe Babeczki z Guinnessem.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Irlandzki chleb sodowy babci

4,8 z 253 ocen
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 10 minut
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 55 minut
  • Wydajność: 1 bochenek
  • Kategoria: Chleb
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Irlandzka
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Irish Soda Bread to szybki chleb, który nie wymaga użycia drożdży. Zamiast tego, cały jego zaczyn pochodzi z sody oczyszczonej i maślanki. Przepis na Irish Soda Bread pochodzi od mojej babci i od lat jest ceniony w mojej rodzinie. Jest gęsty, ale miękki i ma najbardziej niesamowitą chrupiącą skórkę na zewnątrz.


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (420ml) maślanki*.
  • 1 duże jajko (opcjonalnie, patrz uwaga)
  • 4 i 1/4 szklanki (531g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej na ręce i blat
  • 3 łyżki stołowe (38g) granulowanego cukru
  • 1 łyżeczka soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 5 ły żek stołowych(70g) niesolonego masła, zimnego i pokrojonego w kostkę*.
  • opcjonalnie: 1 filiżanka (150g) rodzynek

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik i opcje patelni: Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C). Istnieją różne opcje dotyczące formy do pieczenia. Użyj zwykłej blachy do pieczenia i wyłóż ją papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia (chleb lepiej się rozprowadza na blasze), użyj wysezonowanej 10-12 calowej żeliwnej patelni, lub wysmaruj tłuszczem 9-10 calową tortownicę lub naczynie do pieczenia. Możesz również użyć 5-kwartowego (lub większego) naczynia żeliwnego. Natłuść lub wyłóż papierem pergaminowym. Jeśli używasz piekarnika, piecz chleb ze zdjętą pokrywą.
  2. Ubij maślankę i jajko razem. Odłóż na bok. Ubij mąkę, cukier kryształ, sodę oczyszczoną i sól w dużej misce. Dodaj masło używając noża do ciasta, widelca lub palców. Mieszanka jest bardzo ciężka od mąki, ale postaraj się siekać masło aż do uzyskania okruchów wielkości grochu. Wymieszaj z rodzynkami. Wlej maślankę/ mieszankę jajeczną. Delikatnie złóż ciasto razem, aż będzie zbyt sztywne, aby je mieszać. Wylać kruche ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię roboczą. Oprószonymi mąką rękoma, jak najlepiej uformuj ciasto w kulę, a następnie wyrabiaj przez około 30 sekund lub do momentu, aż cała mąka zostanie zwilżona. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj trochę więcej mąki.
  3. Przełóż ciasto na przygotowaną patelnię. Używając bardzo ostrego noża, zrób na wierzchu znak X. Piecz, aż chleb stanie się złotobrązowy, a środek będzie upieczony, około 45 minut. Przykryj chleb luźno folią aluminiową, jeśli zauważysz, że mocno się zrumienił na wierzchu. Zazwyczaj kładę folię na wierzchu w połowie czasu pieczenia.
  4. Wyjmij z piekarnika i pozwól chlebowi ostygnąć przez 10 minut, a następnie przełóż na drucianą półkę. Podawaj ciepły, w temperaturze pokojowej lub tostowany z wybranymi dodatkami/posypką.
  5. Przykryj i przechowuj resztki chleba w temperaturze pokojowej do 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia. Zazwyczaj zawijamy go szczelnie w folię aluminiową na czas przechowywania.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Upieczony i ostudzony chleb dobrze się zamraża do 3 miesięcy. Zamrażaj cały bochenek lub pojedyncze kromki. Rozmrażać w lodówce lub w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie podgrzać jak chcesz.
  2. Forma do pieczenia: Istnieją opcje dla patelni do pieczenia. Możesz użyć wyłożone dużą blachę do pieczenia (z lub bez obręczy), przyprawione 10-12 cala patelni żeliwnej, lub natłuszczonej lub wyłożone 9-10 cala tortownicy lub naczynia do pieczenia. Nie polecam formy do pieczenia bochenków, ponieważ bochenek może się w niej nie upiec równomiernie. To ciasto jest najlepsze jako bardziej płaski bochenek.
  3. Maślanka: Użycie zimnej maślanki jest najlepsze. Maślanka jest kluczem do smaku, tekstury i wyrastania chleba. Bez niej chleb nie wyrośnie. Jeśli nie masz żadnej maślanki pod ręką, możesz zrobić domową wersję "DIY". Najlepsze jest mleko pełne lub 2%, ale można też użyć mleka o niższej zawartości tłuszczu lub mleka beztłuszczowego. Dodaj 1 łyżkę stołową soku z cytryny lub białego octu do kubka do odmierzania płynów. Dodaj tyle zimnego mleka, aby uzyskać 1 i 3/4 szklanki. Whisk razem, a następnie pozostawić na 5 minut przed użyciem w przepisie.
  4. Jajko: 1 jajko dodaje bogactwa i gęstości. Możesz je pominąć, aby uzyskać nieco lżejszy bochenek. Żadnych innych zmian konieczne, po prostu opuścić jajko.
  5. Zimne masło: Im zimniejsze masło, tym mniej lepkie będzie ciasto. Upewnij się, że jest bardzo zimne, nawet zamrożone masło w kostce jest świetne.

Słowa kluczowe: Irlandzki chleb sodowy

Przepisy powiązane

  • Brownie z Guinnessem
  • Ciasto pistacjowe
  • Miętowe Trufle Oreo
  • Miętowy sernik czekoladowy Brownies (Mint Chocolate Chip Cheesecake Brownies)

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły