Doskonałe ciasto z serem śmietankowym

image
Przejdź do przepisu

Z tego przepisu wychodzi doskonały serowy tort śmietankowy

. Po uporczywym testowaniu przepisu z wieloma niepowodzeniami, znalazłam najlepszy stosunek składników, aby uzyskać wilgotne, gęste i aromatyczne ciasto. Używając 9 prostych składników, ten przepis na ciasto z serem kremowym stanie się Twoim nowym ulubionym. Aby zapobiec zniszczeniu ciasta, należy ściśle przestrzegać czasu i temperatury pieczenia.

Do niedawna nigdy nie udało mi się zrobić naprawdę dobrego zwykłego ciasta. Mam w zanadrzu pyszne ciasto cytrynowe, ciasto z malinami i ciasto z brązowym masłem, ale zwykłe ciasto zawsze mnie rozczarowywało. Było mi bardzo trudno zmierzyć się z tym przepisem, ponieważ ciasto francuskie może łatwo okazać się suche, twarde jak skała i/lub pozbawione smaku.

Ale potem zaczęłam dodawać do ciasta serek śmietankowy i kwaśną śmietanę. I moja długa historia rozczarowań związanych z ciastem biszkoptowym zaczęła zanikać.

Dziś pokażę Wam, jak zrobić moje ulubione ciasto śmietankowo-serowe w brytfannie. Jestem przekonana, że jest to najlepsze ciasto

i pokażę wam dokładnie dlaczego:
  • Bardzo maślane i bardzo wilgotne
  • Nie suchy
  • Przepis z 1 miski
  • Tylko 9 podstawowych składników
  • Gęste, ale nie ciężkie jak cegła
  • Miękki i gładki miękisz
  • Lekko pikantne dzięki serkowi śmietankowemu
  • Słodki i waniliowy smak

Przepis na bochenek można z łatwością zmniejszyć o połowę lub wypróbować mój przepis na mini placuszki.

Składniki na kremowe ciasto serowe

Tutaj są składniki dla kremowego serowego ciasta i dlaczego każdy jest używany.

  1. Masło: Masło jest podstawą ciasta biszkoptowego. Potrzebujesz 3 laski dobrze zmiękczonego masła.
  2. Serek śmietankowy: Serek śmietankowy to różnica między suchym pound cake a wilgotnym pound cake. Koniec historii. Jeśli doświadczyłeś suchego pound cake wcześniej, serek śmietankowy rozwiąże wszystkie te problemy. Przysięgam na niego i będziesz też!
  3. Cukier: To jest bardzo duży tort, więc dużo cukru jest wymagane do słodzenia ciasta i prawidłowego kremowania całego masła i serka śmietankowego. 2 i 1/2 szklanki wydaje się dużo, ale pamiętaj, że to ciasto jest ciężkie i daje wiele porcji.
  4. Kwaśna śmietana: Kwaśna śmietana jest niekonwencjonalnym składnikiem w pound cake, ale dodaje tyle wilgoci. Unikamy suchego ciasta funtowego, jak tylko możemy!
  5. Ekstrakt waniliowy i sól: Oba są używane do smaku. Zobacz uwagi do przepisu na więcej smaków.
  6. Jajka: Jajka są koniem pociągowym ciasta - głównym składnikiem niosącym cały ciężar. Nie możesz zrobić ciasta bez jajek.
  7. Mąka tortowa: Mąka tortowa jest lżejsza niż mąka uniwersalna i moim zdaniem daje najlepsze ciasto biszkoptowe. Ponieważ jest tak lekka, cała uwaga skupia się na maśle. Mąka uniwersalna jest po prostu zbyt ciężka dla tego przepisu na ciasto; ciasto będzie ciężkie jak cegła. W razie potrzeby użyj tego domowego zamiennika mąki tortowej.
  8. Proszek do pieczenia: Pro szek do pieczenia jest kolejnym niekonwencjonalnym składnikiem ciasta francuskiego. Nie używam dużo dla tej ilości ciasta, ale mała ilość lekko podnosi miękisz, więc ciasto nie jest zbyt ciężki i squat.

Each składnik jest znacząco i ma bardzo szczególną pracę!

Katastrofa ciasta francuskiego: Nie rób tego

A teraz nadszedł czas, aby omówić, co może pójść bardzo źle

z ciastem funtowym. Dzielę się moimi błędami, abyś nie tracił czasu i składników. Poniższe zdjęcie przedstawia 2 katastrofy, których doświadczyłam zanim znalazłam idealny przepis i metodę na ciasto.
  1. Błąd #1 - Zdjęcie po lewej: To jest poważnie niedogotowane ciasto biszkoptowe, pieczone w temperaturze 350°F (177°C). Ta temperatura jest zbyt wysoka, aby ciasto biszkoptowe, które składa się głównie z masła i jajek, mogło się równomiernie upiec. Jak widać poniżej, wierzchnia warstwa zbrązowieje, zanim środek się upiecze. Byłam bardzo zdenerwowana, gdy wcinałam to ciasto. Na zewnątrz wyglądało idealnie.
  2. Błąd #2 - Prawe zdjęcie: To jest poważnie rozgotowane ciasto. Wyciągając wnioski z błędu #1, upiekłam ciasto w temperaturze 325°F (163°C). Byłam tak zdenerwowana, że nie upiekłam ciasta, więc je przepiekłam. Ciasto nie chciało odchodzić od patelni, mimo że była obficie natłuszczona.

Te ciasta były po prostu okropne!

Jak zrobić ciasto z serem kremowym?

Teraz, kiedy już wiesz, co może pójść nie tak, porozmawiajmy o tym, jak zrobić najdoskonalsze ciasto z serem kremowym. Sekretem *TRICK*

jest dużo mieszania przed dodaniem jajek.
  1. Mieszaj, mieszaj, mieszaj: Ubić masło do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj serek śmietankowy, a następnie ubij dwa aż do uzyskania gładkiej masy. Pobierz wszystkie grudki sera śmietankowego z. Ubijać w cukrze, a następnie dodać kwaśną śmietanę i wanilię. Do tej pory było dużo mieszania i to jest w porządku!
  2. 1 jajko na raz: Dodaj jajka po 1 na raz, upewniając się, że każde jest włączone przed dodaniem następnego. Gdy jajka mają temperaturę pokojową, mikser potrzebuje tylko kilku obrotów i nie będzie ich nadmiernie mieszać. Zbyt mocno wymieszane ciasto = ciasto ciężkie jak cegła.
  3. Dodaj suche składniki: Dodaj suche składniki bezpośrednio do tej samej miski miksera.
  4. Wlej na patelnię: Wlać ciasto do obficie natłuszczonej 10-12 kubek Bundt pan. To nie jest całkowicie sponsorowane, ale absolutnie uwielbiam Nordic Ware Bundt patelni. Upewnij się, że używasz takiego, który mieści 10-12 filiżanek ciasta. Ta jest również wspaniała! ????
  5. Pieczenie: Piecz serowe ciasto w temperaturze 325°F (163°C). W połowie pieczenia, luźno przykryj ciasto folią aluminiową, aby zapobiec zbytniemu przyrumienieniu.
  6. Ostudź, a następnie odwróć: Pozostaw ciasto do ostygnięcia na patelni przez około 2 godziny, następnie odwróć na talerz i ostudź całkowicie przed podaniem.

Podawaj z bitą śmietaną, świeżymi jagodami, sosem truskawkowym i/lub domowym lemon curd. W cieście francuskim jest coś pięknego - nie potrzebuje ono polewy, lukru, dzwonków ani gwizdków.

Porady dotyczące sukcesu ciasta francuskiego

Dosyć tego ode mnie! Pozwól, że zostawię Cię z 4 wskazówkami, zanim zaczniesz.

  • Postępuj zgodnie z przepisem. Użyj składników i pomiarów wymienionych.
  • Piecz powoli i powoli. Pound cake jest dużym, ciężkim ciastem i wymaga chłodniejszego piekarnika. Nie przejmuj się, jeśli Twoje ciasto zajmie więcej niż 90 minut.
  • Doprowadź wszystkie składniki do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem pieczenia. Składniki w temperaturze pokojowej obiecują ciasto o jednolitej konsystencji. Zimne składniki nie zemulgują się razem i ciasto nie upiecze się prawidłowo.
  • Przed dodaniem kolejnego jajka upewnij się, że każde z nich zostało wmieszane.
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasto z serem śmietankowym

4,9 z 232 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 1 godzina, 20 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Wydajność: służy 12-14
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Z tego przepisu wychodzi doskonały biszkopt z kremowym serem. Po uporczywym testowaniu przepisu z wieloma niepowodzeniami, znalazłam najlepszy stosunek składników, aby uzyskać wilgotne, gęste i aromatyczne ciasto. Używając 9 prostych składników, ten przepis na ciasto z serem kremowym stanie się Twoim nowym ulubionym. Aby zapobiec zniszczeniu ciasta, ściśle przestrzegaj czasu i temperatury pieczenia. Ucz się na moim błędzie!


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (3 laski; 345g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 8 uncji(226g) blok pełnotłustego sera śmietankowego, zmiękczony do temperatury pokojowej
  • 2 i 1/2 szklanki (500g) granulowanego cukru
  • 1/3 fil iżanki (80g) kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 6 dużych jaj, w temperaturze pokojowej
  • 3 filiżanki (354g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki sól
  • opcjonalnie do podania: domowej roboty bita śmietana i świeże jagody

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 325°F (163°C). Nie 350°F. Wysmaruj hojnie masłem lub sprayem antyadhezyjnym foremkę o pojemności 10-12 filiżanek.
  2. Używając ręcznego lub stojącego miksera z łopatką lub trzepaczką, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe, około 2 minut. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką. Dodaj serek śmietankowy i ubijaj na wysokich obrotach, aż będzie całkowicie gładki i połączony, około 1 minuty. Dodać cukier i ubijać na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty, następnie dodać kwaśną śmietanę i wanilię i ubijać na wysokich obrotach do połączenia i uzyskania kremowej konsystencji. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką.
  3. Na niskich obrotach, wbijaj jajka po jednym na raz, pozwalając każdemu z nich w pełni się wymieszać przed dodaniem kolejnego. Uważaj, aby nie przesadzić z mieszaniem po dodaniu jajek. Gdy szóste jajko będzie już połączone, zatrzymać mikser i dodać mąkę tortową, proszek do pieczenia i sól. Ubijać na średniej prędkości *tylko* do połączenia. Nie mieszać zbyt mocno. Używając gumowej szpatułki lub mocnej trzepaczki, obrócić ciasto na koniec, aby upewnić się, że na dnie miski nie ma grudek. Ciasto będzie trochę gęste i bardzo kremowe.
  4. Wlej/wypełnij łyżką ciasto równomiernie do przygotowanej patelni. Uderz patelnię o blat raz lub dwa razy, aby wydobyć wszystkie pęcherzyki powietrza. Piecz przez 75-95 minut. W połowie czasu pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową, aby powierzchnia się nie zrumieniła. Kluczem do ciasta francuskiego jest powolny i wolny czas pieczenia. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Gdy wyjdzie całkowicie czysta, ciasto jest gotowe. Jest to duże, ciężkie ciasto, więc nie przejmuj się, jeśli w Twoim piekarniku zajmie to więcej czasu. Jeśli potrzebuje więcej czasu, piecz dłużej.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na 2 godziny w naczyniu. Następnie odwróć lekko ostudzone ciasto na drucianą półkę lub talerz do serwowania. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  6. Pokrój i podawaj z opcjonalnymi dodatkami, takimi jak domowa bita śmietana i świeże jagody.
  7. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Upieczone i ostudzone ciasto zawinąć w 1-2 warstwy folii plastikowej, a następnie w warstwę folii aluminiowej. Zamrażać przez okres do 3 miesięcy. Pozostawić do rozmrożenia w plastikowej folii i folii przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej przed krojeniem i podawania.
  2. Patelnia do bochenków: Wlać ciasto do dwóch natłuszczonych 9×5 cali bochenek patelni. Piec każdy w 325°F (163°C) przez około 60 minut. Możesz też zmniejszyć ilość składników o połowę, aby zrobić jeden bochenek.
  3. Mąka tortowa: Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zdecydowanie polecam mąkę tortową. Możesz ją znaleźć w dziale z artykułami do pieczenia i mam wiele innych przepisów z jej użyciem. Jeśli nie możesz dostać swoje ręce na mąkę tortową, można zrobić DIY mąki tortowej substytutu.
  4. Ekstrakt migdałowy lub inne aromaty: Wraz z ekstraktem waniliowym, wymieszaj w odrobinie ekstraktu migdałowego. Jest to opcjonalne, ale dodaje najbardziej wyjątkowy smak! Zwykle używam około 1 łyżeczki ekstraktu migdałowego. Alternatywnie, użyj 1 łyżeczki ekstraktu cytrynowego, pomarańczowego, kokosowego lub innego swojego ulubionego smaku.

Słowa kluczowe: ciasto francuskie, ciasto

Sally's Baking Addiction Email Updates

Zapisz się do aktualizacji e-mailowych, aby otrzymywać powiadomienia, gdy tylko opublikuję nowy przepis!

Przepisy powiązane

  • Ciasto dyniowe z kremowym serem
  • Ciasto z masłem brązowym i kompotem truskawkowym
  • Lukrowane ciasto cytrynowe
  • Waniliowe Mini Pound Cakes

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły