Domowe pączki z klonowym bekonem

image
Przejdź do przepisu

Używając super miękkiego i prostego ciasta drożdżowego, te domowe pączki z klonowym bekonem

są dokładnie takie, jak wersja z piekarni: bezapelacyjnie bogate i doskonale satysfakcjonujące! Słodki lukier klonowy jest kremowy, ale szybko zastyga, a bekon jest cudownie słony. Domowe pączki są o wiele łatwiejsze niż myślisz, więc pozwól, że przeprowadzę Cię przez ten proces dzięki wskazówkom, zdjęciom krok po kroku i pomocnemu filmowi instruktażowemu.

Pamiętasz, kiedy uczyłam Cię, jak zrobić domowe pączki z glazurą? Powiedziałam, że były to najlepsze domowe pączki jakie kiedykolwiek jadłam.

Zjadam teraz moje słowa. I jeszcze więcej pączków z klonowym bekonem.


Dlaczego pokochasz te pączki z klonowym bekonem

  • Proste, domowe ciasto
  • Delikatny smak i aromat jak z piekarni
  • Idealny projekt na weekend w domu
  • Większość czasu spędza się na oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta i rozgrzanie oleju!
  • Słodka polewa klonowa i słony bekon

Ciasto na pączki domowej roboty

Używamy tego samego ciasta drożdżowego, co w przypadku moich domowych pączków z glazurą, jest ono również bardzo podobne do moich domowych jagodowych frytek i małpiego chleba. Potrzebujesz kilku bardzo podstawowych składników i oto dlaczego każdy z nich jest niezbędny:

  • Mleko: Płyn aktywuje drożdże. Pełne mleko jest niezbędne do uzyskania delikatnego ciasta.
  • Drożdże: Możesz użyć aktywnych drożdży suchych lub drożdży instant. Jeśli używasz drożdży instant, czas wyrastania będzie nieco krótszy. Potrzebujesz 1 łyżkę stołową drożdży, czyli trochę więcej niż 1 standardowe opakowanie.
  • Cukier: Cukier osładza pączki i odżywia drożdże.
  • Jajka: Jajka nadają strukturę i smak.
  • Masło: Roztopione masło obiecuje wzmocniony smak.
  • Sól i ekstrakt waniliowy: Oba dodają smaku.
  • Gałka muszkatołowa: Odrobina gałki muszkatołowej jest sekretnym składnikiem tego przytulnego, pocieszającego smaku pieczywa. Nigdy nie robię pączków drożdżowych bez niej!
  • Mąka: Mąka uniwersalna jest strukturą ciasta. Będziesz mieć pokusę, aby dodać więcej i więcej mąki, jak mieszać ciasto, ale nie rób tego. Chcesz uzyskać bardzo miękkie, pulchne ciasto na miękkie, pulchne pączki. Ciasto może być nadal lekko klejące.

Przewodnik pieczenia z drożdżami

Odwiedź ten Przewodnik Pieczenia z Drożdżami za każdym razem, gdy pracujesz z drożdżami piekarskimi. Zawarłem w nim praktyczne odpowiedzi na wszystkie najczęściej zadawane pytania dotyczące drożdży.

Film instruktażowy


Przegląd: Jak zrobić domowe pączki z bekonem klonowym?

Pączki domowej roboty wydają się nieco przerażające, ale gwarantuję, że sobie z nimi poradzisz. Pozwól, że przeprowadzę Cię przez cały proces. Pełny przepis znajduje się poniżej.

  1. Przygotuj ciasto. Ciasto można wyrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. Gdy ciasto się połączy, wyrabiaj je przez 2 minuty.
  2. Pozwól ciastu wyrosnąć. Potrzeba około 1,5-2 godzin, aby podwoiło swoją objętość.
  3. Ponczuj ciasto, aby uwolnić powietrze.
  4. Rozwałkuj i pokrój na pączki. Rozwałkuj ciasto na grubość 1/2 cala. Wytnij pączki używając noża do pączków o średnicy 3-3,5 cala. Wyłóż kilka blach do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Umieść pączki (i otwory na pączki, jeśli chcesz je zrobić!) na wyłożonej papierze do pieczenia, następnie lekko przykryj i pozostaw do odpoczynku podczas przygotowywania oleju. Pamiętaj, że to są smażone pączki. Nie piecz tego ciasta na pączki.
  5. Przygotuj olej. Używając wytrzymałego garnka i termometru, podgrzej olej do temperatury 375°F (191°C). Umieść stojak do chłodzenia na innej blasze do pieczenia. Kiedy olej się rozgrzewa, zazwyczaj smażę bekon.
  6. Usmaż pączki. Smaż po 2-3 pączki na raz, przez 1 minutę z każdej strony. Wyjmij z oleju i przełóż na stojak do studzenia.
  7. Zrób lukier klonowy. Robi się go bardzo szybko. Każdy ciepły pączek zanurzać w lukrze, a następnie obłożyć ugotowanym boczkiem.

Kilka zdjęć krok po kroku, aby pomóc Ci poprowadzić:

Lukier klonowy

Używamy nieco zmniejszonej wersji lukru klonowego z moich klonowych ciasteczek z brązowym cukrem. Podgrzej masło i czysty syrop klonowy razem, a następnie dodaj cukier puder i odrobinę soli. Aby uniknąć grudek, przesiej cukier puder przed odmierzeniem. Jeśli możesz go znaleźć, dodaj również odrobinę ekstraktu klonowego

. Zazwyczaj można go znaleźć w dziale z produktami do pieczenia, razem z ekstraktem waniliowym.

Najlepszą rzeczą w tym klonowym lukrze, oprócz jego smaku, jest to, że w końcu zastyga. Pokochasz go również na jabłkowych bułeczkach cynamonowych, kruchym cieście i serniku marchewkowym. Uwielbiamy je przygotowywać na specjalne brunche, a na Dzień Matki lub Dzień Ojca są zawsze świetną zabawą!

A co z pieczonymi pączkami?

Oto moje pieczone pączki z glazurą klonową. Nie krępuj się dodać bekonu na wierzch!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe pączki z klonowym bekonem

5 z 14 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 2 godz.
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny, 10 minut
  • Wydajność: 12 pączków i 12 dziurek
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Smażenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te domowe pączki z bekonem klonowym, wykonane z super miękkiego i prostego ciasta drożdżowego, są zupełnie jak wersja z piekarni. Aby uzyskać jak najlepszy efekt, przed przystąpieniem do pieczenia zapoznaj się z wpisem na blogu, filmem instruktażowym i uwagami do przepisu.


Składniki

  • 1 szklanka (240ml) pełnego mleka, podgrzanego do temperatury około 110°F (43°C)*.
  • 1 łyżka stołowa aktywnych suchych drożdży*
  • 1/3 szklanki (65g) cukru granulowanego
  • 2 duże jajka
  • 6 łyżek stołowych(86g) niesolonego masła, roztopionego i lekko ostudzonego
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 4 filiżanki (500g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej w razie potrzeby
  • 1 - 2 kwarty oleju roślinnego*.

Polewa

  • 3 łyżki stołowes(43g) niesolonego masła
  • 1/2 filiżanki (120ml) czysty syrop klonowy
  • 1 i 3/4 szklanki (195g) przesianego cukru pudru*.
  • 1/8 łyżeczki sól
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu klonowego (opcjonalnie)
  • 12 plasterków ugotowanego bekonu, przekrojone na pół

Instrukcje

  1. Przygotować ciasto: Ciepłe mleko, drożdże i cukier ubić razem w misce miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta lub łopatkę. Przykryjemy i pozostawimy na 5 minut. Po 5 minutach ciasto powinno być lekko spienione na wierzchu. Jeśli nie, zacznij od nowa, używając nowych drożdży.
  2. Dodaj jajka, masło, wanilię, gałkę muszkatołową, sól i 2 filiżanki (245g) mąki. Ubijaj na niskiej prędkości przez 1 minutę. W razie potrzeby zeskrobać boki miski gumową łopatką. Dodać pozostałą mąkę i ubijać na średnich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek miski, około 2 minut. W razie potrzeby, dodawaj więcej mąki, po 1 łyżce na raz, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Nie dodawaj jednak zbyt dużo mąki. Ciasto ma być lekko klejące. *Jeśli nie posiadasz miksera, możesz wymieszać to ciasto dużą drewnianą łyżką lub gumową szpatułką. Będzie to wymagało trochę siły ramion!
  3. Wyrabiaj ciasto: Pozostaw ciasto w mikserze i ubijaj przez dodatkowe 2 minuty lub wyrabiaj ręcznie na lekko oprószonej mąką powierzchni przez 2 minuty.
  4. Pozwól ciastu urosnąć: Lekko natłuść dużą miskę olejem lub sprayem zapobiegającym przywieraniu. Umieść ciasto w misce, obracając je, aby pokryć wszystkie strony olejem. Przykryj miskę folią aluminiową, folią plastikową lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w stosunkowo ciepłym miejscu na 1,5-2 godziny lub do podwojenia rozmiaru. (Aby nieco skrócić czas wyrastania, zobacz moją odpowiedź na pytanie Gdzie powinno wyrastać ciasto w Poradniku Pieczenia z Drożdżami).
  5. Formowanie pączków: Gdy ciasto jest gotowe, uderz je w dół, aby uwolnić powietrze. Wyjmij ciasto z miski i wyłóż je na lekko oprószoną mąką powierzchnię. W razie potrzeby, ponczuj jeszcze raz, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Używając wałka do ciasta, rozwałkuj je na grubość 1/2 cala. Używając noża do pączków o średnicy 3-3,5 cala, pokrój na 12 pączków. Jeśli nie uda Ci się uzyskać 12 pączków, rozwałkuj ponownie skrawki i wytnij więcej.
  6. Wyłóż 1 lub 2 blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Umieść pączki i dziurki w pączkach na każdej z nich. (Nie krępuj się wyrzucić dziurek, jeśli nie chcesz ich robić). Przykryj luźno i pozostaw, aby odpoczęły podczas podgrzewania oleju. Pączki trochę urosną, gdy będą odpoczywać. Umieść stojak do chłodzenia na innej blasze do pieczenia.
  7. Wlej olej do dużego, mocnego garnka ustawionego na średnim ogniu. Podgrzej olej do temperatury 375°F (191°C). Dodaj 2-3 pączki na raz i smaż przez 1 minutę z każdej strony. Ostrożnie wyjmuj za pomocą metalowej łopatki lub metalowej łyżki cedzakowej. Załóż rękawice kuchenne, jeśli olej będzie pryskał. Umieść usmażone pączki na przygotowanym stojaku do studzenia. Powtórz z pozostałymi pączkami, a następnie wyłącz ogień.* (Patrz uwaga dotycząca otworów w pączkach).
  8. Przygotować lukier: W małym rondelku na małym ogniu rozpuść razem masło i syrop klonowy, ubijając od czasu do czasu. Gdy masło się rozpuści, zdejmij z ognia i wmieszaj przesiany cukier puder, sól i ekstrakt klonowy. Zanurz każdego ciepłego pączka w lukrze. Lukier szybko zgęstnieje, więc nie krępuj się postawić go z powrotem na ogniu, gdy będziesz zanurzać pączki. Umieść zanurzone pączki z powrotem na stojaku do chłodzenia, gdy nadmiar lukru ścieknie na dół. Delikatnie wciśnij plasterki bekonu na wierzch każdego z nich. (Możesz również pokruszyć/posiekać boczek na wierzch) Po około 30 minutach polewa stwardnieje.
  9. Pączki najlepiej smakują tego samego dnia. Można je przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez 1-2 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Przygotować przepis do kroku 5. Zamrażaj uformowane pączki przez okres do 3 miesięcy. W dniu, w którym będziesz je podawać, pozwól pączkom rozmrozić się i odpocząć w temperaturze pokojowej przez około 4-5 godzin. Usmaż zgodnie z instrukcją. Możesz również zamrozić usmażone pączki (bez glazury). Pozostaw je do całkowitego ostygnięcia, a następnie zamroź na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej, następnie podgrzej według uznania (mikrofalówka jest świetna) i polej lukrem i bekonem.
  2. Instrukcje na noc: Wypełnij ciasto przez krok 3. Zamiast pozwalać rosnąć w ciepłym otoczeniu w kroku 4, umieść przykryte ciasto w lodówce na noc (8-12 godzin). Następnego dnia rano wyjmij z lodówki i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość. Ciasto będzie lekko rosło w lodówce przez noc, więc wyrastanie następnego ranka nie będzie zbyt długie. Po wyrośnięciu, kontynuuj krok 5.
  3. Pączkowe dziurki: Dodaj dziurki do gorącego oleju i smaż do uzyskania złotego koloru, około 30 sekund, z każdej strony.
  4. Mleko: Pełne mleko jest koniecznością dla najbardziej delikatnego ciasta - możesz też spróbować maślanki. Mleko o niższej zawartości tłuszczu lub bezmleczne działa w szczypcie, ale pączki nie są tak aromatyczne i bogate.
  5. Drożdże: Jeśli używasz drożdży instant, czas wyrastania będzie nieco krótszy. Sprawdź mój Przewodnik po drożdżach, aby uzyskać odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
  6. Olej: Ilość oleju naprawdę zależy od tego, jak szeroki lub wysoki jest twój garnek. Chcesz olej, aby wypełnić około 1/3 garnka. Używam trochę więcej niż 1 kwarta dla mojego 4 i 1/2 kwarty holenderski piekarnik.
  7. Specjalne narzędzia (affiliate links): Duży, ciężki garnek z dnem lub holenderski piekarnik, termometr do wysokich temperatur (uwielbiam ten termometr) i nóż do wycinania pączków. Jeśli nie masz wycinarki do pączków, można użyć 1 duży + 1 mniejszy okrąg cookie cutter (duży powinien być około 3 i 1/2 cala)
  8. Resztki oleju: Nie wylewaj zużytego oleju do odpływu zlewu. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie przelej do pustego pojemnika i wyrzuć do kosza lub użyj ponownie.
  9. Ciasto zaadaptowane od Marka Bittmana i Top Pot Doughnuts

Słowa kluczowe: pączki, pączki z klonowym bekonem

Przepisy powiązane

  • Domowe pączki z lukrem: 3 sposoby
  • Jak zrobić domowe lukrowane pączki?
  • Pieczone pączki w glazurze klonowej
  • Domowe placki z jagodami

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły