Domowe Jagodowe Turnovers

image
Przejdź do przepisu

Skorzystaj z tego szczegółowego samouczka, aby dowiedzieć się, jak zrobić domowe jagodowe babeczki z wariacją na temat ciasta francuskiego i nadzieniem z mieszanki jagód. Ciasto francuskie przygotowuje się metodą "rough puff", w której ostrożnie wrabia się masło w suche składniki, a następnie składa i spłaszcza ciasto wiele razy, aby stworzyć niezliczone warstwy płatków. W przeciwieństwie do ciasta na ciastka śniadaniowe, to ciasto nie wymaga użycia drożdży i w przeciwieństwie do rogalików i tradycyjnego ciasta francuskiego, nie wymaga laminowania oddzielną warstwą masła. Warstwy i chrupiąca płatkowatość są raczej efektem szczególnych metod mieszania i składania ciasta. Rożki są lekko słodzone i doskonale nadają się na deser lub do filiżanki kawy.

Zdjęcia krok po kroku znajdują się pod przepisem.

Korzystając z tej uproszczonej metody i garści podstawowych składników, będziesz zaskoczony, że możesz zrobić ciasto francuskie od podstaw w ciągu zaledwie kilku godzin. Wciąż jestem oszołomiona tym rezultatem! Po opanowaniu tego jagodowego ciasta, z przyjemnością będziesz go używać wszędzie tam, gdzie używasz zwykłego ciasta francuskiego lub kupionego w sklepie.


Jagodowe Turnovers Szczegóły

  • Smak: Te jagodowe turnovers są jak mieszane placki jagodowe, ale z chrupiącym, zwiewnym i maślanym ciastem. Właściwie porównałabym je bardziej do kupnych Toaster Strudels, ale 100x lepsze, ponieważ są bardziej płatkowate, chrupiące, domowej roboty i nie tak słodkie. Świetne na śniadanie lub deser! Waniliowy lukier jest opcjonalny, ale jest wspaniałym wykończeniem, zwłaszcza, że nie są one przesadnie słodkie. Każdy kęs to głównie płatki ciasta z odrobiną jagodowego nadzienia. (Nie chcemy przesadzić z ilością nadzienia!)
  • Tekstura: Wiesz, kiedy wgryzasz się w złocistobrązowe, upieczone ciasto francuskie i słyszysz głośne CRISP? Warstwy pękają, wyskakują i szczerze mówiąc, robią wielki stary bałagan na twoich palcach i talerzu? To jest dokładnie to, czego doświadczysz z tymi domowymi jagodami. To ciasto jest jednym z najbardziej kruchych ciast, z jakim kiedykolwiek pracowałam i zbliża się do terytorium croissantów. (Ale zrobione w ułamku czasu!) Sparuj to maślane ciasto z jagodowym nadzieniem i będziesz miał profesjonalny przysmak w stylu piekarni, zrobiony w zaciszu własnego domu.
  • Łatwość: Kategoryzuję to jako średniozaawansowany przepis pieczenia. Chociaż nie jest to prawie tak zaangażowany jak domowe rogaliki, to na pewno nie jest tak proste, jak przy użyciu sklepu kupił mrożone ciasto francuskie, jak robimy w tym łatwym przepisie turnovers jabłko. Musisz spłaszczyć i złożyć ciasto 6 razy, ale nie ma chłodzenia między każdym razem, więc przepis jest szybszy niż tradycyjne domowe ciasto francuskie.
  • Czas: nadzienie jagodowe przychodzi razem w ciągu kilku minut nad kuchenką, ale ciasto francuskie zajmie Ci kilka godzin, ponieważ jest około 2-3 godzin chłodzenia czasu wymagane. W tym czasie jagodowe nadzienie ostygnie i będziesz gotowy do kształtowania, wypełniania i pieczenia tych nieodpartych turnovers. Zarezerwuj sobie popołudnie na ten zabawny projekt pieczenia!

Co to jest surowe ciasto francuskie?

Czy słyszałeś kiedyś o "szorstkim cieście ptysiowym"? Stało się ono bardzo popularną metodą wśród profesjonalistów i domowych piekarzy, ponieważ pozwala uzyskać ciasto francuskie w stylu piekarskim z mnóstwem maślanych, płatkowatych warstw. Autorka książek kucharskich i szefowa kuchni Claire Saffitz ma na to wspaniały przepis, a termin "rough puff" jest często używany w programie The Great British Bake Off! Sztuczka polega na wmieszaniu dużych kawałków zimnego masła do suchych składników (mąki, a często także odrobiny cukru i soli), a następnie nawilżeniu tego wszystkiego lodowato zimną wodą. Czasami piekarze ucierają masło w mieszance lub używają robota kuchennego. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie surowego ciasta francuskiego.

W tym przepisie, trzymam się zimnych kostek masła i używam rąk do wcierania masła w mieszankę mąk. Ręce są tutaj najlepszym narzędziem i metodą, ponieważ w ten sposób prawie niemożliwe jest zbytnie wymieszanie ciasta. Jeśli ciasto zostanie zbyt mocno wymieszane i zbyt mocno rozbije się masło, stracisz kolejne warstwy.

  • Czy mogę użyć robota kuchennego, noża do ciasta lub innego miksera? Nie polecam tego. Te narzędzia za bardzo rozdrabniają masło i stracisz wiele warstw płatków. Próbowałam i nie warto, bo rezultat jest bliższy tłustemu ciastu na pierogi niż warstwowemu ciastu francuskiemu. (Nadal jest dobre, ale nie taki jest cel).

Czym różni się od ciasta na pierogi i ciasta drożdżowego?

Ciasto na pierogi, choć maślane i płatkowe, nie jest prawie tak lekkie, ciastowate i chrupiące jak to skrótowe ciasto francuskie. Ciasto drożdżowe, takie jak to, którego możemy użyć do rogalików lub warkocza z ciasta francuskiego, zawiera drożdże. Ten przepis opiera się po prostu na dużych kawałkach zimnego masła (dużej ilości) i składaniu.


Wałkowanie i składanie ciasta

Po przygotowaniu ciasta i schłodzeniu go w lodówce przez co najmniej 15 minut, zaczniesz je wałkować za pomocą wałka i składać jak list biznesowy, wałkować ponownie, składać ponownie, i tak dalej. W sumie rozwałkujesz i złożysz go 6 razy.

Poniższe zdjęcie pokazuje, jak wygląda środek Twojego ciasta po rozwałkowaniu i złożeniu. Zauważ, że odciąłem kawałek od końca, aby móc Ci to pokazać!

Tylko 5 składników w cieście

Ciasto na ciasto kruche składa się z mąki, cukru, soli, zimnego masła i zimnej wody.

  • Dlaczego masło i woda muszą być zimne? Ważne jest, aby masło pozostało zimne, aby się nie roztopiło i nie nasiąknęło mąką. Chcemy, aby masło pozostało stałe podczas wałkowania, formowania, składania i spłaszczania ciasta, ponieważ jeśli roztopi się przed pieczeniem, stracisz wszystkie płatki. Koniec gry. Widzisz, kiedy masło roztopi się w piekarniku, wytworzy się para wodna, która podzieli ciasto na wiele płatków. Ciepły tłuszcz sprawi, że ciasto będzie dużo gęstsze i bardziej płaskie.

Ciasto wymaga dwóch oddzielnych etapów chłodzenia, ale drugi z nich trwa tylko 15 minut. Możesz z łatwością przygotować to ciasto w kilka godzin lub w ciągu dwóch dni. Zawsze doceniam ciasta, które można przygotować na później, mając wiele opcji, jeśli chodzi o czas. Możesz również zamrozić ciasto. (Zobacz przepis poniżej).


Domowe nadzienie do jagodowych turniurów

To zagęszczone nadzienie jagodowe jest zaadaptowane z przepisu na sos truskawkowy. Zmniejszyłam jego ilość, aby wystarczyło na poniższy przepis. Jest słodkie jak dżem z dużymi kawałkami pysznych jagód. Możesz też użyć mrożonych jagód. Możesz również użyć nadzienia z tych karmelowych jabłkowych ciasteczek.

Wskazówka:

Upewnij się, że całkowicie ostygnie zanim użyjesz go jako nadzienia do swoich turnovers. Mój przepis poniżej uwzględnia to w instrukcjach.

Jagodowe Turnovers Video Tutorial

Dużo zdjęć pod przepisem!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe ciasteczka jagodowe

4,9 z 179 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 3 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Wydajność: 9 turnovers
  • Kategoria: Ciastka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te domowe babeczki jagodowe to skrócona wersja tradycyjnego ciasta francuskiego, które często nazywane jest surowym ciastem francuskim. Każdy kęs to przede wszystkim płatki ciasta z odrobiną jagodowego nadzienia. Upewnić się, że masło jest bardzo zimne przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta.


Składniki

Nadzienie jagodowe

  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana
  • 1 łyżeczka ciepła woda
  • 1 filiżanka (około 150g) mieszanych owoców jagodowych (ja używam 1/2 fil iżanki jagód, 1/4 filiżanki przepołowionych jeżyn, 1/4 fil iżanki posiekanych truskawek)
  • 1 i 1/2 łyżki stołowej(18g) cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka sok z cytryny

Ciasto

  • 1 i 1/3 szklanki (166g) uniwersalnej mąki (łyżka i wyrównana), plus więcej na obficie oprószenie mąką rąk, powierzchni i ciasta
  • 1 łyżeczka cukier granulowany
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 3/4 szklanki (1,5 laski; 170g) niesolonego masła, bardzo zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 6-8łyżek stołowych (90-120 ml) lodowato zimnej wody

Jajko do mycia + polewa

  • 1 duże jajko*
  • 2 łyżki stołowes (30ml) mleka
  • opcjonalnie: gruby cukier na polewę
  • opcjonalnie: lukier waniliowy

Instrukcje

  1. Najpierw przygotujemy nadzienie, aby miało czas ostygnąć: Ubij skrobię kukurydzianą i wodę razem, aż cała skrobia się rozpuści. (Ja mieszam widelcem - bardzo łatwo). Jagody, cukier, skrobię kukurydzianą i sok z cytryny umieść w małym rondelku na średnim ogniu. Używając drewnianej łyżki lub gumowej szpatułki, mieszaj mieszankę w trakcie gotowania. Rozbij jagody podczas mieszania. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając. Zdjąć patelnię z ognia i całkowicie ostudzić. Mieszanka zgęstnieje w miarę stygnięcia. Po ostygnięciu nadzienie można przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni przed użyciem. Z podanych składników wychodzi 3/4 szklanki nadzienia.
  2. Przygotuj ciasto: Ubij mąkę, cukier i sól razem w dużej misce. Umieść zimne i pokrojone w kostkę masło na wierzchu. Delikatnie podrzuć mąkę i masło rękami, a następnie krótko wetrzyj masło w mąkę, aby rozpocząć ich łączenie, jak widać na powyższym tutorialu wideo. Nie chcesz, aby masło zbytnio się rozpadło w tym kroku. Ten krok jest możliwy tylko wtedy, gdy masło jest bardzo zimne, ponieważ jeśli masło jest ciepłe, skończysz z pastą. Nie polecam używania robota kuchennego, noża do ciasta lub miksera do tego kroku, ponieważ zbytnio rozbije on masło.
  3. W tym momencie, masło jest nadal w dużych kostkach/ kawałkach. Zacznij dodawać lodowatą wodę po 1 łyżce stołowej (15 ml) na raz, aż ciasto utworzy w misce jedną dużą, kudłatą grudkę. Użyj rąk, aby wymieszać ciasto po dodaniu każdej łyżki (ja zazwyczaj zaczynam od 2 łyżek wody (30ml) zanim zacznę mieszać). Możesz użyć łopatki lub łyżki do mieszania, ale naprawdę polecam użycie rąk, aby dobrze wyczuć ciasto. Gdy ciasto zacznie się nawilżać, po dodaniu około 4 łyżek stołowych (60ml) wody, możesz zacząć lekko ściskać je rękoma, aby pomóc mu się połączyć. Mieszanka nadal będzie bardzo kudłata, co widać na powyższym filmie i zdjęciach poniżej. Jeśli przed dodaniem 6 łyżek wody czujesz, że ciasto jest lepkie i mokre, prawdopodobnie masło było zbyt ciepłe - możesz kontynuować przepis, ale ciasto nie będzie się tak bardzo kleić.
  4. Wylej kudłatą grudkę ciasta na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą. W tym momencie w cieście nadal będą znajdować się duże kawałki masła i to jest dobra rzecz. Zacznij ugniatać ciasto lekko oprószonymi mąką dłońmi, aż będzie miało grubość 3/4 - 1 cala, czyli około prostokąta o wymiarach 5×8 cali. Złóż ciasto na trzy części, tak jakbyś składał list biznesowy. Użyj swoich rąk, aby delikatnie spłaszczyć i wygładzić wszelkie pęknięcia w cieście. Zawiń je szczelnie w folię plastikową, papier pergaminowy lub folię aluminiową, albo włóż do dowolnego szczelnie zamkniętego pojemnika.
  5. 1. chłodzenie: Schładzaj ciasto w lodówce przez co najmniej 2 godziny i do 24 godzin.
  6. Zwijanie i składanie: Wyjmij ciasto z lodówki, aby rozpocząć proces "wałkowania i składania". Jeśli ciasto chłodziło się dłużej niż około 3 godziny, prawdopodobnie jest bardzo sztywne, więc pozwól mu odpocząć przez około 5 minut, zanim zaczniesz je wałkować. Oprósz lekko mąką powierzchnię roboczą. Ciasto staje się lepkie, więc upewnij się, że masz w pobliżu więcej mąki podczas wałkowania i składania. Użyj rąk, aby delikatnie spłaszczyć ciasto na mały kwadrat. Używając wałka, rozwałkuj ciasto na prostokąt o szerokości 6 cali i wysokości 12 cali i grubości 1/2 cala. Dokładne wymiary nie są ważne, ale grubość tak. Podczas wałkowania, najlepiej jest przewrócić ciasto raz lub dwa razy, aby upewnić się, że nie przykleja się do powierzchni roboczej. W razie potrzeby oprósz powierzchnię roboczą mąką. Złóż prostokąt na trzy części, tak jakby to był list biznesowy. (Zobacz zdjęcia i film instruktażowy.) Obróć go zgodnie lub przeciwnie do ruchu wskazówek zegara i rozwałkuj ponownie na prostokąt o wymiarach 6×12 cali i grubości 1/2 cala. Następnie ponownie złóż na trzy części. Obróć go zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Będziesz powtarzać toczenia i składania 4 więcej razy w sumie 6 razy.
  7. 2. Chłodzenie: Zawiń/szczelnie zamknij i odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut i do 24 godzin. Możesz również zamrozić ciasto w tym momencie. Zobacz instrukcje mrożenia.
  8. Wyłóż dwie duże blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Najlepsze są blachy z rantem, ponieważ masło może wyciekać z ciasta podczas pieczenia. Jeśli nie masz blachy z rantami, kiedy nadejdzie czas na rozgrzanie piekarnika, umieść inną blachę na półce poniżej, aby złapać masło, które może kapać.
  9. Wyjmij ciasto z lodówki, aby rozpocząć proces formowania. Oprósz powierzchnię roboczą mąką. Używając wałka, rozwałkuj ciasto na kwadrat o boku 12 cali. Używając noża do pizzy lub ostrego noża, pokrój na 9 kwadratów o boku 4 cali. Przenieś kwadraty na przygotowane blachy do pieczenia. (4 na jednej, 5 na drugiej).
  10. Na środek każdego kwadratu nałożyć 1 czubatą łyżkę nadzienia. Złożyć jeden róg nad nadzieniem, aby powstał trójkąt. Jeśli jakieś kawałki nadzienia wyciekły, użyj widelca, aby wepchnąć je z powrotem, jeśli możesz. Przy pomocy widelca zaciśnij brzegi ciastek, aby je uszczelnić. Jeśli ciasto stało się zbyt ciepłe i lepkie, aby je zacisnąć, włóż trójkąty do lodówki na 10 minut. Chcesz mieć pewność, że trójkąty są szczelnie zamknięte, aby zapobiec rozlewaniu się nadzienia w piekarniku.
  11. Schładzaj uformowane trójkąty w lodówce, przykryte lub odkryte, przez co najmniej 15 minut i do 1 godziny (lub zamroź, patrz instrukcja zamrażania poniżej). Możesz rozgrzać piekarnik i zrobić płukankę z jajek (następne kroki), gdy będą się chłodzić.
  12. Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C).
  13. Jajko do mycia: Ubij jajko i mleko razem. Posmaruj każdy obrót. Wytnij 3 nacięcia na wierzchu każdego z nich, aby para wodna mogła się wydostać. Jeśli chcesz, posyp grubym cukrem.
  14. Piecz przez 22-25 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru na wierzchu i wokół krawędzi. Niektóre masło może wyciekać z ciasta, jest to całkowicie normalne i spodziewane. Nie krępuj się wyjąć blachy z piekarnika w połowie pieczenia i posmarować ciasto wyciekającym masłem, a następnie wstawić z powrotem do piekarnika, aby dokończyć pieczenie. (Ja tak właśnie robię!)
  15. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika. Studzić przez co najmniej 5 minut przed lukrowaniem/ podawaniem. Środki będą gorące.
  16. Skropić lukrem waniliowym, jeśli chcesz.
  17. Resztki lukrowanych lub nielukrowanych ciastek przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 dzień lub w lodówce do 5 dni. Możesz też zamrozić je na okres do 3 miesięcy. Rozmrozić przed podaniem. Przed podaniem, można podgrzać resztki lukrowanych lub nielukrowanych ciastek w mikrofalówce przez kilka sekund, aż będą ciepłe.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Nadzienie można przygotować do 5 dni przed czasem. Patrz koniec kroku 1. Dla ciasta, przygotuj je zgodnie z instrukcjami w krokach 2-4. W tym momencie ciasto może być przechowywane w lodówce do 24 godzin. Możesz również przygotować ciasto od kroku 6. W tym momencie ciasto może być przechowywane w lodówce przez kolejne 24 godziny. Podczas lub po tym czasie, możesz również zamrozić ciasto na okres do 1 miesiąca. (Nie polecam zamrażania ciasta przed krokiem wałkowania i składania). Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie kontynuuj krok 8. W kroku 11, możesz przykryć i zamrozić uformowane ciastka na okres do 1 miesiąca. Rozmrażaj w lodówce, a następnie przejdź do kroku 12.
  2. Mieszane nadzienie jagodowe: Proporcje, które wymieniam powyżej są tym, co według mnie działa najlepiej, ale nie krępuj się zastąpić malinami. Można użyć wszystkich jagód, wszystkie połówki jeżyn, lub wszystkie posiekane truskawki zamiast. Maliny są bardzo kruche i soczyste, więc nie polecam używania wszystkich malin do tego nadzienia. Możesz użyć mrożonych jagód (nie rozmrażaj ich) bez żadnych zmian w przepisie.
  3. Podwójna porcja: Przepis na nadzienie i ciasto może być łatwo podwojony. W kroku 4, upewnij się, że jesteś patting ciasto być około 3/4 - 1 cal grubości. W kroku 6, rozwałkować do 1/2 cala grubości. Wymiary w obu tych krokach nie mają większego znaczenia, ale grubość już tak. W kroku 9, podziel ciasto na pół przed rozwałkowaniem na 2 oddzielne 12-calowe kwadraty. Kontynuuj przepis zgodnie z instrukcją.
  4. Inne zastosowania dla tego ciasta: Po schłodzeniu ciasta w kroku 7, jest ono gotowe do kształtowania w dowolny sposób. Z tego przepisu otrzymasz około 1/2 funta ciasta, co wystarczy na jedną 9-calową tartę lub placek. Jeśli Twój przepis na tartę lub ciasto wymaga pieczenia z użyciem obciążników, nadal polecam ich użycie z tym ciastem. Postępowałabym zgodnie z tymi samymi instrukcjami, co w Twoim przepisie, zmieniając tylko ciasto na to. Po kroku 7, rozwałkuj je na 12 calowy okrąg i użyj jako posypki do tego ciasta na patelnię. Lub po kroku 7, rozwałkuj je na 12-calowy okrąg i użyj jako dolnej skórki do quiche - upiecz i nakłuj skórkę widelcem zgodnie z instrukcją w przepisie na quiche. Lub po kroku 7, rozwałkuj go na prostokąt 10×14 cali i postępuj zgodnie z przepisem na tartę z gruszkami w miodzie.
  5. Chłodzenie uformowanych turnovers: Schłodzenie uformowanych turnovers w lodówce przed pieczeniem pomoże im zachować kształt w piekarniku. Pamiętaj, że zimne ciasto jest najlepsze. Zazwyczaj schładzam je w lodówce przez 15 minut, gdy piekarnik się nagrzewa. Jeśli denerwuje Cię chłodzenie blach w lodówce, a następnie pieczenie ich (co może spowodować odkształcenia), masz dwie inne opcje. Możesz po prostu złożyć babeczki na papierze pergaminowym lub silikonowej macie do pieczenia, podnieść pergamin/matę do pieczenia w całości i umieścić na innej blasze lub bezpośrednio na półce w lodówce. Po schłodzeniu, ostrożnie podnieś i umieść cały pergamin/matę do pieczenia na blasze do pieczenia. Możesz też użyć cienkiej łopatki i bardzo ostrożnie przenieść złożone, nieupieczone ciastka na duży talerz, aby się schłodziły.
  6. Jajko do mycia: Jajko do mycia obiecuje, że złoty połysk na ciastkach. Możesz pominąć jajko i użyć w sumie 3 łyżki stołowe (45ml) mleka (dowolnego rodzaju, mlecznego lub nie) zamiast niego.

Słowa kluczowe: ciastka jagodowe, ciasto francuskie

Szczegółowe objaśnienia i zdjęcia krok po kroku

Poniższe zdjęcia pokazują miskę z suchymi składnikami z zimnym i pokrojonym w kostkę masłem na wierzchu. Na prawym zdjęciu widać, jak delikatnie wrzucam mąkę i masło razem. W tym kroku, krótko/słabo wcieram masło w mąkę, aby zacząć je łączyć. Ten krok jest możliwy tylko wtedy, gdy masło jest bardzo zimne, ponieważ jeśli masło jest ciepłe, skończysz z pastą.

W tym momencie, jak widać na zdjęciu po lewej stronie poniżej, masło jest nadal w dużych kostkach/odłamkach. To świetnie! Teraz dodajemy lodowatą wodę po 1 łyżce na raz, używając rąk, aby wszystko razem wymieszać. (Zauważ, że ja zazwyczaj zaczynam od 2 łyżek wody zanim zacznę mieszać). Możesz użyć szpatułki lub łyżki do mieszania, ale ja naprawdę polecam użycie rąk, aby dobrze wyczuć ciasto.

Zdjęcie poniżej po lewej: Kontynuuj dodawanie lodowatej wody i podrzucanie mieszanki razem po dodaniu każdej z nich. Gdy ciasto zacznie się nawilżać, po dodaniu około 4 łyżek wody, możesz zacząć lekko ściskać lub zbijać ciasto rękoma, aby pomóc mu się połączyć. Mieszanina nadal będzie bardzo kudłata, jak widać.

Widzisz zdjęcie poniżej po prawej stronie? Potrzebujesz tylko 6-8 łyżek stołowych zimnej wody, aby osiągnąć ten punkt. Nie dodawaj ani więcej, ani mniej. Jeśli Twoje ciasto osiągnie ten punkt przed dodaniem 6 łyżek wody, prawdopodobnie masło było zbyt ciepłe. Możesz kontynuować przepis z mniejszą ilością wody, ale ciasto nie będzie się tak dobrze kleić.

Wylej kudłatą grudę ciasta na lekko oprószoną mąką powierzchnię roboczą, jak widać na zdjęciu po lewej stronie. Wciąż będą tam duże kawałki masła. To świetnie! Zacznij ugniatać ciasto rękoma, aż będzie miało grubość około 3/4 - 1 cala, czyli około prostokąta o wymiarach 5×8 cali:

Jak pokazano na zdjęciach poniżej, złóż ciasto na trzy części, tak jakbyś składał list biznesowy. Dokładnie w ten sposób składamy też ciasto na herbatniki!

1. schładzanie: Teraz użyj rąk, aby delikatnie spłaszczyć i wygładzić wszelkie pęknięcia w Twoim cieście "listu biznesowego", a następnie zawiń go w folię plastikową, folię aluminiową, papier pergaminowy lub umieść w szczelnym pojemniku i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny i do 24 godzin.


Teraz nadszedł czas na wałek. Wyjmij ciasto z lodówki i zacznij wałkować.

Chcesz uzyskać prostokąt o grubości 1/2 cala, szerokości około 6 cali i wysokości około 12 cali. Dokładne wymiary nie są ważne, ale grubość jest. Złóż prostokąt na trzy części jak list biznesowy:

Przekręć go zgodnie z ruchem wskazówek zegara lub przeciwnie do ruchu wskazówek zegara, a następnie chwyć ponownie swój wałek:

Powtórz to jeszcze 5 razy, w sumie 6 sesji wałkowania + składania. Po 6. razach, zawiń ciasto ponownie i schładzaj przez co najmniej 15 minut do 24 godzin.

Wskazówka: Jeśli ciasto jest tak grube lub niemożliwe do rozwałkowania, przykryj je czystym ręcznikiem kuchennym i odstaw na 5 minut, zanim spróbujesz ponownie. Masło musi tylko lekko zmięknąć. W razie potrzeby oprósz powierzchnię roboczą mąką.


Teraz ciasto jest wypełnione warstwami maślanego ciasta. Rozwałkuj je na kwadrat o boku 12 cali. Pokrój na 9 kwadratów o boku 4 cali.

Połóż kwadraty na 2 wyłożone papierem do pieczenia blachy. Umieść 1 czubatą łyżkę nadzienia jagodowego na środku każdego z nich.

Złóż je tak, aby powstał trójkąt. Część nadzienia na pewno wycieknie. Nie przejmuj się tym! Zaciśnij brzegi widelcem. Jeśli w tym momencie ciasto stało się zbyt miękkie i jest zbyt lepkie, aby je zacisnąć, zatrzymaj je i odstaw do lodówki na 10 minut. Chcesz mieć pewność, że masz szczelnie zamknięte ciastka, aby zapobiec ich rozlewaniu się w piekarniku.

Po uformowaniu każdego ciastka i zaciśnięciu brzegów, zdecydowanie zalecam odstawienie ich do lodówki na co najmniej 15 minut, podczas gdy Ty będziesz rozgrzewać piekarnik i przygotowywać masę jajeczną. To pomoże zagwarantować, że utrzymają swój kształt.


Wytnij nacięcia na wierzchu uformowanych ciastek i posmaruj je roztrzepanym jajkiem (jajko + mleko lub po prostu mleko). Posyp grubym cukrem - ja zazwyczaj używam Sugar in the Raw lub tej grubej posypki cukrowej, obie można znaleźć w alejce do pieczenia w większych sklepach spożywczych.

Piecz, aż będą złoto-brązowe. Masło z pewnością wycieknie z tego ciasta, więc nie denerwuj się, jeśli zauważysz, że dzieje się to w piekarniku.

Przepisy powiązane

  • Ciastka śniadaniowe z domowym ciastem skrótowym
  • Jagodowy szewc
  • Warkocz z jagód w cieście z kremowym serem
  • Ciasto Choux (Pâte à Choux)

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły