Dieta dla osób z Hashimoto

image

Aby zrozumieć, co dzieje się z jodem w organizmie i na czym polega Hashimoto, należy najpierw przyjrzeć się metabolizmowi jodu w tarczycy.

Jod

Jod jest halogenkiem i jest blisko spokrewniony z fluorem i chlorem. Tarczyca potrzebuje jodu do produkcji ważnych hormonów fT4 i fT3. Cały organizm ludzki potrzebuje jodu, ponieważ jod działa nie tylko w tarczycy, ale także w każdej komórce organizmu. Na przykład jod odgrywa ważną rolę w zapobieganiu rakowi piersi. Enzym zwany tyroperoksydazą utlenia jodek, tworząc niewielkie ilości H2O2 (nadtlenek wodoru), który rozkłada się na wolne rodniki. Utleniony jod jest teraz magazynowany w tarczycy lub dalej przetwarzany do fT4. Ta reakcja jest wymagana do aktywacji jodu. Wytwarza niewielkie ilości wolnych rodników, które obciążają tarczycę. Tutaj jest jasne, że jod może wpływać na już uszkodzoną tarczycę.

Niedobór jodu jest przyczyną wielu problemów z tarczycą. Jednak zapalenie tarczycy Hashimoto sprawia, że jod może jeszcze bardziej pogorszyć stan pacjenta. Organizm potrzebuje jodu, tarczyca potrzebuje jodu 5-6. Jednak aktywacja i magazynowanie jodu oznacza niewielki nacisk na tarczycę. W przypadku Hashimoto tarczyca jest chronicznie zaogniona i poważnie osłabiona. Dlatego spożywanie zbyt dużej ilości jodu może być niepotrzebnie stresujące.

Dieta z niską zawartością jodu w Hashimoto

Dieta dla osób z Hashimoto jest tak zaprojektowana, aby chronić tarczycę. Ta musi być za wszelką cenę uzupełniana substancjami odżywczymi i przeciwutleniaczami. Dopiero wtedy pojawia się proces regeneracji. Potrzebna jest odpowiednia zdrowa dieta i terapia żywieniowa. Tarczyca musi ponownie nauczyć się obchodzić z jodem. Czyni to poprzez różnorodne składniki odżywcze, które zmniejszają stan zapalny i zwiększają zdolność przeciwutleniającą tarczycy. Tym samym jod nie powoduje już typowych objawów nadczynności tarczycy. W takiej diecie znajdziemy mnóstwo owoców i warzyw. Mięso czerwone i podroby, zawierają wiele ważnych składników odżywczych dla zdrowej tarczycy. Pojawiają się fermentowane warzywa, takie jak kiszona kapusta (nie świeża), kimchi, korniszony Jaka jest dieta Hashimoto?

Podstawa diety Hashimoto jest taka - dieta powinna być bardzo bogata w składniki odżywcze i bardzo uboga w substancje drażniące i toksyny. Ponadto musi uwzględniać poszczególne składniki odżywcze, na które należy zwrócić szczególną uwagę w Hashimoto. Metabolizm działa nieco inaczej, jeśli cierpisz na Hashimoto. Ciało ma inne potrzeby i trzeba zwracać uwagę na pewne rzeczy. Pojawia się tu nieprzetworzona i naturalna żywność, jeśli to możliwe, w jakości ekologicznej. Warzywa jaśniejsze lub bardziej zielone, tym lepiej, z wyjątkiem świeżej kapusty. Tłuste produkty pochodzenia zwierzęcego, jeśli to możliwe, w jakości ekologicznej. Zioła i przyprawy. Przy Hashimoto nie zaleca się po prostu przyjmowania suplementów diety. Najlepszym podejściem jest skonsultowanie się z lekarzem i zamówienie gotowych, zbilansowanych posiłków w firmie, która zajmuje się komponowaniem diet tego typu. W idealnym przypadku przeprowadza się tak zwane badanie przesiewowe składników odżywczych (test niedoboru składników odżywczych). Jeśli składniki odżywcze są przyjmowane w Hashimoto bez konsultacji z lekarzem czy dietetykiem, nie jest to dla nas bezpieczne. W takim przypadku należy przyjmować tylko niektóre składniki odżywcze i witaminy w małych dawkach. W ten sposób można od razu zauważyć, czy występuje pozytywny, czy negatywny efekt i w jakiej dawce. Jeśli składnik odżywczy jest dobrze tolerowany, dawkę można powoli zwiększać.

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły