Ciąża to czas na poważne zmiany w pracy wszystkich narządów i układów ciała przyszłej mamy. W procesie przemiany materii zachodzą istotne zmiany: jeśli przed poczęciem „działał” tylko na organizm kobiety, to w czasie ciąży następuje redystrybucja zasobów, kierująca je na wzrost i rozwój dziecka w łonie matki. I być może większość błędów kobiet ciężarnych wiąże się z kwestią odżywiania się w ciąży.
Jaka powinna być dieta?
Jaka powinna być dieta dla kobiet w ciąży? Najczęściej mówi się o diecie jako o jednym ze sposobów odchudzania, ale istnieją diety wspomagające przyrost masy ciała, leczenie niektórych chorób itp. Dieta w czasie ciąży może być omawiana, gdy kobieta potrzebuje normalizacji masy ciała lub gdy wymaga ograniczenia niektórych pokarmów. W innych sytuacjach bardziej właściwe jest mówienie o prawidłowym odżywianiu w czasie ciąży. Powszechnie uważa się, że każdy przyrost masy ciała podczas ciąży jest naturalny, uzasadniony i fizjologiczny. Tak oczywiście nie jest: w czasie ciąży występuje pewien przyrost masy ciała i ważne jest, aby go przestrzegać, w przeciwnym razie lekarz może zalecić przyszłej mamie dietę odchudzającą. Oczywiście celem takiej diety będzie jedynie normalizacja masy ciała, a nie osiągnięcie „wzorcowych” parametrów. Jaka jest normalna waga kobiety w ciąży? Składa się ze wskaźnika masy ciała (BMI, specjalny stosunek wzrostu i masy ciała) kobiety przed ciążą oraz faktycznego stopniowego przyrostu masy ciała odpowiadającego wiekowi ciążowemu. Możesz to obliczyć za pomocą kalkulatorów online.
W tym przypadku BMI oblicza się, dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach i do kwadratu. Tempo przyrostu masy ciała w czasie ciąży zależy od początkowego BMI: jeśli przed ciążą jest mniejsze niż 19,8, uznaje się, że masa ciała jest obniżona i do obliczenia przyrostu masy ciała należy wykorzystać pierwszą kolumnę tabeli. Normą jest BMI w zakresie 19,8-26, a do obliczenia wzrostu przyjmuje się średnią kolumnę tabeli. BMI powyżej 26,1 wskazuje na nadwagę kobiety przed ciążą; w celu obliczenia przyrostu wartości są brane z prawej kolumny tabeli. Jeśli kobieta jest zdrowa, dobrze się odżywia, a przyrost masy ciała pozostaje w granicach fizjologicznej normy, to w ciągu kilku miesięcy po porodzie „nadwyżki” kilogramów „uciekają” bez większego wysiłku.
Jakie jest niebezpieczeństwo dodatkowych kilogramów u kobiety w ciąży?
Szkody wynikające z nadwagi podczas ciąży są jeszcze większe niż w przypadku kobiet niebędących w ciąży. Zagrożenie dla organizmu matki to nadwaga, która dodatkowo obciąża stawy, kręgosłup, naczynia krwionośne i serce. Nawet przy prawidłowej masie ciała w czasie ciąży żylaki lub bóle pleców nie są rzadkością. Ponadto nadwaga, a raczej związane z nią zaburzenia metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, mogą być warunkiem wstępnym wystąpienia cukrzycy ciążowej (powstającej w czasie ciąży).
Dieta dla kobiet w ciąży z nadwagą
Dieta dla kobiet w ciąży oznacza przestrzeganie kilku ważnych zasad:
• dokładna kontrola jakości produktów spożywczych;
• stymulacja jelit poprzez zastosowanie odpowiednich produktów (buraki, suszone śliwki);
zbilansowana dieta: 30% przypada na śniadanie, 40% na obiad, 10% na obiad, podwieczorek i kolację. Ważne jest, aby zapewnić zrównoważone spożycie białek zwierzęcych i roślinnych (90–130 g / dzień), tłuszczów (90–130 g / dzień), węglowodanów (przeważnie „wolno”, 350–400 g / dzień) i błonnika w organizmie przyszłej matki. Dieta dla kobiet w ciąży na odchudzanie nie powinna prowadzić do ograniczenia spożycia witamin i minerałów w organizmie kobiety. Jednocześnie wiadomo, że nawet dzisiejsze stosowanie wysokiej jakości produktów nie zawsze jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na biologicznie aktywne składniki. Dlatego wskazane może być uzupełnienie racjonalnego odżywiania spożyciem nowoczesnego kompleksu witaminowo-mineralnego, który będzie stanowić dodatkowe źródło witamin D3, E, C, B1, B2, B6, B12, niacyny, kwasu foliowego, biotyny, kwasu pantotenowego, magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, jod.