Dieta dla kobiet w ciąży

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Ciąża to czas na poważne zmiany w pracy wszystkich narządów i układów ciała przyszłej mamy. W procesie przemiany materii zachodzą istotne zmiany: jeśli przed poczęciem „działał” tylko na organizm kobiety, to w czasie ciąży następuje redystrybucja zasobów, kierująca je na wzrost i rozwój dziecka w łonie matki. I być może większość błędów kobiet ciężarnych wiąże się z kwestią odżywiania się w ciąży.

 Jaka powinna być dieta?

Jaka powinna być dieta dla kobiet w ciąży? Najczęściej mówi się o diecie jako o jednym ze sposobów odchudzania, ale istnieją diety wspomagające przyrost masy ciała, leczenie niektórych chorób itp. Dieta w czasie ciąży może być omawiana, gdy kobieta potrzebuje normalizacji masy ciała lub gdy wymaga ograniczenia niektórych pokarmów. W innych sytuacjach bardziej właściwe jest mówienie o prawidłowym odżywianiu w czasie ciąży. Powszechnie uważa się, że każdy przyrost masy ciała podczas ciąży jest naturalny, uzasadniony i fizjologiczny. Tak oczywiście nie jest: w czasie ciąży występuje pewien przyrost masy ciała i ważne jest, aby go przestrzegać, w przeciwnym razie lekarz może zalecić przyszłej mamie dietę odchudzającą. Oczywiście celem takiej diety będzie jedynie normalizacja masy ciała, a nie osiągnięcie „wzorcowych” parametrów. Jaka jest normalna waga kobiety w ciąży? Składa się ze wskaźnika masy ciała (BMI, specjalny stosunek wzrostu i masy ciała) kobiety przed ciążą oraz faktycznego stopniowego przyrostu masy ciała odpowiadającego wiekowi ciążowemu. Możesz to obliczyć za pomocą kalkulatorów online.

W tym przypadku BMI oblicza się, dzieląc masę ciała wyrażoną w kilogramach przez wzrost wyrażony w metrach i do kwadratu. Tempo przyrostu masy ciała w czasie ciąży zależy od początkowego BMI: jeśli przed ciążą jest mniejsze niż 19,8, uznaje się, że masa ciała jest obniżona i do obliczenia przyrostu masy ciała należy wykorzystać pierwszą kolumnę tabeli. Normą jest BMI w zakresie 19,8-26, a do obliczenia wzrostu przyjmuje się średnią kolumnę tabeli. BMI powyżej 26,1 wskazuje na nadwagę kobiety przed ciążą; w celu obliczenia przyrostu wartości są brane z prawej kolumny tabeli. Jeśli kobieta jest zdrowa, dobrze się odżywia, a przyrost masy ciała pozostaje w granicach fizjologicznej normy, to w ciągu kilku miesięcy po porodzie „nadwyżki” kilogramów „uciekają” bez większego wysiłku.

Jakie jest niebezpieczeństwo dodatkowych kilogramów u kobiety w ciąży?

Szkody wynikające z nadwagi podczas ciąży są jeszcze większe niż w przypadku kobiet niebędących w ciąży. Zagrożenie dla organizmu matki to nadwaga, która dodatkowo obciąża stawy, kręgosłup, naczynia krwionośne i serce. Nawet przy prawidłowej masie ciała w czasie ciąży żylaki lub bóle pleców nie są rzadkością. Ponadto nadwaga, a raczej związane z nią zaburzenia metabolizmu węglowodanów i tłuszczów, mogą być warunkiem wstępnym wystąpienia cukrzycy ciążowej (powstającej w czasie ciąży).

Dieta dla kobiet w ciąży z nadwagą

Dieta dla kobiet w ciąży oznacza przestrzeganie kilku ważnych zasad:

• dokładna kontrola jakości produktów spożywczych;

• stymulacja jelit poprzez zastosowanie odpowiednich produktów (buraki, suszone śliwki);

zbilansowana dieta: 30% przypada na śniadanie, 40% na obiad, 10% na obiad, podwieczorek i kolację. Ważne jest, aby zapewnić zrównoważone spożycie białek zwierzęcych i roślinnych (90–130 g / dzień), tłuszczów (90–130 g / dzień), węglowodanów (przeważnie „wolno”, 350–400 g / dzień) i błonnika w organizmie przyszłej matki. Dieta dla kobiet w ciąży na odchudzanie nie powinna prowadzić do ograniczenia spożycia witamin i minerałów w organizmie kobiety. Jednocześnie wiadomo, że nawet dzisiejsze stosowanie wysokiej jakości produktów nie zawsze jest w stanie zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na biologicznie aktywne składniki. Dlatego wskazane może być uzupełnienie racjonalnego odżywiania spożyciem nowoczesnego kompleksu witaminowo-mineralnego, który będzie stanowić dodatkowe źródło witamin D3, E, C, B1, B2, B6, B12, niacyny, kwasu foliowego, biotyny, kwasu pantotenowego, magnez, żelazo, cynk, miedź, selen, jod.


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Miękkie precelki