Cukrowe ciasteczka z jajek wielkanocnych

image
Przejdź do przepisu

Te Ciasteczka cukrowe z jajem wielkanocnym są miękkie i maślane, z nutą wanilii. Piękne w pastelowych odcieniach, zwieńczone są moim ulubionym lukrem królewskimktóry pomaga stworzyć ten wyrazisty wzór. Te wiosenne smakołyki są naprawdę wyjątkowe - pięknie prezentują się na talerzu i szybko znikają. Widzisz, co zrobiłam?

Do przygotowania tych wielkanocnych jajek wykorzystałam mój klasyczny przepis na ciasteczka cukrowe. przepis. Jeśli wolisz bardziej miękkie i kremowe ciasteczka cukrowe, możesz również wykorzystać bazę z moich miękkich ciasteczek z serka kremowego z polewą z Nutelli. W przypadku obu przepisów należy pamiętać o schłodzeniu ciasta na ciasteczka. PO rozwałkowaniu. To mój sekret na sukces ciasteczek z cukrem! Nie krępuj się wybrać foremek do wycinania ciasteczek, które pasują do Twojego święta - ja preferuję kształt jajka (które może służyć jako uszy króliczka, jak widać poniżej), ale kształty o tematyce wiosennej, takie jak kwiaty czy ptaki, też są ładne.


Opowiedz mi o tych cukrowych ciasteczkach w kształcie wielkanocnych jajek

  • Tekstura: Moje tradycyjne cukrowe ciasteczka mają miękki, gruby środek i chrupiące brzegi. Jest to ten sam przepis, którego używamy do ciasteczek cukrowych w kształcie króliczków. również. Aby dodać więcej kontrastu teksturowego, udekoruj je lukrem i posypkami. Te ciasteczka pozostają miękkie przez kilka dni, więc możesz zaoszczędzić sobie czasu i zrobić je wcześniej (patrz uwaga).
  • Smak: Nieodparcie maślany i słodki, z ciepłymi nutami wanilii i migdałów. Dodatkowo, ciastka są pokryte słodkim lukrem, który nadaje im jeszcze więcej smaku.
  • Łatwość: Ciasto jest zaskakująco łatwe do przygotowania, ale jeśli chcesz, aby ciasteczka wyglądały tak, jak na zdjęciu, będziesz potrzebować kilku narzędzi, takich jak wielkanocne foremki do wycinania ciasteczek i końcówki do lukru królewskiego. Zobacz pełną listę Narzędzi i Gadżetów poniżej.
  • Czas: Zalecam przeznaczyć jedno popołudnie na zrobienie i udekorowanie tych ciasteczek. Ciasto wymaga co najmniej 1-2 godzin chłodzenia przed pieczeniem, trzeba też zostawić czas na schłodzenie, zrobienie lukru, a następnie dekorowanie - w sumie to około 4 godziny od początku do końca, w zależności od poziomu szczegółowości, jaki chcesz osiągnąć. Jeśli nie masz tyle czasu na raz, poniżej znajdują się również opcje do samodzielnego wykonania (patrz Uwaga).

Kolejność jest kluczowa dla powodzenia tych ciasteczek

Kolejność jest ważna podczas robienia dekorowanych ciasteczek cukrowych. Każda warstwa ciasteczka jest podzielona na etapy i należy zakończyć każdy z nich, zanim przejdzie się do następnego.

  1. Rozwałkuj ciasto PRZED schłodzeniem: Ciasto na ciasteczka jest trudne do rozwałkowania po schłodzeniu. Dlatego też musisz rozwałkować ciasto przed schłodzeniem. Dzięki temu łatwiej będzie wyciąć ciasteczka po schłodzeniu.
  2. Przed lukrowaniem ciasteczka powinny całkowicie ostygnąć: Jeśli lukrujesz ciasteczka, gdy są jeszcze ciepłe, lukier może się rozpłynąć lub rozmazać i zniszczyć dekoracyjny wzór. Odrobina cierpliwości się opłaci.
  3. Kolor bazowy musi zastygnąć PRZED dekorowaniem: Jeśli dodajesz szczegóły dekoracji, takie jak kropki i paski widoczne na moich zdjęciach, pozwól, aby lukier bazowy najpierw zastygł. Dzięki temu uzyskasz czystszy wzór. Zazwyczaj układam udekorowane ciasteczka na blasze do pieczenia (lub dekoruję je bezpośrednio na blasze), robię trochę miejsca w lodówce i wkładam do niej patelnię. . Lukier zastygnie w ciągu 15-20 minut.. W tym czasie możesz przygotować resztę kolorów.
  4. Układaj + owiń + podaruj + przechowuj. Po zastygnięciu warstw lukru możesz układać ciasteczka w stosy, zawijać je, prezentować i przechowywać przez tydzień. Dasz wiarę, że ciasteczka na zdjęciu poniżej mają 3 tygodnie? Zamroziłam je, pozwoliłam im się rozmrozić na blacie i zrobiłam zdjęcie, zanim przygotowałam je do podania. Jest trochę różnica w konsystencji między zamrożonym/rozmrożonym lukrem królewskim a świeżo zrobionym (lukier jest twardszy po zamrożeniu), ale dla mnie jest wystarczająco dobry!

Narzędzia i gadżety do wykonania cukrowych jajek wielkanocnych

  • Foremki do wycinania wielkanocnych jajek - jestem wielką fanką foremek Ann Clark, ale każda foremka w kształcie jajka się nada.
  • Końcówka do wylewek Wilton #5 lub #4 - użyłam tych końcówek do zalania jajek kolorem bazowym.
  • Wilton końcówka do dekoracji rurką #2 lub końcówka do dekoracji rurką #1 - ta końcówkajest używana do wykonywania detali, takich jak kropki i paski.
  • Złączki - Złączka pozwala na użycie tego samego worka z lukrem, gdy trzeba zmienić końcówki do dekoracji. Na przykład, do zalania pisanek użyłam różowego lukru z grubszą końcówką #5. Następnie zmieniłamkońcówkę na cieńszą #2, aby wykonać różowe wzory na wierzchu żółtych jajek. Złączka utrzymuje końcówkę na zewnątrz worka, dzięki czemu można łatwo zmieniać końcówki.
  • Foremki do dekoracji - preferuję rozmiar 16 cali do dekorowania ciasteczek, ciast i babeczek.
  • Barwnik spożywczy - nie mogę podkreślić, jak bardzo podoba mi się ten zestaw barwników Americolor do żywności w żelu. Wolę barwniki w żelu, ponieważ nie zmieniają one konsystencji lukru królewskiego. Użyliśmy błękitu nieba, żółtego cytrynowego, fioletu i fuksji.

Wybierz swój ulubiony lukier: Królewski lub Łatwa Glazura

Masz do wyboru dwie opcje lukru. Obie są pyszne, więc wybierz tę, która najbardziej Ci odpowiada. Moim sekretnym składnikiem lukru królewskiego jest beza w proszku.

Lukier królewski. Jeśli chcesz, aby Twoje ciasteczka wyglądały jak te na zdjęciach, użyj mojego przepisu na lukier królewski. przepis. To mój osobisty faworyt do lukrowania cukrowych ciasteczek. Oto kilka powodów, dla których pokochasz ten przepis, nawet jeśli nie jesteś fanem lukru królewskiego:

  • Beza w proszku. W tradycyjnych przepisach na lukier królewski używa się surowych białek jaj, ale ja wolę bezę w proszku. Ma on taką samą konsystencję i wysycha na ciasteczkach w ciągu 1-2 godzin. Bezę w proszku można znaleźć w większości sklepów z artykułami do pieczenia, sklepów rzemieślniczych lub w Internecie.
  • Bardziej miękki znaczy lepszy. Lukier królewski może stwardnieć do konsystencji cementu, ale mój przepis jest po bardziej miękkiej stronie a mimo to doskonale utrzymuje się na ciasteczkach.
  • Wszechstronność. Ten lukier jest łatwy w użyciuzwłaszcza na ciasteczkach wyciętych z cukru, takich jak te z tego przepisu. Jeśli wolisz, dodaj kilka kropel barwnika spożywczego w żelu, aby wymieszać kolory.

Możesz też użyć łatwego lukru. Innym sposobem jest użycie lukru, którego używam do świątecznych ciasteczek cukrowych.. Polewa jest prostsza od lukru królewskiego, ponieważ nie potrzebujesz miksera elektrycznego ani idealnej konsystencji lukru, aby osiągnąć sukces. Jest jednak cieńsza niż lukier królewski, więc nie będzie miała tak ostrych szczegółów, jak dekoracje z lukru królewskiego. Ponadto wymaga on 24 godzin na wyschnięcie.

Więcej przepisów na desery wielkanocne

  • Cukierki z kremem maślanym
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasteczka cukrowe z żelkami
  • Ciasto kokosowe
  • Ciasto cytrynowe z jagodami
  • Kokosowe ciasto wielkanocne

Przejdź do moich przepisów wielkanocnych jeśli potrzebujesz więcej inspiracji.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciasteczka cukrowe z jajem wielkanocnym

5 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 2 godziny, 30 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny, 45 minut
  • Wydajność: 28 ciasteczek (3,5 cala)
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te Ciasteczka cukrowe z jajem wielkanocnym są miękkie i maślane z wyczuwalną nutą wanilii. Piękne, w pastelowych odcieniach, pokryte są moim ulubionym lukrem królewskim.który pomaga stworzyć wyraziste wzory wielkanocnych jajek.


Składniki

  • 2 i 1/4 szklanki (281 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 3/4 szklanki (180g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 3/4 szklanki (150 g) cukru granulowanego
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie dla smaku: 1/4 - 1/2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • lukier królewski (to mój ulubiony lukier królewski)

Instrukcje

  1. W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub miksera z łopatką, ubijemy masło z cukrem na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (około 2 minuty). Dodaj jajko, wanilię oraz ekstrakt migdałowy (jeśli używasz) i ubijaj na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. Zeskrobać boki i dno miski, a następnie ponownie ubijać do połączenia składników.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Jeśli ciasto wydaje się zbyt miękkie, można dodać 1 łyżkę mąki więcej, aż do uzyskania lepszej konsystencji do wałkowania.
  4. Podzielić ciasto na 2 równe części. Każdą porcję rozwałkuj na kawałku papieru pergaminowego lub lekko posypanej mąką silikonowej macie do pieczenia (ja wolę nieprzywierającą matę silikonową) na grubość około 1/4 cala. Rozwałkowane ciasto może mieć dowolny kształt, pod warunkiem, że będzie miało równomierną grubość 1/4 cala.
  5. Ułóż kawałki ciasta w stos, przekładając je papierem pergaminowym, na blasze do pieczenia i odstaw do lodówki na co najmniej 1-2 godziny lub do 2 dni. Jeśli ciasto będzie się chłodzić dłużej niż kilka godzin, przykryj górną część ciasta pojedynczym kawałkiem papieru pergaminowego.
  6. Po schłodzeniu, rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłożyć 2 duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Wyjmij jeden z kawałków ciasta z lodówki i wytnij z niego kształty za pomocą foremek do wycinania ciastek. Ponownie rozwałkuj pozostałe ciasto i kontynuuj wycinanie, aż do wykorzystania wszystkich kawałków. Powtórz czynność z drugim kawałkiem ciasta.
  7. Ułóż ciasteczka na blasze w odległości 3 cali od siebie. Piecz przez 11-12 minut, aż lekko zbrązowieją na brzegach. Po upływie połowy czasu pieczenia obróć blachę. Pozwól ciasteczkom ostygnąć na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś je na drucianą półkę, aby całkowicie ostygły przed dekorowaniem. Lubię dekorować ciasteczka bezpośrednio na blasze, dzięki czemu mogę włożyć całą blachę do lodówki, aby lukier zastygł. Ostudzone ciasteczka umieść z powrotem na blasze do pieczenia.
  8. Dekorowanie: Przygotuj lukier królewski. Rozdziel lukier pomiędzy kilka miseczek. Ja użyłam 4 kolorów: błękit nieba, żółty cytrynowy, fioletowy i fuksja. Pozostawiłem trochę białego lukru. Używając końcówki nr 5, obrysuj i zalej lukrem kolor bazowy. Poczekaj, aż lukier zastygnie (ja wkładam ciasteczka do lodówki, aby lukier szybciej zastygł). Używając końcówki do lukru nr 2 lub nr 1, dodaj dekoracyjne wzory w różnych kolorach, np. kropki, kwadraty, kratkę lub paski. Lukier zastygnie całkowicie po około 2 godzinach w temperaturze pokojowej.
  9. Ciasteczkami można się delektować od razu lub poczekać, aż lukier zastygnie, aby je podać. Po zastygnięciu lukru ciasteczka świetnie nadają się na prezent lub do wysłania. Zwykłe lub udekorowane ciasteczka zachowują miękkość przez około 5 dni w temperaturze pokojowej, jeśli są szczelnie przykryte. Aby je dłużej przechowywać, należy je przykryć i przechowywać w lodówce do 10 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Zwykłe lub udekorowane ciasteczka cukrowe można zamrozić do 3 miesięcy. Poczekaj, aż lukier całkowicie zastygnie, a następnie ułóż je między arkuszami papieru pergaminowego w pojemniku nadającym się do zamrażania. Rozmrażaj w lodówce lub w temperaturze pokojowej. Możesz również zamrozić ciasto na ciasteczka na okres do 3 miesięcy, zanim je rozwałkujesz. Przygotuj ciasto w kroku 3, podziel na pół, spłaszcz obie połówki w dysk, tak jak to się robi z ciastem, zawiń każdą w folię, a następnie zamroź. Aby rozmrozić, rozmrażaj krążki w lodówce, a następnie doprowadzaj je do temperatury pokojowej przez około 1 godzinę. Rozwałkuj ciasto zgodnie z instrukcjami podanymi w punkcie 4, a następnie schładzaj zgodnie z instrukcjami podanymi w punkcie 5. Nie ma potrzeby schładzania przez 1-2 godziny, 45 minut powinno wystarczyć.
  2. Ekstrakt migdałowy: Uwielbiam aromatyzować to ciasto z 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego, jak wymieniono w składnikach powyżej. Aby uzyskać lżejszy smak, użyj 1/4 łyżeczki.
  3. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | wałek do ciasta | mata do pieczenia Silpat | blacha do pieczenia | wykrawaczka do ciasteczek w kształcie wielkanocnych jajek | stojak do studzenia | proszek bezowy | barwnik spożywczy | końcówka do dekorowania Wilton Piping Tip #1 | końcówka do dekorowania Wilton Piping Tip #2 | końcówka do dekorowania Wilton Piping Tip #5 | łączniki | worki do dekorowania | gruby cukier
  4. Alternatywny przepis na ciasteczka: Możesz również użyć mojego przepisu na ciasteczka cukrowe z kremowym serkiem.
  5. Królicze uszy: podziel lukier królewski na pół. Połowę zabarw na różowo, dodając 1-2 małe krople fuksji. Używając końcówki nr 5, narysuj kontury i zalej je białym lukrem. Poczekaj, aż lukier zastygnie (ja wkładam ciasteczka do lodówki, aby lukier szybciej zastygł). Używając tej samej końcówki do dekoracji, pokryj ciasteczka lukrem fuksjowym, pozostawiając pod spodem biały kontur. Na koniec posyp grubą posypką cukrową.
  6. Koniecznie sprawdź 5 moich najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a także 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka cukrowe z żelkami
  • Ciasteczka Snickers z masłem orzechowym
  • Ciasteczka cukrowe z żelkami
  • Ciasteczka cukrowe z galaretką

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły