Ciemna czekolada z pomarańczą Biscotti

image
Przejdź do przepisu

Nie wszystkie biscotti są takie same i nie ma jednego idealnego sposobu na ich przygotowanie, ale ja znalazłam swoje ulubione. I nie jest to biscotti, jakiego jeszcze nigdy nie jadłam. Chrupiące, ale nie łamiące zębów, kruche na wszystkie możliwe sposoby, rozpływające się w ustach i super aromatyczne dzięki bazie z brązowego cukru. To jest, moi drodzy, mój najlepszy przepis bazowy na biscotti.

Z tego podstawowego przepisu zrobiłam już ciastka z migdałami i czekoladą, mokką i orzechami laskowymi oraz moje ulubione: pistacje w białej czekoladzie i żurawina. A może wolisz zwykłe biscotti? Wystarczy, że dodasz do nich posypkę z cynamonu. Szczerze mówiąc, te biscotti smakują świetnie z taką ilością lub z taką ilością dodatków, jaką tylko chcesz. Ale ja lubię z dodatkami. Dzisiaj dodajemy orzechy włoskie, dużo skórki pomarańczowej i dużo gorzkiej czekolady.

Abyście mogli wyobrazić sobie, jak przebiega cały proces, obejrzyjcie film:

Ogólny schemat powstawania biscotti:

  1. przygotuj ciasto na biscotti
  2. podzielić na pół
  3. spłaszczyć na dwie płyty
  4. upiec
  5. pokroić w plastry
  6. piec trochę dłużej

Zacznijmy od ciasta na biscotti. Tradycyjnie jedynym mokrym składnikiem biscotti jest jajko, ale ja lubię dodać trochę masła i oleju, aby uzyskać ciasteczka o bogatszym smaku. Masło dodajemy do ciasta w taki sam sposób, w jaki dodaję je do podpłomyków, ciasta francuskiego i herbatników. Zimne i pokrojone w suche składniki. O co chodzi? Ta metoda gwarantuje, że masło nie rozpuści się w cieście przed pieczeniem. Zamiast tego zimne masło rozpuści się w piekarniku. Dzięki temu powstaną kieszonki z kruchymi płatkami.

Potrzebujesz tylko 1 łyżki oleju, ale to naprawdę robi różnicę. Mniej łamią się zęby. Co jeszcze? Słodzę biscotti brązowym cukrem i dodaję odrobinę proszku do pieczenia, aby nadać im lekkości. Dzisiejsze smakołyki to cynamon + skórka pomarańczowa + świeży Dz.U. + orzechy włoskie, więc dodaj je również.

Podziel ciasto na pół, a następnie uformuj z niego dwa długie placki. Posmaruj je jajkiem. Dlaczego jajko? Aby wierzchy były błyszczące i cudownie chrupiące. Upiecz ciastka na oddzielnych blachach, aby miały wystarczająco dużo miejsca do oddychania. Możesz po prostu upiec obie blachy jednocześnie w piekarniku.

Upiecz dwa razy!

Oto, co sprawia, że biscotti są tak wyjątkowe. Piecze się je dwa razy! Po pieczeniu przez około 25 minut, pokrój ciastka na plasterki, a następnie piecz je przez 8 minut z każdej strony. Łączny czas pieczenia w piekarniku wynosi 40-45 minut. Wydaje się, że tak długi czas może wysuszyć ciasteczka, prawda? Dlatego dodajemy masło i odrobinę oleju. Nasze biscotti będą chrupiące, ale tłuszcz gwarantuje, że nie będą miały suchego smaku.

Oblanie obficie ciemną czekoladą to najbardziej efektowne z możliwych wykończeń. A tak na marginesie, ten rodzaj zanurzenia w czekoladzie jest najlepszym rodzajem

zanurzenia w czekoladzie. Zwykle zanurzałam w czekoladzie tylko jeden koniec ciastka, ale to zdecydowanie nie jest właściwe.

Każdy kęs powinien być czekoladowy!!!

Jeśli lubisz biscotti (fajny dzieciak!) i boisz się spróbować ich w domu lub jeśli nie lubisz biscotti, bo też uważasz, że smakują jak tekturowe patyczki... zachęcam Cię do wypróbowania mojego przepisu na biscotti. Nie musisz chłodzić ciasta, nie potrzebujesz wałka do ciasta, nie potrzebujesz miksera ani wycinarek do ciastek!

I na tym kończę moją 5. doroczną ciasteczkową paloozę. Czuję, że nasze blachy i miksery zasługują na chwilę wytchnienia po tym wydarzeniu, ale wszyscy wiemy, że tak się nie stanie. Udanego pieczenia!!!

Zobacz wszystkie przepisy na ciasteczkową palozę.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ciemna czekolada z pomarańczą Biscotti

4,8 z 16 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 40 min.
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 25 minut
  • Wydajność: 18 ciasteczek
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Włoska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Koniec z suchymi i mdłymi biscotti, te pomarańczowe biscotti z ciemną czekoladą mają tyle smaku!


Składniki

  • 2 i 1/3 szklanki (291 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana), plus więcej na blat i do rąk
  • 1 filiżanka (200 g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 1/2 łyżeczki sól
  • skórka z 1 pomarańczy (ok. 2 małe łyżki)
  • 1/4 szklanki (60g) niesolonego masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 3/4 szklanki (95g) posiekanych orzechów włoskich*.
  • 3 duże jajka
  • 2 ły żki stołowe (30 ml) świeżego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka stoł owa (15ml) oleju rzepakowego lub roślinnego (lub roztopionego oleju kokosowego)
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • podlewanie: 1 duże jajko ubite z 1 łyżką stołową (15 ml) mleka lub wody
  • dwie tabliczki czekolady półsłodkiej lub gorzkiej o wadze 4 uncji(226 g), grubo posiekane*.

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Dwie duże blachy wyłożyć papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek). Odstaw na bok.
  2. W dużej misce ubij mąkę, brązowy cukier, proszek do pieczenia, cynamon, sól i skórkę pomarańczową, aż do połączenia. Używając noża do ciasta lub dwóch widelców, wmieszaj masło, aż masa stanie się krucha. Wymieszać z orzechami włoskimi. Odstawić na bok. W średniej misce ubić razem jajka, sok pomarańczowy, olej i ekstrakt waniliowy. Wlać do mieszanki mąki i masła i delikatnie wymieszać, aż wszystko będzie ledwie wilgotne.
  3. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i oprószonymi mąką rękami wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i lekko klejące, około 8-10 razy. Jeśli ciasto jest niekontrolowanie klejące, wmieszaj w nie jeszcze 1-2 łyżki mąki. Podzielić ciasto na dwie części i położyć każdą z nich na blasze do pieczenia. Uformuj każdą połówkę w prostokąt o wymiarach 8×4 cale i ugniataj tak, aby każda miała około 1/2 cala grubości. Używając pędzelka do ciasta, lekko posmaruj wierzch i boki każdego kawałka biscotti płynem do mycia jaj.
  4. Piec przez 25-26 minut, aż wierzch i boki ciastek lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika, ale nie wyłączaj ogrzewania. Pozostawić do ostygnięcia na 10 minut. Gdy ciastka będą wystarczająco chłodne, pokroić każde z nich na plastry o grubości 1 cala. Ułóż plastry przeciętymi stronami do góry, w odstępach ¼ cala, na blachach do pieczenia. Włożyć z powrotem do piekarnika i piec jeszcze przez 8 minut. Odwróć biscotti i piecz drugą stronę przez 8 minut. Ciastka będą lekko miękkie w środku i twardsze na brzegach. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na blasze przez 5 minut. Przenieść na stojak, aby całkowicie ostygły przed oblaniem czekoladą. W miarę stygnięcia biscotti stają się chrupiące. Zachowaj blachy do pieczenia do następnego kroku.
  5. Roztop posiekaną czekoladę w podwójnym kotle lub (ostrożnie!) w mikrofalówce. W przypadku mikrofalówki, umieść czekoladę w średniej wielkości żaroodpornej misce. Roztapiaj czekoladę co 15 sekund, mieszając po każdej zmianie, aż do całkowitego rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy. Zanurz każde ciasteczko biscotti w roztopionej czekoladzie i ułóż z powrotem na blasze do pieczenia. W razie potrzeby posypać dodatkową skórką pomarańczową. Czekoladę pozostawić do zastygnięcia w lodówce lub w temperaturze pokojowej.
  6. Biscotti zachowają świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez 1-2 tygodnie.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Biscotti można zamrozić na okres do 3 miesięcy, z czekoladą lub bez. Rozmrażać przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed oblaniem czekoladą i/lub podaniem.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | Szklane miski do mieszania | Kubki miarowe | Blender do ciasta | Zester | Kocioł dwupłaszczyznowy o pojemności 2 kw.
  3. Orzechy: Możesz pominąć orzechy włoskie lub zastąpić je innym rodzajem orzechów. Możesz też dodać 3/4 szklanki suszonej żurawiny!
  4. Czekolada: Tabliczki czekolady są zazwyczaj sprzedawane w 4 uncjowych tabliczkach. Proponuję Ghirardelli, Baker's brand lub Lindt. Możesz użyć wiórków czekoladowych, ale nie rozpływają się one tak gładko.
  5. Koniecznie sprawdź 5 moich najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a także 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka z ciemnej czekolady i pomarańczy
  • Ciasteczka batonikowe z ciemnej czekolady
  • Solone ciasteczka z ciemnej czekolady
  • Ciasteczka z ciemnej czekolady i pomarańczy

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły