Ciasto karmelowe z palonego cukru

image
Przejdź do przepisu

Ten wyjątkowy i absolutnie boski tort karmelowy z palonego cukru

zawdzięcza swój smak syropowi z palonego cukru. Gotujemy cukier aż do skarmelizowania, a następnie dodajemy wrzącą wodę. Syrop wykorzystamy zarówno w cieście, jak i w polewie. Dodaj solony karmel dla dodatkowego smaku i opiekane pekany dla pięknej dekoracji. Ciasto jest miękkie, maślane i warte każdej minuty poświęconej na przygotowanie.

Ten przepis powstawał przez rok. Jestem dumna, że w końcu mogę podzielić się moją wersją ciasta karmelowego

, nowym przepisem zainspirowanym ulubionym ciastem, które moja teściowa uwielbiała, gdy była młodsza.

Czym jest Ciasto Karmelowe z Palonego Cukru?

Ciasto karmelowe z palonego cukru to cudownie słodkie i maślane ciasto z domowym syropem z palonego cukru. Syrop łączy w sobie skarmelizowany cukier i wodę, mieszankę, którą gotuje się na kuchence aż do uzyskania ciemnobursztynowego koloru. Ciasto nie ma smaku spalonego, gorzkiego czy zwęglonego. Smakuje raczej jak karmel i karmelizowany cukier, ta sama polewa, której używa się do creme brûlée! Syropem z palonego cukru aromatyzujemy również lukier. Wewnątrz ciasta i lukru, syrop smakuje jak karmel. Z mojego doświadczenia wynika, że jest to jedyny dodatek o smaku karmelu, który (1) zapewnia smak i (2) nie psuje konsystencji ciasta.


Co kryje się za przepisem

To nie jest dokładny przepis, którym zachwycała się moja teściowa. Niestety, nie udało jej się odnaleźć swojego oryginału. Wypróbowała kilka internetowych przepisów na ciasto z palonego cukru, ale żaden z nich nie dorównywał jej wspomnieniom. Sprawdziłam kilka przepisów i po przetestowaniu ich sama, byłam dość rozczarowana gęstą konsystencją i brakiem smaku. Próbowałam dodać brązowy cukier i więcej wanilii dla dodatkowego smaku, ale nic nie okazało się skuteczne. Zwróciłam się więc do mojego przepisu na białe ciasto, które jest niezmiennie miękkie i aromatyczne. Mój biały tort jest punktem wyjścia dla tortu truskawkowego, ciasteczek z kremem, tortu pistacjowego i kokosowego, ponieważ ZAWSZE jest zwycięzcą.

Moja mama powiedziała, że to jedyny tort z palonego cukru, który najbardziej przypomina to, co lubiła dorastając!


Jak zrobić Ciasto Karmelowe z Palonego Cukru

  1. Zrób Syrop z Palonego Cukru: Po ugotowaniu, ostudź syrop przed użyciem w przepisie. Użyj połowę w cieście i połowę w lukrze z palonego cukru.
  2. Przygotuj ciasto na ciasto: Ponieważ dodajemy płyn (syrop cukrowy), zmniejsz ilość cukru i mleka w moim przepisie na ciasto białe. Pominiemy również 1 białko jajka, aby upewnić się, że ciasto nie jest zbyt mokre. Mąka tortowa to obietnica miękkiego miękiszu, białka (bez żółtek) to obietnica puszystego miękiszu, a kwaśna śmietana to obietnica wilgotnego miękiszu. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, nie stosuj żadnych zamienników składników.
  3. Upiecz ciastka: W wyniku gotowania syropu z palonego cukru, ciasta nabierają złotej skórki wokół krawędzi. W przypadku ciasta 3-warstwowego lub 9×13 cali, patrz uwagi do przepisu.
  4. Przygotuj Solony Karmel: Aby wzmocnić karmelowy smak w tym cieście, bardzo polecam wypełnienie i udekorowanie ciasta moim 4 składnikowym solonym karmelem. Możesz nawet przygotować solony karmel kilka dni wcześniej.
  5. Przygotuj lukier: Frosting z palonego cukru jest taki sam jak mój waniliowy krem maślany, ale dodamy syrop z palonego cukru dla smaku. Aby uzupełnić smak, użyj dodatkowej soli. Jeśli kochasz słony słodki, to jest to lukier dla Ciebie!
  6. Złóż i pomaluj ciasto: Torty dwuwarstwowe są dość łatwe do dekorowania. Dla małego garnirowania, uwielbiam polewać ciasto tostowanymi pekanami. Patrz uwaga przepis na instrukcję.

Film instruktażowy: Ciasto Karmelowe z Palonego Cukru


Najpierw przygotuj syrop z palonego cukru

Najważniejszym krokiem w tym przepisie na ciasto jest przygotowanie syropu z palonego cukru. Potrzebujesz solidnej, 3-kwartowej patelni, aby zapewnić, że cukier do gotowania nie będzie się krystalizował. (Ta patelnia jest świetnej jakości jak na swoją cenę.) Gotuj 1 filiżankę granulowanego cukru na średnim ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką. Drewniane łyżki nie przewodzą ciepła i są idealne do robienia słodyczy. Po wyszczerbieniu kilku moich starych drewnianych łyżek, właśnie kupiłam ten zestaw i uwielbiam je!

Po około 5 minutach, cukier zaczyna się topić. Jeśli zauważysz jakieś grudki, spróbuj rozbić je łyżką. Jak na razie jest to ten sam dokładny sposób, w jaki zaczynamy solony karmel. Kiedy nie będzie już żadnych grudek, a cukier stanie się złotobrązowy, około 8-10 minut, bardzo powoli wlewaj 3/4 szklanki wrzącej wody. Miej wrzątek w pogotowiu na ten krok, ponieważ w świecie cukiernictwa, czas i temperatura są kluczowe. Załóż rękawicę do piekarnika, ponieważ woda będzie szybko skwierczeć i parować.

Nie potrzebujesz

do tego termometru cukierniczego, ale możesz go użyć, jeśli go masz.

Po dodaniu całej wody, gotuj syrop przez dodatkowe 3 minuty na małym ogniu, a następnie ostudź go całkowicie. W miarę stygnięcia będzie gęstniał. Po ostygnięciu możesz go użyć do ciasta i lukru. Ciasto na tort jest jasnobeżowe i pachnie niesamowicie. Ukradnij smak!

Krem maślany

To samo dotyczy lukru z palonego cukru - upewnij się, że ukradniesz kilka smaków! Potrzebujesz:

  1. Niesolone masło: Upewnij się, że używasz masła o temperaturze pokojowej.
  2. Cukier puder
  3. Syrop z palonego cukru
  4. Mleko
  5. Ekstrakt waniliowy
  6. Sól

Uwielbiam ten słony, słodki lukier. Jest podobny do mojego lukru z solonego karmelu, ale ma o wiele bardziej kremową konsystencję. Ciasto i lukier z palonego cukru są zdecydowanie warte uwagi same w sobie, ale to całe ciasto jest większe niż suma jego części. Razem pasują do siebie idealnie.

Nie zapomnij o solonym karmelu!

Ciasto karmelowe z palonym cukrem nie byłoby tak imponujące bez solonego karmelu. Pomiędzy ciastkami i na wierzchu posyp solonym karmelem. Jeśli jednak solony karmel będzie zbyt ciepły, roztopi on lukier. Zobacz moje instrukcje poniżej.

Prażone orzechy dodają smaku i tekstury!

3 Wskazówki dotyczące sukcesu

Zostawiam ciebie z 3 poradami sukcesu więc możesz cieszyć się ten staromodny ulubieniec:

  1. Obejrzyj film instruktażowy i przeczytaj przepis w całości przed rozpoczęciem pracy. Postępuj zgodnie z przepisem ściśle i zrobić żadnych substytutów składników. Przetestowałam kilka różnych opcji i nic nie dorównało starannemu przepisowi poniżej.
  2. Ponieważ musi być chłodny, polecam przygotowanie syropu z palonego cukru 1 dzień wcześniej.
  3. Nie pomijaj solonego karmelu.

Więcej Wskazówek!

  1. Jak uniknąć suchego lub gęstego ciasta?
  2. 10 najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciast
  3. Jak zamrozić ciasto?
  4. Mąka do ciast domowej roboty
  5. Oto co oznacza temperatura pokojowa masła
Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagraminstagram ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc lita ikona serc lita ikona

Tort z palonego cukru

4,7 z 47 opinii
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 1 godz.
  • Cook Time: 24 minuty
  • Całkowity czas: 4 godziny, 30 minut
  • Wydajność: służy 10-12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Trik na ciasto z palonego cukru polega na użyciu syropu z palonego cukru jako głównego smaku. Upewnij się, że przygotujesz syrop z palonego cukru z wyprzedzeniem, aby mógł odpowiednio ostygnąć i zgęstnieć. W tym czasie przygotować również solony karmel z wyprzedzeniem.


Składniki

Syrop z palonego cukru

  • 1 filiżanka(200g) granulowanego cukru
  • 3/4 fil iżanki (180ml) wrzącej wody

Ciasto

  • 2 i 1/2 szklanki (285g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 3/4 szklanki (1,5 laski; 170g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) granulowanego cukru
  • 1/2 fil iżanki (120ml) schłodzonego syropu z palonego cukru
  • 4 białka jaj, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 filiżanki(120g) kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2filiżanki (120ml) mleka pełnego, w temperaturze pokojowej

Palony Cukier Frosting

  • 1 fil iżanka (2 laski; 230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 4 filiżanki (480g) cukru pudru
  • 1/2 fil iżanki (120ml) schłodzonego syropu z palonego cukru
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 2 łyżki stołowe (30ml) pełnego mleka lub ciężkiej śmietany
  • 1/4 łyżeczki sól

Do montażu

  • Domowy solony karmel, schłodzony
  • 1/2 szklanki(50g) posiekanych pekanów*.

Instrukcje

  1. Aby uzyskać najlepszy efekt, przed rozpoczęciem pracy przeczytaj przepis w całości i obejrzyj film instruktażowy w powyższym poście.
  2. Najpierwprzygotuj syrop z palonego cukru , aby miał czas ostygnąć. Upewnij się, że masz gotową wrzącą wodę. Dla syropu z palonego cukru, umieść cukier w średnim rondlu na średnim ogniu. Najlepiej użyć 3-kwartowego rondla o grubym dnie. Ciągle mieszając drewnianą łyżką, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie bursztynowo-brązowy, około 8-10 minut. Jeśli cukier jest zbrylony, rozbijaj grudki drewnianą łyżką. Termometr cukierniczy nie jest konieczny, ale jeśli go używasz, temperatura cukru powinna osiągnąć około 300°F (149°C), gdy będzie gotowy. Zmniejsz ogień do minimum i bardzo ostrożnie i powoli wlewaj wrzącą wodę, po trochu. Mieszaj po każdym dodaniu i odsuń się, ponieważ mieszanina będzie szybko skwierczeć i bulgotać. Gdy cała wrząca woda zostanie wlana, zamieszaj i gotuj syrop cukrowy jeszcze przez 3 minuty na małym ogniu. Wyłączyć ogień i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, najlepiej na noc. Konieczne jest, aby syrop cukrowy był całkowicie chłodny. Powstanie około 1 filiżanki syropu.
  3. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Natłuść dwie 9-calowe tortownice, wyłóż je papierem pergaminowym, a następnie natłuść papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomaga ciastu płynnie odklejać się od patelni.
  4. Ubij razem mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odłóż na bok.
  5. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski gumową łopatką. Na średnich obrotach miksera, wlej 1/2 szklanki ostudzonego syropu z palonego cukru. Ubijać aż do połączenia. W razie potrzeby, zeskrobać boki i dno miski. Wmieszaj białka, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Z mikserem na niskiej prędkości, dodaj suche składniki tylko do połączenia. Z mikserem nadal pracującym na niskich obrotach, powoli wlewać mleko, aż do połączenia. Nie mieszaj zbyt mocno. Ciasto będzie lekko gęste.
  6. Wlej ciasto równomiernie do przygotowanych foremek. Piec przez 23-25 minut lub do momentu, aż ciastka będą upieczone do końca. Dzięki temu, że syrop z palonego cukru gotuje się wewnątrz ciasta, placki ładnie brązowieją na wierzchu i po bokach. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe. Pozwól ciastom całkowicie ostygnąć na patelni ustawionej na drucianym stojaku.
  7. Gdy ciastka stygną, proponuję zrobić solony karmel. Solony karmel dodaje niezbędnego smaku. Użyjemy go jako nadzienia i dekoracji. Kiedy będzie gotowy do użycia w kroku 9, upewnij się, że solony karmel nie jest już zbyt gorący. Jeśli jest zbyt gorący, stopi się z lukrem. Jeśli jest zbyt chłodny, nie będzie się spryskiwał. Pozwól mu ostygnąć przez co najmniej 30 minut przed użyciem. Jeśli przygotowałeś solony karmel z wyprzedzeniem i stał się on zbyt chłodny lub zbyt gęsty, podgrzej go w mikrofalówce przez 5-10 sekund lub JUST, aż znów będzie nadawał się do mżawki. (Nie będzie zbyt gorący w tym momencie.) W tym czasie możesz również opiekać pekany. Patrz uwaga do przepisu.
  8. Zrób lukier: W dużej misce za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w przystawkę z łopatkami, ubij masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji, około 1-2 minuty. Dodaj cukier puder, pozostałe 1/2 szklanki ostudzonego syropu z palonego cukru, ekstrakt waniliowy, mleko/śmietanę i sól. Ubijaj na niskiej prędkości przez 30 sekund, następnie zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj do całkowitego połączenia, około 2 minut. Dodaj więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki lub więcej mleka/śmietany, jeśli lukier jest zbyt gęsty. Dopraw do smaku. Dodaj więcej soli, jeśli chcesz. (Zwykle używam 1/2 łyżeczki soli, lubię, gdy lukier jest słodko-słony).
  9. Złóż i zamroź: Najpierw, używając dużego ząbkowanego noża lub poziomicy do tortów, odkrój cienką warstwę z wierzchów ciastek, aby stworzyć płaską powierzchnię. Wyrzuć (lub pokrusz na lody!). Jeśli masz resztki syropu z przypalonego cukru, skrop nim wyrównane ciastka. Zwykle nie mam żadnych resztek, ale to świetne miejsce, aby wykorzystać ostatnie krople, jeśli je masz. Umieść 1 warstwę ciasta na podstawce lub talerzu do serwowania. Używając dużej szpatułki do lukru, równomiernie pokryj wierzch lukrem. Skrop 1/4 szklanki solonego karmelu na wierzchu lukru. Na wierzchu położyć drugą warstwę ciasta. Odstawić ciasto do lodówki na co najmniej 30-45 minut przed wykończeniem lukru i dekoracji. Karmel wewnątrz ciasta musi "zastygnąć". Po schłodzeniu w lodówce, rozprowadź pozostały lukier na całej powierzchni i bokach. Jeśli jest taka potrzeba, przejechać skrobaczką dookoła tortu, aby wygładzić boki. Udekorować opiekanymi pekanami i większą ilością solonego karmelu. Pokroić i podawać.
  10. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Przygotować syrop z palonego cukru do 3 dni przed czasem. Przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej, aż będzie gotowy do użycia. Przygotuj solony karmel do 1 tygodnia przed czasem. Przykryć i przechowywać w lodówce do czasu użycia. Warstwy ciasta można również przygotować z wyprzedzeniem. Zawiń ciasno poszczególne upieczone i ostudzone warstwy ciasta i przechowuj w lodówce do 2 dni lub zamroź do 3 miesięcy. (Doprowadź warstwy ciasta do temperatury pokojowej, a następnie kontynuuj krok 7. Lukrowane ciasto dobrze się mrozi, do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie doprowadź do temperatury pokojowej przed udekorowaniem karmelem i orzechami pekan i podaniem.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid, drewniane łyżki, rondel ze stali nierdzewnej, 9-calowa patelnia do ciasta, prosta szpatułka do lukru, skrobaczka do ławki oraz drewniana i marmurowa podstawka do ciasta.
  3. Ciasto 3 warstwowe lub 9×13 cali: Możesz również przygotować to ciasto jako ciasto 3-warstwowe lub ciasto na blasze 9×13 cali, ale tekstura smakuje najlepiej przy grubości ciasta 2-warstwowego. Gorąco polecam trzymanie się ciasta dwuwarstwowego. Jednak w przypadku tortu 3-warstwowego, podziel ciasto pomiędzy trzy 8- lub 9-calowe tortownice i piecz przez 20-22 minuty lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. W przypadku tortu 9×13 cali, wlej ciasto do natłuszczonej i lekko oprószonej mąką tortownicy 9×13 cali i piecz przez 40 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Na wierzchu polewamy grubą warstwą lukru i polewamy solonym karmelem.
  4. Babeczki: Przepis daje 30-36 babeczek. Wypełnij foremki do babeczek w 2/3 z ciastem. Piec przez 20-22 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
  5. Białka jajek: Białka jaj (bez żółtek) są KLUCZOWE dla puszystej tekstury ciasta. Tutaj znajdziesz przepisy z wykorzystaniem resztek żółtek.
  6. Dlaczego temperatura pokojowa? Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć zwykłego jogurtu. Ciasto nie będzie miało tak bogatego smaku, ale jest to dobry zamiennik.
  7. Solony Karmel: Bez względu na to, jakiej wielkości ciasto zrobisz, lub jeśli zrobisz babeczki, zostanie Ci resztka solonego karmelu. Oto 50 sposobów na wykorzystanie solonego karmelu, jeśli potrzebujesz inspiracji dla resztek. Nie polecam dzielenia na pół przepisu na solony karmel - zrób cały przepis (1 filiżanka).
  8. Toasted Pecans: Tostowanie pekanów jest opcjonalne, ale dodaje niesamowity smak do dekoracji. Aby je opiekać, rozgrzej piekarnik do 300°F (149°C). Rozłóż posiekane pekany na blasze wyłożonej papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Opiekać aż lekko ściemnieją, około 5-7 minut. Ostudź przed użyciem do dekoracji.

Słowa kluczowe: karmel, palony cukier, jesienny deser

Przepisy powiązane

  • Domowy solony karmel Przepis
  • Najlepsze ciasto waniliowe, jakie kiedykolwiek jadłam
  • Nowy i ulepszony słony karmelowy lukier
  • Ulubione Białe Ciasto

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły