Chrupiący kurczak kokosowy z pikantnym sosem miodowo-pomarańczowym

image
Przejdź do przepisu

Chrupiący, aromatyczny i prosty kurczak kokosowy przy użyciu wygodnych składników ze spiżarni, aby stworzyć niezapomniany posiłek, który wszyscy pokochają!

Oto prosty przepis na obiad, który okazał się jeszcze smaczniejszy niż planowałam. Oczywiście, miałam duże nadzieje na ten posiłek w środku tygodnia, ale nigdy nie spodziewałam się, że będzie TAK DOBRY.

Oto jak to wygląda. Skórka kurczaka:

  • Ma ekstra kokos.
  • Ma tropikalny smak. Idealny przepis na ciepłą pogodę.
  • Ma Panko dla dodatkowej chrupkości i tekstury. Gotowe i gotowe.
  • Smażone w odrobinie oleju kokosowego na kuchence przed wejściem do piekarnika.
  • Jest chrupiący i chrupiący i słodki i pikantny i aromatyczny.

Kurczak obtaczany jest w kokosowej skórce w trzech krokach. Najpierw obtaczamy go w mące pszennej (lub zwykłej). Mąka pomaga jajku się przykleić. Następnie zanurzamy w ubitym jajku. Obtoczenie kurczaka w ubitym jajku pomaga kokosowi się przykleić. A na koniec? Hojne zanurzenie w kokosowej/panko bułce tartej. Oto dlaczego Panko jest preferowane: Panko jest zrobione z chleba bez skórki i jest grubo zmielone na przewiewne, duże płatki. Panko dłużej zachowuje chrupkość niż zwykła bułka tarta, ponieważ nie wchłania tak dużo tłuszczu i płynu.

Ważne jest, aby rozdrobnić/zmiażdżyć wiórki kokosowe przed użyciem ich jako panierki. Mniejsze kawałki kokosa znacznie łatwiej przylegają do kurczaka.

Co do tego kroku "flash fry". Nie jest to konieczne, ale testerom smakowały kawałki kurczaka, które przed pieczeniem były krótko podsmażone na oleju kokosowym. Alternatywnie, możesz po prostu upiec kurczaka, zamiast dodawać etap smażenia na patelni. Ale to małe smażenie na patelni w oleju kokosowym dodaje kolejną wspaniałą warstwę smaku i nadaje kurczakowi złocistobrązową, chrupiącą skórkę, którą wszyscy kochamy.

Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, nie polecam pomijania tego kroku.

A teraz o sosie. Wszystko czego potrzebujesz to miód, marmolada pomarańczowa/dżem/konfitura, musztarda dijon i płatki czerwonej papryki. Jeśli pikantność nie jest w Twoim stylu, pomiń płatki czerwonej papryki. W tym sosie nadal jest tyle wspaniałego smaku!

Jest to naprawdę proste danie, które wykorzystuje wygodne składniki ze spiżarni i może poszczycić się wspaniałym kokosowym smakiem.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Chrupiący kurczak kokosowy z pikantnym sosem miodowo-pomarańczowym

4,9 z 18 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina
  • Yield: służy 4
  • Kategoria: Kolacja
  • Metody: Gotowanie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Chrupiący, aromatyczny i prosty w przygotowaniu kurczak kokosowy z wykorzystaniem wygodnych składników ze spiżarni to niezapomniane danie, które wszyscy pokochają.


Składniki

  • 1 i 1/2 funta bez skóry, bez kości piersi z kurczaka lub kotletów
  • 1 filiżanka słodzonego, rozdrobnionego kokosa*
  • 3/4 szklanki Panko*
  • 1/2 szkl anki mąki pszennej (lub uniwersalnej)
  • 1 łyżeczka sól
  • 1/2 łyżeczki mielony czarny pieprz
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego*
  • opcjonalnie do przybrania: posiekana kolendra lub pietruszka

Pikantny sos miodowo-pomarańczowy

  • 1/2 szklanki konfitury pomarańczowej (lub marmolady)
  • 1/4 filiżanki miodu
  • 3 łyżki stołowe musztarda dijon
  • 1 łyżeczka pokruszonych płatków czerwonej papryki
  • sól, do smaku

Instrukcje

  1. Jeśli używamy piersi z kurczaka, rozbijamy i kroimy w paski. Jeśli używamy filetów z kurczaka bez kości, bez skóry (filety z kurczaka to chude paski mięsa przyczepione do spodniej części piersi kurczaka - można je również kupić oddzielnie). - przekroić wzdłuż na pół.
  2. Rozgrzać piekarnik do 400°F (204°C). Wyłóż dużą blachę do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia. Odstawić na bok.
  3. Zmiksuj rozdrobniony kokos w robocie kuchennym lub blenderze, aby podzielić go na mniejsze kawałki. Możesz go również posiekać. Wymieszać z Panko w średniej misce. Odstawić na bok. W drugiej misce wymieszaj mąkę, sól i pieprz. W trzeciej misce, ubij jajka.
  4. Rozgrzej olej kokosowy na dużej patelni na średnim ogniu.
  5. Obtoczyć każdy pasek kurczaka w mące, strząsając jej nadmiar. Następnie, zanurzyć w jajku i pozwolić, aby nadmiar ściekł. Następnie obtocz hojnie w mieszance kokosowej, strząsając jej nadmiar. Dodaj więcej Panko do naczynia, jeśli jest go za mało.
  6. Smaż 4-6 pasków kurczaka na raz na oleju kokosowym - tylko około 2 minuty na stronę, aż skórka będzie złotobrązowa. Kiedy każdy z nich będzie gotowy, ułóż paski na przygotowanej blasze do pieczenia.
  7. Piecz przez 6-10 minut lub do momentu, aż kurczak będzie całkowicie upieczony.
  8. Przygotuj sos: Ubij wszystkie składniki sosu razem oprócz soli. Skosztuj. Dodać sól w razie potrzeby.
  9. Podawaj kurczaka na ciepło z sosem do maczania. Dodaj opcjonalną dekorację, np. odrobinę posiekanej kolendry lub pietruszki. Resztki kurczaka przechowywać w lodówce do 5 dni. Ponownie podgrzać w piekarniku nagrzanym do 177°C (350°F) przez 10 minut lub do momentu, aż będzie ciepły.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Po tym jak kurczak jest pokryty kokosem w kroku 5, umieścić kurczaka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia i umieścić w zamrażarce na 2-3 godziny lub do momentu zamrożenia. Następnie przenieś je do dużej torby nadającej się do zamrażania. Zamrażaj przez okres do 3-4 miesięcy. Kiedy będziesz gotowy do spożycia, umieść zamrożonego kurczaka na blasze wyłożonej papierem pergaminowym lub silikonową matą do pieczenia i piecz w temperaturze 350°F (177°C) przez 30 minut lub do momentu, aż będzie upieczony. Ugotowane paski kurczaka można również zamrozić na okres do 3-4 miesięcy. Rozmrażaj na blacie lub w lodówce, a następnie odgrzej według własnego upodobania.
  2. Kokos: Wolę słodzony kokos dla lekko słodkiej skórki. Można użyć niesłodzonego kokosa, jeśli wolisz, choć nie lubiliśmy niesłodzone skórki jak dużo w porównaniu do słodzonego kokosa. Uważam też, że słodzony kokos łatwiej się przyrumienia i jest nieco bardziej chrupiący.
  3. Panko: Japoński rodzaj okruchów chleba tradycyjnie używany jako powłoka do smażonych lub pieczonych potraw. Jest on dostępny w dużych sklepach spożywczych w pobliżu farszu. Panko jest mocno preferowane w przeciwieństwie do zwykłej bułki tartej, ponieważ mają tendencję do pozostania bardziej chrupiące dłużej. Możesz kupić przyprawioną lub nie przyprawioną, a następnie dodać więcej lub mniej przypraw do panierki, jeśli wolisz. Ja używam bez przypraw.
  4. Opcja bez smażenia: Zamiast smażyć w oleju kokosowym w krokach 4 i 6, możesz po prostu upiec kokosowego kurczaka przez około 20 minut (odwracając go w połowie) i pominąć te dwa kroki. My jednak woleliśmy smak kurczaka po smażeniu na patelni w oleju kokosowym przez ten krótki czas. Dodaje to kolejną warstwę kokosowego smaku, jak również zapewnia chrupiącą, złotobrązową skórkę.
  5. Sos zaadaptowany z All Recipes.

Słowa kluczowe: chrupiący kurczak kokosowy

Mamy obsesję.

Przepisy powiązane

  • Chrupiące pieczone paluszki z kurczaka buffalo
  • Kurczak w miodzie teriyaki w wolnowarze
  • Pieczony miodowy kurczak BBQ Popcorn
  • Pieczone miodowe BBQ paluszki z kurczaka

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły