Dieta pudełkowa bezglutenowa

image

Masz ochotę na bezglutenowy styl życia? Jeśli tak to dostępne są na rynku zestawy posiłków, usługi dostawy i subskrypcje przekąsek, które czekają, aby zaspokoić twoje potrzeby. Dieta pudełkowa bezglutenowa zaprojektowana jest tak, aby dostosować się do twoich ograniczeń dietetycznych, a ich zamawianie skraca czas potrzebny na planowanie, robienie zakupów i przygotowywanie jedzenia na tydzień.

Czym jest gluten?

Gluten to białko występujące w pszenicy, żyto, jęczmieniu, pszenżyto i owsie. U osób z celiakią jedzenie lub picie czegokolwiek, co zawiera gluten, powoduje różne objawy i uszkodzenie błony śluzowej jelita cienkiego. Gluten jest powszechnie obwiniany za objawy jelitowe, których doświadczają osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS). Jednak ostatnie badania sugerują, że węglowodany zawarte w pszenicy, życie i jęczmieniu są przyczyną problemu. Dieta bezglutenowa pozwala na gojenie się jelit i poprawę objawów u osób z celiakią.

Żywność bezglutenowa

Mimo ograniczeń osoba na diecie bezglutenowej może nadal cieszyć się szeroką i urozmaiconą dietą. Ważne jest, aby znać etykiety wszystkich zapakowanych lub przygotowanych produktów spożywczych. Niektóre bezglutenowe potrawy, które mogą spożywać osoby z celiakią, obejmują:

• produkty mięsne - mięso nieprzetworzone, ryby, kurczak, bekon, szynka bez kości oraz mięso mrożone lub konserwowane, ale bez sosu

• produkty mleczne - jaja, mleko pełnotłuste, mleko niskotłuszczowe, mleko zagęszczone, mleko skondensowane, świeża śmietana, jogurt, sery topione lub w blokach, a także niektóre budynie, lody i mleko sojowe

• owoce i warzywa - świeże, konserwowe lub mrożone (ale nie sosowane), soki owocowe

• nasiona, orzechy i masło orzechowe

Wskazane są też bezglutenowe produkty zbożowe i piekarnicze - mąka kukurydziana, sojowa, soczewica, ryż (wszystkie rodzaje), mąka ryżowa, otręby ryżowe, mąka ziemniaczana, sorgo, kasza gryczana, proso, amarantus, płatki śniadaniowe kukurydziane i ryżowe (bez ekstraktu słodowego z jęczmienia), polenty i psyllium. Także specjalne pieczywo bezglutenowe, ciasta i herbatniki - większość krakersów ryżowych, ciastek kukurydzianych, chrupek ryżowych, tortilli kukurydzianych i taco kukurydzianych w skorupkach, pieczywo pakowane bezglutenowe, herbatniki pakowane i ciastka bezglutenowe. Ostatecznie wskazany jest makaron bezglutenowy - makaron ryżowy, makaron ryżowy lub fasolowy i 100% makaron gryczany.

Etykietowanie żywności i gluten

Wszystkie pakowane produkty spożywcze mają etykiety składników wydrukowane na pudełku, opakowaniu lub butelce. Istnieją dwie metody znajdowania odpowiedniej żywności bezglutenowej poprzez czytanie etykiet. Obejmują one wyszukiwanie:

• żywności oznaczonej jako „bezglutenowa”

• żywności przeznaczonej na rynek ogólny, która nie zawiera składników pochodzących z ziaren zawierających gluten (czasami określana jako „bezglutenowa według składników”).

Skontaktuj się ze swoim Celiac Australia lub porozmawiaj z dietetykiem o zalecanych bezglutenowych książkach z przepisami, witrynach internetowych i aplikacjach. Z zasady, korzystając z książek kucharskich, wybieraj nowe wydania publikowane lokalnie, ponieważ zagraniczne publikacje i starsze książki mogą zawierać nieprawidłowe lub nieaktualne informacje o diecie. Dieta pudełkowa pozwoli ci też wyeliminować różnego rodzaju problemy, które są efektem diety bezglutenowej. Aby utrzymać dietę bezglutenową, osoby z celiakią powinny bowiem unikać zanieczyszczania własnej żywności glutenem. Oznacza to na przykład uciążliwe i bardzo częste mycie wszystkich przyborów kuchennych, desek do krojenia i wszelkich przyrządów, które były używane do żywności zawierającej gluten.

 

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły