Przejdź do przepisu
W dzisiejszym menu mamy klasyczną piękność: ciasteczka linzera. Te miękkie, zachwycające malinowo-pistacjowe ciasteczka linzer są trochę słone, a trochę słodkie, i zawsze pozostawiają niezatarte wrażenie. Te piękne kanapkowe ciasteczka najlepiej smakują drugiego dnia, więc są wspaniałym pomysłem na świąteczne ciasteczka, które można przygotować wcześniej! Ponadto są zaskakująco łatwe do zrobienia.
Co to są ciasteczka Linzer Cookies?
Ciasteczka Linzer tradycyjnie przygotowuje się z orzechowego ciasta na bazie migdałów, ale w tym przepisie użyliśmy pistacji. Ciasto rozwałkowuje się, wycina kształty i piecze... podobnie jak ciasteczka cukrowe.. Następnie ciasteczka są lekko oprószane cukrem pudrem i przekładane słodkim dżemem. Te świąteczne, przypominające witraże ciasteczka to z pewnością jedne z najładniejszych ciasteczek w okolicy, zwłaszcza na świątecznych tacach z ciasteczkami.
Ciekawostka: Ciasteczka Linzer wywodzą się z austriackiego przysmaku zwanego linzertorteJest to rodzaj ciasta wypełnionego konfiturą owocową i zwieńczonego kratką.
Opowiedz mi o tych malinowo-pistacjowych ciasteczkach linzerowych
- Tekstura: Są orzechowe, mają pyszną konsystencję i są tak dobre. Linzerki są chrupiące zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale po przełożeniu ich dżemem zaczynają mięknąć. Magia dzieje się drugiego dnia, kiedy dżem wsiąka w ciasteczka, czyniąc całą kanapkę delikatną, miękką i przepysznie kruchą. Bez wątpienia najlepiej smakują przygotowane z wyprzedzeniem.
- Smak: Zaufaj mi, gdy powiem Ci, że smakują jeszcze lepiej niż wyglądają. Słone pistacje doskonale komponują się ze słodkim brązowym cukrem, dżemem i przyprawami, dając w efekcie niezwykle aromatyczne i pyszne ciasteczka. Co więcej, można je całkowicie dostosować do własnych potrzeb - wystarczy użyć ulubionego dżemu i foremek do wycinania ciasteczek.
- Łatwość:Są oszałamiające, a jednocześnie zwodniczo łatwe do zrobienia! Musisz przygotować ciasto i schłodzić je przez jakiś czas, a następnie rozwałkować je, wyciąć z niego odpowiednie kształty i upiec. Po ostygnięciu wystarczy posypać ciasteczko "pączka" cukrem pudrem, posmarować ciasteczko bazowe dżemem i złożyć je w kanapkę.
- Czas: Chociaż ciasteczka te są proste w wykonaniu, wymagają trochę czasu i planowania. Oprócz przygotowania ciasta i pieczenia, musisz je schłodzić przez co najmniej 3 godziny, a następnie pozostawić w temperaturze pokojowej przez kolejne pół godziny, więc w sumie potrzebują około 4 i pół
godziny.
- Możliwość przygotowania na później: Jeśli chcesz zaoszczędzić czas, możesz przygotować ciasto z wyprzedzeniem i przechowywać je w zamrażarce (patrz Uwagi do przepisu). Gdy będziesz gotowy do pieczenia, wystarczy rozmrozić je przez noc w lodówce.
Jeśli posiadasz kopię tego przepisu, możesz również sprawdzić mój ulubiony przepis na tradycyjne ciasteczka linzer cookie w książce Sally's Cookie Addiction.
Przegląd: Jak zrobić ciasteczka Linzer z malinami i pistacjami?
Poniżej znajduje się pełny przepis do wydrukowania, ale zanim zaczniesz, przejdźmy przez niego, abyś zrozumiał każdy krok.
Zanim zaczniesz, przygotuj 3 miski:
- 1. miska = mielone pistacje + brązowy cukier
- Druga miska = suche składniki, takie jak mąka, proszek do pieczenia, cynamon, sól
- 3 miska = mokre składniki, takie jak masło, brązowy cukier, jajko, wanilia
- Zmiel pistacje i połowę brązowego cukru na drobne okruchy. W tym celu użyj robota kuchennego.
- Ubij suche składniki razem.
- Mokre składniki wymieszaj na krem. W tym kroku użyjesz pozostałej połowy brązowego cukru.
- Dodaj suche składniki i mieszankę pistacjową do mokrych składników. Na początku ciasto będzie kruche, ale po kilku minutach mieszania połączy się.
- Podziel i schłodź ciasto na ciasteczka. Podziel ciasto na pół, spłaszcz je na krążki i zawiń każdy z nich szczelnie w folię. Schładzaj ciasto w lodówce przez co najmniej 3 godziny. Bez schłodzenia ciasta nie da się rozwałkować, a ciasteczka rozsypią się na blasze w jeden wielki bałagan.
- Rozwałkuj ciasto na ciasteczka. Na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj krążek ciasta na grubość 1/4 cala. Użyj wykrawaczek do ciastek, aby pociąć ciasto na krążki. Ponownie rozwałkuj pozostałe ciasto i kontynuuj wycinanie, aż do wykorzystania całego ciasta. Powtórz tę czynność z drugim krążkiem ciasta. W sumie otrzymasz około 64 krążki.
- W połowie krążków wytnij otwór na środku. Ze względu na otwór w środku nazwiemy je "pączkowymi ciasteczkami". Jeśli chcesz, możesz ponownie rozwałkować resztki ciasta, aby zrobić jeszcze kilka ciasteczek.
- Upiec. Piecz całe ciasteczka i ciasteczka "pączki" na osobnych blachach. Ciasteczka "pączki" pieką się o minutę krócej, ponieważ mają mniejszą powierzchnię.
- Posyp pączki cukrem pudrem.
- Wypełnij je dżemem, a następnie ułóż na kanapkach. Każde całe ciasteczko posmaruj 1/2 łyżeczki dżemu. Na każdym z nich ułóż pączkowe ciasteczko i delikatnie dociśnij, aby powstała ciasteczkowa kanapka.
Spójrz na to wspaniałe ciasto:
Ulubione foremki do wycinania ciasteczek
Ciasteczka Linzer można wycinać w dowolnych kształtach, ale ja uwielbiam je z pofalowanymi brzegami. Będziesz potrzebować dwóch foremek do wycinania ciasteczek: jednej o średnicy 2 cali i drugiej o średnicy 1 cala.( Ja zawsze robię okrągły otwór w środku, ale równie pięknie wyglądają ciasteczka w kształcie serduszek, gwiazdek lub rombów.
Wszystkie ciasteczka zostaną wycięte za pomocą 2-calowej foremki, ale tylko POŁOWA zostanie ponownie wycięta na ciasteczko typu "pączek". (Tak nazywam ciasteczka z dziurkami w środku).
Nadzienia do ciasteczek Linzer Cookies Nadzienie
Wybrałam dżem malinowy, ale szczerze mówiąc... każdy smak jest dobry. Dżemmorelowy lub nawet lemon curd topyszne połączenie smakowe z pistacjami. Można też zastąpić pistacje orzechami laskowymi i wypełnić je Nutellą.
Malinowo-pistacjowe ciasteczka linzerowe - instrukcja wideo
Zobaczmy, jak powstają te piękne ciasteczka:
Więcej przepisów na ciasteczka
- Morelowe ciasteczka z serem kremowym na odciski palców
- Cytrynowe ciasteczka imbirowe
- Ciasteczka z witrażem
- Ciasteczka Rugelach
- Ciasteczka z miętową korą
- Piernikowe ciasteczka Whoopie Pies
Drukuj
zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Ciasteczka Linzer z malinami i pistacjami
★★★★★
4,8 z 6recenzji
-
Autorka: Sally
-
Czas przygotowania: 1 godzina
-
Czas gotowania: 10 minut
-
Czas całkowity: 4 godziny, 30 minut
-
Plon: 32 kanapki
-
Kategoria: Ciasteczka
-
Sposób przygotowania: Pieczenie
-
Kuchnia: Austriacka
Przepis do wydrukowania
Przepis na szpilki
Opis
Miękkie, lekko słone i słodkie pistacjowe ciasteczka linzer wypełnione pyszną konfiturą malinową!
Składniki
- 2/3 filiżanki (65g) obranych pistacji*
- 2/3szklanki (135 g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
, podzielone
- 2 i 1/2 szklanki (313 g) mąki uniwersalnej
(łyżka i wyrównana), plus więcej do rozwałkowania
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyże czka mielonego cynamonu
- 1/2łyżeczki soli
- 1 filiżanka (2 laski; 240 g) niesolonego masła
, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1 duże jajko
, w temperaturze pokojowej
- 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki (160 g) dżemu lub galaretki malinowej
(lub o dowolnym smaku!)
- 2 łyżki stołowe (16 g) cukru pud
ru do posypania
Instrukcje
- Pistacje i 1/3 szklanki (67 g) brązowego cukru umieść w robocie kuchennym. Zmielić na bardzo drobne okruchy. Odłożyć na bok.
- W średniej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Odłóż na bok.
- W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło i pozostałą 1/3 szklanki (67 g) brązowego cukru na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (około 2 minuty). Dodać jajko i ekstrakt waniliowy, a następnie ubijać na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. Zeskrobać boki i dno miski, a następnie ponownie ubić, aby połączyć składniki.
- Do mokrych składników dodać mąkę ORAZ zmielone pistacje i wymieszać na niskich obrotach do połączenia. Na początku ciasto będzie kruche, ale po kilku minutach mieszania połączy się.
- Podzielić ciasto na 2 równe porcje, delikatnie spłaszczyć na krążki i zawinąć każdy z nich w folię. Schładzaj krążki w lodówce przez co najmniej 3 godziny (i do 4 dni). Jeśli ciasto będzie się chłodzić dłużej niż 3 godziny, przed zwijaniem pozostawić je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut, ponieważ będą dość twarde.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (180°C). Wyłóż blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek.) Odłóż na bok.
- Wyjąć 1 krążek schłodzonego ciasta z lodówki. Obficie oprószyć mąką blat roboczy, a także ręce i wałek. Ciasto może stać się lepkie podczas pracy, więc miej w pobliżu dodatkową ilość mąki, aby użyć jej w razie potrzeby. Ciasto może też pękać podczas wałkowania. Odczekaj kilka minut, aż ciasto zmięknie. Im dłużej będziesz z nim pracować, tym bardziej stanie się miękkie (i łatwiejsze w obróbce). Rozwałkuj krążek na grubość 1/4 cala. Używając 2-calowej okrągłej lub karbowanej foremki do wycinania ciastek, wytnij z ciasta kółka. Ponownie rozwałkuj pozostałe ciasto i kontynuuj wycinanie, aż do wykorzystania wszystkich kawałków. Powtórz czynność z drugim krążkiem ciasta. Powinno powstać około 64 kółek.
- Używając 1-calowej okrągłej lub karbowanej foremki do wycinania ciastek, wytnij otwór w środku 32 kółek. Nazwijmy te 32 ciasteczka "pączkowymi" ze względu na otwór w środku.
- Ułóż całe kółka i ciasteczka pączkowe w odległości 2 cali od siebie, na osobnych blachach (ponieważ ciasteczka pączkowe pieką się o 1 minutę krócej).
- Piecz całe kółka przez około 11 minut lub do lekkiego zrumienienia na brzegach, a pączkowe ciasteczka przez około 10 minut. W połowie czasu pieczenia obróć blachy do pieczenia. Pozostawić ciasteczka do ostygnięcia na blasze przez 5 minut. Posyp pączki cukrem pudrem, a następnie przenieś wszystkie ciasteczka na stojak druciany, aby całkowicie ostygły przed złożeniem.
- Każde ciasteczko posmarować 1/2 łyżeczki dżemu. Ostrożnie nałóż na każde z nich pączkowe ciasteczko i delikatnie dociśnij, aby powstała ciasteczkowa kanapka.
- Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.
Uwagi
- Przygotowanie z wyprzedzeniem:
Ciasto na ciasteczka możesz schłodzić w lodówce do 4 dni (patrz krok 5), ale możesz je również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Jeśli zdecydujesz się na ten drugi sposób, pozwól ciastu rozmrozić się przez noc w lodówce, a następnie doprowadź je do temperatury pokojowej przed rozwałkowaniem w kroku 7. Ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy; rozmroź przez noc w lodówce, a przed podaniem doprowadź do temperatury pokojowej.
- Narzędzia specjalne
: Mikser stojący KitchenAid, robot kuchenny, kubki z miarką, szklane miski do mieszania, okrągłe foremki do wycinania ciasteczek o karbowanych krawędziach, mata do pieczenia Silpat, blacha do pieczenia i stojak do studzenia.
- Pistacje:
Możesz użyć solonych lub niesolonych pistacji. Ja wolę używać solonych, aby uzyskać słodko-słony smak.
- Koniecznie sprawdź moje 5 najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a także moje 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.
Słowa kluczowe:
ciasteczka linzer z pistacjami malinowymi, ciasteczka linzer
Przepisy powiązane
-
Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą i żurawiną
-
Ciasteczka pistacjowe w kropelkach
-
Czekoladowo-pistacjowe kruche ciasteczka
-
Solone ciasteczka pistacjowe z kawałkami czekolady do pieczenia