Zdrowe pełnoziarniste muffiny bananowe z orzechami włoskimi

image
Przejdź do przepisu

Te pełnoziarniste muffiny bananowe z orzechami włoskimi

są łatwe, zdrowe i sycące. Są tak samo wilgotne i aromatyczne jak klasyczne muffiny bananowe, ale zrobione są z mąki pełnoziarnistej, czystego syropu klonowego, oleju kokosowego i pełnoziarnistych płatków owsianych.

Przepis uaktualniony i poprawiony w sierpniu 2021.

Pierwotnie opublikowałam ten przepis w 2018 roku i od tego czasu robiłam je dziesiątki razy. Zaczęłam dostosowywać zakwasy, dzięki czemu muffiny wyrastają nieco wyższe, smakują nieco bardziej puszyste i nie mają już chemicznego posmaku od nadmiaru sody oczyszczonej. Zwiększyłam też nieco ilość mleka, aby muffiny nie miały tak gęstego smaku. Poniższy przepis do wydrukowania uwzględnia te drobne zmiany. Wiem, że teraz pokochasz te muffiny jeszcze bardziej!


Dlaczego pokochasz te pełnoziarniste muffiny bananowe z orzechami włoskimi?

  • Pełnowartościowe, zdrowe i satysfakcjonujące
  • 100% pełnoziarnistej pszenicy
  • Wilgotne i pyszne
  • Nie są przesadnie słodkie, więc bananowy smak lśni
  • Owies dodaje pysznych pełnych ziaren i chrupiącej tekstury
  • Aromatyzowane cynamonem
  • Bez rafinowanego cukru - tylko czysty syrop klonowy i banany
  • Bez nabiału, jeśli używamy mleka bez nabiału

Duże muffiny pełne cukru są wspaniałe (patrząc na ciebie, podwójnie czekoladowe muffiny!), ale zdrowe muffiny, które są również łatwe i pyszne

, są cudownie użyteczne. Podobnie jak pełnoziarnisty chleb bananowy, dzisiejsze muffiny są wilgotne, obfite i aromatyczne. Są również przyjazne dla dzieci. W rzeczywistości, zawsze gdy czytelnik prosi mnie o przepisy przyjazne dzieciom, które są również trochę zdrowe, zawsze proponuję muffiny. Muffiny są szybkie, poręczne, przenośne, akceptowalne na śniadanie i przekąskę, i zazwyczaj wymagają bardzo mało sprzątania. Dzisiejsze pełnoziarniste muffiny bananowe z orzechami włoskimi nie są wyjątkiem!

Proste i zdrowe składniki mogą dać pyszne w smaku wypieki, jeśli użyjemy ich we właściwy sposób. Jako punkt wyjścia do tego przepisu na pełnoziarniste muffiny bananowe wykorzystałam moje poranne muffiny chałwowe. Dodałam trochę płatków owsianych i puree bananowego, a także kilka innych drobnych zmian.

Przegląd: Składniki w pełnoziarnistych muffinach bananowych

Oto spis składników, których potrzebujesz i dlaczego są one ważne:

  • WholeWheat Flour:
  • Używamy 2 filiżanki mąki pełnoziarnistej jako podstawa tych muffinów. Można przełączyć się z all-purpose lub białej mąki pszennej w razie potrzeby. Nie testowałem tego przepisu z żadnych bezglutenowych alternatyw mąki.
  • Owies:
  • Owies jest dodatkiem i pozostawia wspaniałą teksturę. Nie porównywałabym ich do jagodowych muffinów owsianych, chociaż. W tym przepisie, owies jest bardziej jak podstawa przepisu, w przeciwieństwie do małego dodatku.
  • Cynamon, sól i ekstrakt waniliowy:
  • Wszystkie dodać smaku.
  • Proszek do pieczenia + soda:
  • Pomoc muffiny wzrosnąć.
  • Banany:
  • Użyj 1 i 1/3 filiżanki puree bananowego, który jest około 3 średniej wielkości bananów. Jeśli kiedykolwiek szukasz łatwego sposobu na puree bananowe, po prostu użyj miksera. To jest to, co robię za każdym razem, gdy robię zwykły chleb bananowy. Obierz i połam banany, umieść w dużej misce, a następnie użyj miksera, aby je zmiksować. Możesz też użyć blendera. Jeśli Twoje banany są wystarczająco miękkie, możesz z łatwością rozgnieść je widelcem.
  • Jajka:
  • Jajka dodają struktury i pomagają związać wszystko razem.
  • Olej:
  • Olej zastępuje masło i dodaje wilgoci. Uwielbiam używać roztopionego oleju kokosowego, ale olej roślinny działa, jeśli to wszystko, co masz.
  • Czysty syrop klonowy:
  • Syrop klonowy zastępuje rafinowany cukier w tym przepisie na muffiny i pary cudownie ze słodkimi bananami! Można użyć miodu zamiast syropu klonowego, ale smak będzie inny.
  • Mleko:
  • Zazwyczaj używam niesłodzonego mleka migdałowego waniliowego w tym przepisie. Pełnoziarniste muffiny bananowe będą wolne od nabiału, jeśli używasz mleka bez nabiału.
  • Orzechy:
Użyj dowolnego rodzaju posiekanych orzechów w tym przepisie lub pozostaw je zwykłe. Zazwyczaj używam posiekane orzechy włoskie, ale kochamy je również z wiórkami czekoladowymi, jeśli jesteśmy spragnieni słodszy smakołyk.

Dodatki do pełnoziarnistych muffinów bananowo-orzechowych

Dla urozmaicenia, dodaj do muffinów płatki owsiane i/lub posypkę z cukru kokosowego

. Oba dodatki są opcjonalne, ale myślę, że spodoba Ci się dodatkowy karmelowy chrupiący posmak cukru kokosowego na wierzchu. Zamiast płatków owsianych i cukru kokosowego, dodaj trochę posypki na wierzch każdej z nich przed pieczeniem. Bum! Zdrowe muffinki, które wyglądają prawie jak babeczki z posypką! Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterestpinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Muffinki pełnoziarniste bananowe z orzechami włoskimi

★★★★★ 4.7 z 37recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas gotowania: 22 minuty
  • Czas całkowity: 40
  • minut
  • Wydajność: 12 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te pełnoziarniste muffiny bananowe z orzechami włoskimi są łatwe, zdrowe i sycące. Są zrobione z pełnoziarnistej mąki pszennej, czystego syropu klonowego, oleju kokosowego i pełnoziarnistych płatków owsianych.


Składniki

  • 2 filiżanki (245g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 fil iżanki (40g) pełnoziarnistych, staroświeckich płatków owsianych
  • 1 łyże czka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszcz
  • onej
  • 1 łyżeczka proszku do pie
  • czenia
  • 1/2 łyże czki soli
  • 1 i 1/3 szklanki rozgniecionego banana (około 3
  • średnie banany)
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szkl anki (80ml) roztopionego oleju kokosowego
  • (lub użyć oleju roślinnego)
  • 1/3 szklanki (80ml) czystego syropu klonowego*
  • 1/3szklanki (80ml) mleka
  • (dowolnego rodzaju)
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1 filiżanka posiekanych orzechów (dowolny rodzaj - ja używam 120g
  • orzechów włoskich)
  • opcjonalnie:
3 łyżki stołowe płatków owsianych i/lub cukru kokosowego do posypania

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 425°F (218°C). Spryskać 12-tu foremek do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu lub użyć foremek do babeczek. Z tego przepisu wyjdzie 15 muffinów, więc przygotuj drugą formę z 3 foremkami lub piecz partiami.
  2. Ubij mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól w dużej misce, aż do połączenia. Odłóż na bok. W średniej misce lub w misce miksera, rozgnieć banany. Następnie wbij jajka, olej, syrop klonowy, mleko i wanilię, aż do połączenia. Wlej mokre składniki do suchych, wymieszaj kilka razy, a następnie dodaj orzechy. Składaj wszystko razem delikatnie, aż do połączenia i nie pozostaną kieszenie z mąki.
  3. Łyżeczką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je po same brzegi. Na wierzchu ułóż płatki owsiane i lekko posyp cukrem kokosowym, jeśli chcesz. Piec przez 5 minut w temperaturze 425 stopni, a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 350 stopni (177°C). Piec przez kolejne 15-16 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 20-21 minut, mniej więcej. (W przypadku mini muffinek, piec 11-13 minut w temperaturze 350°F (177°C) przez cały czas). Pozwól muffinom ostygnąć przez 5 minut w formie, a następnie przenieś je na druciany stojak do dalszego chłodzenia.
  4. Muffiny zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez kilka dni, a następnie można je przechowywać w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania:
  2. Dla dłuższego przechowywania, zamrozić muffiny na okres do 3 miesięcy. Pozwól rozmrozić się przez noc w lodówce, a następnie doprowadzić do temperatury pokojowej lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, jeśli chcesz.
  3. Syrop klonowy:
  4. Możesz użyć miodu dla syropu klonowego, ale smak będzie inny.
  5. Początkowa wysoka temperatura:
  6. Gorący wybuch powietrza będzie sprężynować górę muffin szybko, a następnie wewnątrz muffin może piec przez resztę czasu. To pomaga muffiny rosnąć ładne i wysokie.
  7. Informacje żywieniowe:
Używając kalkulatora VeryWellFit i obliczając przy użyciu oleju kokosowego, chudego mleka i orzechów włoskich, te muffiny wychodzą na 190 kalorii, 8,5g tłuszczu, 25g węglowodanów, 2g błonnika, 5g cukru i 4g białka każda.

Słowa kluczowe:

pełnoziarniste muffiny bananowe z orzechami włoskimi

Przepisy powiązane

  • Pełnoziarniste naleśniki bananowe
  • Pełnoziarniste muffiny jabłkowo-cynamonowe
  • Chleb bananowy pełnoziarnisty
  • Szybkie i łatwe muffiny bananowe

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły