Waniliowe nagie ciasto

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Dowiedz się, jak zrobić piękny tort typu naked cake

z dodatkiem świeżych jagód i waniliowego kremu maślanego. Ten elegancki styl dekorowania tortów jest o wiele prostszy niż się wydaje. Postępuj zgodnie z moimi wskazówkami i obejrzyj pomocny film instruktażowy, aby stworzyć swój własny tort naked cake.

Dziś zajmiemy się pieczeniem, projektowaniem i stylizacją nagich tortów. Przedstawiam moje wskazówki dotyczące dekorowania nagiego tortu, film pokazujący, jak to zrobić, przepis na ciasto waniliowe, którego użyłam, oraz wiele inspiracji, które pomogą Ci zacząć. Jest sporo do omówienia, więc przejdźmy od razu do rzeczy!


Co to jest nagie ciasto?

Nagie torty, z zerową lub minimalną ilością lukru na zewnątrz, odsłaniają warstwy ciasta i nadzienie. Ten rustykalno-szykowny sposób prezentacji tortu pojawia się wszędzie na weselach, baby shower, bridal shower i imprezach okolicznościowych. Właścicielce Baru Mlecznego, Christinie Tosi, przypisuje się zapoczątkowanie tego trendu w 2013 roku, kiedy to zaczęła eksponować warstwy tortu, a nie tylko lukier. Teraz nagie torty to podstawa w piekarni!

Nagi tort to wspaniały dodatek do każdej uroczystości - doskonale nadaje się na Wielkanoc, Dzień Matki, małe wesela, prysznice i urodziny. To, co uwielbiam w tym stylu, to fakt, że masz twórczą kontrolę. Nagie ciasto można udekorować na swój własny, niepowtarzalny sposób, co sprawia, że przepis ten jest o 100 razy bardziej zabawny. Jeśli chcesz zrobić tort piętrowy, spróbuj mojego prostego, domowego tortu weselnego!

Dwa rodzaje nagich tortów

Istnieją dwa rodzaje nagich tortów. Tort na dzisiejszych zdjęciach nazywany jest półnagim lub "na wpół ubranym" tortem. Na jego bokach znajduje się minimalna ilość lukru. Innymi słowy, tort półnagi to tort pokryty okruchami ciasta. Można też jeszcze bardziej uprościć wygląd tortu, wybierając prawdziwy tort typu naked cake. Oznacza to, że boki tortu są gołe, jak w przypadku mojego tortu z kremem jagodowym. Oba style są proste, przystępne i piękne.

Przegląd: Jak zrobić waniliowy tort półnagi

Skupmy się na półnagim torcie, ponieważ tak właśnie udekorowałam tort na dzisiejszych zdjęciach i filmie.

  1. Przygotowanie tortu. Na początek będziesz potrzebować tortu warstwowego. Możesz wykorzystać dowolny z moich przepisów na ciasto warstwowe, poniższy przepis na ciasto waniliowe lub dowolny inny przepis na ciasto warstwowe, który uwielbiasz. Przepis na ciasto waniliowe, który zamieszczam poniżej, jest podobny do mojego przepisu na ciasto waniliowe, ale ma bardziej zwartą strukturę, co sprzyja dekorowaniu tortów w stylu naked cake. Przepisy na torty składające się z trzech lub czterech warstw zapewniają wystarczającą wysokość do pracy, ale z łatwością można w ten sposób udekorować tort dwuwarstwowy. Świetnie sprawdzają się też torty piętrowe - jak mój domowy tort weselny.
  2. Dodaj jagody. Pomiędzy warstwy tortu wkropkowałam świeże maliny. Wprawdzie nakropkowałam je tylko na brzegach, ponieważ zabrakło mi malin. Ups! Ale podoba mi się, jak wyglądają po bokach. Świeże maliny zapewniają także wspaniałą odmianę tekstury. Jeśli zdecydujesz się zrobić to samo, pamiętaj, że po jakimś czasie z malin wycieknie trochę soku na brzegach. Jeśli przygotowujesz ciasto z wyprzedzeniem na przyjęcie lub uroczystość, pominęłabym te owoce.
  3. Ozdobić tort. Waniliowy krem mascarpone to mój ulubiony sposób dekorowania tortu. Jest prosty i pozwala wyeksponować częściowo odsłonięte warstwy tortu, a także elementy dekoracyjne. Poniższy przepis na lukier jest podobny do mojego przepisu na waniliowy krem maślany, tylko z większą proporcją składników, aby uzyskać większą ilość lukru.

Wideotutorial Waniliowe Nagie Ciasto


5 wskazówek dotyczących domowej roboty nagich ciast

  1. Opracuj plan. Zastanów się, jaki styl tortu chcesz uzyskać - nagi czy półnagi - oraz jakie chcesz mieć dekoracje i ozdoby. Pozwoli to określić ilość potrzebnego lukru.
  2. Odpowiednio przygotuj tortownice. Używaj wysokiej jakości tortownic i dobrze je natłuść, aby ciasto łatwo odchodziło - ja zawsze używam sprayu zapobiegającego przywieraniu. Aby uzyskać równe warstwy, upewnij się, że na każdą tortownicę przypada taka sama ilość ciasta. Najłatwiej i najdokładniej można to zrobić za pomocą wagi kuchennej. Umieść tortownicę na górze i zacznij wlewać do niej ciasto - powtórz tę czynność dla wszystkich tortownic, upewniając się, że każda waży tyle samo.
  3. Wyrównaj ciasta. Wyrównaj wierzch każdej warstwy ciasta, tak aby obie strony były płaskie. Jest to ważne, ponieważ płaskie i równe warstwy dodają stabilności gotowemu tortowi. Możesz użyć poziomicy do tortów lub dużego ząbkowanego noża. Ja zawsze używam ząbkowanego noża.
  4. Postaraj się, aby wszystko było proste. Ułatw sobie zadanie! Mój przepis i instrukcje są proste i nieskomplikowane. Widziałam wiele przepisów na ciasto typu naked cake, które wymagają nasączenia go syropem, aby zapobiec wysychaniu. Można to zrobić, zwłaszcza jeśli przygotowujesz prawdziwy naked cake, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, jeśli ciasto jest wilgotne (jak moje ciasto waniliowe poniżej). Zamiast nakładać lukier pomiędzy warstwy ciasta, użyj szpatułki do rozprowadzania lukru - to kolejna oszczędność czasu i uproszczenie czynności. Z podanego poniżej przepisu na lukier wychodzi około 4,5 szklanki. Użyj 1,5 szklanki pomiędzy każdą warstwą, a także 1,5 szklanki na wierzchu i wokół boków.
  5. Lodówka jest Twoim najlepszym przyjacielem. Przed pokrojeniem i podaniem nagiego tortu zawsze schładzaj go w lodówce przez kilka godzin. Dlaczego? W ten sposób utrwalisz całą swoją ciężką pracę! Dzięki temu lukier lepiej przylega do boków tortu, a plasterki są bardziej równe. Następnie możesz pozostawić tort w temperaturze pokojowej na przyjęcie lub uroczystość.

3 pomocne narzędzia do dekorowania

Oto kilka narzędzi, które uważam za szczególnie pomocne przy dekorowaniu półnagich tortów.

  1. Prosta szpatułka. Wielu dekoratorów tortów używa szpatułki z przesuniętą końcówką do nakładania lukru na tort, ale ja wolę prostą szpatułkę. Może to przez sposób, w jaki pracują moje ręce, ale jest mi po prostu łatwiej jej używać.
  2. Skrobaczka do ławki. Używaj jej do przesuwania po bokach tortu, aby wygładzić lukier.
  3. Stół obrotowy do tortów. To jest opcjonalne. Wielu z Was mówiło mi, że potrzebuję jej, ponieważ ułatwia pracę. I mieliście rację! Nie użyłam jej do tortu, który dziś prezentujemy, ale możecie zobaczyć, jak jej używam w filmie instruktażowym. Przenieś udekorowany tort na podstawkę używając kółek do tortów - używam jednego z nich w filmie.

Mieszanie i dopasowywanie przepisów na ciasto i lukier

Wymieszaj i dopasuj poniższe smaki ciast i lukrów, aby stworzyć swój własny, niepowtarzalny tort naked cake.

Smaki ciast
Wszystkie te ciasta są dość wilgotne, więc nie martwiłabym się, że wyschną - zwłaszcza, jeśli wybierzesz wersję półnagą z posypką.

  • Ciasto waniliowe (poniżej)
  • Ciasto czekoladowe
  • Niemiecki tort czekoladowy
  • Ciasto truskawkowe
  • Ciasto bananowe
  • Ciasto cytrynowe
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto czerwone aksamitne
  • Ciasto korzenne (patrz uwaga do przepisu na ciasto warstwowe)
  • Ciasto dyniowe (patrz uwagi do przepisu na ciasto warstwowe)

Smaki lukru

  • Waniliowy krem maślany (poniżej)
  • Krem serowy
  • Krem czekoladowy
  • Krem truskawkowy
  • Krem cytrynowy
  • Lukrowanie z masłem orzechowym
  • Lukrowanie z wiórkami tęczowymi

Pomocna rada: Resztki lukru możesz zamrozić na okres do 3 miesięcy, a następnie rozmrozić w lodówce, aby móc je wykorzystać następnym razem.


Pomysły na dekorację nagiego tortu

Polecam zacząć od prostych pomysłów, a następnie dodawać kolejne. Możliwości są nieograniczone! Oto kilka moich ulubionych dekoracji do wykorzystania:

  • Świeże kwiaty. Używaj kwiatów, które nie zostały spryskane pestycydami. Unikaj mocno pachnących kwiatów, ponieważ ich zapach może utrzymywać się na torcie. A jeśli uda Ci się znaleźć kwiaty jadalne, to tym lepiej.
  • Świeże jagody lub inne owoce.
  • Mniejsze słodkie przysmaki, takie jak cukierki, ciasteczka, beziki i czekoladki.
  • Kandyzowane owoce cytrusowe
  • Orzechy lub nasiona
  • Świeże zioła
  • Laski cynamonu
  • Posypki

Oczywiście będziesz potrzebować stojaka na tort, aby wyeksponować swoje oszałamiające dzieło!

Oto kilka moich ulubionych: drewniany stojak na torty (podobny do tego, który mam), biały stojak na torty i marmurowy stojak na torty.

Bądź kreatywny, pozwól zabłysnąć swojemu wewnętrznemu artyście tortów, a przede wszystkim... baw się dobrze!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Waniliowe nagie ciasto

4,9 z 31 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 6 godzin
  • Plon: 12 porcji
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Świeże jagody, waniliowe ciasto i waniliowy krem mascarpone to po prostu wspaniały tort.


Składniki

  • 3 i 3/4 szklanki(443 g) przesianej mąki uniwersalnej*(łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka sól
  • 1 i 1/2 szklanki (3 laski; 345g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 szklanki (400 g) cukru granulowanego
  • 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka stołowa czystego ekstraktu waniliowego (tak, łyżka!)
  • 1 i 3/4 szklanki (420 ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.
  • opcjonalnie: 1-2 filiżanki świeżych malin (lub innych owoców jagodowych, patrz uwaga)

Krem maślany waniliowy

  • 1 i 1/2 szklanki (3 laski; 345g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 5-6filiżanek (600-720g) cukru pudru
  • 5-6łyżek stołowych (75-90 ml) gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki sól
  • dekoracje wykończeniowe (inspiracje znajdziesz w powyższym poście!).

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Natłuścić i lekko oprószyć mąką trzy 9-calowe tortownice.
  2. Przygotować ciasto: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub trzepaczkę, ubij masło i cukier na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji (około 3 minuty). W razie potrzeby zeskrobać gumową szpatułką po bokach i na dnie miski. Na średnio-wysokiej prędkości dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wmieszać ekstrakt z wanilii. W razie potrzeby wyskrobać gumową szpatułką po bokach i na dnie miski. W razie potrzeby wyskrobać gumową łopatką po bokach i na dnie miski.
  3. Mikserem na niskich obrotach dodawać suche składniki w trzech porcjach na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach, miksując każdą porcję tylko do ich połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem tego ciasta. Ciasto będzie gładkie, aksamitne i lekko gęste.
  4. Łącznie jest około 8 szklanek ciasta, więc na każdą warstwę przypada 2 i 2/3 szklanki. Wlej/rozłóż ciasto równomiernie do przygotowanych tortownic. Jeśli obawiasz się, że warstwy ciasta będą nierówne, możesz użyć wagi kuchennej i zważyć tortownice, aby uzyskać dokładność. (Waga samego ciasta w moich tortownicach wyniosła ok. 1 funt 6 uncji).
  5. Piecz przez około 25-26 minut lub do momentu, gdy ciasto będzie upieczone na całej powierzchni. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe. Pozostawić ciastka do całkowitego ostygnięcia w foremkach ustawionych na drucianym stojaku. Ciasta muszą być całkowicie chłodne przed lukrowaniem i złożeniem.
  6. Przygotować lukier: W dużej misce za pomocą miksera ręcznego lub miksera stojącego wyposażonego w trzepaczkę lub łopatkę, ubij masło na średniej prędkości do uzyskania kremowej konsystencji - około 2 minuty. Dodaj 5 i 1/2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek śmietany, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując na niskich obrotach. Zwiększyć prędkość do wysokiej i ubijać przez 3 pełne minuty. Dodaj 1/2 szklanki więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki, 1 łyżkę śmietany, jeśli jest zbyt gęsty, lub szczyptę soli, jeśli lukier jest zbyt słodki. Uzyskasz około 4,5 szklanki lukru.
  7. Zmontuj i udekoruj tort: Obejrzyj powyższy film, aby zapoznać się z instrukcją montażu i dekoracji tego tortu. Najpierw, używając dużego ząbkowanego noża, odkrój cienką warstwę z wierzchów ciastek, aby uzyskać płaską powierzchnię. Odrzuć (lub rozkrusz na lody!). Umieść 1 warstwę ciasta na stojaku, stoliku do ciasta lub talerzu do serwowania. Rozłóż równomiernie 1 i 1/2 szklanki lukru na wierzchu. Jeśli chcesz, połowę malin rozłóż wokół krawędzi. Spłaszcz je w lukrze najlepiej jak potrafisz, aby warstwa ciasta na wierzchu była stabilna. Na wierzchu ułóż drugą warstwę ciasta i równomiernie pokryj ją kolejnym 1,5 szklanki lukru oraz większą ilością (spłaszczonych!) malin wokół krawędzi. Możesz również posypać środek kilkoma pozostałymi malinami. (Tak jak ja to zrobiłem na filmie). Na wierzchu ułóż trzecią warstwę ciasta. Rozprowadź pozostały lukier na wierzchu i wokół boków za pomocą szpatułki do lukru. Użyj skrobaczki, aby wygładzić lukier na bokach tortu. Jeśli robisz cały tort, wystarczy, że rozprowadzisz pozostały lukier na wierzchu tortu. Jeśli masz resztki lukru, możesz go zamrozić na okres do 3 miesięcy i rozmrozić w lodówce na następny raz.
  8. Udekoruj ciasto dekoracjami.
  9. Przed pokrojeniem i podaniem ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny lub do 1 dnia. Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż kilka godzin, po 1 godzinie chłodzenia luźno przykryj je plastikową folią. (Lukier zastygnie po około 1 godzinie, a folia nie zniszczy lukru w tym czasie). Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż kilka godzin, proponuję udekorować je tuż przed podaniem (aby nie zwiędły kwiaty itp.).
  10. Resztki ciasta przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Warstwy ciasta można upiec, ostudzić i szczelnie przykryć na noc w temperaturze pokojowej. Podobnie, lukier można przygotować, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na noc. Tort można złożyć i polać lukrem następnego dnia, gdy będzie gotowy do podania. Ciasto z lukrem można przechowywać w lodówce do 1 dnia - patrz punkt 8. Lukrowany tort można również zamrozić na okres 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i przed podaniem doprowadź do temperatury pokojowej.
  2. Narzędzia specjalne (linki partnerskie): Mikser stojący KitchenAid, mikser ręczny KitchenAid, szklane miski do mieszania, 9-calowa okrągła tortownica, szpatułka do lukru, skrobaczka do ławek, stolnica do ciasta.
  3. Mąka: Przesiej mąkę przed odmierzeniem.
  4. Maślanka: Jeśli nie masz maślanki, możesz zrobić DIY zamiennik kwaśnego mleka. Dodaj 1 łyżkę stołową białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie do tej samej miarki dodaj tyle mleka pełnego, aby otrzymać 1 i 3/4 szklanki. (W ostateczności kwaśne mleko można zastąpić mlekiem o niższej zawartości tłuszczu lub mlekiem bezmlecznym, ale ciasto nie będzie wtedy tak wilgotne i bogate w smaku). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowa "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.
  5. Maliny: Po upływie doby maliny puszczą trochę soku z brzegów. Jeśli przygotowujesz to ciasto z wyprzedzeniem na przyjęcie lub uroczystość, pomiń je.
  6. Składniki w temperaturze pokojowej: Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.
  7. Ten przepis wykorzystałam do przygotowania tortu w szachownicę. Warstwy ciasta są tu nieco grubsze, ponieważ ciasto składa się z 3 warstw, a nie 4. Jeśli chcesz zrobić naked cake jako ciasto 4-warstwowe, użyj 2 szklanek ciasta na każdą warstwę i piecz przez 23-24 minuty lub do momentu, aż wykałaczka wyjdzie czysta.

Słowa kluczowe: nagie ciasto

Przepisy powiązane

  • Najlepsze ciasto waniliowe, jakie kiedykolwiek jadłem
  • Ulubione białe ciasto
  • Prosty przepis na ciasto weselne domowej roboty
  • Tort w szachownicę + film


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę