Ulepszone niemieckie ciasto czekoladowe

image
Przejdź do przepisu

Ta odmiana niemieckiego ciasta czekoladowego

ma gęste nadzienie kokosowe i tosty z orzechami pekan, ciemne i super wilgotne ciasto czekoladowe, a na wierzchu pyszny krem czekoladowy!

Niemieckie ciasto czekoladowe, tradycyjnie przyrządzane ze słodkiej czekolady do pieczenia i stworzone w latach 50-tych XIX wieku przez producenta czekolady Samuela Germana, znane jest z tego, że jest bezkompromisowo dekadenckie i pobłażliwe.

Ulepszone niemieckie ciasto czekoladowe

Moja wariacja niemieckiego ciasta czekoladowego różni się nieco od tradycyjnego. Nadal jest niepokornie dekadencki i pobłażliwy, ale zaczyna się od mojego ulubionego super wilgotnego ciasta z ciemnej czekolady. Użyjemy kokosowego nadzienia z orzechami pekan, wzbogaconego o tosty z orzechami pekan, a całość zwieńczymy czekoladowym kremem, kokosem i jeszcze większą ilością tostów z orzechami pekan.

Niemiecki tort czekoladowy był bardzo poszukiwanym przepisem, więc jestem zachwycona, że w końcu mogę podzielić się tą wersją. Udekorowałam go w stylu naked cake. Uwielbiam widok kokosowego nadzienia z orzechów pekan, które się z niego wyłania!

Jak zrobić niemieckie ciasto czekoladowe?

Niemieckie ciasto czekoladowe składa się z 3 części. Omówmy je wszystkie, abyś czuł się przygotowany i pewny siebie, kiedy spróbujesz go zrobić.

1. CAKE

Jeśli próbowałeś już mojego tortu smokingowego, tortu z czarnego lasu lub zwykłego tortu czekoladowego, to ten tort jest Ci dobrze znany. Jest to po prostu mój ulubiony przepis na ciasto czekoladowe. Kwaśna śmietana, olej, jajka i maślanka sprawiają, że jest ono niezwykle wilgotne. Kakao w proszku dostarcza całego czekoladowego smaku, który jest wzmocniony odrobiną espresso w proszku. Jeśli nie masz w domu espresso w proszku, jest to opcjonalne. Będziesz również potrzebował gorącego płynu, aby odpowiednio rozpuścić i zakwasić kakao. Możesz użyć gorącej wody lub gorącej kawy. Ciasto nie będzie smakować jak kawa, obiecuję, ale smak czekolady będzie z pewnością głęboki i boski! Ulepszenie, jeśli chcesz.

Mówiąc o kakao, upewnij się, że używasz naturalnego niesłodzonego kakao, a nie kakao holenderskiego. Pamiętasz różnicę między naturalnym kakao w proszku a kakao z holenderskiego przetworu?

2. KOKOSOWE NADZIENIE PEKANOWE

Podczas gdy ciasto czekoladowe jest fantastyczne, kokosowe nadzienie pekanowe jest gwiazdą tego przedstawienia. Jest gęste, chrupiące, lepkie, ciągnące się i słodkie - wszystko w jednym. Jest zrobione z najlepszych składników, jakie tylko pieczenie może zaoferować, więc wiesz, że czeka cię prawdziwa uczta:

  • masło
  • brązowy cukier
  • żółtka
  • wanilia
  • pekany
  • kokos

Potrzebujesz również mleka odparowanego, a nie słodzonego mleka skondensowanego. Te dwa składniki są często mylone. Mleko odparowane jest zazwyczaj sprzedawane w puszkach w dziale z produktami do pieczenia. Mleko odparowane to niesłodzone mleko skondensowane. Potrzebujesz 1 filiżankę lub 8 uncji. Można również użyć pół na pół. Pełne mleko jest zbyt rzadkie, a śmietana zbyt gęsta. Pozostań przy mleku odparowanym lub pół na pół.

Oto jak przygotować kokosowe nadzienie orzechowe:

masło, brązowy cukier, żółtka i mleko odparowane gotować razem na kuchence do zgęstnienia. Żółtka są na tyle rozgrzane, że można je bezpiecznie spożywać, ale zawsze można użyć termometru, aby się upewnić. Aby uniknąć jajecznicy, należy gotować na średnim ogniu i stale ubijać masę.

3. KREM CZEKOLADOWY

Do polania wierzchu użyłam mojego ulubionego przepisu na czekoladowy krem maślany. Nadzienie jest dość słodkie, więc nie chciałam przesadzić z lukrem. (A nagie ciasta są ładne!) Ten czekoladowy krem jest gęsty, kremowy i pięknie się rozprowadza. Przepis na krem czekoladowy był więcej niż wystarczający na górę, ale jeśli chcesz pokryć lukrem górę i boki tortu, użyj tych proporcji. Smakują identycznie.

Czy tort wyschnie, jeśli boki nie będą pokryte lukrem?

Z biegiem czasu, tak. Ale ten tort jest tak wilgotny, szczególnie dzięki lepkiemu, kokosowo-pekanowemu nadzieniu, że zajmie trochę czasu, aby poczuć nawet odrobinę suchości! Jeśli nadal jesteś trochę zdenerwowany, że wyschnie, polej boki lekkim lukrem.

Technicznie nie jest to "niemiecki tort czekoladowy", ponieważ nie jest zrobiony ze słodkiej niemieckiej czekolady. (Nie gniewajcie się na mnie, policjanci od ciast!) Ale ma ooey gooey nadzienie kokosowe + tosty z orzechami pekan, głębokie ciemne ciasto czekoladowe i idealną ilość kremowego kremu czekoladowego na wierzchu. Zdecydowanie ulepszenie, jeśli mnie pytasz!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Ulepszone niemieckie ciasto czekoladowe

4,9 z 115 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 45 minut
  • Czas gotowania: 35 minut
  • Całkowity czas: 5 godzin, 30 minut
  • Wydajność: służy 10-12; 2,5 filiżanki nadzienia
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

To wspaniałe niemieckie ciasto czekoladowe z nadzieniem kokosowym i opiekanymi orzechami pekan, ciemnym i bardzo wilgotnym ciastem czekoladowym oraz pysznym kremem czekoladowym na wierzchu!


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (219g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 3/4 szklanki (62g) niesłodzonego naturalnego kakao w proszku
  • 1 i 3/4 szklanki (350g) granulowanego cukru
  • 2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka sól
  • 2 łyżeczki espresso w proszku (opcjonalnie)*.
  • 1/2 szklanki (120 ml) olejurzepakowego lub roślinnego
  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl anki (180g) pełnotłustej kwaśnej śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 1/2szklanki (120ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2szklanki (120ml) gorącej wody lub kawy*.

Nadzienie kokosowe z orzechów pekan

  • 1/2 szklanki (1 laska; 115g) niesolonego masła
  • 1 fil iżanka (200g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 3 duże żółtka jaj
  • 1 puszka (8 uncji; 240ml) mleka odparowanego
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy
  • 2 filiżanki słodzony rozdrobniony kokos
  • 1 filiżanka(125g) posiekanych pekanów

Frosting

  • użyj tego kremu czekoladowego do tortu w stylu "naked".
  • Użyj tego kremu czekoladowego do polukrowania wierzchu i boków
  • opcjonalnie do dekoracji: dodatkowe tosty z pekanami i słodzone rozdrobnione orzechy kokosowe

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 350°F (177°C). Nasmarować trzy tortownice o wymiarach 9×2 cale, wyłożyć papierem pergaminowym, a następnie nasmarować papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomoże ciastu płynnie odchodzić od foremek.
  2. Przygotuj ciasto: Ubij mąkę, kakao w proszku, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i proszek do espresso (jeśli używasz) razem w dużej misce. Odstaw na bok. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w przystawkę do ubijania (lub możesz użyć trzepaczki) wymieszaj olej, jajka, śmietanę, maślankę i wanilię, aż do połączenia. Wlej mokre składniki do suchych składników, dodaj gorącą wodę lub kawę i ubijaj lub ubij wszystko, aż ciasto będzie całkowicie połączone.
  3. Podziel ciasto równomiernie pomiędzy 3 patelnie. Piec przez 21-25 minut. Czas pieczenia jest różny, więc obserwuj swój. Ciastka są gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
  4. Wyjmij placki z piekarnika i umieść na drucianym stojaku. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na patelni.
  5. Gdy placki stygną, przygotuj nadzienie kokosowo-pekanowe, aby mogło ostygnąć i być gotowe w tym samym czasie. Połączyć masło, brązowy cukier, żółtka i mleko odparowane w średnim rondlu na średnim ogniu. Od czasu do czasu ubijaj trzepaczką, gdy mieszanka zacznie się gotować. Po zagotowaniu, ciągle ubijać, aż masa zgęstnieje, około 5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z wanilią, opiekanymi orzechami pekan i kokosem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed nałożeniem na ciasto. Masa zgęstnieje jeszcze bardziej podczas chłodzenia.
  6. Zmontować i zamrozić: Najpierw wyrównaj ciasta, jeśli to konieczne: używając dużego ząbkowanego noża, odkrój cienką warstwę z wierzchów ciast, aby stworzyć płaską powierzchnię. Odrzuć (lub pokrusz na lody!). Umieść 1 warstwę ciasta na stojaku lub talerzu do serwowania. Równomiernie pokryj wierzch 1/2 nadzienia kokosowo-pekanowego (połowa to około 1 i 1/4 szklanki). Na wierzch położyć drugą warstwę i równomiernie pokryć wierzch pozostałym nadzieniem kokosowo-pekanowym. Na wierzchu ułożyć trzecią warstwę ciasta. Na wierzchu rozsmarować grubą warstwę czekoladowego kremu. Udekoruj dodatkowymi tostowanymi orzechami pekan i kokosem, jeśli chcesz. Odstaw do lodówki na co najmniej 45 minut przed pokrojeniem, w przeciwnym razie ciasto może się delikatnie rozpaść podczas krojenia.
  7. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce przez 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania: Przygotować ciasto do kroku 4. Zawiń szczelnie poszczególne warstwy ciasta i przechowuj w lodówce do 2 dni lub zamroź do 3 miesięcy. Doprowadzić do temperatury pokojowej, przygotować nadzienie kokosowo-porzeczkowe i polewę, złożyć/rozmrozić i podawać. Możesz również przygotować wcześniej kokosowe nadzienie orzechowe i krem czekoladowy. Przykryć i przechowywać w lodówce do 2 dni. Przed użyciem doprowadź je do temperatury pokojowej. Oszronione ciasto dobrze się mrozi, do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, doprowadź do temperatury pokojowej lub podawaj na zimno.
  2. Dlaczego temperatura pokojowa? Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji. Zamiast kwaśnej śmietany, spróbuj użyć zwykłego jogurtu. Ciasto nie będzie miało tak bogatego smaku, ale jest to dobry zamiennik.
  3. Maślanka: Maślanka jest wymagana do tego przepisu. Możesz zrobić własną wersję DIY maślanki w razie potrzeby. Dodaj 1 łyżeczkę białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie dodaj tyle mleka pełnego do tej samej miarki, aż osiągnie 1/2 szklanki. (Na wszelki wypadek, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału może zastąpić zakwaszone mleko, ale ciasto nie będzie smakować tak wilgotno i bogato). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.
  4. Espresso w proszku / Kawa: Espresso w proszku i kawa nie sprawią, że czekolada będzie smakować jak kawa. Raczej pogłębiają smak czekolady. Gorąco polecam je oba. Jeśli kawa nie jest twoja rzecz, można pominąć proszek espresso i użyć wrzącej gorącej wody zamiast gorącej kawy.
  5. Pekany: Tostowanie pekanów jest dużym uaktualnieniem i bardzo to sugeruję! Niech tosty w piekarniku, jak ubić razem nadzienia na kuchence (krok 5). Wystarczy tosty przez 8 minut w temperaturze 300°F (149°C). Potem mogą być ciepłe, gdy zostaną wmieszane do nadzienia.
  6. Jajka: Jeśli obawiasz się spożywania surowych żółtek, użyj termometru cukierniczego/olejowego i upewnij się, że masa jest ugotowana do temperatury 160°F (71°C). Jeśli zauważysz jakieś ugotowane kawałki jajek, możesz przepuścić je przez sitko.
  7. Ciasto 9×13: Możesz upiec to ciasto jako ciasto na blachę 9×13. Na wierzch połóż nadzienie kokosowo-porzeczkowe, nie musisz używać czekoladowego kremu! Ciasto zajmie 35-40 minut w temperaturze 350°F (177°C).
  8. Babeczki: Użyj nadzienia kokosowo-pekanowego do wypełnienia partii super wilgotnych babeczek czekoladowych. Połowa nadzienia powinna wystarczyć, więc możesz zmniejszyć przepis na nadzienie o połowę lub zrobić pełne nadzienie i zamrozić resztki do 3 miesięcy. Babeczki można polać czekoladowym kremem maślanym.

Przepisy powiązane

  • Ciasteczka czekoladowe z mieszanki ciast
  • Ciasteczka czekoladowe
  • Tort Tuxedo
  • Bananowo-czekoladowe kruche ciasto

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły