Przejdź do przepisu
Czyste i proste ciasto waniliowe. Czy można pokonać 4 warstwy puszystej, słodkiej i maślanej dobroci? Odpowiedź brzmi: tak. Tak, można. Skręć je wszystkie w jedną, naprawdę hipnotyzującą szachownicę. Tak wiele radości sprawia krojenie, ponieważ prawdziwa zabawa odbywa się WEWNĄTRZ tortu!
Tort w kształcie szachownicy pewnie dla większości wydaje się wielkim znakiem zapytania. Jak? Gdzie? WHYYYYYYY? Jakaś szalona, specjalna tortownica? Co się dzieje?! Zawsze jestem pod ogromnym wrażeniem, kiedy je widzę, ale nie miałam pojęcia, jak śmiesznie proste są w przygotowaniu. I myślę, że też będziecie zaskoczeni!
uwaga poboczna:
Eat Dessert First Fork ze sklepu Sarah na Etsy!
I... kolejna uwaga. Czy mogę się Wam przyznać, że kiedyś nie miałam żadnych umiejętności dekorowania ciast i babeczek? Wiem, że wspominałam o tym już w maju, ale wszystko to osiągnęłam dzięki praktyce. Nigdy nie brałam udziału w kursie dekorowania tortów. Nie jestem tak utalentowana jak niektóre z Was, ale mówię Wam o tym wszystkim: jeśli czujecie się tak jak ja rok temu... sfrustrowani, onieśmieleni i zdezorientowani, gdy tworzycie piękne kreacje z ciast... to pozwólcie, że zachęcę Was do podjęcia próby. Po prostu zacznij próbować. Dojdziesz do tego. Tylko niech Twoja rodzina zje te brzydkie. (Ja miałam wiele brzydactw).
Jest kilka zdjęć, które chcę wam pokazać krok po kroku, ale zanim do tego przejdziemy... zobaczcie, jak to wszystko powstaje.
Nie takie straszne, prawda? Ponadto... filmik nakręciła dla mnie moja przyjaciółka Ashlee. Jej wersja wideo jest oczywiście o wiele ładniejsza niż moje własne ciasto (te zdjęcia). Mówiłam Wam, że wciąż się uczę!
Zacznijmy od objaśnień. Zrobisz czterowarstwowy tort waniliowy. Jedyną rzeczą lepszą od uroczego geometrycznego wzoru jest domowy smak tego tortu. Uwielbiam go. Jest podobny do mojego przepisu na ciasto piñata, choć wybrałam 5 całych jajek zamiast całych jajek i żółtek. To ułatwia sprawę, a ja nie potrafię dostrzec różnicy. Bez obrazy 2015 Sally.
Do wykonania wzoru szachownicy potrzebne będą co najmniej dwa kolory ciasta. Podziel więc ciasto na pół. Ciasto ma w sumie około 8 filiżanek, więc 4 filiżanki będą w jednym kolorze i 4 filiżanki w innym kolorze. Moje kolory to ładny odcień aqua (kolor teal w tym zestawie) i funfetti. Funfetti to kolor, prawda? Możesz użyć dowolnych dwóch kolorów lub zabarwić tylko połowę tortu na dany kolor. Na przykład różowy + zwykłe ciasto LUB fioletowy + zielone ciasto LUB funfetti + niebieski (tak jak ja to zrobiłam). Szczerze mówiąc, co tylko zechcesz. Idealne na prysznice, wesela, imprezy tematyczne, barwy drużynowe itp. Możesz robić nowy tort w szachownicę co tydzień. Jestem pewna, że Twoje skórzane dżinsy będą zachwycone.
Również lukier jest domowej roboty. Słodki, jedwabisty, maślany i łatwy do zrobienia.
Gdy upieczesz już 4 warstwy ciasta i przygotujesz lukier, złóż ciasto. To jest właśnie ta część zabawy, a powyższy filmik jest wspaniałą wizualizacją, która pomoże Ci ją przeprowadzić.
Matematyka
Będziesz potrzebować 6-calowej wycinarki do ciastek i 3-calowej wycinarki do ciastek. Te rozmiary są idealne do ciast 9-calowych, ponieważ nie miałoby sensu posiadanie, powiedzmy, 5-calowej i 2-calowej wycinarki do ciastek. Kwadraty w szachownicę nie byłyby równe na całym torcie. 3 + 6 daje kwadraty o boku 1,5 cala każdy. (patrz zdjęcie powyżej). Można też zrobić ciastka 6-calowe i użyć 4 + 2-calowych foremek do wycinania ciastek. Jednak takie domowe ciasto nie zmieściłoby się w mniejszych foremkach. Zatem 9 + 6 +3 to najlepsze rozwiązanie przy użyciu tego ciasta i lukru.
Czy to wszystko ma sens?
Teraz musisz po prostu ułożyć puzzle w całość. Będziesz mieć 4 koła 3-calowe, 4 koła 6-calowe (czyli kontury, ponieważ brakuje środka) i 4 koła 9-calowe (które znów są tylko cienkim konturem ciasta, ponieważ brakuje środka). Umieść ciastka 6- i 3-calowe wewnątrz ciastek 9-calowych, naprzemiennie kolorami. Wyłóż je warstwami lukru, a następnie zamroź wszystkie boki.
Po przekrojeniu tortu ukazuje się zupełnie nieoczekiwany, a jednocześnie kapryśny i imponujący wzór. Jest absolutnie przepiękny. W rzeczy samej, to prawdziwy hit.
Spójrz na siebie! Właśnie stworzyłaś tortowe arcydzieło. Jeśli ja potrafię to zrobić, to Ty też możesz.
Drukuj
zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odcisku ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Tort w szachownicę
★★★★★
5 z 7 opinii
-
Autor: Sally
-
Czas przygotowania: 4 godz.
-
Czas gotowania: 25 minut
-
Całkowity czas: 4 godziny, 25 minut
-
Wydajność: 10-12 porcji
-
Kategoria: Ciasto
-
Metody: Pieczenie
-
Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania
Przepis na szpilki
Opis
Tort w kształcie szachownicy składa się z domowego ciasta waniliowego i waniliowego kremu maślanego w kształcie szachownicy. Zachwyć swoich gości, gdy odkryjesz piękno kryjące się w tym imponującym torcie!
Składniki
- 3 i 3/4 szklanki(443 g) przesianej mąki uniwersalnej*(łyżka i wyrównana)
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
- 1 łyżeczka sól
- 1 i 1/2 szklanki (3 laski; 345g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 2 szklanki (400 g) cukru granulowanego
- 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
- 3 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
- 1 i 3/4 szklanki (420 ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.
- 1/3 szklanki (50g) tęczowej posypki (plus więcej do dekoracji)
- 2-3 krople tealowego barwnika spożywczego (lub dowolnego innego koloru)
Waniliowy krem maślany
- 1 i 3/4 szklanki (3 i 1/2 laski; 400 g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 7 fil iżanek (840g) cukru pudru
- 6 łyżek stołowych (90 ml) śmietany kremówki
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sól
Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 350°F (177°C). Natłuścić i lekko oprószyć mąką cztery 9-calowe tortownice.
- Przygotować ciasto: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Odstaw na bok. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę, ubij masło na wysokich obrotach, aż będzie gładkie i kremowe - około 1 minuty. Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 5 kolejnych minut, aż masa będzie dość dobrze kremowa. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką. Na średnio-wysokiej prędkości dodawać po jednym całym jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Wmieszać ekstrakt z wanilii. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski gumową łopatką.
- Przy niskiej prędkości miksera dodawać suche składniki w trzech porcjach, na przemian z maślanką, zaczynając i kończąc na suchych składnikach i mieszając każdą porcję tylko do ich połączenia. Nie przesadzaj z mieszaniem tego ciasta. Ciasto będzie gładkie, aksamitne i lekko gęste.
- W sumie będzie 8 szklanek ciasta - połowę przelej do innej miski. Do połowy ciasta wsyp 1/3 szklanki posypek, a do drugiej połowy barwnik spożywczy. Wlej/rozłóż równomiernie ciasto do przygotowanych tortownic.
- Piec przez około 25 minut lub do momentu, gdy ciastka będą upieczone. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysta, znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostawić ciastka do całkowitego ostygnięcia w foremkach ustawionych na drucianym stojaku. Ciasta muszą być całkowicie chłodne przed lukrowaniem i złożeniem.
- Ten krok można zobaczyć na powyższym filmie. Używając 6-calowej okrągłej foremki do wycinania ciastek (jest duża!), wytnij okrąg w każdym ostudzonym ciastku. Używając 3-calowej okrągłej foremki do wycinania ciastek, wytnij okrąg z 6-calowego okręgu. W ten sposób powstaną 4 kółka 3-calowe, 4 kółka 6-calowe (kontury) i 4 kółka 9-calowe (które są tylko cienkim konturem ciasta, ponieważ nie ma środka).
- Przygotuj lukier: W dużej misce za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w trzepaczkę lub łopatkę, ubij masło na średnich obrotach do uzyskania kremowej konsystencji - około 2 minut. Dodaj cukier puder, śmietanę, ekstrakt waniliowy i sól, mieszając na niskich obrotach. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 3 pełne minuty. Dodaj więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki, więcej śmietany, jeśli lukier jest zbyt gęsty, lub szczyptę soli, jeśli lukier jest zbyt słodki.
- Zmontuj ciasto: Ponownie skorzystaj z filmu powyżej, aby zobaczyć ten krok. Umieść jeden niebieski 9-calowy kontur ciasta na talerzu do serwowania lub stojaku na ciasto. Wypełnij 6-calowym okręgiem funfetti, a następnie niebieskim okręgiem. Na wierzchu równomiernie rozprowadź lukier. Powtórzyć z następną warstwą: 9-calowe funfetti wypełnione 6-calowym niebieskim, a następnie 3-calowym funfetti. Na wierzchu równomiernie rozprowadzić lukier. Powtórz 2 następne warstwy. Rozprowadź pozostały lukier na całej powierzchni i po bokach. Udekoruj wierzch i boki tortu dodatkowymi posypkami, jeśli chcesz.
- Przed pokrojeniem i podaniem ciasto odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Czas spędzony w lodówce zapewnia bardziej staranne krojenie!
- Resztki ciasta przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.
Uwagi
- Przygotowanie z wyprzedzeniem: Warstwy ciasta można upiec, ostudzić i szczelnie przykryć na noc w temperaturze pokojowej. Podobnie, lukier można przygotować, a następnie przykryć i wstawić do lodówki na noc. Złożyć i polać ciasto następnego dnia, gdy będzie gotowe do podania. Ciasto z lukrem można zamrozić do 2 miesięcy, jeśli jest na to miejsce w zamrażarce. Rozmrozić przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed podaniem. Jednak na świeżo smakuje o wiele lepiej!
- Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid | Mikser ręczny KitchenAid | 9-calowa okrągła tortownica | 3-calowa okrągła wycinarka | 6-calowa okrągła wycinarka | szpatułka do lukru
- Mąka: Przesiej mąkę przed odmierzeniem.
- Maślanka: Jeśli nie masz maślanki, możesz samodzielnie przygotować substytut kwaśnego mleka. Dodaj 1 łyżkę stołową białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie do tej samej miarki dodaj tyle mleka pełnego, aby otrzymać 1 i 3/4 szklanki. (W ostateczności kwaśne mleko można zastąpić mlekiem o niższej zawartości tłuszczu lub mlekiem bezmlecznym, ale ciasto nie będzie wtedy tak wilgotne i bogate w smaku). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.
Przepisy pokrewne
-
Lutowe wyzwanie w pieczeniu
-
Czerwcowe wyzwanie piekarnicze
-
Tort urodzinowy 6 cali z łatwymi kwiatami z kremu maślanego
-
Jak zrobić czekoladowy tort lawowy?