Świąteczne iskierki do ciasteczek

image
Przejdź do przepisu

Świąteczne ciasteczka musujące

to klasycznie miękkie ciasteczka cukrowe obtoczone w cukrowej posypce. Są niesamowicie świąteczne i z pewnością spodoba ci się ich chrupiąca struktura na zewnątrz i gładka w środku!

To są moje ciasteczkowe SPARKLES. Klasycznie miękkie ciasteczka cukrowe obtoczone w iskierkach, czyli posypce z cukru pudru. Posypki są nie tylko uroczo świąteczne, ale nadają ciasteczkom pyszną chrupkość na zewnątrz, która wspaniale kontrastuje z miękkimi środkami. Mogą nawet wyglądać znajomo - to przepis na ciasteczka cukrowe z posypką od Sally's Cookie Addiction w świątecznych kolorach!

Na zdjęciu również:

Choinkowe ciasteczka cukrowe z wykorzystaniem mojego ulubionego przepisu na ciasteczka cukrowe.

Składniki na świąteczne ciasteczka

Dzisiaj używamy wszystkich typowych składników do ciasteczek cukrowych. Tak naprawdę ten przepis jest taki sam, jak moje ciasteczka cukrowe z kremowym serem (bez lukru)! Oto, czego będziesz potrzebować:

  • Mąka: Podstawą tych ciasteczek jest mąka uniwersalna.
  • Proszek do pieczenia: Pro szek do pieczenia pomaga im wyrosnąć.
  • Sól: Sól dodaje smaku.
  • Masło: Masło nadaje ciasteczkom kremową konsystencję i mnóstwo pysznego smaku. Podstawowy składnik ciasteczek cukrowych! Przed rozpoczęciem pracy upewnij się, że ma odpowiednią temperaturę pokojową.
  • Serek śmietankowy: Odrobina kremowego sera zamienia te miękkie ciasteczka w SUPER miękkie ciasteczka.
  • Cukier: W tym przepisie na ciasteczka cukrowe używamy wyłącznie cukru granulowanego.
  • Jajko: Jedno jajko spaja wszystko razem.
  • Ekstrakty waniliowy i migdałowy: Użyj obu, aby uzyskać najlepszy smak! Ja uwielbiam dodatek ekstraktu migdałowego w tych ciasteczkach.
  • Cukier puder: Użyj swoich ulubionych kolorów do toczenia. Możesz też pominąć chrupiący cukier, aby uzyskać super kremowe ciasteczka z cukrem!

Jak zrobić świąteczne lśniące ciasteczka

Bardzo podoba mi się to, że są to proste ciasteczka cukrowe w kształcie kropli - nie trzeba wałkować ciasta, jak w przypadku moich klasycznych ciasteczek cukrowych. Jeśli nie masz wałka lub nie masz ochoty na zabawę z wycinarkami do ciasteczek, te ciasteczka są dla Ciebie. Będziemy wałkować ciasto na ciasteczka w kulki i nie potrzebujesz do tego żadnych specjalnych narzędzi. YAY!

  1. Połącz ze sobą suche składniki.
  2. Mokre składniki wymieszaj.
  3. Połącz mokre i suche składniki. Ciasto będzie gęste.
  4. Schłodź ciasto. Ciasto na ciasteczka cukrowe nie musi być bardzo długo chłodzone w lodówce, wystarczy około 1 godziny. Jest to bardzo wytrzymałe ciasto, które nie rozleje się w piekarniku, więc chłodzenie przez ponad 3 godziny nie jest konieczne. Trudno jest zawsze planować z wyprzedzeniem, więc szybkie ciasteczka są zawsze mile widziane.
  5. Ciasto na ciasteczka uformuj w kulki. Na każdą z nich zużyj około 1 łyżkę stołową ciasta.
  6. Zanurz kulki z ciasta na ciasteczka w cukrze pudrze. To właśnie sprawia, że się błyszczą! Umieść je na blasze do pieczenia.
  7. Przed pieczeniem dociskaj ciasteczka cukrowe. To jest bardzo ważne! Ciasteczka z trudem się rozłożą, jeśli nie dasz im małego kuksańca we właściwym kierunku. Ja robię to po prostu grzbietem miarki.
  8. Upiecz.
  9. Smacznego!

Zobacz, jak się je robi:

Sekretny składnik!

Ciasto na ciasteczka składa się z typowych składników, takich jak masło, cukier, jajka i mąka. Ja dodaję jeszcze mały sekretny składnik, który sprawia, że te miękkie ciasteczka cukrowe stają się SUPER miękkimi ciasteczkami cukrowymi. Jaką różnicę robi kilka uncji serka śmietankowego

! Ten dodatek nie tylko sprawia, że ciasteczka są bardziej miękkie, ale także nadaje im cudownie kremowy smak. Ich konsystencja nie przypomina żadnych innych ciasteczek cukrowych, jakie jadłam.

Błyszczeć czy nie błyszczeć

Jeśli chrupiąca posypka na wierzchu nie wydaje Ci się zbyt zachwycająca, zrezygnuj z niej. Zamiast tego upiecz zwykłe ciasteczka i polej je lukrem - tak jak moje ciasteczka cukrowe z kremowym serem. Jest to ten sam przepis na ciasteczka, ale na wierzchu ozdabiam je kremowym lukrem serowym. Jeśli więc masz ochotę na super miękkie i kremowe ciasteczka cukrowe, ale nie chcesz mieć nic wspólnego z kolorowymi błyskotkami... spróbuj ich w ten sposób. Pyszne z lukrem!

Zobacz, jakie są kremowe i miękkie w środku!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikona odbitki ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Iskierki do świątecznych ciasteczek

5 z 11 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 1 godzina, 15 minut
  • Czas gotowania: 12 minut
  • Całkowity czas: 2 godz.
  • Plon: 32 ciasteczka
  • Kategoria: Ciasteczka
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Super miękkie i kremowe ciasteczka cukrowe z kremowym serkiem obtoczone w posypce!


Składniki

  • 3 szklanki (375 g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 filiżanka (2 laski; 240g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 uncje (56 g) sera śmietankowego w bloku, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 filiżanka (200 g) cukru kryształu
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyże czki ekstraktu z migdałów*.
  • 3/4 szklanki(150g) cukru pudru, czerwonego i zielonego lub w różnych kolorach*.

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj do połączenia. Odstawić na bok.
  2. W dużej misce, za pomocą miksera ręcznego lub stojącego z łopatką, ubijemy masło i serek śmietankowy na wysokich obrotach na gładką masę (około 2 minuty). Dodać cukier granulowany i ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i ekstrakt migdałowy i ubijać na wysokich obrotach do połączenia, około 1 minuty. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski, aby połączyć składniki.
  3. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj na niskich obrotach, aż do połączenia. Ciasto będzie gęste. Przykryj ciasto szczelnie folią aluminiową lub plastikową i schładzaj przez co najmniej 1 godzinę do 3-4 dni. Jeśli ciasto ma być chłodzone dłużej niż 2-3 godziny, pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut przed wałkowaniem i pieczeniem, ponieważ będzie dość twarde i ciastka mogą się nie rozłożyć.
  4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 350°F (177°C). Wyłóż dwie duże blachy papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. (Zawsze zalecane do ciasteczek). Odłóż na bok.
  5. Wsyp cukier puder do miski lub, jeśli używasz wielu kolorów, do kilku oddzielnych misek.
  6. Z ciasta na ciasteczka utoczyć kulki, po około 1 łyżce na ciasteczko, a następnie obtoczyć każdą kulkę w cukrze pudrze. Umieść każdą kulkę w odległości 2 cali od siebie na blasze do pieczenia. Za pomocą tylnej części miarki lub szklanki do napojów, delikatnie dociskaj każdą kulkę ciasta, aby ją lekko spłaszczyć. Piec ciastka przez 12-13 minut lub do lekkiego zrumienienia na brzegach.
  7. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez 5 minut, a następnie przenieś ciasteczka na stojak do drucianego pieca, aby całkowicie ostygły.
  8. Ciasteczka zachowują świeżość pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 1 tydzień.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Ciasto na ciasteczka można przygotować i schłodzić w lodówce przez 3-4 dni. Upieczone ciasteczka można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Przed podaniem rozmrozić przez noc w lodówce i ewentualnie doprowadzić do temperatury pokojowej. Niewypieczone kulki z ciasta (bez posypki z cukru pudru) można zamrażać do 3 miesięcy. Pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej, rozgrzać piekarnik, a następnie obtoczyć w cukrze pudrze. Upiecz zgodnie z instrukcją. Kliknij tutaj, aby poznać moje rady i wskazówki dotyczące zamrażania ciasta na ciasteczka.
  2. Narzędzia specjalne: Mikser stojący KitchenAid, szpatułka Fun Spatula, zielony cukier puder, mata do pieczenia Silpat, blacha do pieczenia i stojak do studzenia.
  3. Ekstrakt migdałowy: Ekstrakt migdałowy dodaje ciasteczkom wspaniałego smaku. Możesz go pominąć. Nie trzeba go niczym zastępować.
  4. Cukier puder: Posypkę z cukru pudru znalazłam w moim zwykłym sklepie spożywczym. Zazwyczaj można je znaleźć w alejce z produktami do pieczenia. Lubię markę Wilton. Używałam też tego złotego, perłowego cukru.
  5. Koniecznie sprawdź 5 moich najważniejszych wskazówek dotyczących pieczenia ciasteczek, a także 10 niezbędnych narzędzi do pieczenia ciasteczek.

Przepisy powiązane

  • Świąteczne ciasteczka cukrowe w kształcie kropli
  • Moje ulubione ciasteczka Spritz
  • Świąteczne ciasteczka cukrowe z łatwym lukrem
  • Ciasteczka Mini M&M

Komentarze (0)

Zostaw komentarz

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły