Rozmiary tortownic i przeliczniki

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Oto dogłębne spojrzenie na wspólne rozmiary i konwersje patelni do ciast, a także jak dostosować przepisy lub dokonać zamiany w oparciu o rozmiary patelni, które posiadasz.

O ile nie masz w pełni zaopatrzonej kuchni w dziesiątki patelni do pieczenia, są szanse, że natkniesz się na przepis, w którym nie masz odpowiedniej patelni. W rzeczywistości, zastąpienie patelni do pieczenia ciast jest przedmiotem większości pytań dotyczących przepisów, które otrzymuję. Uznałam, że łatwiej będzie mi przechowywać wszystkie te informacje w jednym wygodnym miejscu, abyśmy wszyscy mogli się do nich odnieść.

Witaj na mojej lekcji dotyczącej rozmiarów i przeliczników pat elni do ciast!

Ten post zawiera

  • Wspólne miary patelni do pieczenia
  • Podobne patelnie do ciast
  • Zastępowanie patelni do ciasta
  • Dostosowywanie przepisów na ciasta, aby pasowały do niektórych patelni
  • Ilość ciasta, jaką dają niektóre z moich przepisów na ciasta

Wspólne miary patelni do pieczenia

Na tej liście znajdziesz typowe wymiary patelni do pieczenia oraz objętość ciasta, jaką w nich zmieścisz. ***Wymieniona ilość to całkowita ilość ciasta, jaką mieści każda forma, ale zazwyczaj wypełniasz formy tylko do połowy (chyba że w przepisie zaznaczono inaczej). Większość pomiarów została dokonana w mojej domowej kuchni. Odniesienie do zawsze zaufanego Joy of Baking, jak również.

Przeliczniki pomiarów

  • 1 cal = 2.54cm
  • 1 filiżanka = 240ml

Okrągłe patelnie:
6×2 cale (15 x 5 cm) = 4 filiżanki (960 ml)
8×2 cale (20 x 5 cm) = 6 filiżanek (1,4 litra)
9×2 cale (23 x 5 cm) = 8 filiżanek (1,9 litra)

Patelnie kwadratowe:
8×2 cale kwadratowe (20 x 5 cm) = 8 filiżanek (1,9 litra)
9×2 cale kwadratowe (23 x 5 cm) = 10 filiżanek (2,4 litra)
10×2 cale kwadratowe = (25 x 5 cm) = 12 filiżanek (2,8 litra)

Patelnie prostokątne - 2 cale (5 cm) wysokości
11×7 cali (28 x 18 cm) = 10 filiżanek (2,4 litra)
13×9 cali (33 x 23 cm) = 14 filiżanek (3,3 litra)

Patelnia typu Springform:
9x 2,5 cala (23 x 6 cm) = 10 filiżanek (2,4 litra)
10x 2,5 cala (25 x 6 cm) = 12 filiżanek (2,8 litra)

Tortownica Bundt Pan - objętość różni się z powodu różnych konstrukcji
10×3 cale (25 x 8 cm) = 10-12 filiżanek (2,8 litra)

Tortownica:
9×3 cale (23 x 8 cm) = 12 filiżanek (2,8 litra)

Patelnia do rolady żelowej - 1 cal (2,5 cm) wysokości
10×15 cali (27 x 39 cm) = 10 filiżanek (2,4 litra)
12×17 cali (32 x 44 cm) = 12 filiżanek (2,8 litra)

Patelnia do bochenków - około 3 cale (8 cm) wysokości
8×4 cale (20 x 10 cm) = 4 filiżanki (960 ml)
9×5 cali (23 x 13 cm) = 8 filiżanek (1,9 litra)

Jak samodzielnie określić objętość

Jeśli chcesz samodzielnie obliczyć objętość patelni, jest to bardzo proste! Po prostu napełnij patelnię 1 szklanką wody na raz i licz, aż będzie pełna. Ja tak właśnie robię!


Jaką pojemność ma ta patelnia?

Oto pomocna lista najbardziej popularnych patelni do pieczenia i objętości ciasta, jakie mieszczą, a także patelnie, które mieszczą taką samą ilość ciasta. ***Pamiętaj, że podane objętości oznaczają, że wypełniasz patelnię ciastem aż do samej góry, co nie jest idealne dla wy pieków. Jeśli nie zaznaczono inaczej, najlepszą praktyką jest napełnianie patelni w około 2/3. Pozostawia to miejsce na wyrośnięcie ciasta.

  • Na przykład, mój przepis na ciasto waniliowe daje około 8 filiżanek ciasta, które dzielę pomiędzy 3 okrągłe tortownice o wymiarach 9×2 cale. (Każda z nich mieści 8 filiżanek ciasta!) Każda warstwa ciasta ma nieco mniej niż 3 filiżanki ciasta każda.

Użyj poniższej sekcji, aby określić, które patelnie można zastąpić innymi, biorąc pod uwagę ich pełną objętość.

Okrągłe patelnie

  • Okrągła patelnia6×2 cale mieści 4 filiżanki ciasta, tyle samo co patelnia do bochenków 8×4 cale. Zabawne odkrycie! Przepisy na babeczki dające 12-16 babeczek wspaniale mieszczą się w 3 6-calowych tortownicach. Zobacz moje 6-calowe ciasta, aby uzyskać więcej informacji.
  • Okrągła patelnia 8×2 cale mieści 6 filiżanek ciasta.
  • Okrągła patelnia9×2 cale mieści 8 filiżanek ciasta, tyle samo co kwadratowa patelnia 8×2 cale i bochenek 9×5 cali.
  • Okrągła patelnia 10×2 cale mieści10-11 filiżanek ciasta, tyle samo co kwadratowa patelnia 9×2 cale, patelnia 11×7 cali, patelnia 10×15 cali, patelnia 10×3 cale i patelnia 9×2,5 cala.

Kwadratowe patelnie

  • Kwadratowa patelnia8×2 cale mieści 8 filiżanek ciasta, tyle samo co okrągła patelnia 9×2 cale i patelnia do bochenków 9×5 cali.
  • Kwadratowa patelnia9×2 cale mieści 10 filiżanek ciasta, tak samo jak okrągła patelnia 10×2 cale, patelnia 11×7 cali, patelnia 9×2,5 cala, patelnia Bundt 10×3 cale i patelnia żelkowa 10×15 cali.
  • Patelniakwadratowa 10×2 cale mieści 12 filiżanek ciasta, tyle samo co patelnia żelowa 12×17 cali, patelnia bundt 10×3 cale, patelnia sprężynowa 10×2,5 cala i 9-calowa patelnia rurowa.

Prostokątne patelnie

  • Patelnia11×7 cali mieści 10 filiżanek ciasta, tyle samo co okrągła patelnia 10×2 cale, kwadratowa patelnia 9×2 cale, foremka 9×2,5 cala, brytfanna 10×3 cale i żelkowa patelnia 10×15 cali.
  • Patelnia9×13 cali mieści 14-16 filiżanek ciasta, czyli tyle samo, co 2 okrągłe patelnie 9×2 cale.

Patelnia do żelków

  • Patelnia do galaretek 10×15 cali mieści 10filiżanek ciasta, czyli tyle samo, co okrągła patelnia 10×2 cale, kwadratowa patelnia 9 cali, patelnia 11×7 cali, patelnia 9×2,5 cala typu springform, 10-calowa patelnia Bundt.
  • 12×17 calowa patelnia żelowa mieści 12 fil iżanek ciasta, tyle samo co kwadratowa patelnia 10×2 cale, 10-calowa patelnia Bundt, 10×2,5 calowa patelnia springform i 9-calowa patelnia rurowa.

Patelnie Bundt

10-calowe patelnie Bundt są standardowym rozmiarem. Właściwie mam kilka takich, które mają 9,5 cala i większość przepisów na ciasto Bundt nadal do nich pasuje.

  • 10-calowa patelniaBundt mieści 10-12 filiżanek ciasta, tak samo jak okrągła patelnia 10×2 cale (10 filiżanek), kwadratowa patelnia 9×2 cale (10 filiżanek), kwadratowa patelnia 10×2 cale (12 filiżanek), patelnia 11×7 cali (10 filiżanek), patelnia 10×15 cali (10 filiżanek), patelnia 12×17 cali (12 filiżanek), patelnia 9×2,5 cala (10 filiżanek), patelnia 10×2,5 cala (12 filiżanek) i 9-calowa patelnia rurowa (12 filiżanek).

Patelnie rurki

9×3 calowe patelnie rurkowe są standardowym rozmiarem. Mam kilka, które są 8 cali i 10 cali i większość przepisów używających patelni rurki pasuje ładnie we wszystkich.

  • 9×3 cala patelnia rurki posiada 12 filiżanek ciasta, tak samo jak 10×2 cala kwadratowa patelnia, 12×17 cala galaretka patelnia, i 10×2,5 cala patelnia springform.

Patelnia do formowania sprężyn

  • 9×2,5-calowa patelnia do formowania sprężyn mieści 10 filiżanek ciasta, tak samo jak okrągła patelnia 10×2 cale, kwadratowa patelnia 9×2 cale, patelnia 11×7 cali, patelnia do galaretek 10×15 cali.
  • 10×2,5-calowa patelnia do formowania sprężyn mieści 12 fil iżanek ciasta, tyle samo co kwadratowa patelnia 10×2 cale, patelnia żelowa 12×17 cali i patelnia rurowa 9×3 cale.

Patelnia do bochenków

  • Patelnia do bochenków8×4 cale mieści 4 fil iżanki ciasta, tyle samo co okrągła patelnia 6×2 cale.
  • Patelnia do bochenków9×5 cali mieści 8 filiżanek ciasta, tyle samo co okrągła patelnia 9×2 cale i kwadratowa patelnia 8×2 cale.

Zainteresowany bardziej dogłębnym przewodnikiem pieczenia i serwowania ciast w oparciu o rozmiary? Uwielbiam kierować czytelników na tę stronę Przewodnika Pieczenia i Serwowania Ciast Wiltona. To bardzo pomocne!

Zastępowanie patelni do ciast

Dołączam ten punkt do powyższej sekcji, ponieważ często zachodzi potrzeba zastąpienia różnych foremek do ciast. Jeśli zastępujesz formę, w której zmieści się taka sama ilość ciasta, uważaj na czas pieczenia, ponieważ wymiary wypieku się zmienią. Zawsze miej oko na piekarnik i zacznij sprawdzać, czy ciasto jest gotowe wcześniej niż podaje przepis.

Pamiętaj, wypełniaj patelnie tylko w 2/3, chyba że w przepisie zaznaczono inaczej.


Dostosowywanie przepisów do niektórych patelni do ciast

Dostosowywanie przepisów do patelni, które posiadasz (lub potrzebujesz) może być skomplikowane. Chociaż zawsze najlepiej jest trzymać się napisanego przepisu, czasami trzeba wprowadzić poprawki i tu właśnie może pomóc odrobina matematyki.

1) Określ objętość, jaką może pomieścić Twoja patelnia. Można również określić rzeczywistą powierzchnię patelni w calach kwadratowych. Właściwie użyłam artykułu Alice Medrich z Food 52 na ten temat, aby podszkolić się z matematyki!

  • Dla kwadratowych i prostokątnych patelni, pomnóż długość boków. Na przykład, patelnia 9×13 cali ma 117 cali kwadratowych. 9×13 = 117.
  • W przypadku okrągłych patelni, określ obszar mnożąc promień podniesiony do kwadratu przez π. (π = 3,14, promień jest połową średnicy, a podniesienie do kwadratu oznacza pomnożenie liczby przez siebie). Na przykład, powierzchnia 9-calowej okrągłej patelni wynosi 63. Promień wynosi 4,5. 4.5×4.5 = 20.25. Pomnóż to przez 3.14 = 63.5.

2) Po określeniu objętości, jaką może pomieścić patelnia lub jej cali kwadratowych, możesz śmiało dokonać zamiany patelni.

  • Na przykład, jeśli patelnia 9×13 cali ma 117 cali kwadratowych, a 9-calowa okrągła patelnia ma 63,5 cali kwadratowych, możesz być pewny, że objętość z jednej patelni 9×13 cali zmieści się na DWÓCH okrągłych patelniach 9-calowych (łącznie około 120 cali kwadratowych).

Co jeśli objętości i cale kwadratowe nie zgadzają się idealnie? Będziesz musiał dostosować przepis, a to wymaga więcej matematyki.

Na przykład, jeśli chcesz przekształcić 9-calowe okrągłe ciasto w 10-calowe okrągłe ciasto, będziesz musiał wprowadzić poprawki. 9-calowa okrągła tortownica ma 63,5 cala kwadratowego i mieści 8 filiżanek ciasta. 10-calowa okrągła tortownica ma 78,5 cala kwadratowego i mieści 10-11 filiżanek ciasta. Bez żadnych zmian, Twoje 10-calowe warstwy ciasta będą bardzo cienkie. Będziesz musiał zwiększyć ilość ciasta o 25%.

Aby uzyskać ten procent, pracuj z kubkami lub calami kwadratowymi. Odejmij liczbę, którą masz (8 filiżanek) od liczby, którą chcesz uzyskać (10 filiżanek). Podziel to (2 filiżanki) przez to, co masz (8 filiżanek), a następnie pomnóż przez 100. (Uniwersalny sposób na znalezienie procentu.) To równa się 25%.

Jak uniknąć matematyki

To co działa dla mnie przez większość czasu (ponieważ nie ufam sobie ze zbyt dużą ilością matematyki!) to 1.5x przepis lub nawet zrobienie 2 partii ciasta. (Dla najlepszego sukcesu, smaku i tekstury, zawsze polecam robienie oddzielnych pełnych partii zamiast podwajania. Podwajanie grozi przesadnym lub niedostatecznym wymieszaniem i może przytłoczyć Twój mikser). Następnie, używam resztek ciasta do zrobienia kilku babeczek na boku, aby zamrozić je na inny czas.

Lepiej jest mieć nadmiar ciasta niż za mało.

Co z jajkami?

Jeśli potrzebujesz części jajka, aby dostosować przepis do swoich potrzeb, rozbij jajko, ubij je i zmieszaj z dowolnym procentem tej mieszanki, którego potrzebujesz. Jeśli potrzebujesz 1/3 jajka, a masz 3 łyżki stołowe ubitego jajka, użyj 1 łyżki stołowej. Aby uzyskać bardziej precyzyjną ilość, jeśli nie ufasz swoim pomiarom, możesz również zważyć ubite jajko na wadze kuchennej, aby dokładnie określić, ile go potrzebujesz.

  • Przykryj, odstaw do lodówki, a resztki dodaj do jajecznicy następnego dnia rano!

Ilość ciasta, jaką można uzyskać z niektórych moich przepisów na ciasta

Poniższa lista pomoże Ci, jeśli musisz dostosować moje przepisy do różnych rozmiarów patelni. To są przepisy, które znam i wszystkie pomiary są przybliżone.

  • Szachownica Ciasto: wokoło 8 filiżanek
  • Wanilia Naga Ciasto: około 8 filiżanek
  • Ciasto waniliowe: około 8 filiżanek
  • Ciasto czekoladowe: około 6 filiżanek
  • Białe ciasto: około 7 filiżanek
  • Ciasto Bananowe: około 6 filiżanek
  • Ciasto truskawkowe: około 7 filiżanek
  • Ciasto Snickerdoodle: około 8 filiżanek
  • Ciasto kokosowe: około 7-8 filiżanek
  • Red Velvet Cake: około 6-7 filiżanek
  • Ciasto cytrynowe: około 7 filiżanek

Moje ulubione patelnie do pieczenia

Mam dla Ciebie listę! Zaopatrz swoją kuchnię w te 8 patelni do pieczenia

Następnym razem, gdy będziesz mieć pytanie dotyczące rozmiarów i przeliczników foremek do pieczenia, mam nadzieję, że znajdziesz odpowiedź w tym wpisie, abyś mogła pewnie dokonać potrzebnych zmian.

Przepisy powiązane

  • Przepisy na ciasto 6-calowe
  • Zaopatrz swoją kuchnię w te 8 patelni do pieczenia
  • 10 wskazówek dotyczących pieczenia idealnych ciast
  • Jak zamrażać ciasta


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę