Pudding chlebowy z ciemną czekoladą

image
Przejdź do przepisu

Ten bogaty w grzechy pudding z ciemnej czekolady

smakuje jak ciepłe ciasteczka krówkowe. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, użyj chleba chałwowego i prawdziwej czekolady.

Jeśli zaproponujesz mi pudding z chleba, nie będę się powstrzymywać. Myśl o rozmokłym białym chlebie pływającym w basenie z sosem śmietanowym brzmi jak ogromne marnotrawstwo kalorii. Ale ponieważ w tym roku staram się poszerzyć repertuar moich wypieków, postanowiłam zagłębić się w ten tajemniczy deser. Czym tak naprawdę jest pudding chlebowy? Czym jesteś? Czym nie jesteś? Czym możesz być? Dlaczego do ciebie mówię?

Usiądź na krześle i posłuchaj. Pudding chlebowy może być pyszny. NAPRAWDĘ PYSZNY. I mówi to osoba, która jeszcze kilka tygodni temu nie

chciała tego deseru. Istnieje wiele sposobów na upieczenie puddingu chlebowego, ale ten przepis na czekoladowy pudding chlebowy - z maślaną chałką i prawdziwą czekoladą - jest moim ulubionym. Żałuję tylko, że tak długo zwlekałam z wypróbowaniem go w ten sposób!

Jak smakuje czekoladowy pudding chlebowy?

Ten czekoladowy pudding chlebowy smakuje jak ciepłe kwadraciki brownie, małpi chlebek i zapiekanka z francuskich tostów w jednym. Jest równie bajecznie bogaty jak moje ciasto czekoladowe bez mąki. Czy naprawdę muszę kontynuować? Jeśli dodamy do tego rzeki solonego karmelu, kieszonki z roztopionych wiórków czekoladowych, soczyste maliny i świeżą bitą śmietanę na wierzchu... to w zasadzie mamy górę kalorii pokrytych czekoladą. Mam na myśli górę niedocenianej, pysznej konsystencji, która całkowicie zasługuje na szansę także w Twojej kuchni. Nie trać ani sekundy na odrzucanie puddingu chlebowego. Ten pudding chlebowy z ciemną czekoladą jest prawdziwy!

2 części czekoladowego puddingu chlebowego

  1. Sos budyniowy z ciemnej czekolady. Użyj prawdziwej czekol ady. Możesz użyć czekolady półsłodkiej, gorzkiej lub niesłodzonej. Będziesz potrzebować dwóch tabliczek o masie 4 uncji, czyli łącznie 8 uncji. Ja użyłam niesłodzonej czekolady, ponieważ wiedziałam, że chcę położyć na puddingu chlebowym solony karmel i słodzoną bitą śmietanę. Ten pudding chlebowy jest tak bogaty, że nie chcesz, aby był przesłodzony. Podgrzej trochę śmietanki i mleka (możesz też użyć pół na pół), a następnie zalej czekoladę i wymieszaj wszystko razem. Powstanie bardzo rzadki ganache. Odstaw go na minutę do ostygnięcia (aby nie ugotować jajek), a następnie dodaj jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Wszystko to stworzy Twój super czekoladowy krem.
  2. Chleb. Chcesz poznać sekret absolutnie wspaniałego puddingu chlebowego? Jest nim chleb. Nie zrobiłam chałki od podstaw, ale z pewnością możesz to zrobić. Możesz też użyć brioszki (możesz zrobić własną z tego ciasta, jeśli masz ochotę!) lub innego bogatego chleba, który uwielbiasz. Aby uzyskać coś nieco mniej ciężkiego, ale równie dekadenckiego, użyj bagietki. Niezależnie od tego, jakiego chleba użyjesz, sekretem jest pozostawienie go na noc, aby wysechł. W ten sposób wchłonie więcej czekoladowego sosu budyniowego.

Pamiętaj, że najlepszy jest czerstwy chleb. Wymieszaj chleb z połową kremu czekoladowego, a następnie polej całość pozostałym kremem. Dlaczego robisz to w ten sposób?

Żeby było więcej kieszonek z ciepłym kremem czekoladowym!!!

Pomocne wskazówki dotyczące czekoladowego puddingu chlebowego

  • Aby uzyskać dodatkową teksturę, proponuję dodać jeden lub dwa dodatki. Bardzo polecam wiórki czekoladowe lub posiekaną czekoladę (kup trzecią tabliczkę czekolady o wadze 4 uncji). Kawałki czekolady w połączeniu z namoczonym w czekoladzie chlebem są wyjątkowe. Lubię też suszone wiśnie, wiórki masła orzechowego lub posiekane orzechy pekan. Nie mogę powiedzieć tego wystarczająco dużo: uwielbiam wiórki czekoladowe między miękkim chlebem nasączonym czekoladą. I nie mogę też powiedzieć, że smakuje jak ciepłe ciasteczka brownies. Ale lepiej.
  • Pudding chlebowy należy odstawić przed pieczeniem, aby chleb mógł wchłonąć trochę kremu. Wystarczy odczekać 5 minut, rozgrzać piekarnik, a gdy ten będzie już gotowy... pudding chlebowy też będzie gotowy.

Wykończ go!

Oprócz konsystencji i elementu "ciepłych ciasteczek", to co najbardziej lubię w tym ciemnoczekoladowym puddingu chlebowym, to jego wszechstronność. Czy musisz dodawać solony karmel? Oczywiście, że nie. Czy możesz dodać posiekane orzechy pekan i polać go lodami kawowymi? Zachęcamy do tego. A może dodać suszone wiśnie lub wiórki masła orzechowego? Proszę bardzo. Jeśli tylko zachowasz proporcje śmietana-mleko-jajko-czekolada, możesz dodać naprawdę wszystko, co zechcesz.

Nie próbowałam jeszcze tego puddingu chlebowego z malinami wmieszanymi w nieupieczony pudding chlebowy, ale bardzo chętnie spróbuję. Do podania dodałam tylko kilka malin na wierzch. Zaniosłem go teściom do spróbowania, ponieważ nie jestem koneserem puddingu chlebowego. Bardzo im smakował.

W przepisie jest kilka uwag, więc upewnij się, że je przeczytasz, zanim zaczniesz. Obiecuję, że po jednym kęsie zostaniesz fanem puddingu chlebowego. Ja na pewno jestem! Czy ktoś ma jakiś tradycyjny przepis na pudding chlebowy, który powinnam wypróbować? Wciąż mam nadzieję!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Pudding chlebowy z ciemnej czekolady

4,9 z 9 recenzji
  • Autor: Sally
  • Czas przygotowania: 45 minut
  • Czas gotowania: 45 minut
  • Całkowity czas: 1 godzina, 30 minut
  • Wydajność: służy 12
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Ten bogaty w grzech ciemnoczekoladowy pudding chlebowy smakuje jak ciepłe ciasteczka krówkowe. Aby uzyskać najlepszy smak i konsystencję, należy użyć chleba chałkowego i prawdziwej czekolady.


Składniki

  • 1 filiżanka (240 ml) gęstej śmietany*
  • 2 i 1/2 szklanki (600 ml) mleka pełnego*.
  • Dwie tabliczki czekolady półsłodkiej o wadze 4 uncji, grubo posiekane*.
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki(100g) cukru kryształu
  • 2 łyżeczki czysty ekstrakt waniliowy
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 bochenek jednodniowego chleba chałkowego, pokrojonego w 1-calową kostkę*.
  • 1 filiżanka(190 g) półsłodkich wiórków czekoladowych lub 4 dodatkowe uncje posiekanej czekolady
  • opcjonalne dodatki: 1 filiżanka posiekanych orzechów pekan, suszona żurawina/wiśnie, wiórki masła orzechowego itp.
  • opcjonalne polewy: solony karmel, świeże jagody, domowa bita śmietana

Instrukcje

  1. W średnim rondelku na średnim ogniu podgrzej na wolnym ogniu śmietanę i mleko pełne. (Nie dopuść do szybkiego wrzenia - to zbyt gorące!) Wlej czekoladę i pozostaw na 2-3 minuty, aby czekolada delikatnie zmiękła. Następnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia i rozpuszczenia czekolady. Odstaw na kilka minut do lekkiego ostygnięcia, aby nie rozgotować jajek w następnym kroku.
  2. W dużej misce ubij razem jajka, cukier, ekstrakt waniliowy i sól. Wlać masę czekoladowo-śmietanową i ubijać do uzyskania gładkiej masy. Czekoladową masę budyniową podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kostki chleba i wiórki czekoladowe, a następnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się masą.
  3. Nasmarować tłuszczem formę do pieczenia o wymiarach 9×13 cali (lub podobnej wielkości). Rozłóż równomiernie chleb nasączony czekoladą na blasze. Na wierzch równomiernie wylać pozostały krem czekoladowy. Jeśli masz więcej, posyp też wierzch kilkoma wiórkami czekoladowymi (to dla wyglądu i dodatkowego smaku czekolady). Przykryj szczelnie folią aluminiową i pozostaw w temperaturze pokojowej na co najmniej 30 minut, aby chleb miał szansę nasiąknąć kremem. Jest to bardzo ważne. Pudding chlebowy bez pieczenia można też schłodzić w lodówce do jednego dnia.
  4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F (177°C).
  5. Piecz pudding chlebowy przez 45-50 minut*, aż jego brzegi będą twarde. Wykałaczką sprawdź, czy ciasto jest gotowe. Pudding wyjdzie z kilkoma wilgotnymi okruchami, ale nie będzie zbyt mokry. *Piekę pod przykryciem przez pierwsze 20-25 minut, a następnie zdejmuję folię aluminiową na pozostały czas, aby ciasto mogło lekko skruszeć na wierzchu i wokół brzegów.
  6. Udekoruj dodatkami i podawaj na ciepło.
  7. Resztki przykryć szczelnie i przechowywać w lodówce do 4-5 dni. Resztki podawać na ciepło, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Stwierdziliśmy, że po ponownym podgrzaniu pudding chlebowy miał nieco zmienioną konsystencję. Krem był nieco bardziej zbity, a nie pysznie miękki. Pudding chlebowy najlepiej jeść zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Uwagi

  1. Przygotowanie z wyprzedzeniem: Pudding chlebowy można przygotować od punktu 3 i wstawić do lodówki na 1 dzień przed pieczeniem. Upieczony pudding chlebowy można również zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj go przez noc w lodówce, a następnie podgrzej w piekarniku, aż będzie ciepły. Patrz ostatni krok w przepisie z uwagami na temat smaku i konsystencji po odgrzaniu. Nie sugeruję zamrażania nie upieczonego budyniu, ponieważ krem będzie się rozwarstwiał podczas rozmrażania/pieczenia.
  2. Śmietana / mleko: Najlepszą kombinacją płynów jest 1 szklanka gęstej śmietany / gęstej bitej śmietany z 2 i 1/2 szklanki mleka pełnego. Możesz też użyć 3 i 1/2 szklanki pełnotłustego mleka pół na pół. Nie sugeruję stosowania pełnego mleka ani niczego o niższej zawartości tłuszczu. Jeśli kupisz pół litra gęstej śmietany, możesz wykorzystać pozostałą jedną filiżankę do przygotowania bitej śmietany na wierzch upieczonego puddingu chlebowego. Zobacz krok 6 w przepisie na kruche ciasto truskawkowe, aby dowiedzieć się, jak zwykle przygotowuję domową bitą śmietanę.
  3. Czekolada: Ponieważ w zasadzie robisz rozrzedzony ganache, najlepiej jest użyć prawdziwej czekolady. Tabliczki czekolady o wadze 4 uncji można znaleźć w dziale z artykułami do pieczenia. Ja lubię używać czekolady marki Ghirardelli lub Baker's. Zamiast nich można użyć 8 uncji (słownie: 1 i 1/3 szklanki) wysokiej jakości wiórków czekoladowych, np. marki Ghirardelli. Przetestowałam ten przepis z użyciem niesłodzonej czekolady, ponieważ wiedziałam, że chcę polać go solonym karmelem i słodzoną bitą śmietaną. Czekolada była wyjątkowo ciemna i nie przesłodzona - bardzo nam smakowała. Można użyć czekolady półsłodkiej, słodko-gorzkiej lub niesłodzonej. Biała czekolada również się nada, ale zmniejszyłabym ilość cukru pudru do 1/4 szklanki.
  4. Chleb: Potrzebujesz około 1 funta chleba, czyli około 10 filiżanek kostek (mniej więcej). Sugeruję bogaty chleb, taki jak chałka lub brioszka. Możesz też użyć bagietki. Nie sugeruję chleba bardziej czerstwego ani chleba na zakwasie, ponieważ ich smaki nie współgrają dobrze ze słodkim puddingiem chlebowym. Bez względu na to, jakiego chleba użyjesz, pokrój go i zostaw na noc, aby był czerstwy i mógł nasiąknąć kremem. Wilgotny chleb sprawi, że budyń będzie rozmiękły.
  5. Porcje indywidualne: Pudding chlebowy możesz upiec w kilku pojedynczych kokilkach. Dostosuj czas pieczenia w zależności od potrzeb.
  6. Dostosowane z King Arthur Flour i Food & Wine

Przepisy powiązane

  • Chlebek bananowy z ciemną czekoladą i malinami
  • Chleb bananowy z kawałkami ciemnej czekolady i malinami
  • Chleb bananowy z kawałkami ciemnej czekolady i malinami
  • Chleb bananowy z białą czekoladą i mango

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły