Podstawy żywienia w diecie

image

 

Nie bez powodu pewien mędrzec powiedział, że jesteśmy tym, co jemy. Niestety nie każdy z nas zastanawia się, które pokarmy w naszej codziennej diecie powinny być szczególnie preferowane. Tymczasem to właśnie z powodu niewłaściwego i niezrównoważonego odżywiania często pojawia się wiele poważnych problemów: nadwaga, choroby przewodu żołądkowo-jelitowego, a także inne problemy.

Odpowiednia dieta

Często staramy się zrzucać kilogramy w jak najkrótszym czasie poprzez bardzo restrykcyjne diety. I na próżno, bo w krótkim czasie nasz organizm po prostu nie ma czasu na odbudowę. Dietę należy traktować jako złożone i długotrwałe zjawisko, bo nie bez powodu słowo „dieta” w tłumaczeniu z greckiego oznacza „styl życia”. Dlatego, aby doprowadzić ciało i duszę do harmonii, nie wyczerpując się sztywną dietą, bardziej racjonalne jest po prostu przestrzeganie zasad zdrowej diety.

Dietetyczna żywność łączy w sobie kompleks zbilansowanych witamin, minerałów, białek, tłuszczów i węglowodanów. Jeśli masz zamiar przestrzegać zasad żywienia dietetycznego, to powinieneś wiedzieć z góry, że proces ten jest pracochłonny. Najważniejsze jest osiągnięcie pełnej harmonii i równowagi w diecie. Przygotuj się, że niektóre pokarmy będą musiały być całkowicie wykluczone z diety, inne - znacznie ograniczone. Najważniejsze przy dostosowywaniu diety nie jest wykluczanie ważnych produktów, których brak może prowadzić problemów zdrowotnych. Żywność dietetyczna ma wiele odmian: diety opracowane przez lekarzy, porady wykwalifikowanych specjalistów, tajemnice gwiazd, a także wiele innych przydatnych zaleceń. Jednak wybierając swoje dietetyczne potrawy, musisz skupić się przede wszystkim na własnym zdrowiu, a nie na opiniach i zaleceniach nieznajomych. Wybór menu dietetycznego jest procesem czysto indywidualnym, a jeśli coś pasuje do kogoś ze znajomych, nie oznacza to, że będzie pasowało również do ciebie. W końcu, jeśli pojawią się problemy z poziomem hormonów i metabolizmem, każda dieta będzie bezużyteczna, a nawet szkodliwa.

Tworząc dietę dietetyczną, należy mieć na uwadze, że wszystkie produkty różnią się składem chemicznym, a co za tym idzie charakterem wpływu na nasz organizm. Wszystkie produkty spożywcze charakteryzują się wartością odżywczą i biologiczną. Wartość odżywcza obejmuje kaloryczność produktu, zawartość w nim składników odżywczych oraz stopień ich przyswajania przez organizm, oraz właściwości organoleptyczne. Wskaźniki te są znacznie wyższe w przypadku produktów, których skład chemiczny jest bardziej zgodny z zasadami prawidłowego zbilansowanego żywienia, produktów - źródeł niezbędnych składników odżywczych. Wartość biologiczna odzwierciedla jakość białek zawartych w produkcie, ich skład aminokwasowy, przyswajalność i zdolność przyswajania przez organizm.

Catering dietetyczny

Większość ludzi postrzega dietę jako system ograniczeń, zakazów, odmowy smacznego i urozmaiconego jedzenia. Jednak jeśli na to spojrzeć inaczej, to dietetyczne pożywienie dla zdrowych ludzi to tylko system najbardziej racjonalnego odżywiania, który harmonijnie wpisuje się w zdrowy tryb życia, przestrzega biorytmów organizmu, utrzymuje zdrowy stan organizmu, optymalną wagę, dostarcza wymaganej ilości energii i składników odżywczych.

Do tej pory dietetycy opracowali ponad 30 różnych diet przeznaczonych na różne przypadki. Jednak trudno je skomponować samodzielnie, a tym bardziej poznać je wszystkie. W takim przypadku najkorzystniejszym rozwiązaniem jest catering dietetyczny. Pozwala on skupić się nie tylko na poradach lekarzy, ale także na własnych preferencjach, gustach i tolerancji na określone produkty. Jeśli słuchasz swojego ciała, twoje menu dietetyczne nie tylko przyczyni się do ogólnego stanu zdrowia organizmu, ale pomoże zapobiec wielu chorobom. Oferujące catering dietetyczny firmy mają doświadczenie, jeśli chodzi o przygotowanie jadłospisu zawierającego wszystkie niezbędne dla człowieka składniki odżywcze, składniki mineralne, odpowiednią proporcję węglowodanów, tłuszczów, białek i witamin w diecie. Zawartość kalorii w żywności jest obliczana na podstawie wieku osoby, płci, obecności lub braku nadwagi, aktywności fizycznej.

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły