Podniebne muffiny z szarlotką

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Jestem przekonana, że nie ma na tym świecie nic, co można by porównać do ciepłej, świeżo upieczonej babeczki, z którą można się obudzić rano.

Zazwyczaj większość muffinek, które można znaleźć w piekarniach, to babeczki w przebraniu - z dużą ilością oleju, masła i cukru, które nadają im słodkości. Kiedy mam ochotę na zdrowsze muffiny, lubię je przyrządzać w domu.

Te domowe muffiny z szarlotką są miękkie, puszyste i pełne dobrych dla zdrowia składników, takich jak płatki owsiane i świeże jabłka. Zamiast masła i oleju, używam jogurtu i sosu jabłkowego, aby nadać muffinom trochę wilgoci.

Najbardziej w tych muffinach podoba mi się to, że są WYSOKIE. Wymagało to trochę praktyki, ale w końcu znalazłam kilka sztuczek, które pozwalają upiec wysokie jak mila, puszyste muffiny - koniec z płaskimi muffinami. Jak upiec wysoko-domowe, puszyste muffiny:

  • Potrzebujesz bardzo, bardzo gęstego ciasta. Dużo gęstsze niż ciasto na tort czy babeczki - chcesz uzyskać ciasto "łyżkowe", a nie "lejące się".
  • Nie mieszaj ciasta zbyt mocno - to stworzy twarde + płaskie muffiny.
  • Wypełnij foremki do muffinek do samej góry, a nawet trochę wyżej. Wypełnienie tylko 1/2 lub 2/3 do góry nie wystarczy, aby uzyskać wysokie muffiny.
  • Zacznij od bardzo gorącej temperatury w piekarniku, a następnie obniż ją - w ten sposób szybko podniesiesz górę muffinów i stworzysz wysoką skórkę. Zazwyczaj muffiny piecze się przez cały czas w temperaturze 350F - 375F, ale na początku nastaw piekarnik na 425F, a następnie zmniejsz temperaturę do 350F lub 375F.

Uwielbiam również te muffiny z jeżynami i jabłkami. Zastąp 1 szklankę jabłek 1 szklanką świeżych lub mrożonych jeżyn. W przedstawionych poniżej muffinach jabłkowo-jeżynowych pominęłam owsianą posypkę z masłem i po prostu wymieszałam 3 łyżki płatków owsianych z 1 łyżką brązowego cukru. Posypać tym każdą muffinkę przed pieczeniem.

Drukuj ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Podniebne muffiny z szarlotką

5 z 1 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 15 minut
  • Czas gotowania: 20 minut
  • Całkowity czas: 50 minut
  • Wydajność: 14-16 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Domowe muffiny z szarlotką są miękkie, puszyste i pełne zdrowych składników, takich jak płatki owsiane, świeże jabłka i biała mąka pszenna!


Składniki

Muffiny

  • 3 szklanki białej mąki pszennej lub mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1 filiżanka mleka migdałowego (lub sojowego albo zwykłego)
  • 1/2 szklanki spakowanego ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 szkl anki + 2 łyżki stołowe beztłuszczowego jogurtu jabłkowego*
  • 1/4 szkl anki niesłodzonego sosu jabłkowego*
  • 1/4 szklanki cukier granulowany
  • 2 duże jajka
  • 3 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1/8 łyżeczki soda oczyszczona
  • 2 czubate filiżanki posiekanego jabłka (wydrążone + obrane, jeśli wolisz obrane kawałki - ja nie obierałam swojego)

Owsiana polewa Streusel

  • 1/4 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 2 łyżki stołowe mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 2 łyżki stoł owe staromodnych płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki mielony cynamon
  • 2 łyżki stołowe niesolone masło

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 425°F (218°C). Spryskać formę do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu. Odłożyć na bok.
  2. Przygotować owsianą polewę streusel, mieszając wszystko razem aż do uzyskania konsystencji okruchów. Odstawić na bok.
  3. Przygotować muffiny: w dużej misce połączyć mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstawić na bok. W osobnej dużej misce, ubij razem mleko, cukry, jogurt, sos jabłkowy, jajka, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Delikatnie wlać mokrą mieszankę do mąki, mieszając aż do połączenia - nie przesadzić. Delikatnie włożyć jabłka.
  4. Łyżeczką nałożyć ciasto do 12 foremek do muffinek, upewniając się, że każda z nich jest wypełniona po sam wierzch. Każdą muffinkę posypać zarezerwowaną owsianą polewą streusel.
    Piec przez 5 minut w temperaturze 425°F (218°C), następnie natychmiast zmniejszyć temperaturę piekarnika do 375°F (191°C) i piec przez kolejne 15-18 minut, lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Resztki muffinów szczelnie przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Muffiny mogą być zamrożone, do 2-3 miesięcy.
  2. Sos jabłkowy: Niesłodzony sos jabłkowy daje te muffiny wilgoci - tak jak olej by - bez dodatku tłuszczu. Możesz użyć oleju roślinnego zamiast sosu jabłkowego, co sprawi, że muffiny będą bardziej miękkie, ale z większą zawartością tłuszczu.
  3. Jogurt: W moich muffinkach użyłam Chobani 0% o smaku Apple Cinnamon. Jeśli nie możesz znaleźć jogurt o smaku jabłkowym, zwykły lub waniliowy jogurt będzie działać, jak również.

Słowa kluczowe: muffiny z szarlotką

Moje muffinki truskawkowo-bananowe są całkowicie beztłuszczowe i ważą tylko 90 kalorii każda. Są PEŁNE smaku dzięki puree bananowemu i sosowi jabłkowemu. Sos jabłkowy to moja tajna broń w pieczeniu - używaj go zamiast oleju lub masła. I nawet nie poczujesz smaku jabłek!

Pojedyncza porcja Muffinek Czekoladowych jest idealna, kiedy nie mam czasu lub potrzeby pieczenia całej partii muffinek. Są niskotłuszczowe, pełnoziarniste i pełne kawałków czekolady. Czasami po prostu nie potrzebuję 11 dodatkowych muffinów leżących w pobliżu!

Nutella Stuffed Cinnamon Sugar Muffins nie są tak zdrowe jak dzisiejsze muffiny, ale na pewno są smaczne o każdej porze dnia. Plus, jak można się oprzeć tej chrupiącej polewie z cukru cynamonowego?

Przepisy powiązane

  • Jabłkowo-cynamonowe muffinki z kruszonką
  • Muffinki pełnoziarniste jabłkowo-cynamonowe
  • Muffinki owsiane z jabłkiem i bananem
  • Muffinki jabłkowo-cynamonowe


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę