Pieczone chipsy jabłkowe z cynamonem

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Chrupiące, chrupiące pieczone jabłkowe chipsy cynamonowe zrobione w domu. Zdrowe, tanie, łatwe i uzależniające!

Jednym z moich ulubionych zdrowych przysmaków do podjadania są chipsy jabłkowe. Są chrupiące, chrupiące i uzależniające. Dopiero kilka tygodni temu zaczęłam je robić w domu. Nie tylko są tańsze do zrobienia w domu, ale są tak proste. Pokrój swoje jabłka na plasterki, posyp cukrem cynamonowym (opcjonalnie!) i upiecz. I to by było na tyle!

Czyste jabłka.

To nie dostaje dużo zdrowsze niż to.

Jest kilka małych sztuczek

, których używam, aby uczynić je wyjątkowo chrupiącymi i chrupiącymi. Po pierwsze, pokrój swoje jabłka naprawdę cienko. Jeśli plasterki jabłka będą grube, okażą się muliste. Nadal są pyszne, ale nie o to nam chodzi. Im cieńsze plasterki jabłek, tym lepiej.

Użyj swojego najostrzejszego noża, obróć jabłko na bok i pokrój w plasterki. Możesz również użyć krajalnicy mandolinowej, która znacznie ułatwi proces krojenia.

Niektóre plasterki jabłka nie będą idealne. To nic nie szkodzi! Rozłóż je w jednej warstwie na dwóch blachach do pieczenia. Upewnij się, że wyłożyłeś je folią Silpat, aby ułatwić sprzątanie i uniknąć przywierania.

Uwielbiam wszystko, co ma w sobie cynamon i cukier, więc zawsze posypuję jabłka odrobiną tego dobroczynnego składnika.

A mówiąc "trochę", mam na myśli tonę. Mnóstwo cynamonowo-cukrowej słodyczy. Czasami decyduję się tylko na cynamon, więc jeśli pilnujecie spożycia cukru, możecie zdecydowanie pominąć tę część.

Cynamonowym cukrem posypuję tylko jedną stronę jabłek.

Nie krępuj się odwrócić ich i zrobić to samo z drugiej strony!

Kolejnym moim małym sekretem jest pieczenie jabłek w bardzo niskiej temperaturze w piekarniku. Ja piekę je w temperaturze 200 stopni przez 2,5 godziny. Jeśli nie są jeszcze tak chrupiące, jakbym chciała, piekę je nawet do trzech godzin.

Po 2-3 godzinach, odwracając jabłka raz w międzyczasie, wyłączam piekarnik. Następnie trzymam jabłka w piekarniku jeszcze przez 1 godzinę. Siedzenie w piekarniku podczas stygnięcia, zamiast siedzenia w temperaturze pokojowej, sprawi, że chipsy z jabłek będą chrupać znacznie szybciej. Moim zdaniem im bardziej chrupiące, tym lepiej!

Bardzo lubię te łatwe chipsy jabłkowe i jest to taki zabawny sposób na zjedzenie jednego z moich ulubionych owoców. Jest to bardzo prosty przepis

, oprócz pokrojenia jabłek i wrzucenia ich do piekarnika. Przepisy, w których muszę wykonać jak najmniej pracy, to dokładnie to, czego szukam latem. Cóż, właściwie przez cały czas. ????

I tylko przyjacielskie ostrzeżenie

: Zanim się obejrzysz, cała miska chipsów jabłkowych zniknie. Wiem, że moje lubią całkowicie znikać na mnie. Podstępne, małe chłopaki! Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Chipsy z pieczonego jabłka cynamonowego

  • Autorka: Sally
  • Prep Time: 5 minut
  • Czas gotowania: 3 godziny
  • Całkowity czas: 3 godziny, 30 minut
  • Wydajność: służy 3-4
  • Kategoria: Przekąski
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska

Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki


Opis

Tak uzależniające. A wszystko co jesz to czyste jabłka!


Składniki

  • 3 jabłka (ja używam Granny Smith, Pink Lady lub Honey Crisp)
  • mielony cynamon
  • cukier granulowany

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do 93°C (200°F). Dwie duże blachy wyłożyć silikonowymi matami do pieczenia. Odłożyć na bok.
  2. Jabłka umyć i pokroić w cienkie plasterki, jak na zdjęciach powyżej. Rozłóż plasterki jabłek na blasze, tworząc jedną warstwę. Posypać cynamonem i cukrem.
  3. Piecz przez 1 godzinę, przewróć jabłka na drugą stronę i piecz przez kolejne 1-1,5 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw jabłka w środku, aby ostygły przez 1 godzinę. To pomoże im uzyskać chrupkość. Niektóre jabłka po 3 godzinach w piekarniku mogą być tylko lekko chrupiące. Chipsy jabłkowe przechowuj w temperaturze pokojowej w szczelnym pojemniku do 1 tygodnia.

Słowa kluczowe: pieczone chipsy jabłkowe

Przepisy powiązane

  • Wegańska granola jabłkowo-cynamonowa
  • Pieczone jabłka
  • Muffinki cynamonowe z jabłkiem z całej pszenicy
  • Jabłkowo-Cynamonowe Bułeczki


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę

Miękkie precelki