Przejdź do przepisu
Chrupiące, chrupiące pieczone jabłkowe chipsy cynamonowe zrobione w domu. Zdrowe, tanie, łatwe i uzależniające!
Jednym z moich ulubionych zdrowych przysmaków do podjadania są chipsy jabłkowe. Są chrupiące, chrupiące i uzależniające. Dopiero kilka tygodni temu zaczęłam je robić w domu. Nie tylko są tańsze do zrobienia w domu, ale są tak proste. Pokrój swoje jabłka na plasterki, posyp cukrem cynamonowym (opcjonalnie!) i upiecz. I to by było na tyle!
Czyste jabłka.
To nie dostaje dużo zdrowsze niż to.
Jest kilka małych sztuczek
, których używam, aby uczynić je wyjątkowo chrupiącymi i chrupiącymi. Po pierwsze, pokrój swoje jabłka naprawdę cienko. Jeśli plasterki jabłka będą grube, okażą się muliste. Nadal są pyszne, ale nie o to nam chodzi. Im cieńsze plasterki jabłek, tym lepiej.
Użyj swojego najostrzejszego noża, obróć jabłko na bok i pokrój w plasterki. Możesz również użyć krajalnicy mandolinowej, która znacznie ułatwi proces krojenia.
Niektóre plasterki jabłka nie będą idealne. To nic nie szkodzi! Rozłóż je w jednej warstwie na dwóch blachach do pieczenia. Upewnij się, że wyłożyłeś je folią Silpat, aby ułatwić sprzątanie i uniknąć przywierania.
Uwielbiam wszystko, co ma w sobie cynamon i cukier, więc zawsze posypuję jabłka odrobiną tego dobroczynnego składnika.
A mówiąc "trochę", mam na myśli tonę. Mnóstwo cynamonowo-cukrowej słodyczy. Czasami decyduję się tylko na cynamon, więc jeśli pilnujecie spożycia cukru, możecie zdecydowanie pominąć tę część.
Cynamonowym cukrem posypuję tylko jedną stronę jabłek.
Nie krępuj się odwrócić ich i zrobić to samo z drugiej strony!
Kolejnym moim małym sekretem jest pieczenie jabłek w bardzo niskiej temperaturze w piekarniku. Ja piekę je w temperaturze 200 stopni przez 2,5 godziny. Jeśli nie są jeszcze tak chrupiące, jakbym chciała, piekę je nawet do trzech godzin.
Po 2-3 godzinach, odwracając jabłka raz w międzyczasie, wyłączam piekarnik. Następnie trzymam jabłka w piekarniku jeszcze przez 1 godzinę. Siedzenie w piekarniku podczas stygnięcia, zamiast siedzenia w temperaturze pokojowej, sprawi, że chipsy z jabłek będą chrupać znacznie szybciej. Moim zdaniem im bardziej chrupiące, tym lepiej!
Bardzo lubię te łatwe chipsy jabłkowe i jest to taki zabawny sposób na zjedzenie jednego z moich ulubionych owoców. Jest to bardzo prosty przepis
, oprócz pokrojenia jabłek i wrzucenia ich do piekarnika. Przepisy, w których muszę wykonać jak najmniej pracy, to dokładnie to, czego szukam latem. Cóż, właściwie przez cały czas. ????
I tylko przyjacielskie ostrzeżenie
: Zanim się obejrzysz, cała miska chipsów jabłkowych zniknie. Wiem, że moje lubią całkowicie znikać na mnie. Podstępne, małe chłopaki! Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki
Tak uzależniające. A wszystko co jesz to czyste jabłka!
Słowa kluczowe: pieczone chipsy jabłkowe