Owsiane Fig Bars

image

Popularne cateringi dietetyczne

DietBox 74 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę
Cuisinable 14 opinii zadowolonych klientów Zamów dietę
Przełom w odżywianiu 143 opinie zadowolonych klientów Zamów dietę

Przejdź do przepisu

Te owsiane batoniki fig

owe są domową odmianą kupnych batoników figowych. Są zrobione z płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej, syropu klonowego, oleju kokosowego, cynamonu, gałki muszkatołowej, suszonych fig i kilku podstawowych składników. Są zdrowe i satysfakcjonujące, a do tego świetnie nadają się na przekąski i obiady na cały tydzień. Wymagane narzędzia kuchenne to robot kuchenny i 8- lub 9-calowa forma do pieczenia. (Ja używam i polecam 8-calową).

Czy próbowaliście już kiedyś figowych batoników marki Nature's Bakery? My je uwielbiamy. Kupione w sklepie figowe batoniki (jak Nabisco Fig Newtons czy Nature's Bakery) mają gładką, miękką i cienką "skórkę". Dzisiejsze domowe figowe batoniki nie są dokładnie takie jak te, które można znaleźć w sklepie, ponieważ są grubsze, mają więcej tekstury i są oczywiście domowej roboty. Uwielbiam to wszystko! Jeśli szukasz domowej roboty przekąsek / batonów granola, te owsiane batony figowe były wielkim hitem i mam wiele innych granola barów opublikowanych zbyt!


Opowiedz mi o tych owsianych batonach figowych

  • Smak: Te owsiane batoniki figowe mają cynamon, gałkę muszkatołową, figę, nutę pomarańczy, brązowy cukier, wanilię i klon, więc jest dużo ciepłego i przytulnego smaku, który dzieje się w każdym kęsie. Smakowałyby szczególnie satysfakcjonująco jesienią lub zimą.
  • Tekstura: Ciasto jest miękkie i kruche, nadzienie figowe jest gęste, lepkie i galaretowate, a polewa jest chrupiąca i krucha. Skorupka i polewa przypominają mi te miękkie owsiane batoniki granola z rodzynkami, ale z dodatkową teksturą owsa.
  • Łatwość: figi wymagają kilka minut na kuchence, a następnie trzeba puree go do dżemu-jak nadzienie. Ponieważ nadzienie wymaga trochę więcej czasu i uwagi, upewniłam się, że skórka i polewa są ŁATWE. Potrzebujesz tylko jednego ciasta na oba składniki i wszystko mieści się w jednej misce. Bardzo łatwe do zrobienia.

Nadzienie z suszonych fig

Suszone figi są gwiazdą w tych owsianych figowych batonikach. Istnieje wiele marek suszonych fig i może to być mylące, jeśli jesteś początkującym kupującym suszone figi! Ja używam i uwielbiam markę o nazwie Sunny Fruit. Możesz znaleźć tę markę w niektórych sklepach lub online. (Nie współpracuję z tą marką, ale to jest link afiliacyjny. Naprawdę jest to marka, której używam i którą kocham, ponieważ są puszyste i smaczne. Istnieją tańsze opcje tam i w sklepach). Większość sklepów spożywczych posiada suszone figi w dziale z produktami lub suszonymi owocami. Rodzaj, którego używam w tym przepisie to figi tureckie, które często są oznaczane jako figi Smyrna. Istnieją również suszone figi Black Mission, które nie są tak duże jak figi Smyrna. W tym przepisie możesz użyć obu odmian. Nie używaj świeżych fig.

  • Jeśli masz resztki suszonych fig, posiekaj je i dodaj do śniadaniowych ciasteczek lub jako zamiennik rodzynek w porannych babeczkach chałwowych i owsianych ciasteczkach z rodzynkami.

Suszone figi mogą być dość małe i wyschnięte, można też znaleźć pulchniejsze figi rehydratyzowane. Obydwa sposoby sprawdzą się tutaj, ponieważ będziemy gotować posiekane suszone figi do nadzienia. Posiekaj suszone figi tak, aby uzyskać około 230 g, czyli 1 i 1/2 filiżanki. Ugotuj figi na kuchence z wodą i odrobiną soku pomarańczowego. Gotowanie fig w płynie podgrzeje je i zmiękczy, dzięki czemu będziemy mogli przecedzić mieszankę na pyszne, dżemowe nadzienie. Zdejmij z ognia, dodaj odrobinę ekstraktu waniliowego i ostudź masę przez kilka minut, a następnie przerób ją na puree.

Wykorzystaj to figowe nadzienie w innym miejscu: To nadzienie figowe z nutą wanilii i pomarańczy byłoby wspaniałe podane na desce wędlin z ulubionymi serami i krakersami. Jeśli chcesz je rozrzedzić, aby lepiej rozsmarowywało się na krakersach, dodaj łyżkę soku pomarańczowego lub ciepłej wody do mieszanki przed przecierowaniem.

Użyj 1 ciasta owsianego do przygotowania ciasta i polewy

Jedno i gotowe. W przypadku batonów warstwowych, zawsze jest wygodnie, gdy masz jedną mieszankę, która podwaja się jako skórka i polewa. Bary S'mores, berry streusel i cranberry crumble wykorzystują tę samą wygodę! Aby wszystko było jeszcze łatwiejsze, wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i polewę w jednej misce. Potrzebujesz garść prostych składników, w tym roztopiony olej kokosowy (lub użyć roztopionego masła), syrop klonowy, brązowy cukier, jajko, płatki owsiane, mąka pszenna (lub użyć uniwersalnej), proszek do pieczenia, cynamon, gałka muszkatołowa i sól.


Jak złożyć Domowe Batoniki Figowe

Pełny przepis do wydrukowania i instrukcje znajdują się poniżej, ale pozwól, że zanim zaczniesz, pokażę Ci jak te batoniki składają się w całość. Wciśnij około 2/3 mieszanki na dno wyłożonej papierem kwadratowej formy do pieczenia, upewniając się, że jest płaska i równa. Używam i polecam 8-calową kwadratową formę do pieczenia (lubię tę lub tę), ale 9-calowa kwadratowa forma nadaje się do cieńszych batonów. Rozłóż nadzienie figowe na wierzchu. Wyciśnij równomiernie pozostałą część ciasta na wierzch. Bardzo proste!

Pomysły na zastępstwo

Oto kilka pomysłów na zastąpienie składników:

  1. Figi: Nie testowałam tych batonów z żadnymi alternatywnymi nadzieniami. Jestem pewien, że taka sama ilość posiekanych daktyli lub rodzynek (nie trzeba siekać rodzynek) będzie działać. Ugotuj je i przetrzyj zgodnie z instrukcją w przepisie.
  2. Sok pomarańczowy: Użyj świeżego lub butelkowanego soku pomarańczowego w nadzieniu. Jeśli nie masz soku pomarańczowego, użyj wody. (To sprawi, że całkowita ilość wody potrzebne = 10 łyżek stołowych).
  3. Olej kokosowy: Zamiast niego możesz użyć roztopionego niesolonego lub solonego masła. Potrzebujesz tłuszczu, który jest stały w temperaturze pokojowej, więc nie zastępuj olejem, który jest płynny w temperaturze pokojowej.
  4. Syrop klonowy: Zamiast syropu klonowego możesz użyć miodu.
  5. Cukier brązowy: Jedynym substytutem dla brązowego cukru, który przetestowałam jest cukier kokosowy i działał wspaniale! Użyj tej samej ilości.
  6. Jajko: Chociaż nie testowałem tego, 1/4 szklanki sosu jabłkowego powinien działać dobrze zamiast jajka. Użyłem tej substytucji wcześniej w podobnych przepisów owsianka / granola bar.
  7. Whole Wheat Flour: Nie testowałem żadnych bezglutenowych wersji tych barów, więc daj mi znać, jeśli to zrobisz! Mąka uniwersalna działa jako zamiennik dla mąki pełnoziarnistej.

Nie jestem pewna wartości odżywczych tych produktów, ale nie krępuj się obliczyć ich samodzielnie za pomocą kalkulatora wartości odżywczych online, używając dokładnie tych produktów/marek, których używasz.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Domowe Batoniki Figowe z Płatków Owsianych

4,9 z 7 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 25 minut
  • Czas gotowania: 28 minut
  • Całkowity czas: 3 godziny (w tym chłodzenie)
  • Wydajność: 16 batonów
  • Kategoria: Śniadanie
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te owsiane batoniki figowe to domowa odmiana kupnych batoników figowych. Do przygotowania nadzienia potrzebny jest blender lub robot kuchenny. Aby uzyskać więcej informacji na temat suszonych fig lub zamienników, zobacz tekst powyżej tego przepisu do wydrukowania.


Składniki

Nadzienie

  • 1 i 1/2 filiżanki (około 230g) posiekanych suszonych fig, usunięte łodygi
  • 1/2 szkl anki (120ml) wody
  • 2 łyżki stołowe (30ml) soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka czysty ekstrakt waniliowy

Ciasto i polewa

  • 1/3 szklanki (80ml) roztopionego oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki (60ml) czystego syropu klonowego
  • 1/2 szkl anki (100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 2/3 szklanki (145g) pełnoziarnistych, staromodnych płatków owsianych (lub szybkich płatków owsianych)*.
  • 1 filiżanka (130g) mąka pełnoziarnista (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki mielony cynamon
  • 1/4 łyżeczki mielona gałka muszkatołowa
  • 1/4 łyżeczki sól

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 350°F (177°C). Wyłożyć papierem pergaminowym kwadratową formę do pieczenia o średnicy 8 (używam i polecam) lub 9 cali, pozostawiając po bokach wystarczająco dużo miejsca, aby łatwo wyjąć batoniki po ostudzeniu. Odłóż na bok.
  2. Przygotuj nadzienie: Połącz posiekane suszone figi, wodę i sok pomarańczowy razem w średnim rondlu na średnim ogniu. Gotuj mieszając od czasu do czasu przez 5-8 minut lub do czasu, aż figi będą miękkie i wchłoną część płynu. Zdjąć z ognia i wmieszać ekstrakt z wanilii. Studzić przez 5 minut, a następnie przełożyć do robota kuchennego lub blendera i przecierać, aż nie będzie już żadnych kawałków (nasiona fig nie rozpadną się). Odstawić na bok. Powstaje *około* 1 i 1/4 szklanki nadzienia.
  3. Przygotować ciasto/polewę: W dużej misce ubij razem roztopiony olej kokosowy, syrop klonowy, brązowy cukier i jajko. Dodaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Zacznij ubijać do połączenia, a gdy mieszanina staje się zbyt gęsta, przełącz się na łyżkę lub gumową szpatułkę, aby doprowadzić składniki razem. Będziesz mieć około 2 i 1/2 szklanki tej mieszanki.
  4. Weź nieco ponad 1 i 1/2 szklanki ciasta i równomiernie wyłóż nim wyłożoną patelnię. Na wierzchu rozłóż równą warstwą nadzienie figowe. Pozostałą część ciasta wyłóż równomiernie na wierzch i delikatnie dociśnij do nadzienia, aby uzyskać zwartą i gęstą warstwę.
  5. Piecz przez 25-30 minut lub do momentu, gdy wierzch lekko się zarumieni. Unikaj nadmiernego pieczenia. 8-calowe patelnie biorą bliżej do 30 minut, 9-calowe patelnie biorą bliżej do 25 minut. (Uwaga: Olej / wilgoć będzie moczyć na papierze pergaminowym podczas pieczenia i procesu chłodzenia. To normalne w tym przepisie.) Wyjmij z piekarnika i umieść patelnię na drucianym stojaku. Całkowicie ostudzić batoniki.
  6. Wyjąć batoniki wykorzystując papier pergaminowy po bokach. Pokroić na kwadraty.
  7. Resztki batonów przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 4 dni lub w lodówce do 10 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Zamrażać pokrojone batony w pojedynczych warstwach między arkuszami papieru pergaminowego w pojemniku nadającym się do zamrażania przez okres do 3 miesięcy. Rozmrażać przez noc w lodówce i doprowadzić do temperatury pokojowej przed rozpoczęciem korzystania.
  2. Suszone Figi: Istnieje wiele marek suszonych fig tam na zewnątrz. Używam i kocham markę o nazwie Sunny Fruit. Są to tureckie figi, które są często oznaczane jako Smyrna figi. Istnieją również suszone figi Black Mission, które nie są tak duże jak figi Smyrna. Możesz użyć obu tych odmian. W tym przepisie nie używaj świeżych fig. Suszone figi mogą być dość małe i wyschnięte lub możesz znaleźć pulchniejsze figi rehydratyzowane. Albo będzie działać tutaj, ponieważ jesteśmy gotowanie posiekane suszone figi do nadzienia.
  3. Dżem figowy: Czytelnicy pytali o użycie dżemu figowego. Nie testowałem go, aby być pewnym, ale nie widzę, dlaczego nie będzie działać zamiast domowego nadzienia. Będziesz potrzebował około 1 i 1/4 szklanki dżemu.
  4. Płatki owsiane: Najlepsze są całe płatki owsiane, ale w razie potrzeby możesz użyć szybkich płatków owsianych. Skorupa / polewa będzie po prostu trochę bardziej kruche. (Nie daj się skusić do zmniejszenia mąki, choć - może okazać się tłuste.) Użyj 1:1 zamiana z pełnych płatków owsianych do szybkich płatków owsianych.
  5. Substytucje: Aby uzyskać informacje o wszelkich zamiennikach, zobacz sekcję powyżej przepisu.
  6. Narzędzia specjalne (linki afiliacyjne): Kwadratowa patelnia do pieczenia | Robot kuchenny | szpatułka do lukru (do nadzienia)

Słowa kluczowe: owsiane figowe batoniki

Sally's Baking Addiction Recipe Emails

Zapisz się na email, aby otrzymywać powiadomienia jak tylko opublikuję nowy przepis!

Przepisy powiązane

  • Delikatne ciasteczkowe batoniki owsiane z rodzynkami
  • Waniliowe batoniki migdałowe
  • Batoniki owsiane z dyniową czekoladą
  • Batoniki czekoladowo-bananowe z masłem orzechowym


Popularne diety pudełkowe

Standard Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Odchudzająca Jest to typowa, deficytowa pudełkowa dieta redukcyjna, której celem jest zgubienie zbędnych kilogramów oraz zmniejszenie obwodów w kluczowych miejscach ciała w krótkim czasie. Zamów dietę
Sport Dieta pudełkowa dla sportowców to w pełni zbilansowany zestaw 5 lub 6 posiłków, uwzględniający zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko oraz węglowodany złożone. Zamów dietę
Wegetariańska Jest to dieta pudełkowa dla wszystkich tych, którzy pragną się smacznie i zdrowo odżywiać i nie mają potrzeby wnikliwego liczenia kalorii. Zamów dietę
Bezglutenowa Jest to specjalna dieta lecznicza dla osób cierpiących na choroby i dolegliwości glutenozależne, tj. celiakia, alergia, bądź nietolerancja na gluten. Zamów dietę
Bez laktory Jest formą leczenia dla osób, których organizm nie trawi zawartego w mleku cukru, czyli laktozy. Zamów dietę