Przejdź do przepisu
To są najlepsze dyniowe batoniki, jakie kiedykolwiek
jadłam. Mają niesamowity korzenny smak dyni i nie są tak lekkie i ciastowate, jak większość innych przepisów, które wypróbowałam. Zamiast tego są miękkie i solidne, co doskonale komponuje się z korzennym kremowym lukrem serowym na wierzchu!
Po najlepszym cieście dyniowym, jakie kiedykolwiek jadłam, podążam za najlepszymi dyniowymi batonami, jakie kiedykolwiek jadłam. Moje batony dyniowe i ciasto dyniowe różnią się od siebie, co omówię poniżej, i jestem dumna, że mogę podzielić się z Wami oboma tymi przepisami na moim blogu. Jeśli podoba Ci się moje ciasto dyniowe, będziesz FLIP dla tych dyniowych barów też.
To są najlepsze dyniowe bary, jakie kiedykolwiek jadłam.
A oto dlaczego:
- Wielki smak dyni
- Obficie przyprawione przyprawami do ciasta dyniowego
- Słodzone brązowym cukrem
- Miękkie, ale wytrzymałe (tak jak moje miękkie ciasteczka dyniowe)
- Super wilgotne
- Ciastowate, ale nie tak ciastowate jak inne - nie potrzeba widelca!
- Wykończone kremowym serowym lukrem z przyprawami
- ...i posypką!
Czy dyniowe bary i ciasto dyniowe są takie same?
Wyjaśnijmy to sobie od razu! Niektóre przepisy na batony dyniowe w zasadzie dają ciasto dyniowe. Jasne, batoniki są całkowicie pyszne, ale bardziej przypominają cienki i kruchy kawałek ciasta niż łatwy deser w formie batonika. Postanowiłam stworzyć coś nieco innego, ale nadal zachowującego korzystnie miękką i wilgotną konsystencję.
Właściwie zaczęłam od mojego przepisu na ciasto dyniowe, ponieważ, ponownie, jest ono moim ulubionym. Tutaj zmniejszymy ilość proszku do pieczenia, aby batoniki miały nieco mniejszą gęstość. Usuniemy również 1 jajko, ponieważ mniej jajek = mniej ciasta. I w końcu, zmniejszymy ilość cukru granulowanego i dodamy odrobinę syropu klonowego. Czysty płynny słodzik dodaje smaku, wilgoci i naprawdę daje tym batonom coś ekstra. (Zdecydowanie wyróżniają się one na tle innych przepisów).
Tak więc, tak, batoniki dyniowe i ciasto dyniowe mogą smakować tak samo. Skorzystaj z mojego przepisu, aby nieco je urozmaicić. Przy okazji, jeśli masz ochotę na ciasto dyniowe w formie batonika, oto moje batoniki z ciastem dyniowym. ????
Jak zrobić batoniki z dyni
- Wymieszaj razem suche składniki. Potrzebujesz mąki, proszku do pieczenia, sody oczyszczonej, mielonego cynamonu, przyprawy do ciasta dyniowego i soli.
- Ubij mokre składniki razem. Potrzebujesz olej roślinny lub roztopiony olej kokosowy, jajka, cukier brązowy, cukier granulowany, czysty syrop klonowy, 1 puszka puree z dyni i ekstrakt waniliowy. Przy okazji, uwielbiam, gdy przepisy używają całej puszki dyni. Tak wygodnie!
- Połącz wszystkie składniki i rozprowadź w formie do pieczenia o wymiarach 10×15 cali. Rozmiar blachy jest kluczowy dla ich tekstury. Wszystko, co mniejsze tworzy grube dyniowe batony, które smakują niemal identycznie jak ciasto dyniowe. Większa patelnia będzie zapowiadać cienkie i wiotkie batoniki.
- Piecz przez około 30 minut. Czas pieczenia może się różnić, więc obserwuj swój. Batoniki są gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta.
- Ostudź, a następnie zamroź.
Dobrą wiadomością jest to, że dostaniesz wiele użyć z tego konkretnego rozmiaru patelni. (Niedawno ją kupiłam i uwielbiam.) Użyj jej ponownie do rolady dyniowej, rolady z ciasta szampańskiego i szarlotki.
Wskazówka dla piekarza:
Kilka grudek w cieście jest w porządku.
Polewa do batoników dyniowych
Te dyniowe batoniki możesz pozostawić zupełnie gładkie lub nawet posypać odrobiną cukru pudru. Nadal są wspaniałe bez specjalnej dekoracji na wierzchu! Ale, niestety, nigdy nie przepuszczam okazji do polania ich kremowym lukrem serowym. Aby nadać im nieco więcej polotu, dodaj do lukru przyprawę do ciasta dyniowego. Zdziwisz się, jak *odrobina* przyprawy może całkowicie odmienić lukier, czego dowodem jest mój cynamonowy kremowy lukier serowy.
Pikantny, kremowy, przyprawiony i słodki, ten kremowy serowy lukier jest idealnym partnerem dla naszych dyniowych batonów. Zmniejszyłam ilość masła w lukrze, aby (1) wyprodukować go mniej i (2) stworzyć gęstszy, mocniejszy lukier. Idealny do tych przenośnych batoników.
Udekorujmy!
Aby je wykończyć, udekoruj je świątecznymi posypkami lub nawet ozdobami z lukru dyniowego. Czyż nie są zabawne?! Ja użyłam Ah Maize-ing Twinkle Sprinkle Medley od Sweetapolita.
Batoniki dyniowe to absolutny klasyk i mam nadzieję, że sięgniecie po ten przepis następnym razem, gdy najdzie Was ochota na porcję! Ile głosów za całorocznym sezonem dyniowym?
PS:
Musisz spróbować moich pączków dyniowych w tym sezonie jesiennym też!
Drukuj
zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Najlepsze batoniki dyniowe jakie jadłam
★★★★★
4.8 z 62recenzji
-
Autorka: Sally
-
Czas przygotowania: 15 minut
-
Czas gotowania: 30
minut
-
Czas całkowity: 3 godziny
-
Plon: około 24 batony
-
Kategoria: Bary
-
Metody: Pieczenie
-
Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania
Przepis na szpilki
Opis
To są najlepsze dyniowe batoniki, jakie kiedykolwiek jadłam. Mają niesamowity korzenny smak dyni i nie są tak lekkie i ciastowate jak większość innych przepisów, które wypróbowałam. Zamiast tego są miękkie i solidne, co doskonale komponuje się z korzennym kremowym lukrem serowym na wierzchu!
Składniki
- 2 filiżanki (250g) mąki uniwersalnej
(łyżka i wyrównana)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego*
- 1 filiżanka (240ml) oleju roślinnego*
- 3 duże jajka
- 1 filiżanka (200g) pakowanego jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1/3 szklanki (65g) cukru granulowanego
- 2 łyżki stołowe (30ml) czystego syropu klonowego
- 1 (15 uncji) puszka puree z dyni*
- 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
Kremowy lukier serowy
- 8 uncji(224g) pełnotłustego sera śmietankowego
, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 1/4 fil iżanki (60g) niesolonego masła
, zmiękczonego do temperatury pokojowej
- 3 filiżanki(360g) cukier puder
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu z wanilii
- 1/4 łyżeczki przyprawy do ciasta dyniowego
- 1/8 łyżeczki soli
- opcjonalnie:
posypka do dekoracji
Instrukcje
- Rozgrzejemy piekarnik do 350°F (177°C) i natłuścimy formę do pieczenia o wymiarach 10×15 cali. Można też wyłożyć blachę papierem pergaminowym z takim nawisem po bokach, aby łatwo było wyjąć batony (w całości).
- Ubij mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, cynamon i przyprawę do ciasta dyniowego razem w dużej misce. Odstaw na bok. Ubij olej, jajka, brązowy cukier, cukier granulowany, syrop klonowy, dynię i ekstrakt waniliowy razem, aż do połączenia. Wlać mokre składniki do suchych składników i użyć miksera lub trzepaczki, aż do całkowitego połączenia. Ciasto będzie gęste.
- Rozłóż ciasto na przygotowaną patelnię. Piec przez 28-35 minut. Czas pieczenia jest różny, więc obserwuj swój. Batoniki są gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Jeśli zauważysz, że wierzch lub brzegi batonów brązowieją zbyt szybko, przykryj je luźno folią aluminiową.
- Wyjmij batoniki z piekarnika i umieść je na drucianym stojaku. Ostudź batoniki całkowicie. (Po około 45 minutach chłodzenia, możesz umieścić batony w lodówce, aby przyspieszyć proces studzenia)!
- Zrobić lukier:
W dużej misce za pomocą ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij serek śmietankowy i masło razem na wysokiej prędkości, aż będą gładkie i kremowe. Dodaj cukier puder, wanilię, przyprawę do ciasta dyniowego i sól. Ubijaj na niskiej prędkości przez 30 sekund, a następnie przełącz na wysoką prędkość i ubijaj przez 2 minuty. Jeśli chcesz, aby lukier był nieco gęstszy, dodaj dodatkowe 1/4 szklanki cukru pudru. Rozprowadź lukier na ostudzonych batonikach. Aby ułatwić "ustawienie" lukru, odstaw do lodówki na 30 minut przed pokrojeniem i podaniem. Dzięki temu krojenie będzie łatwiejsze i mniej niechlujne.
- Smacznego z widelcem lub bez, ale zdecydowanie weź serwetkę!
- Resztki batonów szczelnie przykryj i przechowuj w lodówce do 5 dni. Jeśli pominąłeś lukrowanie, przykryj i przechowuj zwykłe batoniki dyniowe w temperaturze pokojowej do 3 dni lub w lodówce do 1 tygodnia.
Uwagi
- Instrukcja przygotowania:
Przygotować przepis do kroku 4. Przykryć schłodzone bary szczelnie i przechowywać w lodówce do 2 dni lub zamrozić do 3 miesięcy. Można pokroić bary i zamrozić w dużym pojemniku zamrażarki, zbyt. Doprowadzić do temperatury pokojowej, zrobić lukier, polać lukrem i podawać. Lukrowane batoniki również dobrze się mrożą, nawet do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce, a następnie doprowadź do temperatury pokojowej lub podawaj na zimno.
- Specjalne narzędzia:
Mikser ręczny KitchenAid | Szklane miski do mieszania | Patelnia do pieczenia 10×15 cali | Szpatułka do lukru | Dekoracje z lukru dyniowego.
- Wyłożenie patelni:
Możesz wyłożyć patelnię do pieczenia papierem pergaminowym, aby łatwo wyjąć batony w całości. Lub możesz po prostu nasmarować patelnię. Po całkowitym ostygnięciu, można (bardzo ostrożnie!!) wsunąć kilka cienkich szpatułek pod bary i podnieść, aby umieścić na desce do krojenia, aby pokroić. Możesz też po prostu pokroić je na patelni.
- Przyprawy:
Zamiast przygotowanej przyprawy do ciasta dyniowego, możesz użyć po 1/2 łyżeczki w batonach: mielonej gałki muszkatołowej, mielonych goździków, mielonego ziela angielskiego i mielonego imbiru. W lukrze, użyj szczyptę każdego z nich, plus szczypta cynamonu też.
- Olej:
Zamiast 1 filiżanki oleju, spróbuj 1/2 filiżanki (90g) niesłodzonego sosu jabłkowego i 1/2 (120ml) filiżanki oleju. Bary są tak samo wilgotne. Olej roślinny jest najlepszy, ale roztopiony olej kokosowy działa zbyt.
- Dynia:
Zdecydowanie polecam używanie puszkowanego puree dyniowego nad domowym w tym przepisie, chociaż 2 filiżanki domowej roboty byłyby w porządku w szczypcie. Znalazłem smak lepiej z puszki. Wolę Libby's marki.
Słowa kluczowe:
batoniki dyniowe
Przepisy powiązane
-
Batoniki dyniowe z kremem Streusel
-
Łatwe batoniki z dyniowym ciastem
-
Rozjaśnione batoniki z dyni z przyprawami
-
Batoniki z dyniowym streusel