Najlepsze ciasto waniliowe, jakie kiedykolwiek jadłam

image
Przejdź do przepisu

Dzięki wyjątkowemu waniliowemu smakowi, miękkiemu jak poduszka miękiszowi i kremowemu waniliowemu kremowi maślanemu, jest to naprawdę najlepsze ciasto wan

iliowe, jakie kiedykolwiek jadłam. I gwarantuję, że po jednym kęsie zgodzisz się z tym stwierdzeniem.

Wśród wszystkich przepisów na ciasta na mojej stronie, jest pewien rażący brak. Jest biały tort z nieskazitelnie miękkim miękiszem, waniliowy naked cake z aromatycznym ciasnym miękiszem i tort w szachownicę z kapryśnym wzorem.

A co powiecie na klasyczny 9-calowy tort waniliowy oblany waniliowym kremem? Mam już domowe babeczki waniliowe i 6-calowy tort waniliowy pokryty kremem. Teraz, w całej swojej koronnej chwale (i po wielu katastrofach związanych z testowaniem przepisów), przedstawiam Wam tortową perfekcję:

To najlepsze ciasto waniliowe, jakie kiedykolwiek jadłam.

Co sprawia, że jest to najlepsze ciasto waniliowe?

Policzmy sposoby!

  1. Miękki, lekki miękisz z mąki tortowej
  2. Puszyste dzięki dodatkowi białek
  3. Maślany i ciastowaty dzięki kremowemu masłu
  4. Wilgotne dzięki jajkom i maślance
  5. Dodatkowy aromat z czystego ekstraktu waniliowego

Nie wspominając już o jego wszechstronności:

To ciasto waniliowe jest wystarczająco mocne, aby uzyskać kształtne torty, torty piętrowe (zobacz niewielką wariację w moim przepisie na domowy tort weselny) i pięknie trzyma się pod pomadą. Użyj tego ciasta do babeczek waniliowych, tortu Bundt, a nawet tortu piñata. Jest wystarczająco eleganckie na uroczystość weselną, ale też wystarczająco skromne na duży rodzinny obiad.

Co kryje się za przepisem na ciasto waniliowe?

Po latach sukcesów i porażek w pieczeniu ciast, jestem przekonana do tego domowego ciasta waniliowego. Podczas testowania przepisu, połączyłam mój przepis na ciasto białe i przepis na ciasto nagie. Są to dwa ulubione ciasta czytelników i wiedziałam, że będą najlepszym punktem wyjścia. Na początku było za dużo jajek i szybko przekonałam się, że przesiewanie mąki tortowej NIE robi żadnych przysług.

Potrzebujesz następujących składników mocy:

  1. Mąka tortowa: Jeśli chcesz uzyskać puszyste i miękkie ciasto waniliowe w stylu piekarniczym, mąka tortowa jest sekretem. Ciasto będzie gęstsze i cięższe przy użyciu mąki uniwersalnej.
  2. Jajka i 2 dodatkowe białka: 3 całe jajka zapewniają strukturę, wilgoć i bogactwo. 2 dodatkowe białka sprawią, że ciasto będzie lekkie i zwiewne. Nie zalecam używania 4 całych jajek; trzymaj się kombinacji 3 jajka i 2 białka.
  3. Proszek do pieczenia i soda oczyszczona: Używaj obu. Pamiętasz dlaczego? Użycie wystarczającej ilości proszku do pieczenia, aby nadać tym warstwom wysokość, dało ciastu gorzki posmak. Soda oczyszczona pozwala nam użyć mniej proszku do pieczenia.
  4. Maślanka: Maślanka jest kwaśnym składnikiem, a soda oczyszczona wymaga kwasu, aby działać. Plus maślanka daje EXTRA wilgotny miękisz ciasta. Patrz uwaga o przepisie na alternatywę.

Dla bardziej wyrazistego smaku wanilii, użyj domowego ekstraktu waniliowego. (Co za zabawny prezent DIY!) To waniliowe ciasto jest umiarkowanie gęste i idealnie pasuje do 3 9-calowych tortownic. W rzeczywistości używamy tego samego ciasta do przygotowania ciasta snickerdoodle.

Czy wiesz jak wyrównać ciasto?

Pozwól, że Ci pomogę. To naprawdę proste. Możesz użyć wymyślnej poziomicy do ciasta, ale ja używam ząbkowanego noża. Ostrożnie odetnij czubek schłodzonych warstw ciasta, tworząc płaską powierzchnię. Wyrównywanie tortów nie wymaga linijki, talentu ani żadnych równań matematycznych. Zamiast tego, wystarczy użyć oczu, rąk i noża.

Wyrównanie warstw ciasta to obietnica prostego i solidnego tortu.

Ile lukru między warstwami tortu?

Zawsze oceniam ilość lukru pomiędzy warstwami tortu na oko, ale zmierzyłam go podczas dekorowania tego tortu. Z podanego poniżej przepisu na krem waniliowy wychodzi około 6 szklanek lukru. Zalecam użycie około 1,5 szklanki kremu na każdą warstwę tortu i zarezerwowanie ostatnich 3 szklanek na zewnątrz tortu.

Inspiracja do dekoracji tortu:

Aby uzyskać prosty wygląd, trzymaj się waniliowego kremu maślanego, świeżych jagód i gałązek mięty. Możesz również udekorować tort kremem czekoladowym (polecam tę ilość), tęczową posypką, a nawet pięknymi kwiatami z kremu maślanego.

Domowe Ciasto Waniliowe Porady Sukcesu

Ucz się na moich błędach i upiecz najlepsze ciasto już przy pierwszej próbie!

  1. Postępuj ściśle według przepisu. Użyj każdego z wymienionych składników.
  2. Używaj składników o temperaturze pokojowej. Ciasto miesza się równomiernie, gdy wszystkie składniki ciasta mają mniej więcej tę samą temperaturę. Zmniejsza to również ryzyko przesadzenia z mieszaniem i zbytniego przypieczenia. Rozłóż składniki na 1 godzinę przed rozpoczęciem pieczenia. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.
  3. Wyłóż tortownice pergaminem. Umieść tortownicę na dużym arkuszu papieru pergaminowego. Obrysuj ołówkiem dno tortownicy. Potnij papier pergaminowy na okrągłe kawałki. Posmarować patelnię i papier pergaminowy. Okrągłe kawałki papieru pergaminowego gwarantują bezproblemowe wyjęcie z tortownicy, ponieważ ciasto wyślizguje się z niej.
  4. Całkowicie ostudzić warstwy ciasta. Próbowałam już iść na skróty, składając tort z częściowo ciepłych warstw ciasta. Cóż, lukier całkowicie się roztopił i spowodował, że cały tort się zapadł. Upewnij się, że każda warstwa jest chłodna - schłodź lub zamroź warstwy, jeśli musisz!
  5. Chłodzenie udekorowanego tortu. Po oblaniu tortu lukrem, umieść go w lodówce na co najmniej 1 godzinę. Jest to opcjonalne, ale dzięki temu lukier i warstwy tortu się utrwalą. Uzyskasz piękne, czyste plastry, ponieważ okruchy są chłodne i zwarte.

Świetna lektura:

Check out Tessa's Top 10 Best Layer Cake Tips.

Znalezienie idealnego przepisu na ciasto waniliowe wymaga świętowania. Na szczęście mamy ciasto!!!

Więcej przepisów na klasyczne ciasta

  • Ciasto czekoladowe
  • Ciasto dyniowe
  • Ciasto Red Velvet
  • Ciasto waniliowe
  • Ciasto marchewkowe
  • Ciasto Bananowe
  • Ciasto Żółte

A oto mój udoskonalony przepis na babeczki waniliowe.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Najlepszy tort waniliowy

4,9 z 351 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 35 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 4 godziny
  • Plon: 12-14 porcji
  • Kategoria: Deser
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Dzięki wspaniałemu waniliowemu smakowi, miękkiemu jak poduszka miękiszowi i kremowemu waniliowemu kremowi maślanemu, jest to naprawdę najlepsze ciasto waniliowe, jakie kiedykolwiek jadłam. Upewnij się, że zapoznałeś się z przepisem i uwagami przed rozpoczęciem pieczenia. Ten przepis daje około 8 filiżanek ciasta, co jest pomocne, jeśli potrzebujesz tego ciasta do różnych foremek i konwersji.


Składniki

  • 3 i 2/3 szklanki(433g) mąki tortowej (łyżka i wyrównana)
  • 1 łyżeczka sól
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soda oczyszczona
  • 1 i 1/2 szklanki(345g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 2 fil iżanki (400g) granulowanego cukru
  • 3 duże jajka + 2 dodatkowe białka, w temperaturze pokojowej*.
  • 1 łyżka stołowa czystego ekstraktu waniliowego (tak, łyżka!)
  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) maślanki, w temperaturze pokojowej*.

Waniliowy krem maślany

  • 1 i 1/2 szklanki (345g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 5 i 1/2 szklanki (650g) cukru pudru
  • 1/3 szkl anki (80ml) mleka pełnego lub gęstej śmietany
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/8 łyżeczki sól

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzejemy do 350°F (177°C). Nasmarować trzy 9-calowe tortownice, wyłożyć papierem pergaminowym, a następnie nasmarować papier pergaminowy. Papier pergaminowy pomoże ciastu płynnie odchodzić od foremek.
  2. Przygotować ciasto: Ubij razem mąkę tortową, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Odłóż na bok.
  3. Używając miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier razem na wysokich obrotach, aż będą gładkie i kremowe, około 3 minuty. Zeskrobać boki i dno miski gumową szpatułką, jeśli trzeba. Wbić 3 jajka, 2 białka i ekstrakt waniliowy, ubijać na wysokich obrotach do połączenia, około 2 minut. (Mieszanina będzie wyglądała na zsiadłą, ponieważ płyn z jajek połączył się z masłem). W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem na niskich obrotach, dodaj suche składniki, aż do ich połączenia. Z mikserem nadal pracującym na niskich obrotach, wlej maślankę i mieszaj tylko do połączenia. Możesz potrzebować ubić wszystko ręcznie, aby upewnić się, że nie ma grudek na dnie miski. Ciasto będzie lekko gęste.
  4. Wlej ciasto równomiernie do tortownic. W razie potrzeby zważ je, aby zapewnić dokładność. Piecz przez około 23-26 minut lub do momentu, aż ciastka będą upieczone do końca. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, wbij wykałaczkę w środek ciasta. Jeśli wyjdzie czysta, to znaczy, że ciasto jest gotowe. Pozostaw ciastka do całkowitego ostygnięcia na patelni ustawionej na drucianym stojaku. Ciasta muszą być całkowicie chłodne przed lukrowaniem i składaniem.
  5. Przygotuj lukier: W dużej misce za pomocą ręcznego miksera lub miksera stojącego wyposażonego w trzepaczkę lub łopatkę, ubij masło na średniej prędkości, aż będzie kremowe, około 2 minuty. Dodaj cukier puder, mleko, ekstrakt waniliowy i sól, mieszając na niskich obrotach. Zwiększ prędkość do wysokiej i ubijaj przez 2 minuty. Dodaj więcej cukru pudru, jeśli lukier jest zbyt rzadki, więcej mleka, jeśli lukier jest zbyt gęsty, lub dodatkową szczyptę soli, jeśli lukier jest zbyt słodki.
  6. Zmontuj i udekoruj: Używając dużego ząbkowanego noża, odkrój cienką warstwę z wierzchów ciastek, aby stworzyć płaską powierzchnię. Odrzuć (lub pokrusz na lody!). Umieść 1 warstwę ciasta na stojaku, talerzu do tortów lub talerzu do serwowania. Równomiernie pokryj wierzch około 1 i 1/2 szklanki lukru. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę ciasta i równomiernie pokryć wierzch około 1 i 1/2 szklanki lukru. Na wierzchu położyć trzecią warstwę ciasta. Pozostały lukier rozprowadzić po całej powierzchni i bokach. Do nakładania lukru używam i polecam szpatułkę do lukru.
  7. Przed pokrojeniem ciasto odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Dzięki temu ciasto utrzyma swój kształt podczas krojenia.
  8. Resztki ciasta szczelnie przykryć i przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Warstwy ciasta można upiec, ostudzić i szczelnie przykryć na noc w temperaturze pokojowej. Podobnie, lukier może być przygotowany, a następnie przykryty i schłodzony przez noc w lodówce. Pozwól lukrowi siedzieć w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękł przez 10 minut przed złożeniem i polaniem lukrem. Ciasto z lukrem lub nielukrowane warstwy ciasta można zamrozić do 2-3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej przed dekorowaniem/ podawaniem. Zobacz jak zamrażać torty, aby uzyskać szczegółowe instrukcje.
  2. Ciasto 9×13 cali: Polecam użyć zamiast niego mojego ciasta na białe ciasto. Oba używają podobnych składników i dają pysznie lekkie ciasto waniliowe. Zobacz uwagi do przepisu na wersję 9×13 cali.
  3. Ciasto 2-warstwowe: Polecam użyć zamiast niego mojego dwuwarstwowego ciasta na biały tort. Oba używają podobnych składników i produkują pysznie lekkie ciasto waniliowe.
  4. Ciasto Bundt: To ciasto waniliowe będzie pasować do 10-kubkowego lub większego bundtowego naczynia. Nie jestem pewien dokładnego czasu pieczenia (prawdopodobnie około godziny), ale użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Ta sama temperatura piekarnika.
  5. Babeczki: Wypełnij foremki do babeczek 2/3 do pełna. Piecz w temperaturze 350°F (177°C) przez 19-21 minut. Z tego wychodzi około 3 tuziny. Możesz też wypróbować mój przepis na babeczki waniliowe.
  6. Mąka tortowa: Aby uniknąć suchego smaku ciasta, upewnij się, że łyżka i wyrównanie mąki lub ważenia go. Dla najlepszych rezultatów, zdecydowanie polecam mąkę tortową. Można ją znaleźć w alei do pieczenia i mam wiele innych przepisów z jej użyciem. Zazwyczaj domowej roboty substytut mąki tortowej działa, ale ten przepis używa o wiele za dużo mąki tortowej i domowej roboty substytut nie jest idealny.
  7. Jajka: 3 całe jajka zapewniają strukturę, wilgoć i bogactwo. 2 dodatkowe białka jaj sprawiają, że ciasto jest lekkie i zwiewne. Nie polecam używania 4 całych jajek; trzymaj się kombinacji 3 jajka i 2 białka. Tutaj znajdziesz przepisy z wykorzystaniem resztek żółtek.
  8. Maślanka: Jeśli nie masz maślanki, możesz zrobić DIY substytut kwaśnego mleka. Dodaj 2 łyżeczki białego octu lub soku z cytryny do kubka do odmierzania płynów. Następnie do tej samej miarki dodaj tyle mleka pełnego, aby uzyskać 1 i 1/2 szklanki. (Na wszelki wypadek, mleko o niższej zawartości tłuszczu lub mleko bez zawartości nabiału może zastąpić kwaśne mleko, ale ciasto nie będzie tak wilgotne i bogate w smaku). Wymieszaj całość i odstaw na 5 minut. Domowej roboty "maślanka" będzie nieco zsiadła i gotowa do użycia w przepisie.
  9. Dlaczego wszystko jest w temperaturze pokojowej? Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.
  10. Chcesz zamiast tego uzyskać lukier czekoladowy?: Polecam przepis/ilośćlukru czekoladowego, którego używam do ciasta Piñata.
  11. Ciasto Posypka: Aby zrobić ciasto z posypką, złóż około 3/4 filiżanki (120g) posypek do ciasta. Unikaj nonpareils (małe kulki), które mają tendencję do krwawienia ich koloru.

Słowa kluczowe: ciasto, ciasto waniliowe, lukier waniliowy, pieczenie, tort urodzinowy

Przepisy powiązane

  • Waniliowy tort bezowy
  • Ulubione Białe Ciasto
  • Tort w szachownicę + Video
  • Tort warstwowy Funfetti

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły