Najlepsze burgery z czarnej fasoli, jakie kiedykolwiek jadłem

image
Przejdź do przepisu

Zarówno domowe, restauracyjne, jak i kupione w sklepie, to najlepsze burgery z czarnej fasoli, jakie kiedykolwiek próbowałem. Dzięki wspaniałym opiniom testerów smaku z całego świata, jestem przekonany, że będziesz zadowolony z tego przepisu na burgery z czarnej fasoli. Są duże, grube, obfite i aromatyczne. Sztuką jest częściowe wysuszenie czarnej fasoli, aby burgery nie były mięsiste. Grilluj lub upiecz burgery z czarnej fasoli i delektuj się nimi na bułce, bez dodatków lub z sałatką.

Kilka tygodni temu zrobiłem partię tego, co uważam za najlepsze burgery z czarnej fasoli w historii. Albo przynajmniej najlepsze burgery z czarnej fasoli, jakie kiedykolwiek jadłam. Były one wielkim hitem wśród rodziny. Nie mogliśmy uwierzyć w ich obfitą konsystencję, niesamowity smak i ogólną łatwość przygotowania. Spodziewałem się dobrego, ale nie aż tak dobrego.

Te burgery z czarnej fasoli są:

  • łatwy
  • zdrowy
  • obfity
  • satysfakcjonujące
  • duży + gruby
  • zwarty
  • garlicky
  • soczysty
  • pikantny
  • NIE MIĘKKI

Czuję potrzebę, aby krzyczeć, że te burgery z czarnej fasoli niemięsiste, co jest jednym z powszechnych problemów z domowymi burgerami z czarnej fasoli. Z drugiej strony, te burgery z czarnej fasoli niekruche

albo. Pięknie trzymają swój kształt!

Szybki film instruktażowy

Jak zrobić moje najlepsze burgery z czarnej fasoli

Pełny przepis do wydrukowania znajduje się poniżej, ale przejdźmy przez niego szybko, abyś zrozumiał każdy krok zanim zaczniesz.

  • Częściowo wysusz czarną fasolę. Nauczyłem się tego od Serious Eats. Rozłóż czarną fasolę z puszki na wyłożonej papierze do pieczenia i piecz przez około 15 minut. Dzięki temu burgery z czarnej fasoli nie będą smakować jak grzyb.
  • Podczas gdy czarna fasola jest w piekarniku, podsmaż razem czosnek, cebulę i paprykę. To będzie baza smakowa całego burgera. Upewnij się, że wyczyścisz czosnek, cebulę i paprykę, gdy będą gotowe - nie chcesz, aby wilgoć znalazła się w burgerze z czarnej fasoli.
  • Robot kuchenny lub widelec! Twój wybór. Niezależnie od tego, co wybierzesz, upewnij się, że nie zmiażdżysz całkowicie czarnej fasoli. Chcemy uzyskać nieporęczną i satysfakcjonującą teksturę. Większe kawałki fasoli to najlepsza część!
  • SMAK. Burger z czarnej fasoli byłby po prostu plackiem z fasoli, gdybyśmy nie dodali do niego odrobiny pikanterii. Kombinacja smażonego czosnku, cebuli i papryki to świetny początek, ale odrobina kminu, sosu worcestershire, wędzonej papryki, sera feta i papryczki chili zamienia czarną fasolę w NAJLEPSZEGO burgera z czarnej fasoli.

Teraz porozmawiajmy o segregatorach.

I to nie takich, które przynosi się do szkoły. Jak burgery z czarnej fasoli utrzymują swój kształt?

  • Bułka tarta. Użyłam bezglutenowej bułki tartej, aby burgery były GF, ale każda bułka tarta jest świetna. Możesz użyć pokruszonych krakersów, mąki migdałowej lub nawet mąki owsianej.
  • Ketchup. Uwielbiam ketchup, więc im więcej tym weselej, ale potrzebujesz tylko 2 łyżki stołowe. Jakiś rodzaj przyprawy jest potrzebny, aby burgery trzymały swój kształt. Zamiast ketchupu, spróbuj majonezu lub sosu BBQ. (W drugiej partii użyłam pikantnego sosu BBQ i burgery były niesamowite).
  • 2 jajka. Najlepsze spoiwo do burgerów, jakie znajdziecie.

Wszystkie te rzeczy, plus upieczona czarna fasola, trafiają do jednej dużej miski. Lekko rozgnieć to wszystko widelcem, żeby się połączyło. To jest zbyt proste.

Jak uformować i ugotować burgery z czarnej fasoli

Uformuj burgery z czarnej fasoli jakkolwiek duże lub małe chcesz, pamiętając, że im większe, tym bardziej nierówno się ugotują. Z tego, co sprawdziłam, najlepszy wynik to około 1/3 szklanki mieszanki.

Burgery można upiec lub zgrillować - instrukcje dotyczące obu sposobów znajdują się w przepisie do wydrukowania poniżej. Możesz również przygotować burgery z wyprzedzeniem i zamrozić, co też uczyniłam na czas naszej podróży. Ułóż je na papierze pergaminowym w pojemniku do zamrażania lub w torbie zamykanej na zamek błyskawiczny. Możesz nawet upiec/grillować zamrożone burgery, jeśli zapomnisz je rozmrozić.

Na lekki lunch, pomiń bułkę i zjedz na sałatce. Aby kolacja była naprawdę imponująca, zacznij kreatywnie dobierać dodatki: puree z awokado + karmelizowana cebula, ser pepper jack + pikantna musztarda + słodkie pikle, ziołowy kozi ser + pieczona czerwona papryka, sriracha + pieczarki, mozzarella + pesto, salsa kukurydziana + ser cheddar, a nawet guacamole z mango.

Kiedy robiłam je w miniony weekend, nałożyłam na nie burgery z czarnej fasoli z sosem BBQ, serem szwajcarskim i grillowanym ananasem. Najlepsza rzecz, jaką jadłem przez cały tydzień. A mój tydzień zawierał s'mores zrobione z kubków masła orzechowego. WIĘC TO JEST DOBRY BURGER.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Najlepsze burgery z czarnej fasoli jakie kiedykolwiek jadłam

4,9 z 422 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 30 min.
  • Czas gotowania: 15 minut
  • Całkowity czas: 45 minut
  • Plon: 6-7 hamburgerów
  • Kategoria: Kolacja
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Domowe, restauracyjne i kupione w sklepie - to najlepsze burgery z czarnej fasoli, jakie kiedykolwiek próbowałam. Te burgery nie są wegańskie ani wegetariańskie. (Dzięki wspaniałym opiniom testerów smaku z całego świata, jestem pewna, że będziesz zadowolony z tego przepisu na burgery z czarnej fasoli!


Składniki

  • 2 (14 uncji) puszki czarnej fasoli, odsączone, opłukane i osuszone
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwekextra virgin
  • 3/4 filiżanki drobno posiekanej papryki(1/2 papryki)
  • 1 fil iżanka drobno posiekanej żółtej cebuli (1/2 dużej cebuli)
  • 3 ząbki czosnku, zmielone (około 1 łyżka stołowa)
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnek w proszku
  • 1/4 łyżeczki wędzona papryka
  • 1/2 szklanki bułki tartej lub mąki owsianej
  • 1/2 szkl anki sera feta (pomiń, jeśli jest wegański)
  • 2 duże jajka (patrz uwaga dla wegańskich zamienników)
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (patrz uwaga dla wersji wegańskiej i wegetariańskiej)
  • 2 łyżki ketchupu, majonezu lubsosu BBQ
  • szczypta soli + pieprz

Instrukcje

  1. Rozgrzać piekarnik do 325°F (163°C). Fasolę rozłożyć równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec przez 15 minut, aż lekko wyschnie.
  2. W międzyczasie na średnim ogniu podsmażymy oliwę, pokrojoną paprykę, cebulę i czosnek, aż papryka i cebula będą miękkie, około 5-6 minut. Delikatnie usuń część wilgoci. Umieść w dużej misce lub w robocie kuchennym z pozostałymi składnikami (kminek, chili w proszku, czosnek w proszku, wędzona papryka, bułka tarta, ser, jajka, worcestershire, ketchup, sól i pieprz). Wymieszaj lub zmiksuj wszystko razem, a następnie dodaj czarną fasolę. Rozgnieć widelcem lub zmiksuj pulsacyjnie, pozostawiając kilka większych kawałków fasoli.
  3. Uformuj w placki - około 1/3 szklanki mieszanki w każdym.
  4. Do pieczenia: Umieść patties na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i piecz w temperaturze 375°F (191°C) przez 10 minut z każdej strony, łącznie 20 minut. Do grillowania: Umieść patties na natłuszczonej folii aluminiowej i grilluj 8 minut z każdej strony. Temperatura podgrzewania jest kwestią osobistych preferencji, ponieważ wszystkie grille różnią się od siebie. Ogólnie rzecz biorąc, burgery z czarnej fasoli powinny być grillowane na średnio-wysokim ogniu około 350°F (177°C) - 400°F (204°C).
  5. Podawać z ulubionymi dodatkami. Resztki przechowywać w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania: Ugotowane lub nieugotowane burgery z czarnej fasoli zamrozić w cudowny sposób na okres do 3 miesięcy. Układać między papierem pergaminowym w pojemniku zamrażarki lub zapinanej na zamek torbie. Rozmrażaj w lodówce i odgrzewaj według własnego uznania lub, jeśli nie gotujesz, gotuj zgodnie z instrukcjami. Jeśli chcesz, możesz pominąć rozmrażanie i ponownie podgrzać / gotować z zamrożonych przez dodatkowe kilka minut.
  2. Wegański i wegetariański: Sos Worcestershire nie jest wegański ani wegetariański. Dla wegetariańskich burgerów, pomiń go lub zastąp ulubioną przyprawą wegetariańską, np. sosem BBQ. Dla wegańskich burgerów, dokonaj następujących 3 zmian - (1) pomiń sos Worcestershire lub zastąp go swoją ulubioną wegańską przyprawą np. sosem BBQ, (2) pomiń ser, i (3) zastąp jajka 1/3 szklanki puree ze słodkich ziemniaków.

Słowa kluczowe: czarna fasola, burgery z czarnej fasoli

Przepisy powiązane

  • Ciasto Czarnoleśne
  • Kremowa zapiekanka z zielonej fasolki od podstaw
  • Biało-czarne ciasteczka
  • Mój ulubiony przepis na chleb bananowy

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły