Muffiny jabłkowo-cynamonowe

image
Przejdź do przepisu

Te jabłkowo-cynamonowe muffiny

rozpoczynają się od łatwego ciasta na muffiny, które jest doprawione cynamonem, brązowym cukrem i mnóstwem soczystych jabłek. Korzystamy z tego samego przepisu bazowego, gdy przygotowujemy muffiny z jagodami, ponieważ proste ciasto daje wilgotne, miękkie i ciastowate muffiny z wysokimi czubkami. Są one zawsze ulubione! Ciesz się muffinami bez dodatków lub posyp je kruszonką przed pieczeniem i polej gładkim lukrem waniliowym przed podaniem. Jeśli uwielbiasz jabłkowy chleb cynamonowy, te muffiny z pewnością przypadną Ci do gustu!

Te jabłkowe muffiny z kruszonką są ulubieńcem czytelników i moim osobistym, odkąd opublikowałam ten przepis w 2014 roku.

Opowiedz mi o tych jabłkowo-cynamonowych muffinkach

  • Smak: Są to maślane muffiny, w których jabłkowo-cynamonowe smaki biorą górę. To zawsze rozczarowujące, gdy wgryzasz się w muffina i nie ma w nim prawie żadnych "rzeczy" takich jak borówki, wiórki czekoladowe itp. Dzisiaj użyjemy dodatkowych jabłek, więc dostaniesz pyszne owoce w prawie każdym kęsie. Jeśli szukasz przepisu na jesienny wypiek, w którym jabłka błyszczą, ten przepis jest strzałem w dziesiątkę!
  • Tekstura: Jabłkowo-cynamonowe muffiny są wilgotne, ponieważ do ciasta dodajemy jogurt (lub kwaśną śmietanę). A ponieważ zaczynamy od śmietany z masłem i cukrem, muffiny są miękkie, lekkie i ciasteczkowe jak babeczki. Nie przeładowujemy ciasta mlekiem (używamy tylko 1/4 szklanki (60ml)), więc nadal mamy lekko gęstą konsystencję. Lubię opisywać te muffiny jako posiadające idealną harmonijną równowagę pomiędzy miękkością i gęstością!
  • Łatwość: Kategoryzuję ten przepis jako przepis dla początkujących, ponieważ używasz prostych składników i łatwych metod mieszania. Elektryczny mikser jest kluczem do ubijania śmietany z masłem i cukrem, a jeśli zdecydujesz się dodać lukier, potrzebujesz tylko trzepaczki. Niektóre polewy kruche wymagają zimnego masła i noża do ciast, ale my używamy tu roztopionego masła, więc wystarczy widelec. Proste! Wszystkie użyte składniki to podstawowe produkty do pieczenia, więc nie ma tu nic nowego ani trudnego. Dodatkowo masz swobodę w wyborze jogurtu i mleka, w zależności od tego, co jest dla Ciebie wygodne. Uwielbiam proste przepisy, które dają niezmiennie pyszne rezultaty i wiem, że Ty też to doceniasz!

Dlaczego ten przepis na muffiny jabłkowo-cynamonowe się sprawdza

Dzisiejszy przepis na muffiny wykorzystuje moje ciasto na muffiny z gwiazdami. To ciasto może być użyte do stworzenia nieskończonej ilości muffinów. Zobaczysz je ponownie w moich muffinach z jagodami, muffinach z brzoskwiniami, muffinach pomarańczowych z żurawiną i wielu innych. W rzeczywistości, to "Mistrzowskie Ciasto Muffinkowe" stało się takim hitem wśród czytelników, że stworzyłam osobną stronę poświęconą wszystkim jego możliwościom: 1 Muffin Batter for Infinite Muffin Recipes. Zaczyna się od podstawowych suchych składników, takich jak mąka, proszek do pieczenia + soda i sól. Częściej niż zwykle dodaję do nich mielony cynamon i zobaczycie jego dodatek w dzisiejszej wersji jabłkowo-cynamonowej. Mokre składniki są równie proste - masło śmietankowe z cukrami, do tego 2 jajka, ekstrakt waniliowy, kwaśna śmietana/jogurt i mleko. Używam albo zwykłego greckiego jogurtu albo kwaśnej śmietany w zależności od tego, co mam i to samo dotyczy mleka. Użyj pełnego mleka, 1%, mleka migdałowego, maślanki, mleka owsianego itp. Zrobiłam te muffiny chyba z 1000 razy z różnymi rodzajami mleka i zaufaj mi, wszystkie działają!

  • Przy okazji, jeśli jesteś miłośnikiem muffinów, możesz również polubić moje muffiny Bakery Style, które są gęstsze, mają duży rozmiar i wyraźnie zwarty miękisz.

Przegląd: Jak zrobić muffiny jabłkowo-cynamonowe

Lubię najpierw zrobić kruszonkę, aby była gotowa, gdy tylko ciasto się połączy. Polewa kruchego ciasta, choć z pewnością opcjonalna, łączy się ze składnikami, których używasz w cieście na muffiny - bardzo wygodne. (Jest to ta sama polewa, której używamy do muffinów brzoskwiniowych). Po tym, możesz obrać i pokroić jabłka na kawałki o wielkości około 1/2 cala. Na zdjęciu poniżej jest 1 filiżanka plus kilka kawałków z boku. Potrzebujesz 1 i 1/2 szklanki (około 165g), czyli około 2 średnich jabłek. Wrzuć jabłka do ciasta.

Jak stworzyć idealne, wysokie blaty muffinów

Przed pieczeniem wciśnij okruszki na wierzch każdej muffinki. Aby uzyskać wysokie blaty muffinów, należy postępować zgodnie z 3 wskazówkami:

  1. Upewnij się, że ciasto na muffiny jest grube. (Ta jest!)
  2. Wypełnij swoje foremki do muffinów/linery aż do samej góry ciastem.
  3. Piec muffiny przez 5 minut w początkowej wysokiej temperaturze, a następnie obniżyć ją.

Ta początkowa wysoka temperatura w piekarniku szybko podnosi wierzch muffinów. Gdy temperatura zostanie obniżona, środki muffinów upieką się. Polecam to w prawie wszystkich przepisach na muffiny.

I jeszcze jedna porada, zanim zaczniesz:

Najlepsze jabłka do muffinów jabłkowych

Jędrniejsze jabłka są idealne do pieczenia, więc unikaj miękkich, mączystych i mięsistych jabłek. Jeśli pieczesz przepis, który wymaga użycia wielu jabłek, taki jak szarlotka lub szarlotka z kruszonką, użyj mieszanki jabłek cierpkich i słodkich. Do tych jabłkowo-cynamonowych muffinów potrzeba tylko 1 lub 2 jabłek, dlatego dobrze jest użyć jabłek cierpkich, takich jak Granny Smith lub słodkich, takich jak Honeycrisp, Fuji czy Pink Lady.

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Muffinki jabłkowo-cynamonowe

★★★★★ 4.9 z 58recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 25 minut
  • Czas gotowania: 22
  • minuty
  • Czas całkowity: 50
  • minut
  • Wydajność: 14 muffinów
  • Kategoria: Muffiny
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te jabłkowo-cynamonowe muffiny zaczynają się od łatwego ciasta na muffiny, które jest aromatyzowane cynamonem, brązowym cukrem i mnóstwem soczystych jabłek. Muffinki można jeść bez dodatków lub posypać kruszonką przed pieczeniem, a przed podaniem polać gładkim lukrem waniliowym.


Składniki

Polewa kruszonkowa

  • 1/3 szklanki (67g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżka (15g) cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 szkl anki (60g) niesolonego masła
  • , roztopionego
  • 2/3 szklanki (84g) mąki uniwersalnej
(łyżka i wyrównana)

Muffiny

  • 1 i 3/4 szklanki (219g) mąki
  • uniwersalnej (łyżka i poziom)
  • 1 łyże czka sody oczyszcz
  • onej
  • 1 łyżeczka proszku do pie
  • czenia
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyże czki soli
  • 1/2 szklanki (115g) niesolonego masła
  • , zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1/2filiżanki (100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
  • 1/4 filiżanki (50g) cukru granulowanego
  • 2 duże jajka
  • , w temperaturze pokojowej
  • 1/2filiżanki (120g) jogurtu lub kwaśnej śmietany
  • , w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • 1/4 filiżanki (60ml) mleka
  • (dowolnego rodzaju), w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 szklanki (165g) obranych i pokrojonych jabłek (kawałki1/2 cala; potrzebujesz około 2
średnich jabłek)

Lukier waniliowy (opcjonalnie)

  • 1 filiżanka (120g) cukru pudru
  • 3 łyżki stołowe (45ml) śmietany
  • (lub mleko dla rzadszej konsystencji)
  • 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Rozgrzej piekarnik do 425°F (218°C). Spryskaj 12-tu foremek do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu lub wyłóż je foremkami do babeczek. Możesz potrzebować drugiej foremki, ponieważ z tego przepisu wyjdzie do 14 muffinek, ale zawsze możesz piec partiami w jednej foremce. Odstaw na bok. *Patrz uwaga o muffinkach w rozmiarze jumbo i mini.*
  2. Przygotuj kruchą polewę:
  3. Wymieszaj brązowy cukier, cukier granulowany i cynamon razem w średniej misce. Dodaj roztopione masło, a następnie delikatnie wmieszaj mąkę za pomocą widelca. Utrzymaj mieszaninę jako duże okruchy i nie mieszaj zbytnio. W przeciwnym razie powstanie gęsta masa. Odłóż polewę na bok.
  4. W dużej misce ubij razem mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Odłóż na bok.
  5. Przygotuj muffiny:
  6. Używając ręcznego lub stojącego miksera wyposażonego w przystawkę łopatkową, ubij masło i oba cukry razem na wysokiej prędkości, aż będą gładkie i kremowe, około 2 minuty. Zeskrobać boki i dno miski w razie potrzeby. Dodaj jajka, jogurt i ekstrakt waniliowy. Ubijać na średniej prędkości przez 1 minutę, a następnie zwiększyć prędkość do wysokiej, aż mieszanina jest połączona i w większości kremowa. (Nie szkodzi, jeśli będzie wyglądała na nieco zsiadłą.) Zeskrobać boki i dno miski w razie potrzeby. Z mikserem pracującym na niskich obrotach, dodać suche składniki i mleko do mokrych składników i ubijać do momentu, aż nie pozostaną kieszenie z mąki. Wmieszać jabłka.
  7. Łyżka ciasta równomiernie do każdego kubka lub wkładki, wypełniając każdą z nich aż do samej góry. Łyżeczką nakładaj na każdy z nich okruszki, delikatnie je dociskając, aby się przykleiły.
  8. Piec przez 5 minut w temperaturze 425, a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę do 350°F (177°C). Piecz przez kolejne 15-18 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 20-23 minuty, mniej więcej. Pozwól muffinom ostygnąć przez 5 minut w formie, a następnie przenieś je na stojak do dalszego chłodzenia.
  9. Zrób lukier:
  10. Ubij wszystkie składniki lukru razem i skrop ciepłe lub ostudzone muffiny.
  11. Lukrowane lub zwykłe muffiny pozostają świeże, przykryte w temperaturze pokojowej przez kilka dni lub w lodówce do 1 tygodnia.

Uwagi

  1. Instrukcja zamrażania:
  2. Upieczone i ostudzone muffiny zamrozić na okres do 3 miesięcy. Najlepiej zamrozić babeczki bez lukru i dodać lukier po rozmrożeniu i przed podaniem. (Zamrożenie ich z lukrem jest całkowicie w porządku, ale muffiny smakują lepiej ze świeżym lukrem). Rozmrażaj muffiny w lodówce lub w temperaturze pokojowej przed lukrowaniem / podawaniem.
  3. Jogurt lub kwaśna śmietana:
  4. W tym przepisie możesz użyć zwykłego lub greckiego jogurtu (o dowolnej zawartości tłuszczu) lub kwaśnej śmietany. Taka sama ilość niesłodzone jabłka lub puree bananowe mogą być również stosowane w razie potrzeby.
  5. Mleko:
  6. Możesz użyć dowolnego mleka, mlecznego lub bezmlecznego.
  7. Dla jumbo muffin patelni: 425°F przez 5 minut, a następnie zmniejszyć do 350°F przez 22-25 minut, w sumie 27-30. Wychodzi około 6 sztuk. Dla mini mu
  8. ffinek: 350°F przez 12-14 minut. Robi około 36-40.
  9. Szybki chleb:
  10. Oto jabłkowy chleb cynamonowy, który jest zbliżony do tego samego przepisu i pieczony w bochenku patelni.
  11. Dlaczego wszystko jest w temperaturze pokojowej?
Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny mieć temperaturę pokojową, aby ciasto łatwo i równomiernie się wymieszało. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji.

Słowa kluczowe:

muffiny jabłkowo-cynamonowe

Przepisy powiązane

  • Muffinki z kruchego ciasta dyniowego
  • Kruche ciasto jabłkowe
  • Ciasto z lukrowanymi jabłkami
  • Muffiny bananowe w polewie czekoladowej

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły