Przejdź do przepisu
Te zdrowe muffiny
to moja ulubiona odmiana muffinów. Wypełnione zdrowymi składnikami, takimi jak pełnoziarnista mąka pszenna, len, jabłka, marchew, rodzynki, sos jabłkowy i miód, te przyprawione cynamonem muffiny smakują jak ciasto jabłkowe, ciasto korzenne i wilgotne ciasto marchewkowe w połączeniu. (I to na śniadanie!) Istnieje wiele propozycji zamienników, więc możesz je naprawdę zrobić po swojemu.
Pamiętacie, kiedy po raz pierwszy podzieliłam się tym przepisem? To było jeszcze w 2015 roku. Mój mąż i ja właśnie świętowaliśmy naszą 6-miesięczną rocznicę w pięknym łóżku i śniadaniu w północnej Wirginii. Pewnego ranka zaserwowano nam absolutnie NAJLEPSZE muffiny. Teraz wiem, że podróż była wypełniona szampanem i deserem i wszystkimi rzeczami uroczystymi, ale muffiny naprawdę utkwiły mi w pamięci. Były one wypełnione jabłkami, marchewką, brązowym cukrem, pekanami, przyprawami, rodzynkami i nie tylko. W zasadzie wszystko, co kocham w jednym.
Cały czas piekę tę kopiowaną wersję i właśnie zaktualizowałam niektóre zdjęcia. Uprościłam też instrukcje i dodałam mnóstwo zamienników, więc możesz bawić się przepisem. Są to moje najlepsze muffiny z chałwą poranną i oto dlaczego je pokochasz!
Te muffiny Morning Glory są:
- Przepysznie wilgotne i przyprawione
- Mega aromatyczne z nutą pomarańczy
- 100% pełnoziarnista pszenica
- Zdrowsze i pełnowartościowe
- Sycące i obfite
- Idealna przekąska w podróży
- Zatwierdzone przez maluchy (taniec zwycięstwa!)
Plus, nie ma miksera wymagane- wystarczy użyć trzepaczki i zamrażać pięknie!
Czy te muffiny są zdrowe?
Termin "zdrowe" jest oczywiście względny. Ale ja uznałabym je za zdrowsze, tak. Zawierają pszenicę, trochę oleju i trochę rafinowanego cukru, ale także zdrowe składniki, takie jak świeże owoce i warzywa, sos jabłkowy, len, miód i mąkę pełnoziarnistą. Równowaga! Lubię używać sosu jabłkowego zamiast oleju, tak jak zastępuję masło niesłodzonym sosem jabłkowym w mojej pieczonej owsiance. Lżejszy składnik zastępuje trochę tłuszczu, jednocześnie zachowując ich wyjątkową wilgotność i smak. (Nie polecam zastępowania WSZYSTKIEGO oleju tutaj - muffiny z poranną chałwą będą miały gumowaty smak).
Pomyśl o nich jak o moim uwielbianym przez czytelników Harvest Spice Bread, ale w formie muffinek. ????
Jak zrobić muffiny Morning Glory
Gdybyś czuł się wystarczająco pewnie, prawdopodobnie mógłbyś je zrobić z zamkniętymi oczami. Ja już zapamiętałam ten przepis!
Wykonanie tych muffinów z porannej chałwy jest tak proste, jak połączenie wszystkich suchych składników w jednej misce, połączenie wszystkich mokrych składników w innej misce, a następnie wymieszanie wszystkiego razem ręcznie. Ciasto jest stosunkowo gęste i zbite ze względu na wszystkie aromatyczne dodatki, ale to sprawia, że nakładanie łyżką do foremek na muffinki jest dość łatwe.
Potrzebujesz rozdrabniacza/tarki do marchewki i jabłka. Ja zawsze używam mojej tarki, która służy mi również jako tarka do sera. To narzędzie przydaje się do chleba z cukinii, ciasta marchewkowego i tarcia zamrożonego masła do moich podpłomyków.
18 składników, ale nie martw się!
Wiem, że lista składników w przepisie poniżej wygląda przytłaczająco, ale większość z nich to zwykłe kuchenne zszywki, takie jak mąka, sól, soda oczyszczona, cynamon, jajka, brązowy cukier i ekstrakt waniliowy. Dla wszystkich dodatków, istnieje wiele substytutów, które można zrobić.
Skórka pomarańczowa i mielony len są całkowicie opcjonalne, ale zazwyczaj dodaję oba dla dodatkowego smaku.
Wariacje i zamiany składników
Oto lista sposobów, w jakie możesz zmienić ten przepis w zależności od swoich upodobań. Jeśli używasz któregoś z tych zamienników, użyj dokładnie tej samej ilości składnika, który zastępujesz, chyba że zaznaczono inaczej. Na przykład, jeśli użyjesz cukru kokosowego zamiast brązowego, użyj 1/2 szklanki.
- Whole Wheat Flour: Użyj mąki uniwersalnej, jeśli chcesz zamiast. Nie testowałam tej muffinki z bezglutenowymi alternatywami mąki, ale trzymałabym się z daleka od mąki migdałowej, kokosowej i owsianej. Nie wytrzymają one wilgoci zawartej w cieście. (Wypróbuj zamiast tego moje jagodowe muffiny z migdałową mocą!)
- Pekany: Zostaw je lub zastąpić suszoną żurawiną, posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami, słodzonym lub niesłodzonym rozdrobnionym kokosem, nasionami słonecznika lub większą ilością rodzynek.
- Cukier brązowy: Cukier kokosowy to suchy nierafinowany cukier, którego możesz użyć w jego miejsce.
- Miód: Brązowy cukier, cukier kokosowy, lub czysty syrop klonowy.
- Olej: Roztopione masło. Nie polecam całkowitego odstawienia tłuszczu.
- Sos jabłkowy: W razie potrzeby zastąpić roztopionym masłem lub większą ilością oleju, masłem jabłkowym, puree z banana, rozgniecionym ananasem z puszki lub puree z dyni.
- Skórka z pomarańczy: Możesz ją pominąć.
- Sok pomarańczowy: Pyszny smak! Możesz użyć soku ananasowego lub mleka zamiast.
- Rodzynki: Pomiń je lub zastąp suszoną żurawiną, innymi posiekanymi suszonymi owocami, słodzonym lub niesłodzonym rozdrobnionym kokosem, posiekanymi orzechami włoskimi lub pistacjami, nasionami słonecznika lub większą ilością posiekanych pekanów.
- Marchewka: Nie krępuj się zastąpić większą ilością rozdrobnionego jabłka lub nawet rozdrobnioną cukinią.
- Jabłka: Możesz zastąpić rozdrobnioną cukinią lub bardziej rozdrobnioną marchewką. Uwielbiam też zastępować 1 szklankę rozdrobnionego jabłka 2/3 szklanki ananasa z puszki.
Wszystkie te opcje zostały przeze mnie przetestowane. Wszystko, czego nie ma na liście, nie przetestowałam sama, więc używajcie ostrożnie! Chcę powiedzieć, że jest to bardzo wybaczający przepis na muffiny. Baw się nim dobrze!
Więcej zdrowych wypieków
- Pełnoziarnisty chleb bananowy
- Ciasteczka śniadaniowe
- Czekoladowy chlebek z cukinii
- Babeczki z płatkami owsianymi
- Waniliowa Granola Migdałowa
Drukuj
zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych
Muffinki Morning Glory
★★★★★
5 z 148 opinii
-
Autor: Sally
-
Prep Time: 30 minut
-
Czas gotowania: 24 minuty
-
Całkowity czas: 1 godzina
-
Plon: 14-16 muffinów
-
Kategoria: Muffiny
-
Metody: Pieczenie
-
Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania
Przepis na szpilki
Opis
Pełne zdrowych składników, takich jak pełnoziarnista mąka pszenna, len, jabłka, marchew, rodzynki, sos jabłkowy i miód, te przyprawione cynamonem muffiny smakują jak szarlotka, ciasto korzenne i wilgotne ciasto marchewkowe w połączeniu. (I to na śniadanie!) Powyżej znajdziesz mnóstwo propozycji zamienników, więc możesz je naprawdę zrobić po swojemu.
Składniki
- 2 filiżanki (260g) mąki pszennej pełnoziarnistej (łyżka i wyrównana)
- 2 łyżeczki soda oczyszczona
- 2 łyżeczki mielony cynamon
- 1/2 łyżeczki mielony imbir
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 filiżanki (35g) mielonego lnu (opcjonalnie)
- 3 duże jajka
- 1/2 szkl anki(100g) jasnego lub ciemnego brązowego cukru
- 1/4 filiżanki (85g) miodu
- 1/3 szklanki (80ml) oleju roślinnego, rzepakowego lub roztopionego olejukokosowego
- 1/3 szkl anki (60g) niesłodzonego, gładkiego sosu jabłkowego
- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
- 1/3 szkl anki (80ml) soku pomarańcz owego lub ananasowego
- 1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego
- 2 filiżanki (260g) rozdrobnionej marchewki (około 4 duże)
- 1 filiżanka (140g) rozdrobnionego/ startego jabłka (około 1 duże)
- 1/2 filiżanki (75g) rodzynek
- 1/2filiżanki (64g) niesolonych, posiekanych orzechów pekan
Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 425°F (218°C). Spryskać 12-kilogramową formę do muffinów sprayem zapobiegającym przywieraniu lub użyć natłuszczonych/spryskanych foremek do babeczek. Z tego przepisu wyjdzie 14-16 muffinów, więc w ten sam sposób przygotujemy drugą formę do muffinów lub upieczemy je partiami, a resztki ciasta zachowamy w temperaturze pokojowej do czasu, kiedy upieczemy pierwszą partię.
- W dużej misce ubij mąkę, sodę, cynamon, imbir, sól i len. W średniej misce, ubij jajka, brązowy cukier, miód, olej, sos jabłkowy, skórkę pomarańczową, sok pomarańczowy i wanilię razem, aż do połączenia. Wbij marchewki i jabłka. Wlej mokre składniki do suchych składników, wymieszaj kilka razy drewnianą łyżką lub gumową szpatułką, a następnie dodaj rodzynki i orzechy pekan. Składaj wszystko razem aż do połączenia i nie pozostaną żadne kieszonki z mąki.
- Łyżeczką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je po same brzegi. Piec przez 5 minut w temperaturze 425, a następnie, trzymając muffiny w piekarniku, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 350°F (177°C). Piec przez kolejne 18 minut lub do momentu, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie czysta. Całkowity czas pieczenia muffinów w piekarniku to około 23-24 minuty, mniej więcej. (W przypadku mini muffinek, piec 13-14 minut w temperaturze 350°F (177°C) przez cały czas). Pozwól muffinom ostygnąć przez 10 minut na patelni, a następnie przenieś je na druciany stojak, aby ostygły do czasu, gdy będą gotowe do spożycia.
- Resztki muffinów przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej przez 2 dni lub w lodówce przez 1 tydzień.
Uwagi
- Przygotowanie i zamrażanie: Muffiny można zamrozić na okres do 3 miesięcy. Rozmrażaj przez noc w lodówce i podgrzej w mikrofalówce (jeśli chcesz) przed jedzeniem.
- Substytucje: Zobacz post na blogu powyżej dla wszystkich substytutów, które testowałem.
- Początkowa wysoka temperatura: Wybuch bardzo gorącego powietrza będzie sprężynować górę muffin szybko, a następnie obniżyć temperaturę zgodnie z instrukcją, tak aby wnętrze muffin może piec przez. To pomaga muffiny wzrosnąć ładne i wysokie. Robię to dla wszystkich moich przepisów na muffiny.
- Informacje o wartościach odżywczych: Nie obliczyłam tego, ale nie krępuj się użyć darmowego kalkulatora receptur online z dokładnymi składnikami, których używasz.
Słowa kluczowe: morning glory muffins
Przepisy powiązane
-
Ciasteczka śniadaniowe Good Morning Sunshine
-
Zdrowe Pełnoziarniste Muffinki Bananowo-Orzechowe
-
Muffinki owsiane z jagodami
-
Muffinki pełnoziarniste jabłkowo-cynamonowe