Mini placki waniliowe

image
Przejdź do przepisu

Ten przepis na mini

placuszki idealnie nadaje się do Twojej mini brytfanki lub bochenka. Podobnie jak mój przepis na zwykłe ciasto francuskie, te mini placuszki są wilgotne, aromatyczne i cudownie maślane. Dodatek ziaren wanilii i malinowego lukru sprawia, że nie sposób im się oprzeć!

Mam obsesję na punkcie mini babeczek i po jednym spróbowaniu tych mini waniliowych pound cakes, zrozumiesz dlaczego. Czy one nie wyglądają jak pączki?

Porozmawiajmy o cieście francuskim

Ciasto francuskie nie jest moim najlepszym wyborem wśród deserów, chyba że jest zrobione dobrze. Ciasto funtowe musi mieć dwie rzeczy: być wilgotne i aromatyczne. Nie ma gorszego deseru niż suche ciasto. Mimo to, mam kilka przepisów na ciasto francuskie na mojej stronie i każdy z nich jest... zgadliście... wilgotny i aromatyczny.

  • Ciasto z kremem Nutella
  • Ciasto z serem śmietankowym
  • Ciasto cytrynowe
  • Ciasto z brązowym masłem
  • Ciasto z wirującymi malinami

Raspberry swirl pound cake jest moim ulubionym i od niego zaczęłam dzisiejszy przepis na mini pound cakes.

Składniki na mini ciasto francuskie

Mini pound cakes nie wymagają wielu składników, ale ich proporcje są niezwykle istotne.

  • Zbyt duża ilość wilgoci sprawi, że ciasto będzie miało mokry smak.
  • Zbyt dużo mąki i ciasto będzie miało suchy smak.
  • Zbyt dużo jajek i ciasto będzie miało smak jajeczny.

Oto proporcje,które sprawdzają się najlepiej:

2 filiżanki mąki, 1 filiżanka cukru, 1 filiżanka masła i 4 jajka. W ten sposób otrzymamy wspaniale zbalansowane ciasto. Dodaj kwaśną śmietanę dla dodatkowej wilgoci, ekstrakt waniliowy dla smaku i ziarenka wanilii dla jeszcze większego aromatu. (Domowy ekstrakt waniliowy jest w nich fantastyczny!) Ponadto, jeśli masz na niego ochotę, ekstrakt migdałowy również smakuje wyśmienicie.

Jak zrobić Mini Ciastka Funtowe

Jak większość przepisów na ciasta, te mini placki zaczynamy od ubicia śmietany z masłem i cukrem o temperaturze pokojowej. Ten krok gwarantuje miękki miękisz. Następnie dodaj jajka, kwaśną śmietanę i wanilię. Na koniec wmieszaj suche składniki. Ciasto jest bardzo gęste, więc wiesz, że rezultat końcowy będzie idealnie zwarty. Jeśli użyjesz tej samej mini patelni, którą ja mam, otrzymasz około 8-9 mini ciastek Bundt. Patelnie Mini Bundt różnią się wielkością, więc i wydajność jest różna. Niezależnie od tego, której patelni użyjesz, wypełnij każdą z nich w około 2/3.

Jeśli nie masz mini brytfanki, użyj mini bochenka. Jeśli nie masz mini bochenka, użyj zwykłego bochenka. Pełnowymiarowa tortownica Bundt jest trochę za duża. Bez względu na to, jakiej formy użyjesz, jedno jest pewne: to ciasto jest bajeczne. Super zwarty miękisz, gęste, niezwykle maślane i wilgotne ciasto, z dodatkiem ziaren wanilii.

Uważam, że sztuczka z ciastem Bundt, bez względu na rodzaj i rozmiar patelni, polega na NAPRAWDĘ natłuszczeniu jej. Nawet jeśli patelnia jest oznaczona jako nieprzywierająca! Zazwyczaj używam obfitego sprayu zapobiegającego przywieraniu.

Dekorujmy!

Te mini placuszki są wspaniałe z prostą porcją bitej śmietany i świeżymi jagodami. Ale można też spróbować cytrynowego lukru, waniliowego lukru, czekoladowego ganache, a nawet czekoladowego ganache z czerwonego wina dla dekadenckiego przysmaku.

Różowy to droga do mojego serca, a posypki przemawiają do mojej duszy, więc FRESH malinowy lukier i posypki to moje polewy z wyboru. Pokazywałam Wam ten świeży malinowy lukier z tymi malinowymi migdałowymi maślanymi bułeczkami. Tym razem użyłam kilku malin więcej, aby uzyskać mocniejszy smak i ciemniejszy kolor. Użyłam też mleka zamiast śmietany, więc dlatego jest tu nieco rzadszy.

Te mini ciasteczka sprawiają mi ogromną radość i bardzo chciałabym wiedzieć, czy je wypróbujecie!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Mini torciki waniliowe

4,9 z 8 recenzji
  • Autor: Sally
  • Prep Time: 20 minut
  • Czas gotowania: 25 minut
  • Całkowity czas: 2 godziny
  • Plon: 8-9 mini ciastek
  • Kategoria: Ciasto
  • Metody: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te mini torciki waniliowe mają bardzo zwarty miękisz, są gęste, niezwykle maślane i wilgotne, a do tego oprószone ziarenkami wanilii. Polane świeżym lukrem malinowym i posypane posypką!


Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki (219g) mąki uniwersalnej (łyżka i wyrównana)
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 1 filiżanka (2 laski; 230g) niesolonego masła, zmiękczonego do temperatury pokojowej
  • 1 fil iżanka (200g) granulowany cukier
  • 4 duże jajka, w temperaturze pokojowej
  • 1/2 fil iżanki (120g) pełnotłusta kwaśna śmietana, w temperaturze pokojowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • ziarenka wyskrobane z 1/2 ziarenka wanilii
  • 1/2 łyże czki ekstraktu migdałowego (opcjonalnie, ale zalecane!)

Świeży lukier malinowy

  • 1/2 filiżanki(85g) świeżych malin
  • 2 łyżeczki cukier granulowany
  • 1 i 1/2 szklanki (180g) cukru pudru
  • 1 łyżka stołowa (15ml) śmietany lub mleka

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzejemy do 350°F (177°C) i natłuścimy obficie formę do mini tortów (lub inną, patrz uwaga).
  2. Przygotować mini placki: W dużej misce ubij razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw na bok.
  3. Za pomocą miksera ręcznego lub stojącego wyposażonego w łopatkę lub przystawkę do ubijania, ubij masło i cukier razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej konsystencji, około 2 minut. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Na niskich obrotach miksera dodawać po jednym jajku, następnie dodać kwaśną śmietanę, ekstrakt z wanilii, ziarenka wanilii i ekstrakt z migdałów (jeśli używasz). Ubijać na średnio-wysokiej prędkości, aż do połączenia. W razie potrzeby zeskrobać boki i dno miski. Z mikserem pracującym na niskich obrotach, powoli dodawać suche składniki. Ubijać wszystko tylko do momentu połączenia. Nie mieszać zbyt mocno. Ciasto będzie bardzo kremowe i gęste z dużą ilością drobinek ziaren wanilii.
  4. Łyżeczką nałóż ciasto do formy, wypełniając każde wgłębienie w cieście do 2/3. Jeśli musisz zrobić drugą partię, przykryj luźno resztki ciasta i przechowuj w temperaturze pokojowej, aż ciasto będzie gotowe.
  5. Piecz przez 20-25 minut lub do momentu, gdy ciastka będą lekko złote i odskoczą po lekkim szturchnięciu palcem. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na patelni przez 5 minut. Ostrożnie odwróć patelnię na blat lub drucianą półkę. Potrząśnij lekko patelnią, aby ciastka się uwolniły. Pozwól ciastu całkowicie ostygnąć na drucianym stojaku przed lukrowaniem i podaniem.
  6. Przygotować lukier: Wrzuć razem maliny i cukier granulowany. Energicznie wymieszaj, aby rozbić maliny. Pozostaw na 5 minut, aby maliny puściły soki. (Możesz również użyć do tego celu małego robota kuchennego). Przecedź maliny przez sito o drobnych oczkach do średniej miski. Użyj łyżki, aby je przecisnąć, wydobywając wszystkie soki i usuwając pestki. Zostanie około 3 łyżki stołowe soku. Wmieszaj cukier puder i śmietanę. Dodaj trochę więcej cukru pudru, aby zagęścić lub więcej śmietany, aby rozrzedzić, jeśli chcesz. Mżawką polej ostudzone ciastka.
  7. Przykryć i przechowywać resztki lukrowanych ciast w temperaturze pokojowej przez 1-2 dni lub w lodówce do 5 dni.

Uwagi

  1. Instrukcja przygotowania i zamrażania: Możesz zrobić mini babeczki z wyprzedzeniem i zamrozić je. Upiec, ostudzić, zawinąć w folię aluminiową i umieścić w dużym Tupperware (to jest to, co robię!). Pozostaw do rozmrożenia na noc w lodówce i doprowadź do temperatury pokojowej przed lukrowaniem i podaniem. Zamrażać dobrze do 3 miesięcy.
  2. Patelnia: Jeśli nie masz mini patelni Bundt, możesz użyć mini patelni do bochenków. Jeśli nie masz mini patelni, możesz użyć zwykłej 9×5 cali. Pełnowymiarowa tortownica Bundt jest trochę za duża. Czas pieczenia i wydajność różnią się w zależności od użytej patelni. Wypełnij patelnie w 2/3 ciastem. Jeśli używasz zwykłej formy do bochenków 9×5 cali, wypełnij ją całym ciastem (które i tak jest w około 2/3 pełne!). Sugerowany czas pieczenia w tym przepisie jest podany dla brytfanny, którą posiadam. Kiedy ciasto jest lekko brązowe i odskakuje po lekkim szturchnięciu palcem, jest gotowe. Jeśli używasz formy do bochenka o wymiarach 9×5 cali, czas pieczenia wynosi około 1 godziny. Użyj wykałaczki, aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe. Ciasto jest gotowe, gdy wykałaczka włożona do środka wyjdzie *prawie* czysta, bez surowego ciasta.
  3. Ziarenka wanilii: Jeśli nie masz ziaren wanilii, po prostu pomiń je i dodaj jeszcze 1/2 łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego.
  4. Pokój Temperatura składników: Wszystkie produkty przechowywane w lodówce powinny być w temperaturze pokojowej, więc ciasto miesza się razem łatwo i równomiernie. Przeczytaj tutaj, aby uzyskać więcej informacji. To naprawdę robi różnicę!

Słowa kluczowe: ciasto francuskie

Powiązane przepisy

  • Łatwe ciasto z malinami
  • Ciasto z wirującą Nutellą
  • Ulubiony krem maślany waniliowy (American Buttercream)
  • Mrożone ciasto cytrynowe

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły