Miękkie węzły precli (z różnymi dodatkami)

image
Przejdź do przepisu

Te miękkie pre

cle są dokładnie takie same jak zwykłe domowe precle miękkie, ale mają kształt i są wiązane jak węzełki czosnkowe. Ich powierzchnia jest bardziej zwarta, co oznacza więcej miejsca na dodatki, takie jak cukier cynamonowy, parmezan czosnkowy lub cheddar jalapeño. Doskonale nadają się również do maczania i nasączania sosami, takimi jak sos pomidorowy, dip szpinakowy z bekonem, pikantny sos serowy czy ulubiona musztarda. Ciasto wymaga tylko 6 składników i prawie nie wymaga czasu wyrastania, więc jest to wspaniały przepis dla początkujących drożdżowców. Baw się kształtując węzły (nie muszą być idealne!) i ciesz się ciepłymi, aromatycznymi preclami domowej roboty w ciągu godziny.

Ciepłe precle! Polewy! Dipy! Wszystko, co dobre w życiu jest właśnie tutaj!

Miękkie węzły precli Szczegóły

  • Smak: Jeśli lubisz miękkie precle, pokochasz dzisiejsze miękkie węzły precli. Są one całkowicie domowej roboty, więc w przeciwieństwie do sklepu kupił mrożone precle miękkie, każdy ma, że miękkie, ciepłe i świeże z pieca smak i teksturę. Możesz zachować tradycyjny wygląd precli, posypując je grubą solą, lub spróbować różnych dodatków. Poniżej znajduje się szczegółowa lista opcji.
  • Tekstura: Różnica między chlebem w kształcie precla (lub w kształcie sęka) a miękkimi preclami/węzłami z miękkich precli polega na kąpieli alkalicznej. Jest to zaskakująco prosta czynność, która zapewnia charakterystyczną konsystencję precli i nadaje im głębszy, bogatszy kolor. Wrzątek utrwala również ich kształt, dzięki czemu nie puszą się zbytnio w piekarniku. (Bez kąpieli w sodzie oczyszczonej, tracisz teksturę, głęboki brązowy kolor i smak. Więc w zasadzie zamiast precli będziesz miał chleb). Ten kluczowy krok wykonujemy również podczas przygotowywania zwykłych precli miękkich, precli w rolkach i miękkich precli w kęsach.
  • Łatwość: Czy kiedykolwiek robiliście mój przepis na zwykłe domowe miękkie precle? Był to jeden z pierwszych przepisów, jakie kiedykolwiek opublikowałam, tylko po to, aby kilka lat później ponownie opublikować go ze zdjęciami krok po kroku. Stał się on jednym z najbardziej lubianych przez czytelników przepisów na tej stronie, ponieważ precle robi się stosunkowo szybko, niezwykle łatwo, a przy tym mają one wspaniały smak. Tak samo jest z tymi preclami! Chociaż przepis wymaga użycia drożdży, zawsze powtarzam, że to ciasto na precle jest świetnym punktem wyjścia dla początkujących drożdżowców, ponieważ czas wyrastania jest bardzo krótki. Formowanie wymaga nieco wprawy, ale węzły nie muszą być idealne. Bez względu na kształt, nadal będą smakować jak precle. Jeśli jednak jesteś perfekcjonistą, z tego przepisu otrzymasz 14-15 sztuk, więc będziesz miał okazję nadać im odpowiedni kształt.

Delikatne precle o nieco innym kształcie

Celem dzisiejszego przepisu na sęki z miękkich precli było stworzenie miękkiego precla o bardziej zwartej powierzchni do nakładania dodatków i przytrzymywania dipów i sosów. Nigdy nie odchodzę od oryginalnego ciasta na miękkie precle, więc to właśnie ono posłuży Ci za podstawę do przygotowania tych precli. Potrzebujesz tylko 6 podstawowych składników, aby zacząć, w tym ciepłej wody, drożdży, odrobiny cukru do dokarmienia drożdży, roztopionego masła, soli i mąki uniwersalnej. (Jeśli ją posiadasz, taka sama ilość mąki chlebowej również się nada!)

Ciasto nie wymaga długiego czasu wyrastania, a kąpiel w sodzie oczyszczonej jest dość szybka, więc poza etapem pieczenia, najdłuższy odcinek czasu, jakiego wymaga ten przepis, to formowanie.

  • Podziel ciasto na 14-15 kawałków, co daje około 1/4 szklanki (około 2 uncji) ciasta na każdy z nich. Każdą z nich zwiń w 14-calowe sznury. Zwiąż sznurki w węzeł, tak jak przy robieniu węzłów czosnkowych, a następnie schowaj końce pod spód. Końce są dość długie, więc zamiast zawijać je prosto pod spód, zaginam je wokół precla przed zawinięciem pod spód. Możesz zobaczyć, jak to robię na poniższym filmie.

Oto zdjęcia, abyś mógł sobie wyobrazić ten proces:

Ubij razem ciepłą wodę, drożdże i cukier. Przykryj i pozwól mieszance siedzieć przez kilka minut, aż spieni się na wierzchu. Czekanie na spienienie nie jest całkowicie konieczne, ale pomaga nam zobaczyć, że drożdże są gotowe i aktywne. Prawe zdjęcie poniżej przedstawia ciasto przed wyrobieniem.

Zagnieć ciasto, pokrój na 14-15 części, zwiń w rulon, a następnie uformuj węzeł. Te kroki pokazuje również film instruktażowy zamieszczony w przepisie.

Poniższe zdjęcie przedstawia węzły po kąpieli w sodzie oczyszczonej. W tym momencie są one gotowe do pieczenia.

Opcje polewy

Bezpośrednio po kąpieli w sodzie oczyszczonej, gdy precle są jeszcze wilgotne, posyp je gruboziarnistą solą. Jeśli chcesz uzyskać inną polewę, pomiń gruboziarnistą sól i spróbuj:

  1. Cukier cynamonowy:
  2. Upiecz precle zupełnie zwykłe bez soli. Po upieczeniu i jeszcze ciepłe precle posmaruj roztopionym masłem, a następnie zanurz w mieszance cynamonu i cukru pudru.
  3. Parmezan czosnkowy:
  4. Upiecz precle całkowicie bez soli. Po zrobieniu i jeszcze ciepłe z piekarnika, pędzla z roztopionym masłem następnie zanurzyć w mieszaninie tartego parmezanu, czosnku w proszku, soli i włoskiej przyprawy. Włoska przyprawa jest kupiona w sklepie, ale możesz zrobić swoją własną domową włoską przyprawę. Potrzebujesz 1 i 1/2 łyżeczki.
  5. Jalapeño Cheddar:
Kiedy precle są jeszcze mokre od kąpieli w sodzie oczyszczonej, posyp gruboziarnistą solą, tak jakbyś robił zwykłe solone precle. Na wierzchu ułóż 2-3 cienkie plasterki jalapeño. Piec przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać serem cheddar i ponownie wstawić do piekarnika, aby dokończyć pieczenie.

Szczegółowe instrukcje dotyczące tych dodatków są dostępne w uwagach do przepisu poniżej. Założę się, że można się bawić z jeszcze większą ilością dodatków, takich jak przyprawa do bagietek zamiast grubej soli. Obficie posyp precle, gdy są jeszcze mokre od kąpieli w sodzie oczyszczonej przed pieczeniem.

Doskonałe do dipów i nasączania sosem

Kształt węzła sprawia, że precle są bardziej ciastowate niż tradycyjne precle miękkie, dlatego wymagają dłuższego czasu w piekarniku. A ponieważ mają więcej wnętrza, precle doskonale nadają się do maczania i nasączania sosem. Podawać z:

  • Sosem pomidorowym (świetny z preclami czosnkowo-parmezanowymi)
  • Dip szpinakowy z boczkiem (pyszny z solonymi preclami)
  • Pikantny sos serowy Nacho (na zdjęciu powyżej i pyszny z jalapeño cheddar lub solonymi preclami)
  • Salsa (spróbuj z preclami jalapeño cheddar)
  • Pepperoni Pizza Dip (wspaniały z czosnkowym parmezanem lub solonymi preclami)
  • Musztarda mielona (zawsze świetna z solonymi preclami)
  • Homemade Pesto (spróbuj z parmezanem czosnkowym lub solonymi preclami)
  • Maryland Crab Dip (uwielbiam go z solonymi preclami)

Ja zawsze podaję precle z cukrem cynamonowym, ale możesz spróbować z lukrem waniliowym, jeśli chcesz podać je z dipem. Jest tu wiele opcji, więc baw się dobrze!

Drukuj zegar ikona zegara ikona sztućców ikona sztućców ikona flagi ikona flagi ikona folderu ikona folderu ikonainstagramu ikonainstagramu ikonapinterestpinterest ikonafacebookfacebook ikonaprintprint ikona kwadratów ikona serc ikona serc litych ikona serc litych

Miękkie węzły precli

★★★★★ 4.9 z 53recenzji
  • Autorka: Sally
  • Czas przygotowania: 35 minut
  • Czas gotowania: 22
  • minuty
  • Czas całkowity: 1 godzina
  • Wydajność: 14-15 węzłów
  • Kategoria: Przekąska
  • Sposób przygotowania: Pieczenie
  • Kuchnia: Amerykańska
Przepis do wydrukowania Przepis na szpilki

Opis

Te miękkie precle są dokładnie takie same jak zwykłe domowe precle miękkie, ale mają kształt i są wiązane jak węzełki czosnkowe. Powierzchnia precli jest bardziej zwarta, co oznacza więcej miejsca na dodatki, takie jak cukier cynamonowy, parmezan czosnkowy lub cheddar jalapeño. Przed rozpoczęciem pracy zapoznaj się z uwagami do przepisu i obejrzyj film instruktażowy.


Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki (360ml) ciepłej wody
  • (letniej - nie trzeba mierzyć temperatury, ale około 100°F (38°C) jest w sam raz)
  • 2 i 1/4 łyżeczki (7g) drożdży instant lub aktywnych drożdży suchych (1
  • standardowa paczka)
  • 1 łyżka stołowa brązowego cukru lub cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka stołowa niesolonego masła
  • , roztopionego i lekko schłodzonego
  • 3 i 3/4 - 4 szklanki (469-500 g) uniwersalnej mąki
  • (łyżka i poziom), plus więcej na ręce i powierzchnię roboczą
  • dodatki:
gruboziarnista sól/ gruboziarnista sól morska lub dodatki opisane w uwagach

Kąpiel z sodą oczyszczoną

  • 1/2 fil iżanki (120g) sody oczyszczonej
  • 9 filiżanek (2,160ml) wody

Instrukcje

  1. Przygotujemy ciasto:
  2. Ubij ciepłą wodę, drożdże i cukier razem w misce miksera wyposażonego w łopatkę lub hak do ciasta. (Jeśli nie masz miksera, użyj zwykłej dużej miski do mieszania.) Przykryj drożdże i pozostaw na 5 minut lub do uzyskania piany na wierzchu. Dodaj sól, roztopione masło i 3 szklanki (375g) mąki. Ubijać na niskiej prędkości przez 1 minutę, w razie potrzeby zeskrobać boki miski gumową szpatułką, a następnie dodać 3/4 szklanki (95g) mąki. Ubijaj na niskich obrotach, aż ciasto się połączy i będzie odchodzić od ścianek miski, około 2 minuty. Jeśli ciasto jest bardzo klejące po 1 minucie mieszania, dodaj pozostałe 1/4 szklanki mąki i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. (Możesz zobaczyć na filmie, jak dodaję pozostałą mąkę).
  3. Wyrabiaj ciasto:
  4. Trzymaj ciasto w mikserze i ubijaj na niskich obrotach przez dodatkowe 2 minuty lub wyrabiaj ręcznie na lekko oprószonej mąką powierzchni przez 2 minuty. Przykryć lekko ręcznikiem i odstawić na 10-30 minut (w międzyczasie lubię doprowadzić do wrzenia wodę + sodę oczyszczoną zgodnie z instrukcją w kroku 5).
  5. Rozgrzej piekarnik do 400°F (204°C). Wyłóż 2 blachy do pieczenia papierem pergaminowym lub silikonowymi matami do pieczenia. Silikonowe maty do pieczenia są bardziej zalecane niż papier pergaminowy. Jeśli używasz papieru pergaminowego, lekko spryskaj go sprayem zapobiegającym przywieraniu lub posmaruj masłem. Odstawić na bok.
  6. Uformować:
  7. Za pomocą ostrego noża, nożyka do pizzy lub skrobaczki do ławki, pokrój ciasto na 14-15 kawałków, co daje około 1/4 filiżanki (2 uncje) ciasta każdy. Posyp powierzchnię roboczą bardzo lekko mąką (Wskazówka: Im mocniej oprószysz powierzchnię mąką, tym trudniej będzie rozwałkować ciasto. Odrobina kleistości w rzeczywistości pomaga. Potrzebujesz tylko *bardzo lekkiego* oprószenia mąką). Zwiń każdy kawałek ciasta w 14-calową linę. Zwiąż sznury w węzeł, a następnie schowaj końce pod spód. Końce są dość długie, więc zamiast zawijać je prosto pod spód, zakrzywiam je wokół precla przed zawinięciem pod spód. Możesz to zobaczyć na poniższym filmie.
  8. Kąpiel z sodą oczyszczoną:
  9. Zmieszaj wodę i sodę oczyszczoną razem w dużym garnku. Doprowadzić do wrzenia. Włóż 2-3 precle do wrzącej wody na 20-30 sekund, odwracając je w połowie. (Dłużej niż 30 sekund, a precle mogą nabrać metalicznego posmaku). Kształt węzła sprawia, że ciasto jest ciężkie, więc jeśli precle toną, użyj łopatki, aby usunąć je z dna garnka. Używając szpatułki lub łyżki, wyjmij precle z wody i pozwól, aby jak najwięcej wody z nich ściekło. Umieść precle na przygotowanych blachach do pieczenia. Posypać każdy z nich gruboziarnistą solą morską, gdy są jeszcze mokre, lub pozostawić bez dodatków, jeśli używamy innych dodatków wyszczególnionych w uwagach poniżej (nadal trzeba je posolić, jeśli robimy precle jalapeño cheddar). Powtórz kąpiel w sodzie oczyszczonej z pozostałymi preclami. W razie potrzeby możesz przykryć i odstawić do lodówki ugotowane/nieupieczone precle na maksymalnie 24 godziny przed pieczeniem.
  10. Piecz przez 20-24 minuty lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Ja zazwyczaj piekę swoje przez pełne 24 minuty, aby uzyskać bardzo głęboki kolor, jak na zdjęciu.
  11. Wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło.
  12. Resztki precli przykryć i przechowywać w temperaturze pokojowej do 3 dni. Z czasem tracą nieco na miękkości. Aby ponownie podgrzać, gotuj w mikrofalówce przez kilka sekund lub piecz w piekarniku w temperaturze 350°F (177°C) przez 5 minut.

Uwagi

  1. Przygotowanie i zamrażanie: Upieczone i ostudzone precle można zamrozić do 2-3 miesięcy. Aby odgrzać, zamrożone precle piec w temperaturze 350°F (177°C) przez 20 minut lub
  2. podgrzać w mikrofalówce. Przygotowane ciasto na precle można przechowywać w lodówce do jednego dnia lub zamrozić w szczelnym pojemniku na 2-3 miesiące. Zamrożone ciasto rozmrozić w lodówce przez noc. Schłodzone ciasto można uformować w węzły jeszcze zimne, ale pozostawić trochę więcej czasu, około 1 godziny, aby precle napuszyły się przed kąpielą w sodzie oczyszczonej i pieczeniem.
  3. Mąka:
  4. Jeśli ją masz, taka sama ilość mąki chlebowej może być użyta zamiast mąki uniwersalnej. Nie używaj mąki pełnoziarnistej.
  5. Cukier cynamonowy:
  6. Upiecz precle całkowicie bez soli w kroku 6. Gdy precle się pieką, rozpuść 4 łyżki (60g) niesolonego masła. Odłóż na bok. Połącz 3/4 szklanki (150g) cukru kryształu i 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu. Odstaw na bok. Kiedy precle będą gotowe i jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika, posmaruj je roztopionym masłem, a następnie obficie zanurz w cukrze cynamonowym. Precle najlepiej podawać tego samego dnia, ponieważ z powodu roztopionego masła, po kilku godzinach stają się rozmiękłe.
  7. Parmezan czosnkowy:
  8. W kroku 6 upiecz precle całkowicie zwykłe bez soli. Gdy precle się pieką, rozpuść 4 łyżki (60g) niesolonego masła. Odłóż na bok. Połącz 3/4 filiżanki (około 68g) tartego parmezanu, 2 łyżeczki czosnku w proszku, 1/4 łyżeczki soli i 1 i 1/2 łyżeczki kupionej w sklepie lub domowej roboty włoskiej przyprawy. Odstaw na bok. Kiedy precle będą gotowe i jeszcze ciepłe po wyjęciu z piekarnika, posmaruj je roztopionym masłem, a następnie obficie zanurz w parmezanowej mieszance czosnkowej. Precle najlepiej podawać tego samego dnia, ponieważ z powodu roztopionego masła, po kilku godzinach stają się rozmiękłe.
  9. Jalapeño Cheddar:
Kiedy precle są jeszcze mokre od kąpieli w sodzie oczyszczonej, posypujemy gruboziarnistą solą, tak jakbyśmy robili zwykłe solone precle. Umieść 2-3 bardzo cienkie plasterki jalapeño na wierzchu każdego z nich, naciskając je, aby przylegały jak najlepiej. Piecz przez 15 minut w kroku 6. Wyjmij z piekarnika, użyj 1 filiżanki (112g) rozdrobnionego sera cheddar i posyp każdy częściowo upieczony węzeł równomiernie serem, a następnie włóż węzły z powrotem do piekarnika, aby dokończyć pieczenie przez pozostały czas w kroku 6.

Słowa kluczowe:

miękkie węzły precli

Jak wziąć udział we wrześniowym Wyzwaniu Sally's BakingPrzygotuj

miękkie precle z wybranymi dodatkami. Jeśli nie podoba Ci się ten przepis, poniżej znajdziesz alternatywny przepis na wyzwanie wypiekowe:

  1. dowolny poprzedni przepis z wyzwania, którego jeszcze nie zrobiłaś LUB
  2. Jabłkowo-cynamonowo-korzenne Whoopie Pies

Po zrobieniu precli lub przepisu alternatywnego, prześlij nam e-mailem zdjęcie swojego przepisu. Aby otrzymać dodatkowy wpis, zostaw recenzję przepisu poniżej.

Wysyłając do nas zdjęcie przepisu, automatycznie bierzesz udział w wyzwaniu. 1 zwycięzca otrzyma $250 Amazon Gift Card. Wyzwanie jest otwarte dla całego świata. Wyzwanie kończy się 30 września o godzinie 17:00 czasu wschodniego

. Zwycięzca zostanie wybrany losowo, otrzyma e-mail z nagrodą i pojawi się na blogu w październikowym wyzwaniu pieczenia 1 października 2021 roku.

Odwiedź stronę FAQ Wyzwania Sally's Baking, jeśli masz jakiekolwiek pytania dotyczące Wyzwania Sally's Baking. Zapisz się na listę mailingową Sally's Baking Challenge, aby otrzymywać powiadomienia, gdy tylko pojawi się nowy post związany z wyzwaniem!

Przepisy powiązane

  • Łatwe domowe precle miękkie
  • Chleb bez zagniatania Jalapeño Cheddar
  • Chleb z rozmarynem i czosnkiem
  • Dip szpinakowy z pieczonym czosnkiem i boczkiem

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły