Masło - Fakty i korzyści zdrowotne

image

Masło wykonuje się poprzez oddzielenie mleka od śmietany, a następnie rozdrabnianie śmietany aż do zgęstnienia na jednolitą masę. ("Masło orzechowe", z drugiej strony, robi się przez mielenie orzechów na pastę, tak aby miały konsystencję podobną do masła z mleka krowiego).

Masło z mleka krowiego było podstawą kuchni, a następnie kozłem ofiarnym z tłuszczem nasyconym, i obecnie zostało nieco ulepszone jako naturalne źródło satysfakcjonującego tłuszczu. To, czy jest ono odpowiednie dla Ciebie, zależy od Twoich wartości, preferencji oraz osobistych potrzeb i celów zdrowotnych.

Fakty żywieniowe
Następujące informacje żywieniowe są dostarczane przez USDA dla jednej łyżki stołowej masła niesolonego.1

Kalorie: 102
Tłuszcz: 12g
Sód: 2mg
Węglowodany: 0g
Fiber: 0g
Cukry: 0g
Białko: 0,1 g
Węglowodany
W maśle nie ma węglowodanów, dzięki czemu jest ono niskokalorycznym, nisko glikemicznym jedzeniem.

Tłuszcz
Kalorie w maśle pochodzą z tłuszczu. Podczas gdy w maśle znajdują się różne rodzaje tłuszczu, większość z nich to tłuszcz nasycony (nieco ponad 7 gramów na łyżkę stołową). Na jednej łyżce masła znajduje się 30,5 miligramów cholesterolu.

Białko
Nawet jeśli jest zrobione z mleka, pojedyncza porcja masła nie dostarcza praktycznie żadnego białka.

Witaminy i minerały
Niewielka ilość witaminy A przyda ci się przy spożyciu masła: 97 mikrogramów na łyżkę stołową, co stanowi około 14% zalecanej dziennej dawki dla kobiet i 11% dla mężczyzn.2

Korzyści dla zdrowia
Masło jest popularne wśród osób, które stosują dietę niskowęglową lub plan żywienia wysokotłuszczowego (np. dieta ketogeniczna). Jak wiele form tłuszczu, masło jest satysfakcjonujące. Spożywanie niewielkiej ilości satysfakcjonującego tłuszczu może być lepsze niż spożywanie większych ilości alternatywnych tłuszczów, które są mniej satysfakcjonujące i mogą zawierać przetworzone składniki.

W niektórych przypadkach alternatywą dla masła może być zwiększenie dziennego spożycia kalorii i tłuszczu w stosunku do masła. Masło zawiera również pewne składniki odżywcze, takie jak witamina A, a masło wyprodukowane z krów karmionych trawą może również zawierać witaminę K2 i kwasy tłuszczowe omega-3.3

Alergie
Jeśli masz zdiagnozowaną alergię na nabiał lub unikasz nabiału w swojej diecie z jakiegokolwiek powodu, powinieneś unikać masła. Powszechne objawy alergii mlecznej mogą obejmować łagodne reakcje, takie jak pokrzywka lub poważniejsze objawy, w tym problemy z oddychaniem.

Pieczywo i inne produkty zawierające masło mogą również powodować reakcję. Jeśli nie jesteś pewien, czy możesz bezpiecznie spożywać masło, skontaktuj się z lekarzem. 

Skutki niekorzystne
Większość ekspertów w dziedzinie zdrowia, w tym American Heart Association, nadal zaleca ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych, takich jak masło. AHA zaleca nie więcej niż 13 gramów tłuszczów nasyconych dziennie,4 a jedna łyżka stołowa masła ma prawie połowę tego. Dlatego mądrze jest spożywać masło z umiarem, chyba że Twój zespół opieki zdrowotnej zaleci inaczej.

Margaryna vs. Masło
Ta debata może być trudna do rozwiązania. Masło jest zrobione z mleka, z pełnego pożywienia, podczas gdy margaryna jest zwykle zrobiona z oleju roślinnego, jest wysoko przetworzona i często zawiera tłuszcze trans. Amerykańskie Stowarzyszenie Serca zaleca, aby zmniejszyć ilość tłuszczów trans w diecie.5

Ale na rynku jest wiele różnych produktów margarynowych i każdy z nich ma inny profil żywieniowy. Istnieją na przykład marki margaryn "zdrowych dla serca", które zawierają zdrowe tłuszcze, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3.

 

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły