Klementynka - Fakty żywieniowe i korzyści zdrowotne

image

Klementynki mogą mieć niewielkie rozmiary, ale nie ma nic miniaturowego w ich ofercie żywieniowej i korzyściach zdrowotnych. Należące do rodziny mandarynek, klementynki są często uważane za "małe pomarańcze" (i sprzedawane z nazwami takimi jak "Cuties" i "Sweeties"). Są one naturalnie bezpestkowe i łatwe do obierania, co czyni je poręcznym, zdrowym przysmakiem zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Klementynka Fakty żywieniowe
Następujące informacje żywieniowe są dostarczane przez USDA dla jednej klementynki (74g).1

Kalorie: 35
Tłuszcz: 0,1 g
Sód: 0,7mg
Węglowodany: 8.9g
włókno: 1,3 g
Cukry: 6,8 g
Białko: 0,6 g
Węglowodany:
Profil żywieniowy klementynek jest podobny do profilu żywieniowego innych członków rodziny mandarynek i pomarańczy. Jedna klementynka zawiera około 9 gramów węglowodanów. Ta sama porcja dostarcza również około 6,8 grama cukru, ale ponieważ klementynki są naturalnie słodkie, nie dodaje się do nich żadnych cukrów.

Tłuszcz
Jak większość owoców (z wyjątkiem niektórych unikalnych owoców, takich jak kokosy i awokado), klementynki są bardzo ubogie w tłuszcze i nie zawierają cholesterolu.

Białko
Klementynki, jak większość innych owoców cytrusowych, mają niską zawartość białka. Jeden klementynka dostarcza mniej niż 1 gram białka.

Witaminy i minerały
Klementynki są pełne składników odżywczych. Jak większość owoców cytrusowych, są one bogate w witaminę C. Pojedynczy klementynka dostarcza 60% dziennego zalecanego spożycia tej ważnej witaminy. Dwie klementynki prawie w 100% pokrywają dzienne zalecane spożycie 75 miligramów dla kobiet. (Mężczyźni potrzebują 90 miligramów dziennie)

Klementynki są również bogate w potas, dostarczając 131 miligramów na porcję jednego owocu (dla porównania, mały banan ma około 360 miligramów). Potas pomaga wypłukać sód z organizmu i pomaga w regeneracji mięśni.

Klementynki są również źródłem kwasu foliowego. W jednym klementynce znajduje się 36 mikrogramów, czyli około 10% zalecanej dziennej wartości, zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn.

Beta-kryptoksantyna jest karotenoidem często spotykanym w owocach i warzywach, które mają czerwony, pomarańczowy (jak klementynki) lub żółty kolor. Ten karotenoid znajdujący się w klementynkach jest karotenoidem prowitaminowym A, co oznacza, że może on zamieniać się w witaminę A po spożyciu i wewnątrz naszego organizmu. Beta-kryptoksantyna działa również jako antyoksydant.

Korzyści dla zdrowia
Oprócz składników odżywczych, jakie oferują klementynki, mają one również wiele skutków zdrowotnych.

Może poprawić zdrowie serca
Chociaż nie jest to rozstrzygające, szereg badań wykazało związek między wyższym spożyciem owoców cytrusowych a niższą częstością występowania chorób układu krążenia. Dlaczego? Może istnieć związek między niedoborem witaminy C a większym ryzykiem wystąpienia chorób serca. Witamina C może mieć również pozytywny wpływ na poziom profilu lipidowego i ciśnienie krwi, a także na funkcjonowanie śródbłonka.

Wspiera system odpornościowy
Witamina C odgrywa rolę we wspieraniu naszego układu odpornościowego. Badania wykazują, że witamina C może pomóc w zapobieganiu chorobom, w tym przeziębieniom, a także skrócić czas trwania choroby i złagodzić objawy. Niektóre badania sugerują również, że witamina C ma również wpływ na zapalenie płuc.

Może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka
Istnieje szereg opublikowanych badań łączących spożycie owoców cytrusowych ze zmniejszonym ryzykiem zachorowania na raka. Uważa się, że bioaktywne związki i fitonutrienty (oprócz zawartości błonnika i witaminy C) odgrywają tu pewną rolę.

Jedno z badań wykazało, że spożywanie owoców cytrusowych zmniejszyło ryzyko zachorowania na raka piersi o 10%. Inne badania wykazały, że spożywanie owoców cytrusowych chroni przed rakiem trzustki, przełyku i żołądka.

Mechanizm ten nie jest do końca poznany - jedna hipoteza jest taka, że witamina C w owocach cytrusowych może dezaktywować czynniki rakotwórcze (czynniki powodujące raka).

Promowanie zdrowia kości
Wraz z wiekiem kości stają się bardziej kruche, ponieważ mniej powstaje nowa kość, a także kontynuowana jest resorpcja kości istniejących. Dieta może przyczynić się do zmniejszenia utraty kości. Badania wykazały, że beta-kryptoksantyna stymuluje wzrost kości, jednocześnie zmniejszając resorpcję kości, a tym samym zwiększając masę kostną.

Chroni skórę i pomaga w gojeniu się
Utrzymanie zdrowej skóry to coś więcej niż tylko przeciwdziałanie starzeniu się i estetyka. Nasza skóra działa jak bariera, chroniąc nasze ważne organy i układy przed środowiskiem. A nasza skóra w naturalny sposób zawiera wysokie stężenie witaminy C. Witamina ta działa jako przeciwutleniacz, chroniąc naszą skórę przed uszkodzeniami spowodowanymi przez promieniowanie UV oraz stymulując wzrost kolagenu.

Badania pokazują również, że witamina C jest ważna dla utrzymania zdrowej równowagi pomiędzy kolagenem a elastyną, która staje się trudniejsza do utrzymania z wiekiem. 

Witamina C jest również często wykorzystywana do pomocy w gojeniu się ran w warunkach klinicznych. Witamina ta odgrywa rolę na każdym etapie gojenia się ran, od zmniejszenia stanu zapalnego do tworzenia się kolagenu, a nawet redukcji tkanki bliznowej.

Może poprawić zdrowie i funkcjonowanie mózgu
Hesperydyna jest związkiem roślinnym występującym w klementynkach, który wraz z witaminą C może odgrywać rolę w zdrowiu poznawczym. Hesperydyna jest zdolna do przekraczania bariery krew-mózg, którą nasz organizm wykorzystuje do ochrony mózgu przed szkodliwymi czynnikami. Dzięki temu mechanizmowi, hesperydyna może pomóc utrzymać zdrową tkankę mózgową.12

Podobnie jak witamina C jest naturalnie występująca w wysokich stężeniach w naszej skórze, również w naszym mózgu i płynie rdzeniowym. Dokładna rola, jaką witamina C odgrywa w procesie poznawczym, nie jest jeszcze znana, ale jej składnik odżywczy może pomóc chronić nasz mózg w miarę starzenia się, zwłaszcza u osób starszych, które nie przyjmują jej w wystarczającym stopniu.

 

Najnowsze artykuły

image

Przepisy

image

Kolacja

image

Przepisy

Popularne artykuły